TAURUL (21 aprilie - 20 mai) - Ce fel de relații avem cu lumea?

Tana Rosca
Relaxat și natural

Așa cum îi stă bine unui semn guvernat de micul benefic Venus, care în astrologia modernă vorbește poate în mai mare măsură despre prietenie și despre diplomație decât despre iubirea romantică, Taurul emană calm și bunăvoință. Să ne înțelegem bine: nu se înghesuie să intre în grațiile nimănui, dar are un talent aparte să-i facă pe oameni să se simtă în largul lor. Răs­pun­de cu naturalețe semnelor de apreciere lansate de cei din jur și nu se sfiește să-și manifeste simpa­tia față de o persoană care-i place. E ușor de înțeles de ce oamenii se simt bine în prezența lui. Echili­brul emoțional pe care îl are pus în leagăn de fru­moa­sa Venus se răsfrânge asupra celor din jur, care pot deveni dintr-odată mai liniștiți și mai veseli, fără să-și dea prea bine seama de ce. Este ceva ce emană din personalitatea sa. În cazul femeilor Taur, ar putea exista o explicație, pentru că ele sunt destul de comunicative, mai ales dacă este vorba de lucruri frumoase, haine, bijuterii etc. Surprinzător este, mai degrabă, cum de Taurul bărbat, de regulă o fiin­ță monosilabică, este atât de anturat. Asta ne de­mons­trează încă o dată cât de atrăgător poate fi echilibrul înnăscut. Să recunoaștem că majoritatea celorlalte semne au de lucrat până la a atinge această stare de relaxare interioară).

Prima impresie

La fel ca și Capricornul, un alt semn de Pământ re­prezentat de o cornută, Taurul transmite un senti­ment de stabilitate. Dar, pe când în cazul Capri­cor­nului, stabilitatea vine ca urmare a unui efort con­trolat și a unei excelente stăpâniri de sine, la Taur, starea de stabilitate, pur și simplu, există. În plus, este dublată de un aer de disponibilitate firească. Ne vine ușor să îl întrebăm, de exemplu, de o adresă sau să ne plângem că iar întârzie autobuzul. Și așa, firesc, din vorbă în vorbă, această persoană calmă și abordabilă ajunge să facă o impresie atât de bună, încât să ne dorim să o revedem.
Venus, patroana Artelor, îi înzestrează pe Tauri și cu bun gust vestimentar. Indiferent din ce mediu provine, dacă gustul i-a fost educat sau nu, Taurul știe să aleagă culori și texturi care să îl pună în va­loare. Ca să nu spunem că cei care-și țin sub control apetitul au și un corp armonios, ca de exem­plu fru­moasa și rafinata Michelle Pfeiffer.
Dar cum Taurul guvernează în corpul uman gâtul și vocea, ceea ce ne poate atrage atenția prima oară la el este vocea, de obicei caldă, melodioasă, lipsită de stridențe. Dacă îl întâlnim într-un cadru social, în care se și consumă ceva la masă, putem fi pur și simplu contagiați de modul în care știe să savureze mâncarea.

