Produsul apicol care salvează vieți: Lăptișorul de matcă în miere (2)

Ilie Tudor
- În concentrație mare, de 20%, are efecte excepționale în afecțiunile endocrine, reumatice, cardiovasculare sau neurologice -

În dimineața aceea, s-a trezit cu greu, sim­țin­du-se confuză și cumva amorțită. A apucat să-și sune fiica cea mare pentru a-i spune că îi este rău, apoi a simțit că intră într-un fel de pâclă. Următoarea imagine pe care și-o aduce aminte este a unui perete alb și a unor siluete ce spuneau cu­vinte al căror sens nu-l înțelegea. Mai târziu a în­țeles că a avut un accident vascular. Nu împlinise 60 de ani, își aștepta să vină pe lume prima nepo­țică, iar fa­milia avea nevoie de ea. I-au trebuit cinci săptămâni până să înceapă să meargă din nou, doar câțiva metri, târâind un picior. Își găsea greu cu­vin­­tele, se enerva din orice și era în­gro­zită de posibilitatea de a rămâne inva­lidă. După externa­re, nu mai dor­mea nop­țile, era mereu agita­tă și nu mai știa ce înseamnă liniștea sufle­tească. A primit diagnosticul de sin­drom an­xios-depresiv și, odată cu el, câteva borcane cu lăptișor de matcă în mie­re, aduse de "vraciul fa­miliei", sora ei, care a convins-o să înceapă o cură. "Este mira­culoasă, o să îmi mul­­țumești!". Așa a și fost. În a treia zi de administrare, a dormit adânc, aproape 14 ore, ca nicio­dată. După un timp, a observat că abia mai târâie piciorul atunci când merge. A făcut afară câțiva pași, pentru ca apoi să aibă curajul să se plimbe neînsoțită. Fiica mai mare a rămas uluită, când a găsit-o plimbân­du-se în fața blocului. Deși zâmbe­tul îi dispăruse demult de pe față, mirarea fetei a făcut-o să izbucnească în râs, un râs sănătos, eli­berator. După mai bine de un an, cu ajutorul cure­lor de lăptișor de matcă și al gim­nasticii medicale, s-a restabilit complet. De curând, și-a reluat munca de contabilă cu jumătate de nor­mă, își plimbă nepoțica în parc, savurează fiecare di­mineață care îi bate în fereas­tră. În parc, se bucură mult când vede zburând vreo albină, gândindu-se că aceste făpturi i-au redat sănătatea și viața.

Sechelele accidentului vascular cerebral

Se ține o cură intensivă, în timpul căreia se iau câte 2-3 lingurițe cu lăptișor de matcă în miere pe zi, vreme de trei luni. Pe timpul curei, se urmărește recuperarea capacităților neuro-motorii și resta­bi­lirea funcțiilor cognitive. În acest sens, este foarte util și ajutorul specialistului kinetoterapeut, res­pectiv al psihologului. În funcție de necesități, după 3 săptămâni de pauză, cura intensivă se poate relua. Odată încheiată faza de recuperare, pacientul va ține cure de întreținere și prevenire a recidivei, cu o durată de o lună, urmate de o altă lună de pauză. În timpul tratamentelor de întreținere, se ia câte o linguriță cu lăptișor de matcă în miere în fiecare zi, dimineața.

Problemele oculare

Se administrează câte 1-2 lingurițe cu lăptișor de matcă în miere 20%, în fiecare zi, pe o perioadă de 3 luni. Între două cure se face o pauză de o lună. Câteva studii concludente, făcute de prof. dr. Jurate Jankauskiene, de la Clinica de Oftalmologie a Uni­versității Kaunas, din Litua­nia, au relevat uimi­toare proprietăți ale lăptișorului de matcă, în afecțiunile ochilor. La pacienții cu miopie, in­clusiv cu miopie progresivă, s-a con­statat, după 60 de zile de tratament, o acuitate vi­zuală mai bună și o mai mare sensibilitate la con­trast. Aceeași cură apicolă are eficiență și în pre­venirea, stoparea și chiar ameliorarea degene­rescenței maculare. În cazul acestei afecțiuni, sensibilitatea pacienților în câmpul vizual central, dar și acuitatea vizuală a acestora a crescut în medie cu 10 procente, după doar 30 de zile de tratament cu acest produs al stu­pului.

