Serbări muzicale la Cluj - CHRYSTA BELL și LAURA BRETAN

Dana Ene
În ultimul timp marile evenimente muzicale din România nu se petrec doar pe scenele din Capitală. Alte mari orașe din țară, între care și Clujul, oferă eveni­mente muzicale, cel puțin la fel de ispititoare ca Bucureștiul, Electric Castle sau Untold sunt doar două exemple, ajunse deja la nivel internațional. Primăvara aceasta, în seria succeselor sigure se înscriu alte două concerte ce nu ar trebui ratate: cel al texanei Chrysta Bell, unul dintre starurile noii serii "Twin Peaks" (2017), și cel al Laurei Bretan, o ado­les­centă născută tot pe tărâmuri americane, dar care a găsit drumul în­toar­cerii acasă.

Chrysta Bell
"David Lynch este mentorul meu în artă, muzică și în viață"


Chrysta Bell Zucht s-a născut pe 20 aprilie 1978, în San Antonio, Texas. Este cântăreață, actri­ță și fotomodel. A înregistrat primele melodii în copilărie, în studioul muzical deținut de părinții ei, dar s-a făcut remarcată abia după ce a terminat li­ceul, când s-a alăturat unei trupe de muzică swing din Austin, intitulată "8 1/2 Souvenirs" și alături de care a scos două discuri: Happy Feet (1998) și Twisted Desire (1999). Pro­ducătorul ei a fost cel care s-a gândit că stilul Chrys­tei, și anu­me dream pop, ar pu­tea fi pe gustul cele­brului regizor și mu­zi­cian David Lynch, așa că i-a trimis în 1999 o înre­gistrare. Și, într-ade­văr, acesta a fost cu­ce­rit pe loc. "Prima dată când am văzut-o pe scenă, am crezut că este un ex­trate­res­tru. Cel mai frumos ex­traterestru care există aievea! ... Chrysta arată ca un vis și cântă ca un vis. Iar une­ori, visele devin realitate", spu­nea marele regi­zor plin de admirație. Cei doi au început pe loc o cola­borare și, încet, încet, David Lynch a luat-o pe tâ­năra solistă sub aripa lui pro­tec­toare. Prima melo­die pe care au scris-o îm­pre­ună - "Polish Poem" a fost inclusă pe coloana so­noră a filmului "Inland Empire" în 2006, pentru ca în 2011, să editeze împreună primul lor disc intitu­lat "This Train". Admirația lor este reciprocă, iar Chrysta se simte pur și simplu vrăjtă de marele artist: "David Lynch este mentorul meu în artă, muzică și în viață", afir­ma ea. Un mentor non­con­formist, care nu se sfiește s-o și repeadă dacă îl deranjează, cumva, cu un telefon, atunci când el pictea­ză, dar care îi acceptă, în schimb, vizitele inopi­nate.
Cei doi au mai scos împreună un album și în 2016 - "Somewhere In The Nowhere", iar un an mai târziu, marele regizor i-a oferit artistei posibili­tatea să joace un rol în noua lui serie "Twin Peaks", cel al agen­tei FBI Tammy Preston. Tot el a încura­jat-o și a împins-o de la spate să-și lanseze și primul disc indivi­dual "We Dissolve" (2017), apărut după nu mai puțin de 20 de ani petrecuți pe scenă. Cum în de­cursul anilor com­pusese o mulțime de melodii pe care le ținea într-o mapă, nu i-a fost greu să mai scoată imediat un EP "Chrysta Bell" (2018). Anul acesta, a pregătit un nou album, "Feels Like Love", care explo­rează un sound mai "întunecat", cu influențe new wave, post-punk și disco. Chiar pe acesta vine să-l promoveze în România, unde va cânta mai întâi pe 4 aprilie, în Club Con­trol din Bu­curești, și pe 5, la FORM SPACE din Cluj-Napoca. (Biletele pen­tru concertul de la Cluj pot fi procurate din rețeaua Iabilet și costă 30 de lei.)

Laura Bretan
"Dumnezeu m-a binecuvântat cu darul muzicii"


Este doar o adolescentă, însă o "adoles­centă cu voce de înger!", după cum declara Si­mon Cowell - creatorul unor show-uri de suc­ces în lume, precum: American Idol, Britain's Got Talent, America's Got Talent, X-Factor... Și chiar dacă s-a născut în America, prin venele Laurei curge sânge românesc, căci părinții de aici au plecat în State. În 2017, Laura a devenit și cetățean român.
Laura Bretan s-a născut la Chicago, pe 7 aprilie 2002, și încurajată de mama ei, a început să cânte în corul Bisericii Penticostale, din care face parte, pe când avea patru ani. La cinci ani, a început să stu­dieze pianul, iar mai târziu a câștigat numeroase concursuri mu­zicale pentru copii. La o vârstă la care multe fete ha­bar nu au ce vor să facă mai de­parte în viață, ea și-a găsit deja menirea - mu­zica. "Dumnezeu m-a binecuvân­tat cu darul muzi­cii. Muzica ajută în dărâmarea barierelor dintre oameni din dife­rite culturi și zone. Ne aduce pe toți împreună, în ace­lași limbaj comun. Asta îmi pune mereu un zâmbet pe buze!", măr­turisea ea.
Avea doar 14 ani în 2016, atunci când a câștigat concursul "Româ­nii au Talent", și tot în acel an a ajuns și în finala americană a aces­tui show, America's Got Talent, clasându-se pe locul șase. Nu e un lucru de trecut cu vederea, căci nu mai puțin de 100.000 de oameni au candidat pentru un loc în finala din SUA. "N-am auzit niciodată o voce ca a ta, în toți acești ani în care facem acest show! De aceea am conceput acest spectacol, ca să găsim oameni ca tine!", îi spu­nea entuziasmat producătorul britanic Simon Cowell, după ce o ascultase cântând.
Anul acesta, Laura a fost favorita publicului la preselecția "Eurovision România". Nu a câștigat, dar aprecierea publicului a încurajat-o. Are de gând să se dedice în continuare muzicii, susține concerte și lucrează la un prim album.
Pentru că are o mulțime de fani în Cluj, ea va sus­ține în apropierea Paștilor un concert la care o va avea drept invitată pe îndrăgita solistă Paula Seling. Nu este prima lor colaborare, cele două soliste urmează să cânte împreună și la Bruxelles, pe 13 aprilie, și la Londra, pe 14 aprilie.
(Concertul de Paști al Laurei Bretan va avea loc pe 15 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca. Biletele au prețuri cuprinse între 50 și 20 lei și pot fi procurate din rețeaua Eventim.)