ZODIACUL LUNII APRILIE

Tana Rosca
- Nu mai puțin de trei planete o pornesc de-a-ndoaselea pe cer, în aprilie: Jupiter în Săgetător (pe 10), Pluton în Capricorn (pe 25) și Saturn, tot acolo (pe 30). Jupiter retrograd ne cere să ne examinăm proiectele legate de studii, călătorii în străinătate sau demersuri legale în tribunalele superioare, care au debutat în noiembrie-decembrie anul trecut. La rândul lui, Pluton retrograd ne îndeamnă să ne îndreptăm privirea asupra motivelor inconștiente care ne determină să repetăm aceleași greșeli, deși rațional vorbind, știm că o dăm din nou în bară. Acum, aceste motive pot fi înțelese cu mai multă ușurință transformându-ne. În fine, Saturn intră în retrogradație în ultima zi a lunii, dar în preajma schimbării sale de direcție, trecutul, mai ales cel profesional, începe să ne dea târcoale. În altă ordine de idei, Venus e într-o poziție privilegiată în Pești, de unde ne inspiră vise roz și ne rafinează creativitatea, în special în preajma datei de 10, când se întâlnește cu Neptun. Marte începe să traverseze Gemenii și ne va veni greu să ne strângem de pe drumuri. Atenție însă la condus, căci el e cam vitezoman. Riscuri destul de serioase există în preajma lui 27 -

BERBEC
Marte vă suflă în pânze


Șeful dvs., Marte, vă crește pofta de mișcare și de so­cia­li­zare. Dacă aveți de rezolvat pro­ble­me administrative, vă e de mare folos, dar în jurul datei de 27 ar fi de dorit să fiți de două ori mai atenți la volan, fiindcă vă împinge la im­pru­dențe. E util și un exercițiu de păs­trare a calmului, atunci când cei din an­turaj sunt mai arțăgoși, căci con­flic­tele pot es­ca­lada din motive mi­nore. Mercur și Venus vin să vă în­so­țească pe 18, respectiv 21, adu­cându-vă o serie de avantaje, atât pe planul comuni­cării, cât și în relații.
BANI: Unul dintre beneficiile acestor două planete în semnul dvs. este că din 18 începând puteți negocia asocieri avantajoase. Ori vă pot veni în întâmpinare per­soa­ne care doresc să vă propună afa­ceri. Mai puțin propice sunt zi­lele de 19 și 23.
CARIERĂ: Aveți prieteni sau colegi care, chiar fă­ră știrea dvs., vă creează o at­mos­feră bună. Acest lobby vă poate pu­ne la adăpost de unele măsuri dras­tice care ar putea fi luate de șefii dvs.
DRAGOSTE: Unii dintre dvs. trăiesc o legătură secretă, de roman. Nu picați prea adânc în iluzie. În cuplurile stabile, acționează Venus, care vă poate inspira, din 20, să vă seduceți din nou partenerul.
SĂNĂTATE: Sunteți predispuși către excese, mai a­les în preajma lui 10.


TAUR
Dragoste la prima vedere


Grea v-a fost viața în martie, dar acum se simplifică întru­cât­va, deoarece micul malefic Marte pleacă din zodia dvs. pe 1 aprilie - și asta nu e o păcăleală. Vă e mai bine fă­ră el, vă stăpâniți mai ușor stările in­tense și bruș­te pe care vi le provoacă Ura­nus. Ne­voia de-a vă retrage, de-a vă confesa prie­tenilor de suflet sau, dim­potrivă, de-a încerca să-i ajutați dvs. în în­cer­cările lor, se accentuează în ultima par­te a lu­nii. Aceste mo­men­te vor du­ce la con­so­lidarea relațiilor, iar efor­tu­rile dvs. vor fi urmate de recu­noș­tință.
BANI: Marte în Gemeni vă mo­tivează să căutați noi surse de venit. Nu neapărat pentru că ați avea nevoie, ci pentru că vă simțiți în­treprinzători. Însă din 11 începând, nu e cazul să intrați în rezerve pentru a vă finanța noile idei.
CARIERĂ: Există persoane care vă susțin discret, vor­bind frumos despre însușirile dvs., când nu sunteți de față.
DRAGOSTE: E foarte posibil să întâlniți o persoană fer­­mecătoare prin intermediul priete­nilor dvs., până pe 20. Dacă întâlnirea se produce pe 10, poate fi vorba des­pre celebra dragoste la prima vedere. Dacă așteptările dvs. sunt realiste, re­lația se poate dezvolta frumos.
SĂNĂTATE: În urma Lunii noi din 5, odihna și îngri­jirea corporală au efecte deosebit de bu­ne, care se vor intensifica din 18.