Lăptișorul de matcă și reumatismul

Se țin cure cu o durată de 45 de zile, timp în care se iau câte 2 lingurițe cu lăptișor de matcă în miere pe zi. Acest remediu stimu­lează glandele supra­renale să se­crete cor­tizon cu efect anti­infla­mator, stopea­ză procesele degene­rative și favorizează refacerea țe­suturilor cartilaginoase din articu­lații. Efectele binefăcătoare ale tratamentului intern cu lăptișor de matcă în miere sunt mult poten­țate de folosirea cremelor cu ex­tract de ardei iute. Aceste creme, numite termo­gene, au efecte de încălzire, de inten­si­ficare a circu­lației san­guine la ni­ve­lul articula­ției, favorizând acțiu­nea lăptișorului de matcă. Una din cele mai efi­ciente creme termogene contra problemelor arti­culare este cea de tă­mâie, despre care am mai vor­bit în paginile noastre. De altfel, tă­mâia și lăptișorul de mat­că se potențează reci­proc, ambele produ­se naturale având efecte re-întineri­toare, inclusiv la nivel articular.

Tinerețea cerebrală și memoria vârstnicilor

Se țin, de trei ori pe an, cure de 60 de zile, timp în care se adminis­trează câte 2 lingurițe cu lăptișor de matcă în miere, zilnic. Tratamentul este în mod special recomandat de la vârsta de 50 de ani, când sistemul nervos începe să fie mai mult afectat de procesele de îmbătrâ­nire. Mierea este o adevărată hrană pentru creier, în timp ce lăptișorul de matcă are un conținut ri­dicat de acetilcolină, o substanță esen­ția­lă în transmiterea impulsurilor ner­voa­se. De aceea, administrarea lăpti­șorului de matcă în miere dă rezultate bune în prevenirea tulburărilor de me­morie pasagere, dar și în tratamentul unor afecțiuni grave, cum ar fi maladia Alzheimer sau Parkinson. Sub acțiunea lăptișorului de matcă, este diminuată nervozitatea bolnavilor, le este îmbu­nătățită coordonarea neuro-motorie. De asemenea, somnul devine mai bun. Pot părea îmbunătățiri nesemnificative, dar cei care au avut contact direct cu bol­navii de Alzheimer sau Parkinson știu cât sunt ele de importante.

Diabetul și neuropatia diabetică

La doar 38 de ani, Vlad era diagnosticat cu dia­bet de tip 2, iar șase ani mai târziu, primea trata­ment cu insulină. Era deja hipertensiv și, la nivelul picioarelor, sistemul nervos și circulația se deterio­raseră, acestea devenind foarte sensibile la infecții. Deși își cântărea hidrații de carbon zilnic și luase medicamentele antidiabetice prescrise, boala sa părea că evoluează implacabil. Când soția i-a rămas însărcinată cu al doilea copil, a realizat foarte clar cât de importantă este sănătatea sa. Un prieten i-a sugerat să încerce un tratament cu lăptișor de matcă în miere, în concentrație de 2%, la care a renunțat când a auzit că există o concentrație mai puternică, de 20%. A pornit de la o doză de o linguriță cu lăptișor de matcă, cu concentrația de 20%, dar când a văzut că nu-i afectează negativ glicemia, a crescut doza la trei lingurițe. După o lună, analizele de ficat i-au ieșit perfecte, iar dozele de insulină i-au fost reduse semnificativ. În următoarele două luni de tratament, a luat în paralel cu cele 3 lingurițe zilnice cu lăptișor de matcă în miere și capsule de extract de anghi­nare cu măslin. Efectul acestui tandem a fost deci­siv: glicemia i-a scăzut atât de mult, încât insulina a trebuit eliminată complet. După jumătate de an, nivelul zahărului în sânge a ajuns la valori de 100-110, adică apropiate de cele normale, și - foarte important - nivelul a rămas stabil. În mod ui­mitor, s-au restabilit și circulația și sensibilitatea la nivelul picioarelor, iar rănile care nu se vindecau cu lunile s-au cicatrizat perfect.
Secretul lăptișorului de matcă în miere, în am­bele tipuri de diabet (1 și 2), este acela că scade în mod spectaculos rezistența la insulină a organis­mului. Practic, sub acțiunea acestui remediu, pan­creasul nu mai este "biciuit" pentru a secreta mai mult și nici nu se injectează doze tot mai mari de insulină. În schimb, este ajutat organismul să se "descurce" mai bine cu insulina pe care deja o are. Astfel, o cură de 3 luni, timp în care se iau câte 2-3 lingurițe cu lăptișor de matcă în miere pe zi con­duce, la majoritatea pacienților, la scăderi semnifi­cative ale valorilor glicemiei, efectul păstrându-se vreme de săptămâni după încheierea tratamentului. În plus, această combinație apicolă are un efect de stimulare a regenerării sistemului nervos, fiind unul dintre puținele tratamente eficiente contra neuropa­tiei diabetice.

