Răspuns pentru GETA - jud. Bacău, F. AS nr. 1360 - "Sufăr de tremor esențial"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie spus că tremorul esențial este o condiție întâlnită destul de frec­vent la mij­locul sau spre partea mai avansată a vieții, cu evoluție lent-progresivă și simptome care pot afecta, de la caz la caz, mâinile, capul sau vocea. Spre deosebire de boala Parkinson, în care tremorul este o manifestare de repaus și se ameliorează odată cu mișcările vo­luntare, tremorul esen­țial se produce atunci când are loc inițierea unei mișcări voluntare, de genul scrisului sau mestecatului, semnele și simptomele accentuându-se pe măsură ce activita­tea desfășu­rată este mai intensă. Și chiar dacă tremorul dispare în timpul somnului, oboseala și stre­sul accentuează ma­nifestările, întâl­nite, de alt­fel, și în patologiile ti­roidiene sau ca efect se­cundar al adminis­trării unor medica­mente. Deși tremorul esențial este o patologie care, ade­sea, con­stă doar într-o afectare ușoa­ră, în caz că se accentuează, se impun tratamente medica­men­toase pentru ameliorarea simp­tomelor.
Prima inter­ven­ție terapeutică în cazul tremo­rului esențial este folosirea unor medica­mente cu acțiune pe sistemul ner­vos central. Acest tip de medicație, care poate di­minua cu 50-60% in­ten­sitatea tremorului, este compusă în general din:
* Betablocante - fo­lo­site adesea în trata­men­tul hipertensiunii arte­riale (ex. proprano­lolul), ele au capacitatea de a micșora tremorul.
* Medicația antiepi­leptică - este repre­zen­tată, în special, de pri­midone (Mysoline).
* Tranchilizante - această clasă de medica­mente este reprezentată, în special, de Diazepam și Alpra­zolam (Xanax).
* Inhibitorii anhidrazei carbonice - ex. Metha­zolamida.
Sigur, în cazul în care medicamentele se dove­desc a fi ineficiente iar semnele și simptomele per­sistă, există și opțiunea unor intervenții chirur­gi­cale, cum ar fi talamotomia sau stimularea cere­bra­lă profundă, proceduri care se pretează la per­soa­nele ce prezintă afectări funcționale importante.
În ceea ce privește tratamentul naturist, o serie de remedii folosite și în boala Parkinson sau în sin­dromul extrapiramidal pot completa cu succes tera­piile alopate sau le pot chiar substitui. Dintre aceste remedii, aș aminti Resveratrolul, Melissa, Coen­zima Q10, complexul vitaminic B, Magneziul, Valeriana, acidul Alfa-lipoic și în special acidul gama-aminobutiric, care vizează atât stările an­xioa­se specifice bolii, cât și manifestările neuro-musculare (tremurături, fasciculații).
În sfârșit, produse precum Censtone-F (sirop) și 5-HTP (hidroxitriptofan) au o notabilă acțiune antidepresivă și ajută la întărirea și refacerea tecii de mielină, cu implicații favorabile în tulburările neu­romotorii funcționale.
Să auzim numai de bine!


Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com www.secret-herbs.net

"Am o fisură anală foarte dureroasă"
(Răspuns pentru G. D. - Crevedia, F. AS nr. 1355)


Am să încerc să vă explic în câteva cuvinte despre fisura anală, problema cu care se confruntă marea majoritate a lumii moderne.

Ce este fisura anală?
Fisura anală este o ruptură a pielii exterioare a canalului anusului, o ulcerație anală superficială, apa­rent lineară, în realitate ovalară sau triunghiu­lară. Ruptura expune fibrele musculare interne la contactul cu factorii externi, cum ar fi fecalele. Ruptura este situată în linie mediană, pe spate, pe față sau pe ambele părți.

De ce se plânge un om atunci când are fisură anală?
Principala plângere este durerea, căci durerea începe și se intensifică în tim­pul pro­cesului de defecare și durează de la câteva minute până la câteva ore.
Durerea este uneori atât de intensă, încât cei care suferă au frică de ea. În plus, din cauza ruperii repetate a fisu­rii, pe tot parcursul existenței sale, pe hârtia igienică apar pete roșii de sânge. Uneori apar și mâncărimi intense, per­­sistente, insuportabile, ca­re îl fac pe bolnav să se scar­pine până ce i se rupe pielea anusului și se ajunge astfel la fisură anală.

Cauze
O cauză frecventă a fisurii anale este consti­pația, atunci când mate­riile fecale au textura tare și uscată. Diareea duce și ea la inflamația anusului, și asta provoacă o rup­tură. O fisură poate fi acută, provocată de o schimbare tranzitorie de textură sau de caracterul materiei fecale, sau poate fi cronică - datorată, poa­te, insuficienței hârtiei igienice, a lipsei de igienă - toate ducând la rupturi excesive ale anusului, poate chiar la o ruptură mai profundă, cu șanse mari de infecție, foarte greu tratabilă, cu mari șanse de-a ajunge pe masa de operație...

Cum trebuie să tratăm o fisură anală?
Constipația și scaunele dure trebuie prevenite cu o alimentație bogată în fibre, care înmoaie și mărește volumul scaunului și care are un conținut mai mare de apă. La fel de utile sunt și unguentele care relaxează sfincterul și/ sau reduc durerea. După toate aceste proceduri, normal și de drept nu ar mai trebui să fie niciun obstacol în calea vin­decării. Recomandat este să se facă un control de către un chirurg, pentru a avea certitudinea că problemele au dispărut. În caz contrar, intervenția chirurgicală este de neînlocuit. Scopul chirurgiei este de a realiza relaxarea controlată a rectului interior al anusului. Aceasta se realizează prin tă­iere parțială (aproximativ 1/3 din lungime) a sfinc­terului interior. Durata șederii în spital este de câteva ore.
În medicina naturistă complementară, pe care cu drag și cu iubire o practicăm, se pune accent pe o alimentație bogată în fibre (pentru a avea un sistem digestiv sănătos, spre a împiedica consti­pația, a menține o floră intestinală completă, de menținere a unui pH al stomacului aproape de normal), pe un stil de viață sănătos, prin recoman­dări cum ar fi mișcarea zilnică, completate cu anumite suplimente alimentare, la care putem adăuga anumite minerale: magneziu, seleniu, care ajută la prevenirea fisurilor anale și vindecarea fisurilor existente, prin relaxarea mușchilor im­plicați în procesul de evacuare a materiilor fecale.
Băile de șezut cu decoct de gălbenele (decoctul trebuie să fie călduț) să fie făcute de cel puțin două ori pe zi, câte 20-30 de minute.
Produsele noastre Digestton Canadian Sweet Extract și The Secret of the Herbs Canadian Sweet Extract rezolvă problemele legate de constipație, hemoroizi, polipi rectali sau colo­nici, fisuri anale. Ba și mai mult, aceste probleme nu au mai revenit.
În concluzie, natura ne ajută prin plantele și fructele de pădure pe care ni le oferă, prin legumele, zarzava­turile, fructele și cerealele pe care le avem la îndemână, să fim sănătoși, DAR NUMAI SĂ VREM!
În completarea celor menționate mai sus, reco­mandările noastre sunt:
* să mâncăm cât mai ecologic;
* să stăm cât mai puțin în fața televizorului;
* să ne mișcăm mai mult, să râdem, chiar și singuri - atunci sigur vom avea mai puține pro­bleme de sănătate. 
Vă doresc sănătate!   
Pentru mai multe relații, puteți suna la ur­mătoarele numere de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21.