GEMENI
Influx energetic


Luna lui Prier, numele tra­di­țional al lunii aprilie, vine în­soțită de puternica și combativa ener­gie a lui Marte. Acesta vă va străbate zodia până la mijlocul lui mai, așa că e bine să ges­tio­nați cu înțelepciune acest pu­ter­nic influx energetic. Unul dintre lucrurile recomandabile este să alegeți din multitudinea de idei pe care le aveți în cap, pe cele pri­oritare. Progresul va fi rapid. Pri­etenii vă pot da sfaturi din cele mai bune, după 17, deci nu ezitați să le cereți părerea.
BANI: Către dvs. vin situații ho­tărâte de destin. În­ce­pând din 25 e bine să vă uitați prin ac­­te, să vedeți cum stați cu dările că­tre autoritățile de stat ori bănci. Pri­etenii vă pot facilita colaborări, din 21.
CARIERĂ: Până pe 20 vă bucu­rați de simpatie din par­tea șefilor, care vă cer și vă apre­ciază părerea și creativitatea, în spe­cial în preajma datei de 10.
DRAGOSTE: Cei care sunt deja în­drăgostiți pot să-și de­cla­re sentimentele în preajma romanticei Luni pline din Balanță, din 19. Dacă for­mați deja o pereche, în­cercați să vă observați și să controlați tendințele autoritare, altfel partenerul se poate retrage întrucât­va, din 11 încolo.
SĂNĂTATE: Îngrijiți-vă de ini­mă și coloană, care pot deveni surse de disconfort, înce­pând din 20.


RAC
Cultivați-vă prietenii


Luna nouă din 5 se petrece în Taur, zodie în care Regina nop­ții se simte minunat. Ca urmare a acestui plăcut eveniment, vă sfă­tuim să vă intesificați viața so­cială, căci relațiile de prietenie cul­tivate acum câștigă în pro­fun­zime. Și Luna plină din da­ta de 19 vă priește, deoarece con­tribuie la amplificarea legă­turilor familiale, atât de impor­tante pentru semnul dvs. zodia­cal. Jucați-vă cu copiii sau în­tre­­prin­deți ceva creativ împreună, dacă sunt ceva mai mari. În felul aces­ta veți crea amintiri frumoase. Dacă observați că unii sau alții își schimbă comportamentul față de dvs., între­bați-i direct de ce, pentru că în spate ar putea sta uneltirile unui dușman ascuns, probabil un bărbat.
BANI: Felul în care știți să vă valorificați prieteniile din străinătate sau cunoștințele în urma unor studii făcute acolo vă pot fi de folos și din punct de vedere material, mai ales în preajma datei de 10.
CARIERĂ: Inamicul din um­bră, menționat mai sus, ar putea fi un coleg. Fiți atenți la reacțiile co­la­bo­ra­torilor pe 27, când intri­gan­tul s-ar putea da de gol.
DRAGOSTE: Cel mai bine ar fi să nu luați personal anumite ieșiri ale partenerului, care e posibil să treacă prin mo­mente grele. Îndemnați-l să spună mai bine ce are pe suflet.
SĂNĂTATE: În jurul datei de 11 și către sfârșitul lu­nii ar fi cazul să vă protejați ficatul.