Prevenirea infarctului și recuperarea după infarct

Administrat intern, lăptișorul de matcă în miere reduce colesterolul și trigliceridele, previne forma­rea plăcilor de aterom. De asemenea, el are și efecte de scădere a tensiunii arteriale și ușor vasodila­ta­toare. Persoanele cu probleme cardiace ar trebui să facă, mai ales în perioadele de stres, tratament cu lăptișor de matcă, în cure de 60 de zile. Pe par­cur­sul tratamentului se iau câte 2 lingurițe din acest remediu pe zi, pe stomacul gol, dimineața și seara.
La supraviețuitorii in­farctului, cura cu lăptișor de matcă în miere contri­buie la refacerea capacității de efort a miocardului, re­glează mecanismele neu­ro-ve­getative ale bolnavului, ajutând la stabiliza­rea func­­țiilor sale vitale. Foar­te important: acest produs api­col elimină depresia și anxietatea provocate de boală și ajută pacientul să-și schimbe stilul de viață spre unul să­nătos. Nu în ultimul rând, lăptișorul de matcă în mie­re, cu care se fac trei cure pe an, pre­vine reci­diva in­farctului, crescând durata și calitatea vieții.

Infertilitate masculină

Până de curând, s-a cre­zut în mod greșit că lăpti­șorul de matcă este recomandat mai ales femeilor, fiind creditat cu efecte estrogene. Ei bine, studiile moderne arată că lăptișorul de matcă are o acțiune hormonală foarte subtilă și complexă. Aceasta, de­oarece acest produs nu conține hormoni, ci precur­sori ai acestora, având în organism efecte regla­toa­re. Astfel, la bărbați, administrarea lăptișo­rului crud de matcă crește nivelul testosteronului în sân­ge, acțiune terapeutică utilă celor cu probleme de ferti­litate sau de potență, apărute pe fondul proble­melor endocrine. Se administrează câte două lin­gurițe cu lăptișor de matcă în miere pe zi, timp de 90 de zile. Acest tratament li se recomandă bărbați­lor la care concentrația spermatozoizilor este sub cea normală sau la care apar defecte morfo­lo­gi­ce ale acestora. Un studiu dedicat asteno-sper­miei, rea­li­zat în anul 2008, a făcut vâlvă în lumea medicală. Doi medici egipteni au creat un amestec de lăptișor de matcă și miere, din care 5 ml (o lin­guriță), a fost aplicată in­travaginal, înaintea con­tac­tului sexual des­tinat pro­creării. Studiul a fost făcut pe 99 de cu­pluri, care au fost împărțite în două gru­pe: prima grupă a folosit amestecul de miere și lăptișor crud de matcă, iar a doua grupă a urmat pro­cedurile stan­dard ale inse­minării artificiale intra­uterine. În mod neașteptat, cu ajutorul tratamentului cu lăptișor crud de matcă, cei doi medici au îmbu­nătățit rata fertili­zării cu 8,1%, mai mult decât în cazul proce­durii clasice, la bărbații care sufereau de asteno­spermie.

Avortul spontan și infertilitatea feminină

S-a demonstrat prin studii de medicină experi­men­tală și clinică faptul că lăptișorul de matcă în mie­re crește nivelul hormonului luteinizant în sânge (hormonul luteinizant ajută ovulația), fiind extrem de util în cazul femeilor care se confruntă cu ame­no­ree, oligomenoree, ciclu menstrual neregulat, in­su­ficiență ovariană etc. Se fac tratamente cu o du­rată de 28 de zile, timp în care se iau câte 1-2 g de lăp­tișor de matcă în miere, zilnic. Se face apoi o pau­ză de 28 de zile, după care trata­mentul se reia, în total ținându-se cel puțin șase asemenea cure. Lăptișorul de matcă în mie­re este printre cele mai bune remedii contra inferti­lității fe­minine cunos­cute. Și mai are un efect foarte impor­tant: reduce incidența avor­tului spontan. În­tre al­tele, lăptișorul de matcă în miere crește nivelul pro­ges­teronului în sânge, progesteronul fiind un hor­mon care ajută la menți­nerea sarcinii. Cu o lună îna­inte de procreere și în primele două luni de sar­cină se ia câte 1 lin­guriță de lăptișor de matcă pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei principale.

Precauții și contraindicații

Principala precauție și contraindicație a lăpti­șorului de matcă este alergia la produsele apicole. În primele 3 zile de tratament se ia câte un vârf de linguriță pe zi, oprindu-se adminis­tra­rea lăptișoru­lui de mat­­că în miere dacă se observă simptome cum ar fi mâncă­rimi în zona buco-farin­giană, tul­burări di­gestive, dificultate în respirație și hi­per­secreție pe căile respira­torii, erupții cutanate.


Lăptișorul de matcă în miere cu concentrații mari (20-30%) poate fi comandat de la producă­torul ApicolScience, la telefonul 0735/21.78.08 sau de pe site-ul: apicolscience.ro.