Paragraful lipsă

Ciprian Rus
Marți, 2 aprilie, Senatul și Camera Deputaților se întâlneau într-o ședință solemnă comună pentru a aniversa cei 15 ani de la aderarea Româ­niei la NATO și 70 de ani de existență a Alianței Atlan­ti­cului de Nord.

Repre­zen­tanții puterii s-au întrecut în elogii la adresa Alianței și în promisiuni legate de drumul comun alături de partenerii euro-atlantici. Abordarea a­ceas­ta nu sur­prinde, căci du­blul discurs este marcă înregistrată a coaliției de guver­nare din ultimii trei ani. Și celelalte guverne PSD-iste zi­ceau una parte­ne­rilor ex­terni și alta la Bucu­rești, dar Guver­nul Dăncilă a ridi­cat această practică la rang de artă. Cât de credibilă e tactica, se vede din pre­siunea pe care Colegiul Comisa­rilor eu­ropeni o pune chiar în aceste zile asupra Ro­mâ­niei, în încer­ca­rea de a apăra statul de drept, în con­textul în care PSD nu re­nunță la pro­movarea ordonan­țelor de urgență pri­vind codurile penale și con­testația în anulare pentru deciziile defi­nitive ale completurilor de 5 de la ins­tan­ța supre­mă, iar oficialii europeni sunt îngri­jo­rați de măsurile luate îm­po­triva Laurei Codruța Kovesi, candidată la postul de procuror-șef european. Co­misia Euro­peană e la un pas să activeze "opțiunea nucleară", adică începerea procedurilor pentru suspendarea drep­tului de vot al României, așa cum s-a întâmplat cu Polonia!
Exact în aceste momente solemne, în care premierul Dăncilă și șefii parti­de­lor care susțin coaliția de guvernare, Li­viu Dragnea și Călin Popescu Tări­cea­nu, ne convingeau de adeziunea lor, trup și suflet, la valorile NATO, minis­trul de externe al României, Teodor Me­leșcanu, se afla la Washington, în vi­zită la omo­logul său american, se­cretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. "S-a discutat des­pre strânsa cooperare în materie de secu­ritate cu România, un aliat NATO robust, care își îndepli­nește angaja­men­tele privind cheltu­ie­lile de apărare, și despre provocările pe care NATO le are pe flancul de est", trans­mite partea ame­ricană, prin Depar­ta­mentul de Stat. "Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de ac­tualitate de pe agenda bi­la­terală, su­bli­niind interesul și efor­tu­rile comune ale ambelor guverne, ro­mân și ame­ri­can, pentru dezvoltarea și intensi­fi­ca­rea Parteneriatului Strategic dintre Ro­mâ­nia și Statele Unite ale Ame­ricii. Mi­nistrul român a subliniat importanța vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington și București pentru dez­vol­tarea relației bilaterale", rezumă, cu limbă de lemn, Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă. Probleme de stilistică diplomatică, ai putea spune, dacă nu ai remarca faptul că din comunicatul părții române lip­sește tocmai cea mai consistentă parte a discuției de la Washington. Iat-o: "Cei doi înalți demnitari au vorbit, în mod concret, despre agresiunea Rusiei în zona Mării Negre. Cei doi au discu­tat și despre importanța eforturilor Ro­mâniei de combatere a corupției, care sub­mi­nează instituțiile democratice și încu­ra­jează influența nocivă a ad­versarilor", spun americanii. Nimic despre corupția criminală din România, nimic despre agresiunea Rusiei, în co­mu­nicatul părții române! Mâna dreaptă a președintelui Donald Trump, Mike Pompeo, îi spune verde în față lui Me­leșcanu - răzbate asta prin textura rezu­ma­tului diplo­ma­tic! - că Rusia își face de cap în zonă, asta chiar cu larga com­pli­citate a ofi­cia­lilor corupți de la Bucu­rești, iar Gu­ver­nul Dăncilă se face că plouă: e prea ocupat cu laudele la adre­sa partenerilor NATO, ca să-și piardă vremea cu astfel de "detalii", care sunt chiar fundamentul existenței Alianței...