LEU
Prilejuri de a vă remarca


Sunteți cât se poate de motivați să demonstrați celor din jur ca­pacitățile dvs., dar ambiția singură nu ajunge, ba s-ar putea solda și cu resentimentele unora, în preaj­ma datei de 14, când modestia ar fi cea mai indicată. Tot pe 14 ar fi bine să fiți deosebit de atenți, în cazul în care faceți un drum în străinătate cu mașina. Luând aceste precauții, vă veți putea bucura de oportunitatea de a ieși în evidență, care se ivește probabil du­pă 18, dar aproape sigur din 20 încolo, când însăși seducătoarea Venus vă pu­ne în valoare. Luna plină din 19 vă pri­­ește dacă o petreceți alături de amici, ieșind undeva împreună.
Evitați discuțiile în contradictoriu cu prietenii apropiați, pe data de 27, dacă nu vreți să se deterioreze respectivele relații.
BANI: Aceia dintre dvs., care și-au făcut bilanțul luna trecută au posibilitatea să obțină un profit nesperat, ca urmare a unei investiții inspirate. Dați-i bătaie până pe 20.
CARIERĂ: Vedeți-vă de treabă, fără a vă îngrijora de bruștele schimbări de planuri ale șefilor. Important e să vă ocupați de coeziunea echipei dvs.
DRAGOSTE: Dacă per­soa­na cu care ați în­ceput o relație observă că aveți atenție distributivă, s-ar putea să-și schim­be atitudinea față de dvs. Gân­di­ți-vă dacă merită să o supărați.
SĂNĂTATE: Infecții latente pot ieși la suprafață după data de 25.


FECIOARĂ
Închideți mustăria!


Începând din 11 ar fi bine să nu mai faceți atâtea invitații, din două motive. O dată, pentru că în­ce­pe să se simtă la pungă, pe urmă, se prea poate ca unele rude prin alianță să profite de ospitalitatea dvs. Ideal ar fi să le spuneți din timp că după a­ceas­tă dată "se cam închide la mus­tărie". E posibil, în special în preajma datei de 23, să trebuiască să o luați din loc, fie pentru că unul dintre pri­e­tenii dvs. din străinătate are nevoie de dvs., fie pentru că aveți de dat un examen ad-hoc. Grăbiți-vă încet.
BANI: Un proiect început după Luna nouă din 5 poate fi finalizat cu succes în preajma Lunii pline din 19. Dacă în pe­rioada aceasta în­ce­peți să lucrați într-un post nou, e de bine.
CARIERĂ: Străduiți-vă să țineți pa­sul cu ritmul impus de șefi și vă veți putea remarca. Nu încercați însă să depășiți baremul propus, căci pro­babil veți capota, ceea ce se poate întâmpla în jurul lui 27.
DRAGOSTE: E greu să faceți față tensiunilor in­te­rioare pe care le implică reluarea unei relații din trecut, dar pare cum­va și mai greu să intrați cu bagajul dvs. afectiv într-una nouă. Evitați tentația de-a transforma o prietenie într-un amor.
SĂNĂTATE: Mercur retrograd v-a cam tocat ener­gia și mobilitatea luna trecută, dar revin treptat.


BALANȚĂ
Pe drumul cel bun


Anul acesta se întâmplă o ciudățenie astrologică, toc­­­mai în semnul dvs. De obicei, Luna plină apare într-o zodie o singură dată pe an. Doar prin ex­cepție de două ori. Beneficiați de această excepție acum, căci și luna trecută, Luna plină a fost tot în semnul dvs. Ce semnificație are asta? Păi, la Luna plină din 21 mar­tie ați avut o senzație de împlinire, dar con­comitent, și nevoia intensă de a o ține tot așa, deci, v-ați apucat de diverse proiecte personale. Acum puteți avea încă o reușită specială, dar aten­ție, să nu vă treziți epuizați după atâta goană.
BANI: Nemulțumirea privitoare la economiile făcute până acum și dorința de schim­bare vă pot determina să faceți investiții impru­dente. Dacă aveți nevoie de sfaturi, nu apelați la prieteni, ci la un specialist.
CARIERĂ: Mulți dintre dvs. se simt ținuți pe loc de circumstanțe familiale, dar vă face plăcere să lucrați cu echipa, până pe 20, cu po­sibila excepție a datei de 10, când vă vine mai greu să vă concentrați.
DRAGOSTE: Cea de-a doua Lună plină în semnul dvs. vă poate accentua ne­voia de validare emoțională din partea partenerului, pe care o și primiți din plin după 20.
SĂNĂTATE: Vă simțiți bine, beneficiați de o energie egală, calmă, până pe 20. Probleme pot veni în urma apetitului pentru dul­ciuri ori băuturi fine.


