Boala Alzheimer - Vești bune!

Gilda Fildan
- Mai multe studii recente ne dau motive de speranță: o serie de medicamente cu acțiune eficientă, măsurile specifice de prevenție și un stil de viață activ pot împiedica apariția demenței -

Cum se dezvoltă maladia Alzheimer

În perioada sa de activitate la clinica de psihia­trie a Universității din München, mai exact în anul 1906, psihiatrul și neuropatologul german Alois Alzheimer (1864-1915) a observat în creierul unei paciente decedate, ce suferise de demență în ultimii ani ai vieții, modificările morfologice caracteristice acestei pa­to­logii neurodegenerative care, de a­tunci și până astăzi, poartă numele descoperitorului ei. El a constatat că la terminațiile neuronilor se produc acumu­lări de beta-amiloid, o substanță protei­că, din care se constituie plăci insolubile în spațiul dintre neuroni. Iar în interiorul celu­lelor nervoase se formează fascicule de fibre dintr-o altă proteină, numită tau. Chiar dacă apariția și efectele lor degenerative n-au fost încă cercetate exhaustiv, un lucru se știe sigur: modificările amintite blochează transmiterea influxului nervos între neuroni și provoacă distrugerea lor masivă, ceea ce duce la o pier­dere de masă cerebrală. Cele dintâi afec­tate de această atrofiere sunt hipocampul și porțiunea frontală a cortexului cerebral, adică toc­mai zonele responsabile pentru memorie, gân­dire, limbaj, orientare și emoții. Totuși există și persoane care, în ciuda prezenței plăcilor ami­loide, nu au simptome de declin cognitiv, trăiesc absolut normal și ating vârste de 90-95 de ani, fără a dezvolta o demență. Cercetătorii presupun că riscul de apariție a bolii ar putea fi diminuat, printre altele, de atitudinea pozitivă față de viață, de un echilibru psihic stabil, ca și de tendința de instruire permanentă.

Forme de demență

Într-o bună zi, cineva face eforturi să-și amin­tească numele unei cunoștințe, dar se chinuie în zadar, căci nu izbutește. Apoi, nu mai știe unde și-a pus cheile de la mașină, cu o seară înainte. Și stai, cum oare se chema filmul acela grozav, pe care l-a văzut în vara trecută? Să nu-ți mai aduci aminte de asemenea lucruri este, oare, normal, sau ai făcut deja pasul dincolo de limită, intrând în domeniul a ceea ce ține de patologic? Mulți oameni sunt apăsați de astfel de griji. Deocam­dată, specialiștii n-au puterea să-i elibereze de aceste temeri. Însă există ceva ce ne dă tuturor speranță: fiecare dintre noi poate face mult pentru a-și menține în formă organul gândirii, pe o perioadă cât mai lungă.
La scară globală, demența afectează în prezent aproximativ 40 milioane de oameni, iar cifra se află în continuă creștere și s-ar putea tripla până în 2050. Boala apare mai frecvent la femei, ele reprezentând 70% din cazuri. O explicație posibi­lă ar fi aceea că femeile beneficiază de o speranță de viață mai îndelungată decât bărbații, iar vârsta înaintată se numără printre factorii de risc, alături de alți câțiva, pe care îi vom enumera aici:
* zestrea genetică;
* hipertensiunea arterială, valorile crescute ale colesterolului și trigliceridelor, fumatul - care, toate, pun în pericol sănătatea sistemului car­dio­vascular;
* nivelul ridicat al homocisteinei în sânge;
* contactul cu metalele ușoare, cum ar fi alu­miniul, care s-a găsit în con­cen­trații mari la pa­cienții cu Alzheimer (unii sunt de pă­rere că ar fi o simplă coinci­dență, un punct de vedere sus­ținut mai ales de producătorii de spray-uri deodorante cu conținut de alu­miniu);
* traumatismele cranioce­re­brale grave, survenite în mod repetat;
* infecții cu anumite bacterii (de exemplu, cele din genul chla­midia) și viruși.
Primul semn ce indică dis­tru­gerea neu­ronilor este slă­birea me­moriei. Pe lo­cul al doilea se găsește demența vasculară, pro­vocată de tulburările circu­lației sangvine cere­brale. Simptomele ei sunt: lentoarea, gândirea încețoșată și labilitatea afectivă. Nu arareori se întâlnesc și forme mixte. Cercetătorii din în­treaga lume se străduiesc să dezvolte te­rapii și medi­camente capabile să lupte efi­cient cu o boală monstruoasă, care îi trans­formă până și pe oa­menii cei mai apropiați și dragi nouă în niște străini. În ulti­mele trei decenii au fost identificate peste 200 de substanțe active, din pă­cate, însă, deși s-au făcut pro­grese considerabile, n-a fost realizată până acum o pilulă sal­vatoare, care să poa­tă stopa demența.

