Respirația ideală: Chi Gong

Redactia
Chi Gong este o gimnastică respiratorie și vine din China.

Ca și în cazul celorlalte practici orien­tale de mișcare, este vorba de desfacerea blo­cajelor interne pentru atingerea armoniei. Chi este energia vitală care curge prin corp, iar Gong este munca (lucrarea) - munca la energia vitală. Sunt mișcări line care, efectuate cu maximă con­centrare, pot avea efecte extraordinare. De peste 2000 de ani, în China, Chi Gongul este considerat nu doar o gimnastică de în­vio­rare, ci și o metodă de vindecare foarte eficientă, un elixir de viață lun­gă.

Exerciții

Exercițiile Chi Gong sunt ușor de efectuat și foarte eficiente. Toate exercițiile se practică în pi­cioare, cu un echipa­ment cât mai comod. Se exe­cută dimineața și seara, înainte de a mânca. Fiecare exercițiu trebuie repetat de zece ori.

1. Respirația prin abdomen
Pentru a o simți mai bine, puneți ambele palme pe burtă, apoi inspi­rați și expirați cât mai profund.

2. Perceperea undei
a. Întindeți brațele înainte. Inspirați adânc și ridicați palmele (cu degetele îndrep­tate în sus) pe măsură ce ae­rul intră, lăsând încheie­turile complet relaxate.
b. Brațele rămân întinse. Expirați încet și lăsați pal­me­le în jos, pe măsură ce aerul iese.

3. Marele cerc
a. Întoarceți palmele cu fața în sus, ca și când ați ține în ele un vas. Coatele sunt în­doi­te, vârfurile de­getelor se a­ting. Inspirați, ridi­când pal­mele unite spre gât.
b. În dreptul feței, răsuciți palmele înspre afară, ca și când ați vrea să ridicați ceva și ridi­cați mâi­­nile deasupra capului. În timp ce expirați, duceți brațele îna­poi, în poziția inițială, des­criind un cerc.

4. Prinderea mingii
Imaginați-vă o minge mare, pe care o prindeți cu mâinile pe toate părțile. La fiecare mișcare, inspi­rați și expirați profund și regulat.

5. Fâlfâitul aripilor
Faceți un pas înainte. Lăsați greutatea corpului pe piciorul din față și ridi­cați brațele la nivelul umerilor ca pe niște aripi. Coborâți apoi mâinile până în dreptul șoldurilor, mutând greutatea pe piciorul dinapoi. Ridicați-le din nou. Respirați în ritmul "bătăilor din aripi".