SCORPION
Beri reci, cu colegi buni


Unul dintre lucrurile de care e bine să țineți cont în această perioadă este, în ce măsură pasați problemele dvs. practice unor prieteni sau rude, probabil mai în vârstă, sau măsura în care dvs. vă încărcați cu problemele emoționale ale acestora. S-ar putea să fie valabile ambele variante, caz în care întrebarea ajutătoare ar trebui să fie da­că există echilibru între cele două forme sub care vă sprijiniți reciproc. Dacă simțiți că aces­te le­gă­turi vă țin pe loc și vă împovărează, în­cercați să vă detașați treptat de ele, nu să le rupeți.
BANI: Aceia dintre dvs. care mi­zează pe o creș­tere de sa­lariu n-ar trebui să în­ceapă o in­ves­tiție ori afacere, înainte ca mărirea să de­vină oficială. Dacă nu se întâmplă până pe 11, e mai bine să nu vă avântați.
CARIERĂ: Sunteți destul de au­toritari cu colaboratorii dvs. în prima lună, iar unii v-ar putea pă­răsi în preajma datei de 10, din acest motiv. Comunicarea cu colegii se îm­bu­nă­tă­țește însă simțitor din 18 și e posibil să găsiți an­ga­jați pe placul dvs.
DRAGOSTE: Până pe 20, romantica Venus vă oferă ocazia de-a începe o relație care să vă inspire. Vă poate trezi și latura creativă. În cuplurile formate, mai scade din tensiune, dar tulburările persistă.
SĂNĂTATE: Feriți-vă de eforturi mari, între 8 și 15, în rest nu se văd probleme.


SĂGETĂTOR
Revizuiți proiectele


De când marele benefic Jupiter, planeta gu­ver­natoare a semnului, a intrat în zodia dvs. pe 9 noiembrie anul trecut, v-a înzestrat cu ela­nul și pozitivitatea care îl caracterizează. E de presupus că ați prins încredere și v-ați lansat în proiecte destul de ample. Ați făcut bine, dar din 10, când Jupiter intră în mișcare retrogradă, ar fi cazul să evaluați stadiul în care ați ajuns cu acele proiecte și să faceți ajustări, acolo unde e cazul, pentru că deveniți mai realiști în estimările dvs. Acest proces trece prin mai multe etape, până pe 12 august, când Jupiter își va relua mișcarea di­rectă.
BANI: Unul dintre motivele pentru care e cazul să revedeți unele proiecte mai am­bițioase este că vă dați seama că nu le puteți susține singuri din punct de vedere financiar. Iar a vă îngloda în datorii nu este o idee bună.
CARIERĂ: Probabil că începând din mijlocul lui februarie ați avut conflicte cu unii colegi, de care vă legau și sentimente de pri­e­tenie. Dacă ați reușit să nu vă certați definitiv, vă puteți relua relația, cu un strop de prudență, însă.
DRAGOSTE: Aveți de-a face cu un partener arțăgos, în special în preajma lui 27. O nouă și fermecătoare poveste de amor se poate contura până pe 20.
SĂNĂTATE: Oboseala acumulată prin in­som­nii poate duce, după 20, la palpitații.