Există, totuși, motive de optimism

"Este important să știm că acele două proteine cu acțiune distructivă asupra neuronilor, amiloid și tau, încep să se de­pună în creier cu 10-20 de ani înainte de declanșarea mala­diei Alzheimer. De aceea, pen­tru reușita prevenției sau poate chiar a vinde­cării, este necesar să ne gândim la tra­tamente pe care să le utilizăm mai devreme de instalarea bolii", precizează specialiștii. Măsurile inițiate ulterior, ca de pildă injectarea de anticorpi care să ajute la descompunerea și eliminarea plăcilor de beta-amiloid, nu au dat deocamdată rezultatele scon­tate, respectiv nu s-a obținut o îmbunătățire a funcțiilor cognitive. Studiile cli­nice aflate acum în derulare încearcă să stabi­lească dacă, aplicate la pacienții care se găsesc abia în stadiul inci­pient, acuzând numai ușoare tulburări de memo­rie, aceste terapii ar putea opri evoluția maladiei Alzheimer. Alte proiecte știin­țifice investighează posibilitatea de a împiedica moartea neuronilor prin tratarea fibrelor de pro­teină tau, la momentul oportun.

Cheia problemei - stilul de viață

La fel ca la numeroase alte afecțiuni, și în ca­zul demenței, joacă un rol important modul nos­tru de viață. De aceea, cercetarea referitoare la șansele prevenției aprofundează, actualmente, printre alte teme legate de terapiile nemedi­ca­mentoase, în special, pe aceea a evaluării efi­cienței pe care ar putea-o avea schimbările in­tro­duse din vreme în stilul de viață, pentru în­ceti­nirea evoluției, stoparea sau chiar pre­venirea bolii Alzheimer. Concluzii încurajatoare a adus, de exemplu, studiul FINGER (Finnish Geriatric In­tervention Study) realizat în Suedia, în anul 2015. Este vorba despre un proiect de anvergură, unul dintre cele mai ample dedicate combaterii diver­selor forme de demență, iar el s-a axat pe posibila valoare terapeutică a trei factori: ali­mentația sănătoasă, activitatea fizică regulată și antre­namentul mental consecvent. Cei 1260 de parti­cipanți, cu vârste între 60 și 77 de ani, prezentau de­ja simptomele unei demențe in­cipien­te. Rezul­ta­tul obți­nut în de­curs de doi ani a fost următorul: la toți cei implicați în acest pro­gram de să­nătate s-au în­registrat e­fecte pozitive asupra memoriei - la unii dintre ei, deja după trei luni. Însă, pentru a aduce dovezi credibile în spri­­jinul afir­mației că schim­­barea mo­dului de via­ță ne poate pro­teja efectiv împotriva de­men­ței, su­bi­ecții ar trebui ținuți sub observație pe o perioadă de timp egală cu aceea a evoluției bolii, respectiv 15 până la 20 de ani. Recent, s-a luat hotărârea prelungirii studiului FIN­GER, pen­tru alți șapte ani.

Mișcarea înviorează și mintea

Se cunoaște de mult faptul că sportul poate mic­șora pericolul de declanșare a unei demențe. Efor­tul fizic moderat are un efect benefic asupra riscurilor ce amenință sănătatea sis­te­mului car­dio­vascular - care, la rândul lor, favorizează dez­voltarea maladiei Alzhei­mer, de pildă, o tensiune arterială ridicată. Pe lângă aceasta, antrenamentul fizic determină eliberarea de proteine cu acțiune pozitivă asupra creie­ru­lui. Oamenii care au prac­ticat neîntrerupt un sport de-a lun­gul vieții și, totodată, au avut mintea mereu activă, prezintă mai rar acele pri­mej­dioase plăci amiloide la nivelul creierului. Pe de altă parte, ei dispun de o capacitate cognitivă su­perioară. În prezent, nume­roase studii cercetează efec­tele exercițiului fizic sus­ținut, asociat cu un an­trenament mental spe­ci­fic.