Când este singur

Acest mare gurmand (egalat doar de Rac și de unii nativi din Pești) consideră bucătăria un fel de atelier de creație. Și de recreație. Deci, una dintre îndeletnicirile cărora li se dedă cu plăcere în timpul liber este gătitul. Rari sunt Taurii care se hrănesc co­mandând câte o pizza prin telefon. Sau, dacă o fac, pregătesc o salată proaspătă până ajunge pizza, și prepară cu mâna lor un sos pentru care proprie­tarul pizzeriei ar plăti bani buni ca să-l poată trece în rețetar. O altă modalitate prin care Taurul își poa­te crește cota de popularitate este să împartă excesul de mâncare (pentru că adesea face prea mul­tă), cu vecinii, sau să tragă o fugă cu un ca­dou delicios până la cei dragi. Muzica, mai ales cea vocală (corzile vocale sunt guvernate de Taur), vorbește sufletului său. Iar corzile sale vocale scot de cele mai multe ori sunete care gâdilă în mod plă­cut urechile. Așa că va cânta prin casă, acom­paniind soliștii pe care-i place să-i asculte și chiar între­cându-i pe unii dintre ei la capitolul frumuseții gla­sului.
Ca orice semn guvernat de unul dintre beneficii Venus sau Jupiter, Taurul nu se numără printre semnele pe care hărnicia să le dea afară din casă. Dar pentru că este un semn fix, deci organizat, își va simplifica viața, ordonând de la început cât mai eficient obiectele din gospodărie. În felul acesta, păstarea ordinii necesită un efort minim. Totuși, ordinea din casă îi este mai puțin importantă decât frumusețea elementelor care compun interiorul său. Cei care locuiesc la bloc au grijă să existe câteva ghivece în care florile prosperă, iar pereții aparta­mentului nu sunt goi și inexpresivi. Nevoia lui de armonie și frumusețe se manifestă cel mai lesne dacă are o căsuță a lui, cu o bucată de pământ în jur. Când vine vorba despre grădinărit, Taurul uită de plăcerea lenevelii și se destinde muncind.

Cu cei din familie

Venirea pe lume a unui mic Taur aduce cu sine mai puțin stres decât un nou-născut dintr-o altă zodie. Atâta timp cât este alăptat la sân (contactul fizic și psihologic cu mama e deosebit de important pentru el), este îmbăiat și curat, nu va țipa și nu se va agita. Pentru că este atât de drăgălaș, și nu le toacă nervii părinților și restului familiei, poate să apară însă un risc: cel de a fi răsfățat. Deși nu o cere (inițial), toată lumea dorește să-l ia în brațe. Odată creată o obișnuință în acest sens, micuțul, care nu este responsabil pentru crearea acestui prost obicei, normal că nu dorește să renunțe la el. Iar când un Taur, indiferent de dimensiuni, dorește ceva, știe să se încăpățâneze nevoie mare, nu degeaba este numit "cel mai fix dintre semnele fixe". Prima persoană care a spus vreodată "Nu mă scoate din ale mele!" a fost, cel mai probabil, un Taur.
Familia este stăpânită, din punct de vedere as­trologic, de Lună. În Taur, Regina Nopții se găsește, din același punct de vedere, în exaltare. De aceea legăturile de familie ale Taurului sunt, în cea mai mare parte a timpului, armonioase. Când încetează de a mai fi așa? Păi, când trebuie să facă ceva pe ne­pusă masă. Pentru Taur, să fie trezit duminică di­mineața (un sacrilegiu în sine!) și anunțat vesel: "Hai, dragul meu, pregătește-te, uite ce frumos e afară, mergem în excursie!", echivalează cu o inju­rie. Îi iubește pe ai lui, dar nu într-atât încât să re­nunțe la dulcele somn de duminică, pentru a pleca într-o excursie nepregătită (altă noțiune care-l face să se crispeze), dat fiind că el însuși e un orga­ni­zator bun, pe care improvizațiile îl scot din sărite. Mai bine e ca ai lui să-l lase în pace să-și facă som­nul și tabieturile. În felul acesta pot să se bucure, la întoarcere, de o delicioasă cină - sau măcar un de­sert, de-ți lingi degetele după el. În caz contrar, dus cu forța în zisa excursie, va rămâne îmbufnat toată ziua, stricând și cheful celorlalți. Taurul este constant în afecțiunile lui, și legăturile de familie nu slăbesc pentru el, chiar dacă, să zicem, se sta­bilește în stră­inătate. Va ști să păstreze contactul cu cei de acasă, iar dacă intervine vreo înstrăinare, aceasta nu i se va putea reproșa lui.