CAPRICORN
Responsabilul de serviciu


Încercați să faceți față tuturor obli­ga­țiilor care vă apasă, dar vă este din ce în ce mai greu, mai ales când îi vedeți pe cei pe care îi susțineți că se poartă ca și când totul li se cuvine. Nu vă retrageți în­tr-o atitudine demnă și rece, mai bi­ne faceți efor­tul de-a trasa limite. Altfel e posibil să lăsați totul baltă și să plecați. La propriu. La prieteni din stră­i­nătate. La studii. Oriunde nu vi se cere să fiți res­ponsabilul de serviciu. Cei care vă înțeleg eforturile și oboseala sunt amicii sau unele rude, care vă pot fi de folos, și practic, și sufletește, până pe 20.
BANI: După câștigul suplimentar de luna tre­cută, puteți îndrăzni să vă răsfățați. Și lu­na aceasta pot apărea câștiguri noi, probabil sub for­ma unor colaborări, mediate de cei din anturaj.
CARIERĂ: Cea de-a doua Lună plină în Balanță poate duce la repetarea unui succes profesional, dar nu vă mai lansați în proiecte atât de solicitante cum au fost cele din ultimele două luni. Aveți nevoie de o pauză.
DRAGOSTE: Perechea se bazează pe dvs. în încercările prin care probabil trece și s-ar putea să nu țină seama de propriile dvs. ten­si­uni interioare. Vorbiți despre asta. Capricornii singuri vor să experimenteze, nu să se angajeze.
SĂNĂTATE: După 10, ficatul și pancreasul ar putea avea nevoie de un stimulent.


VĂRSĂTOR
Dispoziție de cuceritori


Viața dvs. de zi cu zi e deosebit de dinamică luna asta. În preajma zilei de 10 există însă riscul de-a fi cam temperamentali în interacțiunea cu amicii sau imprudenți la volan, în condițiile în care reflexele dvs. nu sunt la înălțimea obișnuită. Ieșirile și întâlnirile devin tot mai plăcute din 18, iar din 20 încolo, parcă nu vă mai vine să mergeți acasă. Pentru că puteți întâlni multă lume nouă, unii dintre prietenii dvs. s-ar putea bosumfla. Cu cât vă dați seama mai repede care dintre ei se simt neglijați, cu atât mai repede puteți repara lu­cru­rile.
BANI: 10 e ziua în care puteți deveni risipitori sau neatenți în privința banilor - nu sem­nați documente legate de bani. Până pe 20, exis­tă posibilitatea să câștigați mai mult, folo­sin­du-vă creativitatea.
CARIERĂ: Aveți dușmani redutabili, de o vre­me încoace, doar că nu reușiți să îi dibuiți. Mare lucru nu puteți face, deocamdată, de­cât să nu reacționați impulsiv la provocări.
DRAGOSTE: Din prima zi a lunii, Marte cel pa­sional intră în Gemeni și vă trans­pune într-o dispoziție de cuceritori.
SĂNĂTATE: Mulți dintre dvs. sunt alergici și ar fi bine ca, spre finele lunii, să vă protejați de factorii alergenici.


PEȘTI
O stare de exaltare


Treceți printr-una dintre cele mai plăcute perioade din acest an, până pe 20, cu o mică excepție, pe 3 și 4, când puteți fi distrați și neglijenți. Mulțumiți-i pentru acest interval plăcut micului benefic Venus, care vă va mulțumi la rân­dul ei, deoarece se simte excelent în semnul dvs. În termeni astrologici spunem că ea se gă­seș­te în exaltare aici. Către mijlocul lunii se întâl­neș­te și cu guvernatorul dvs. Neptun, cel rafinat și visător. Împreună, cei doi le pot declanșa cre­a­tivitatea numeroșilor Pești înzestrați cu talente ar­tistice. Aceeași combinație vă adâncește compasi­unea față de problemele altora dar, atenție, unii ar putea dori să profite.
BANI: Aceasta se poate dovedi o lună pro­ductivă, în special din 18, când începe o perioadă potrivită pentru negocieri și semnări de contracte. Venus, care e și patroana banilor, își aduce și ea aportul după 20.
CARIERĂ: Din 10 încolo există riscul de-a vă cul­ca pe lauri sau de-a vă supra­es­tima realizările de până acum. Șefii dvs. ar putea privi altfel lucrurile, deci nu vă lăsați pe tânjală.
DRAGOSTE: Sunteți seducători până pe 20 și nici nu vă vine să fiți ra­dicali, cu cei care vă doresc apropierea. Nu lăsați să apară situații ambigue.
SĂNĂTATE: Doar excesele se pot răzbuna pe dvs. sub forma de kg în plus sau picioare umflate.