Studiul călugărițelor

Un creier sănătos se poate dezvolta continuu, până la sfârșitul vieții, formând noi neuroni și mereu alte sinapse. Pentru aceasta, avem nevoie de stimuli exteriori, impresii, experiențe de viață, trăiri afective și, în primul rând, de suficientă mișcare. Datorită arhitecturii flexibile a creierului nostru, suntem capabili să ne adaptăm neîncetat unor con­diții schimbate, să învățăm lucruri noi, să fim crea­tivi. Abilitățile sale de acomodare per­mit creierului să compenseze într-o anumită mă­sură consecințele unui traumatism sau ale unui accident vascular cerebral, atunci când este sti­mulat corespunzător. Cercetătorii au fost uimiți să descopere că această însușire minunată, plasticitatea neuronală, poate fi activată și la oamenii înaintați în vârstă. În cadrul unui studiu, un grup de se­niori a practicat vreme de trei luni exerciții de jonglerie. La sfâr­șitul experi­mentului, s-a constatat că, pe anu­mite porțiuni ale creie­rului lor avusese loc un proces de dezvoltare.
"Bineînțeles că uzura provocată de îmbă­trânire își urmează cursul - însă, grație forței de regene­rare a creierului, noi putem opune acestei evoluții firești crearea de noi sinapse. Cu condiția să ne men­ținem o stare psihică bună. O creștere mai inten­să a terminațiilor la celulele nervoase din creier se observă, în special, atunci când avem ceea ce psihologii numesc un sentiment de coerență, aceasta însemnând un echilibru inte­rior robust și o încredere profundă în faptul că evenimentele din viața noastră se succed în așa fel, încât ele ne vor dezvălui, în ultimă instanță, o logică a înlănțuirii lor și un sens al înseși exis­tenței noastre", spun oamenii de știință. Teoria enunțată de ei este pe deplin confirmată de celebrul "studiu al călugă­rițelor" ("nun study"), realizat de prof. David A. Snowdon de la Univer­sitatea din Kentucky (SUA). El a urmărit pe parcursul unui deceniu și jumătate, starea mentală a unui număr de 678 de călugărițe de la School Sisters of Notre Dame, cu vârste cuprinse între 76 și 106 ani. Femeile își duceau viața în condiții aproape identice: cumpătate în toate privințele, cu un program zilnic de rugăciune, îndeplinind munci asemănătoare. 85% dintre ele, unele chiar trecute de 90 de ani, acti­vau ca profe­soare. După dece­sul călugărițelor, echipa de cerce­tători condusă de Snowdon a pri­mit permisiunea să le exami­neze creierele. Spre surprin­derea lor, spe­cia­liștii au găsit acumulări consistente de beta-ami­loid la o treime dintre bătrâ­nele care se păs­traseră până la sfârșitul vieții într-o formă fizică și mentală ex­celentă. Iată și explicația oferită de ei: "Senti­mentul puternic de sens al vieții și faptul că trăiau într-un mediu calm, lipsit de conflicte, au permis creierului acestor femei să deruleze pro­cese de autovin­decare, ce au compensat pro­gre­sia feno­menelor degenerative prin formarea de neuroni și sinapse noi."

Dăruirea - cel mai bun medicament dintre toate

La rândul ei, și bucuria ajută micile noastre celule cenușii să nu lâncezească. Dragul pentru ceea ce facem. Studiile atestă că o stare psihică pozitivă și viziunea optimistă asupra vieții pot micșora riscul de a dezvolta o formă de demență. Tot ce facem cu dăruire reprezintă o infuzie de vitalitate pentru neuroni. Așadar, este esențial să nu ne pierdem nici un moment bucuria de a descoperi și învăța lucruri noi. Un alt factor stimulativ pentru celu­lele nervoase ale creierului este comunicarea permanen­tă cu oa­me­nii din jur. "Riscul de apariție a simp­tomelor maladiei Alz­heimer se reduce cu 12% dacă ne întreținem activ contactele sociale. Tot ce întreprindem împre­ună cu alții antrenează creierul, deoarece ne determină să reac­ționăm și să ne adap­tăm la oamenii și situa­țiile cu care avem de-a face", afirmă neuro­logii.