Ca frate

E poate cazul să ne reamintim aici că verbul asociat zodiei Taurului este "a avea". Ați încercat vreodată să scoateți din mâna unui copil de doi ani ceva?! Dacă ați reușit, sunteți probabil și dvs. Taur. Când Taurul înțelege că ceva poate să fie "al lui", adică odată cu primele jucării, este cum nu se poate mai fericit. Își iubește cu adevărat frații și surorile, dar nu-i place să împartă jucăriile cu ei. Să se joace cu ele la comun, da, e altă treabă, dar cu condiția ca toți ceilalți să îi respecte proprietatea. Printre "po­se­siunile" sale se numără, de altfel, și frații, cu care se poartă la fel de protector ca față de jucării, mai cu seamă când aceștia sunt mai mici ca vârstă. În ceea ce îi privește pe cei mai mari, se străduiește să le câștige bunăvoința, dacă se poate în exclusi­vi­tate.
E rezonabil, dacă e luat cu frumosul, ba chiar împăciuitor. Intervine firesc să aplaneze conflictele ce apar între alți frați și e eficient ca moderator, fiindcă vine cu argumente de bun-simț.
Având o fire echilibrată, nu se supără repede, dar când ajunge să o facă, ține minte și persoana, și motivul ofensei. Îl deranjează în mod deosebit promisiunile neonorate.

Cum se poartă față de colegii de școală

Viteza de procesare a informațiilor nu se numără printre însușirile sale. Mintea sa este metodică, are nevoie de timp pentru a asimila unele concepte, mai ales dintre cele abstracte, dar odată ce a reușit să le aprofundeze, nu le mai uită. Din pricina acestui ritm de învățare mai lent, colegii mai rapizi la învățat s-ar putea să-l ia peste picior (ceea ce el nu va uita, de­sigur), dar când se va ajunge în faza de recapi­tu­la­re, cine nu va avea nevoie să ia lucrurile din ur­mă? Taurul, desigur. Este un moment în care iste­ții clasei încep să cadă pe gânduri, iar dacă sunt sufi­cient de isteți, iau aminte și încep să-și schimbe pă­re­rea despre colegul lor, Taur. El nu are nevoie să fa­că parte dintr-o gașcă sau să intre într-o com­pe­tiție pentru popularitate cu nimeni. Îi e bine așa cum e. Nu are nimic de dovedit nimănui - poate doar la capitolul muzică și desen, unde simțul său artistic îl face de multe ori să iasă în evidență. Iar dacă se apu­că, să zicem, să cânte la un spectacol școlar, mulți vor deveni atenți și vor dori să cunoască mai îndeaproape persoana înzestrată cu o asemenea voce. Iar persoana nu îi va dezamăgi, deoarece și în si­tuația în care cota de popularitate îi crește, Taurul tipic este imun la ifose și rămâne un personaj la lo­cul lui. Iar Venus, darnică cu cei pe care-i stă­pâ­neș­te, își înzestrează supușii și cu o înfățișare atrac­tivă, deci nu vor fi trecuți cu vederea nici sub acest aspect.

