Remedii naturale pentru păr

Iulia Vlad
În cele ce urmează, aflați cum rezolvați micile probleme ale părului cu ajutorul unor tratamente compuse din plante, eficiente și ușor de preparat.

Remediu cu cimbru, pentru părul gras

Părul dvs. are tendința de a se îngrășa? Cimbrul vă este cel mai bun aliat! Această plantă aromatică, cu­noscută pentru proprietățile antisep­tice și purificatoare, face posibilă reglarea producției de sebum din scalp.
Rețetă: se pune la fiert un litru de apă într-o cratiță. Când dă în clo­cote, se trage vasul deoparte, se adau­gă 6 linguri de cimbru uscat și se lasă la infuzat 15 minute. Se stre­coară. După spălarea părului cu șam­pon, utilizați acest preparat ca apă de clătire. Va reechilibra rapid grăsimea părului și îl va înfrumuseța!

Revitalizarea părului, cu urzici

Bogate în vitaminele A, B și C, ur­zicile contribuie la o regenerare ra­pidă a părului. Bogate și în minerale, cum ar fi potasiul sau calciul, urzicile întăresc și rădăcina părului.
Rețete:
* Patru linguri cu urzică se pun într-un litru de apă clocotită și se lasă să fiarbă, până ce lichidul scade la jumătate. Lăsați la infuzat timp de 20 minute, apoi filtrați. După spăla­rea cu șampon, utilizați decoctul de urzici pentru a vă clăti părul.
* Luați două mâini de urzici proas­pete, tăiați-le mărunt sau zdro­biți-le în mojar, apoi stoarceți-le. Cu sucul obținut masați pielea capului 10 zile la rând. Sucul nu înțeapă!

Volum și strălucire, cu ovăz

Aveți părul tern și deteriorat? Ovăzul este ideal pentru a-l repara. Bogat în vitaminele B și E, în fier, zinc, magneziu, precum și în carbo­hidrați și proteine, ovăzul este perfect pentru a hrăni părul uscat!
Rețetă: se toarnă 50 g fulgi de ovăz într-un castron, se adaugă 200 ml apă și se lasă la înmuiat, timp de aproximativ cincisprezece minute. Se amestecă totul pentru a obține o textură omogenă, se adaugă o lin­guriță cu miere și un gălbenuș de ou. Se amestecă bine și se lasă să stea. După spălarea obișnuită, puteți aplica această cremă, timp de 15-20 de minute, pe părul umed.

Brusturele, contra căderii părului

Un remediu imbatabil împotriva căderii părului se prepară din 3 lin­guri cu rădăcină de brusture mărun­țită și 2 linguri cu iarbă-mare, pe care le adăugați într-un litru și jumătate de apă care fierbe. Lăsați vasul pe foc mic, până ce lichidul scade la jumă­tate. Apoi lăsați la infuzat 15 minute și strecurați. Săptămânal faceți un masaj al pielii capului cu această fiertură, pregătită de fiecare dată cât mai proaspătă.

Împotriva mătreții

Fierbeți câte două linguri cu sal­vie, lavandă, rozmarin, într-un litru și jumătate de apă. Lăsați vasul la foc mic, până ce lichidul scade la jumă­tate. Apoi lăsați la infuzat 15 minute și strecurați. După fiecare spălare, clătiți părul cu acest preparat.