O jumătate de secol...

Cititor Formula AS
Aveam ani puțini dar suficienți ca să iau aminte la lumea ce mă înconjura.

Nu știu cum se făcea, dar tata avea vreme să aducă lucernă din câmp numai seara și mă lua și pe mine, cam de fiecare dată, cu el. Cosea, aduna și încărca cu o pricepere ce mă uimea. Și-n timp ce lăsa caii să mănânce, mă purta prin lumi de dânsul știute ori despre care auzise de la al­ții. Când plecam spre casă, îmi zicea să stau întins pe spa­te să văd cum Carul Mare merge pe deasupra în aceeași direcție cu noi. Și-n liniștea serii, tata cânta Dră­guț car cu patru boi, iar în mintea mea visam la vre­mea când voi avea și eu cai și boi, și vaci, și oi...
Au mai trecut ceva ani și-ntr-o seară, pe când pă­rin­ții credeau că eu dorm, îi zice tata mamei: "Trebuie să-l dăm la școală, mai departe, să-l des­părțim de prie­tenii din drum, că cine are carte mai multă o duce mai bine ca noi". Și toamna m-am trezit elev la școala nor­mală, în­tr-un internat cu paturi multe și unde se mân­ca mai cu seamă supă de chimen... (Începuse răz­bo­iul și trăia lumea cum putea.) M-a chinuit mul­tă vreme dorul de casă, de oalele cu smântână și de farmecul sărbătorilor de familie, dar le-am biruit în cele din urmă și am rămas la nor­mală, ono­rân­du-mi șederea cu rezultate ce-l încântau pe tata când venea și-i spu­nea domnul di­rec­tor ce bă­iat vred­nic are.
Tre­cură anii, răz­boiul se ter­mi­nase, dar alte vre­muri tul­buri bântuiau prin țară. Cu diploma de învă­ță­tor în traistă, iată-mă "dascal", cum pronunțau lo­cal­nicii cuvântul, în­tr-un sat mic, dar cu foarte mulți copii de școală, că la oamenii ne­voiași copiii vin pe ne­gândite. La cei douăzeci de ani ai mei, sătenii nu-și prea puneau cine știe ce nădejdi în mine. La sfârșitul anului școlar și-n cei următori, eram privit însă cu alți ochi, pentru că majoritatea foștilor mei elevi urmau, cu bune rezultate, ciclul doi (clasele V-VII) într-un centru de comună mai mare, la 8 km distanță. La o ser­bare de sfârșit de an școlar a venit și tata. Era foar­te măgulit de vorbele auzite de la săteni des­pre feciorul lui. Când să plece, mi-a strâns băr­bă­tește mâ­na și mi-a zis: "Vezi să nu te-nsori cum­va pe aici". În­ce­pusem să îndrăgesc satul, cu oamenii lui harnici și cinstiți, dar sfaturile tatei erau pentru mine "busolă".
În vara aceea, am fost trimis la cur­surile de în­dru­mare profesională din orașul A. Cei mai tineri cursanți am fost dirijați să pregătim un pro­gram ar­tistic, incluzând și dan­suri popu­­lare. În­tr-o seară, în dor­mi­tor, unul din colegi, dansator și el, ni s-a plâns că el "își pierde vre­mea cu par­tenera lui, că prea-i o sfântă" și că ar face schimb cu cineva. M-am oferit eu, că-mi plă­cea fata cu pricina. Primul spec­tacol l-am susținut "în de­pla­sare" și, cum nu era de­parte, l-am invitat și pe tata să vină să mă vadă. I-a plăcut cu cine eram pereche și m-a sfătuit că, dacă-i din "oa­meni de treabă", să nu mă las de ea. Și nu m-am lăsat, iar după un an și jumătate, eram soț și soție.
La scurt timp după căsă­to­rie, ne găseam în vizită la ai mei. Ieșind eu afară, la un mo­ment dat apare și tata, care m-a întrebat fără oco­lișuri:
- Îți place cum te-ai însurat?
- Place!
- Bagă de seamă. Cum vei ști să o îngrijești, așa o vei avea. Că o femeie poate fi îmbătrânită în câțiva ani, ori poate rămâne frumoasă până la sfârșit.
De atunci a trecut o jumătate de secol. Între timp, grădina (una dintre cele mai mari din sat) ne este plină cu pomi, viță-de-vie, legume și ani­male, pe când câmpul (că ne-am cumpărat o bu­cată de pământ) ne asigură traiul de zi cu zi. Și cum să nu fim fe­riciți, când știm că-n urmă cu cinci­zeci de ani ne aveam doar unul pe celălalt, iar ca bunuri materiale, îm­bră­cămintea de pe noi? Dragostea ce ne-a unit atunci a rodit din plin. Vi­su­­rile din tinerețe au devenit realitate, iar bătrâ­ne­țea ne este mai liniștită ca-n oricare altă pe­rioa­dă a vieții. Și-n ruga de fiecare zi, nu uităm să mul­­țumim Celui de Sus pentru că trăim și că pu­tem să muncim.

NICOLAE D. - Cluj