Cum se poartă față de colegii de serviciu

În ciuda firii sale amabile, la serviciu, Taurul poate trezi oarecare animozități, pur și simplu pen­tru că se mișcă încet. "Graba strică treaba" e alt pro­verb enunțat, probabil, de un reprezentant al zodiei, dar trăim într-o epocă a vitezei, când sunt apreciate de cele mai multe ori mișcările rapide și spectacu­loase, decât cele cumpătate și bine pritocite. Colegii se vor putea enerva pe viteza scăzută de reacție a Taurului. Iar dacă șeful declară o stare de urgență, cel mai stângaci, poate de-a dreptul neajutorat, pare Taurul nostru, care are nevoie să stea și să cugete. Lui îi este imposibi să treacă la treabă așa, alandala, pe adrenalină, și fără vreun plan bine gândit. Dar când acțiunile hei-rupiste, declanșate de situația urgentă se împotmolesc, și cineva își aduce aminte de soluția propusă la un moment dat de Taurul cel lent, aceasta se poate dovedi ideea salvatoare. Iar din acel moment, statutul lui se schimbă, cel puțin în ochii colegilor celor mai inteligenți, care încep să îi vadă calitățile. Și încep să distingă faptul că în dosul încetinelii se ascunde un excelent organizator, chibzuit și eficient.
Ce mai poate afecta aprecierea de care se bucură Taurul, mai ales în situația în care ajunge șef, este rigiditatea. E foarte adevărat că el se străduiește să găsească soluția optimă pentru orice problemă care îi iese în cale (și de regulă o găsește), dar, uneori, nu știe să facă pasul necesar, și anume de a include, mă­car în parte, idei și propuneri ale altora. Ce con­tează, dacă e convins că e bine numai așa cum vede el lucrurile? E necesar să țină cont de senzația de apartenență și de participare de care subordonații lui au nevoie,pentru a nu-și pierde motivația.

Ca vecin

Cu riscul de a antagoniza dintr-un foc nu mai puțin de 11 zodii, trebuie spus că un vecin mai bun ca Taurul nu prea este de găsit. În primul rând, grădina lui îngrijtă va produce flori, legume sau fructe, din care precis ne vom înfrupta și noi, dată fiind plăcerea Taurului de a împărți bunătăți. Dacă locuim la bloc, iar nările noas­tre sunt incitate în mod re­petat de se­du­cătoarele mi­ro­suri care emană din apar­tamentul vecin, nu va trebui să ne de­bara­săm de frus­trare înfule­când o pungă de cipsuri, pentru că, cel mai probabil, Tau­rul se va înființa la ușa noas­tră cu o mostră din ul­ti­ma sa cre­ație culinară.
Pentru că știe și el cum e să poftești la ce­va!
Dacă ni se strică ceva prin casă și avem nevoie în to­iul nopții de o unealtă mai so­fisticată, e de presupus că aceas­ta se găsește în im­pecabila trusă de scule a vecinu­lui Taur. Mai mult, e posibil să se ba­ge sin­gur să repare dandanaua, pen­tru că în felul acesta e sigur că repa­ra­ția va fi făcută ca lumea. Lucrează încet și nu e nea­părat cel mai îndemânatic meșter de pe lume, dar după ce ne va desfunda chiuveta, sigur nu va fi ne­voie de un repetir multe luni de-acum încolo. Aces­te avantaje se vor face simțite însă doar în situația în care nu agresăm Taurul cu zgomote care îi gâdilă în mod neplăcut urechile cele muzicale și nu dăm buzna peste el neanunțați. O fi el prietenos, dar ține la etichetă și nu-i plac surprizele. Dacă vă invită în vizită, gândiți-vă atent înainte să-i acceptați invi­tația. Pentru că, așa-i frumos între vecini, va tre­bui să-l invitați, la rândul dvs. Or, Taurul se numără prin­tre cele mai redutabile gazde și vă va fi greu să vă ridicați la nivelul lui.

Ca amic

O fi Taurul o ființă sociabilă, dar nu e genul care să alerge să-și facă noi cunoștințe și e perfect con­știent de faptul că numărul de prieteni pe Facebook este o formă fără fond, dacă ajunge să depășească sutele. Pentru el, un amic e cineva cu care interac­ționeză periodic, o ființă în carne și oase, nu o poză (sau 100) pe un ecran. Taurul este un semn al con­creteții, un "clasic", dacă vreți, pen­tru care contac­tul interuman nu trebuie să fie mediat de un ecran. Fără îndoială că va menține contactul cu amicii săi și pe mediile sociale, în anumite li­mite. Preferă însă categoric să iasă cu amicul în oraș de ziua acestuia, la o cafea bună și un tiramisu meseriaș, în loc să lanseze în spațiul vir­tual o fotografie cu un buchet de flori și un sec "La mulți ani!". Cu un amic, Ta­urul va discuta despre fleacuri, lucruri mărunte, plăcute, care să-i facă pe amândoi să se destindă și să privească viața cu mai multă bucurie. Amicul va fi inclus ca invitat la petrecerile atât de reușite pe care știe să le dea, sau va fi anunțat că va avea loc un concert al trupei lor pre­ferate. Sigur vor exista și micile favoruri reci­proce, pe care Taurul le face cu plăcere, dar așteaptă și să i se răspundă cu aceeași amabilitate, în cazul în care are la rândul său nevoie de un serviciu.