Metode de diagnosticare precoce a bolii

Ca orice altă afecțiune, și demența poate fi combătută cu atât mai eficient, cu cât este depis­tată mai curând. De aceea, specialiștii din diverse țări ale lumii se străduiesc, în momentul de față, să îmbunătățească metodele de diagnosticare pre­coce a acestei patologii. Procedeele ce țin de imagistica medicală, ca de exemplu tomografia cu emisie de pozitroni sau examinarea lichidului cefalorahidian din canalul spinal, sunt complicate și costisitoare. Actualmente se află în curs câteva studii, ai căror autori încearcă să verifice posibi­litatea de a implementa variante de testare mai simple, totuși cu rezultate suficient de precise. Una dintre ele ar fi o analiză de laborator care să evidențieze prezența în sânge a proteinelor caracteristice maladiei Alzheimer. O alta ar con­sta într-un test digital de memorie, util în vederea evaluării aptitudinilor cognitive. "Nimeni nu are motive să se teamă de asemenea teste. Chiar dacă rezultatul va indica un risc de Alzheimer, aceasta nu înseamnă automat că persoana în cauză își va pierde memoria în câteva luni sau un an. Dim­potrivă, mai poate avea la dispoziție încă două decenii de viață normală, timp în care beneficiază de posibilitatea de a acționa, luând măsuri de contracarare a bolii. Aceasta este o șansă reală, ce nu trebuie ratată".

Mâncați sănătos și fiți activi!

"Cine trândăvește ruginește", spune o zicală înțeleaptă, iar principiul este valabil și pentru starea creierului. Să nu uităm că fiecare dintre noi poate face multe pentru a-și păstra mintea clară și la bătrânețe, așa cum ne arată nenumărate studii. Un stil de viață sănătos oferă protecție împotriva demenței.

Mișcare și iar mișcare
Efecte deosebite produc sporturile de rezis­tență - joggingul și mersul pe bicicletă, dar și plimbările lungi, în pas alert: câte 30-40 de mi­nute, de cel puțin trei sau patru ori pe săptămână. Cine dorește (și, eventual, s-a consultat în prea­labil cu medicul său) poate crește intensitatea efortului pentru 10-15 minute pe parcursul antre­namentului. Sportul are o acțiune stimulativă di­rectă asupra creierului și în același timp micșo­rează riscurile de boli cardiovasculare, ce favo­rizează apariția demenței.

Antrenament pentru creier
Exercițiul mental ajută celulele ce­nușii să se dezvolte, inclusiv la o vârstă înaintată. Plasticitatea neuronală se întreține, de pildă, prin învățarea unei limbi străine, prin lecturi, jocuri de puzzle și rezolvarea de inte­gra­me. În cazul în care aveți alte preferințe, puteți ob­ține același rezultat dansând sau cântând la un instrument.

Un meniu dietetic
Cele mai indicate sunt alimentația medite­ra­neană (cu multe legume și pește), ca și alternativa ei vegetariană (recomandată în special pentru scăderea tensiunii arteriale). Eficiența lor a fost verificată cu prilejul unui studiu realizat în SUA, la care au participat 960 de femei și bărbați, vârsta medie fiind de 81 de ani. La final, cerce­tătorii au constatat că mâncarea sănătoasă mic­șorase cu 53% riscul îmbolnăvirii de Alzheimer. O reducere de 35% înregistraseră chiar și acei subiecți care urmaseră mai puțin strict principiile dietei.

Somn profund
Odihna nocturnă suficientă și de calitate co­res­punzătoare este importantă, deoarece ea con­so­lidează memoria și, totodată, permite curățarea creierului de produșii reziduali, printre care se numără și amiloidul. Cercetătorii au descoperit că, în condițiile unui somn nesatisfăcător, depu­ne­rile de amiloid sporesc rapid.

Contacte sociale
Este un fapt dovedit: oamenii sociabili au un creier mai viguros. Cineva care comunică permanent cu cei din jur, participă la jocuri, face drumeții în grup, se angajează în acțiuni de voluntariat are mai multă încredere în sine, nu se teme de primejdiile ce l-ar amenința în viitor, iar echi­librul său psihic îi asigură o sănătate mai bună. Ceea ce întreprindem împreună cu alții ne face mai multă plăcere și devine pentru noi o sursă de inspirație. De reținut însă că nu numai relaxarea este prielnică neuronilor ci, în egală măsură, și eforturile depuse pentru îndeplinirea unei sarcini sau pentru atingerea unui scop.

Atenție la țigări și alcool
Statisticile medicale ne arată că fumătorii se îmbolnăvesc de două ori mai des decât nefumătorii. Și con­sumul exagerat de alcool favorizează demența, ducând la o diminuare mai timpurie a aptitudinilor cognitive.

Controlați-vă periodic sănătatea
Printre principalii factori de risc ai demenței se regăsesc surplusul de greutate corporală, hi­per­ten­siunea și nivelul crescut al glicemiei. Ți­nând sub control aceste valori, contribuiți sub­stan­țial la păs­trarea creierului dvs. în formă maximă.