Love Story pe acoperiș

Otilia Teposu


De câteva zile, în lumea pi­si­cilor mele e mare furtună. A fost greu până am înțeles ce se în­tâm­plă, dar acum pot răsufla ușurată. Știu despre ce este vorba. Pri­mele semne ciudate le-am văzut într-o dimineață, când am ieșit în curte să le dau de mâncare. Mi-a atras atenția faptul că Iulișca stătea deoparte și cumva parcă nu era interesată deloc de ce se întâmpla în jurul castroanelor. Ea este o pisicuță mai tânără, din a treia generație, care și-a găsit loc în gospodăria mea. Este suavă ca o adolescentă, modestă, nepre­ten­țioasă și tare jucăușă. E o pi­sică de talie mică, nu seamănă deloc cu Roji, mama ei care e do­lofană, aș zice chiar obeză, dacă nu m-ar auzi. Iulișca are blăniță tricoloră, minunat colorată în alb, galben și maro. Petele gal­ben-aurii o fac să fie de-a dreptul sclipitoare, când trece în viteză printre flori. O văd adeseori să­rind după fluturi și muște, e ne­astâmpărată și tare curioasă. Me­reu își găsește preocupări în cele mai ciudate locuri.
Am început s-o urmăresc de la distanță, ca să înțeleg ce se în­tâmplă cu ea și am observat ime­diat că, de fapt, ea ar vrea să vină la castronul cu mâncare, dar este alungată de celelalte pisici. Lu­cru tare ciudat, care nu s-a mai întâmplat până acum. Ce să fie? Ce să fie? Toată ziua le-am pân­dit, în speranța că o să mă lămu­resc și o să pot pă­trunde în tainele lu­mii lor pisicești. La un moment dat, Iu­lișca a dispărut și cam așa s-a încheiat prima zi de urmărire. Au mai trecut câteva zile în care ea a fost me­reu alungată de toate ce­lelalte pisici, apa­rent fără niciun mo­tiv. De-abia ieri am înțeles, în sfârșit, ce se întâmplă și acum pot răsufla ușurată.
Iulișca e îndrăgostită, și atunci când dispare, își petrece, de fapt, ziua cu motanul Garson, din vecini. I-am văzut, întâm­plă­tor, pe acoperișul magaziei de lem­ne. Stăteau la soare și-și cu­rățau unul altuia blana de sca­me și praf. Deci asta să fie oare ex­plicația faptului că celelalte mâțe o privesc cu dispreț? Că o alun­gă de la mâncare? Îndră­gos­teala ei primăvăratică e văzută oare drept neseriozitate? De ce le deranjează așa de tare pe cele­lalte faptul că-și petrece siestele în compania motanului porto­ca­liu? "Pericole" prea mari nu sunt, întrucât sunt castrați amân­doi. Sunt liniștiți, nu fac gălăgie, el nu-i ține serenade nocturne, miorlăitoare. Sunt pașnici, de­co­rativi, aproape ca niște pensio­nari în gesturile lor caline. Și-atunci? E de neînțeles și de neexplicat pentru mine răutatea celorlalte mâțe care s-au unit în această atitudine disprețuitoare față de mezina clanului. Să fie la mijloc numai gelozie pisicească? E văzută Iulișca drept "trădă­toare" a clanului, pentru că s-a împrietenit cu un motan străin?
Mărturisesc deschis și fără regret că am trecut rapid de par­tea îndrăgostiților și am hotărât să-i ajut cât pot, așa că acum le pun mâncare separat, departe de ochii verzi, scăpă­rători și vigi­lenți ai matronei Roji, departe de lumea pisicească dezlănțuită.
Sâmburele de dragoste dintre Julieta mea blănoasă și Romeo cel portocaliu mi-a dat semne că și viața sufletelor cărora le zicem animale poate fi, uneori, tare com­plicată. Cu iubiri, gelozii, răzbunări sau doar cu tandre și nemăsurat de puternice prietenii.