Ajutoare din stratul cu verzituri - Loboda și ștevia

Iulia Vlad
Dacă ați obosit din cauza răz­boiului de o sută de ani pe care îl duceți cu kilogramele care stau agățate de dvs., renunțați o vre­me la dietele pe care le duceți și tre­ceți pe verzituri. Două dintre ele - loboda și ștevia - s-ar putea să vă fie de ajutor: reglementează digestia și ațâță focul metabolismului. Iată cum puteți pro­fita de ele pen­tru a slăbi:

Loboda

Salată de lobodă
Frunze proaspete de lo­bodă, spă­late și mă­run­țite, se amestecă cu câ­te­va frun­ze de salată verde, pătrun­jel și mărar tocate. Se a­dau­gă suc proas­păt de lămâie și puțin ulei de măs­line. Consumați zil­nic câte o porție de sa­la­­tă de lobodă, îna­inte de masa de prânz.

Borș de lobodă
Aveți nevoie de 2 legături de lo­bodă, o ceapă, un morcov mic, o lin­gură cu orez, leuștean și un litru de borș proaspăt. Puneți la fiert lo­bo­da, ceapa și morcovul tăiate mă­runt, îm­preună cu orezul, într-un litru de apă. După 15 minute, adău­gați bor­șul, dat în clocot, un praf de sare, iar la sfâr­șit, verdeața tocată. În­locuiți în fie­care zi o masă cu o por­ție de borș de lobodă.

Ștevia

Ceai de ștevie
Puneți un litru de apă pe foc. Când clocotește, adăugați o legătură de ște­vie bine spălată și mărun­țită. A­co­periți vasul 15 mi­nute, apoi stre­cu­rați. Se bea întreaga cantitate, pe par­cursul unei zile, în cure de 3 săp­tă­mâni.

Mâncare de ștevie
Aveți nevoie de 6-7 mâini de ște­vie proaspătă, 2 legături de ceapă ver­de, o legătură de usturoi, o legă­tură mărar, 50 ml ulei de măsline, o lin­gură cu făină, sare, piper.
Spălați ștevia și puneți-o la fiert, în apă cu sare. După ce a fiert, stre­cu­rați-o și păstrați o cană de zeamă. * Ceapa și usturoiul se taie mărunt, se călesc în uleiul de măsline. Se adaugă făina și câte puțin din zeama în care a fiert ștevia. Se adaugă ștevia tocată mărunt peste sos, împreună cu un praf de sare, piper și mărar tocat. În­locuiți în fiecare zi o masă cu o por­ție de mâncare de ștevie.