Ca dușman

E greu de declanșat dușmănia unui Taur, dar cel care reușește să-l facă să vadă roșu ar trebui să dispună de o asigurare medicală de excepție. Sau să fugă teribil de repede. Deși această din urmă cale de scăpare s-ar putea să nu funcționeze, căci o fi Taurul lent, dar când ajunge să se înfurie, reușește, nu arareori, să-și mai înfigă cornul în câte un toreador. La fel pățesc și dușmanii săi, deci cea mai bună protecție față de o asemenea animozitate este să nu i-o stârnim. Dacă e vorba despre o simplă ne­înțelegere, jignire, ofensă neintenționată, Taurul o va da uitării curând. Dar dacă cineva îi face o pro­mi­siune, și încă una solemnă, și el apucă să-și facă programul în funcție de ce i s-a promis, iar această pro­mi­siune e încălcată, Taurul nu o va da uitării până la sfâr­șitul vie­ții sa­le. Și se nu­mără prin­­tre zo­diile cele mai lon­gevive! Dacă vă re­întâlniți în­tr-un parc, după vreo șapte ani, și îl sa­lutați politicos, e posibil ca Taurul să vă răspundă, dar din felul în care o va face, veți înțelege cum nu se poa­te mai clar că nu a uitat de acea în­călcare a promi­siunii. Și nici nu va uita vreodată.
Este posibil să se și răzbune. În ca­zul în care o face, o va face apăsat, dar fă­ră rău­tate. E mai mult un fel de a spu­ne: "Uite, așa m-ai făcut să mă simt, ca să știi și altă dată să nu mai faci".

Ca prieten apropiat

Pentru că nu au o fire de­mons­trativă, ci o manieră moderată de a-și exprima sen­timentele, Taurii pot să resimtă o prietenie profundă față de cineva, care nici măcar nu-și dă seama cât de mult devotament a reușit să trezească în sufletul său. Dacă are de-a face cu o persoană mai distantă, Taurul cel metodic și perseverent va găsi modalitatea să îi semnalizeze, în fel și chip, simpatia și admirația. Fie prin gesturi pline de tact, anticipând o nevoie, cum ar fi să-l întrebe: "O să fac o pască după rețeta bunicii, pentru Paște. Vrei și tu?", fie căutându-i insistent prezența, sub diverse pretexte. Va observa imediat că v-ați uitat ochelarii pe birou și vi-i va aduce personal, într-un toc nou, cumpărat de el, ca nu cumva să se zgâ­rie lentilele. Evident că veți fi încântat și re­cunoscător și îl veți pofti în casă. De unde va pleca după cinci ore. În acest răstimp, fie vă va exaspera, fie vă va încânta. Ce nu se va întâmpla sigur e să răspundă la micile dvs. semnale de nerăbdare. E nevoie să-i spuneți în clar: "Îmi cer scuze, dar mi se răcește apa din cadă, mai vorbim mâine la serviciu". S-ar putea însă ca acea căldură onestă cu care vă privește și vă ascultă să vă facă atât de bine, încât să strângeți relațiile. Pro­babil că tot nu vă va spune că vă consideră pri­eten apropiat, dar nici nu e greu să vă dați seama, de­oarece, dacă vrei să fii răsfățat, e bine să ai un Taur prieten apropiat.