ELENA GHEORGHE - "Lunâ Albâ"

Dana Ene
"Lumea e frumoasă, dacă știm să-i dăruim dragoste"

Elena Gheorghe a devenit cunoscută la mijlocul anilor 2000, în postura de solistă a trupei de muzică latino Mandinga. S-a bucurat de succes și de recunoaștere alături de aceas­tă formație, pe care a părăsit-o ca să-și creeze o carieră solo. A pășit destul de timid pe noul drum, dar a reușit să se facă iarăși remarcată, mai ales după ce s-a întors spre rădăcinile ei armânești. Acum, în luna mai, pe 23, de "Ziua Națională a Aro­­mânilor", solista bucureșteană va lansa un nou disc cu muzică tradițională, pe care o va prezenta pe scena Sălii Palatului, în cel mai ambițios specta­col de muzică armânească din carieră.
Elena s-a născut pe 30 iulie 1985, fiind prima fiică a preotului armân Gheorghe Gheorghe și a cân­tăreței de muzică popu­lară cu origini ardelene, Marioara Man. "Am crescut la Dada și la Papu (bu­nicii din partea tatălui) care m-au învățat să vor­besc aromâ­na, să iubesc pi­per­chile țargasiti (o mâncare de­li­ci­oasă din bu­cătăria tradițio­na­lă macedonea­nă) și tot ei m-au plimbat la So­vata, în va­canțe de neuitat", se confesa artista.
De la mama a moștenit dra­gostea pen­tru muzică, și în ogra­da bunicii din Ardeal a învățat să horească și să doinească. "La Arșița, în inima Transilvaniei, în casa și curtea de basm a bunicii mele Ana, am învățat să număr stelele, să visez cu ochii deschiși, să iubesc liber­tatea, oamenii, poveștile lor, și am înțeles că lumea e frumoasă, dacă știm să-i dăruim dragoste și să credem în ea", povestea Elena în scur­ta autobio­gra­fie pe care și-a pre­gătit-o pentru presă.
Avea doar trei ani atunci când și-a luat pentru prima dată inima în dinți și a urcat pe scenă alături de mama ei, ca să cânte. Apoi a par­ticipat la tot felul de festivaluri și concursuri muzi­cale pentru copii, pentru ca în anul 2000 să câștige primul pre­miu - trofeul "Ursulețul de aur", la Baia Mare. Un an mai târziu, concura pe scena Festivalului de la Ma­maia, la secția de inter­pre­tare, fiind cel mai tânăr participant al acelei edi­ții. Nu a câștigat, dar s-a făcut remarcată, astfel în­cât la finele anului 2002, devenea solista formației Mandinga. Alături de această trupă ajunge repede în topurile românești și lansează în 2003 albumul "...de corazón". Melo­diile lor ajung să fie nelip­site în cluburi sau la terase, iar cel de-al doilea album pe care l-au lansat îm­pre­ună, "Soarele meu", le-a adus Discul de Aur. Melodia care a și dat titlul albumului s-a bucurat de un succes nebun.
?n 2006, Elena avea să părăsească însă trupa și să se aventureze într-o carieră solo. A lansat imediat albumul "Vocea ta", bine primit atât de fani, cât și de critici. Radio Ro­­mâ­nia Actualități i-a de­cer­nat premiul "Inter­preta anu­lui 2006".
Doi ani mai târziu, îi apă­reau pe piață nu unul, ci două discuri noi: "Te ador" (2008) și o compilație de me­lodii armânești "Lilicea Vrea­riei" (2008). Al doilea disc a fost o adevărată sur­priză pentru fanii artistei, obișnuiți cu ea în postura de solistă latino-pop, dar s-au îndrăgostit repede și de noile ritmuri. La finele anului 2008, Elenei Gheorghe i-a fost înmânat trofeul "Omul Anului în comunita­tea aromână", pentru discul "Lili­cea Vreariei".
Succesul n-a amețit-o, nu s-a cul­cat pe lauri, și un an mai târziu câș­tiga Finala Națională Eurovi­sion, cu piesa "The Balkan Girls". Melodia a fost mai apreciată la noi, decât peste hotare, unde a obți­nut doar un loc 19, la concursul Eurovision. Cu toa­te aces­tea, Elena nu s-a lăsat des­curajată, ba s-a am­biționat și a lansat single după single - "Mamma Mia", "Midnight Sun" "Se?or Loco" și "Lalla" (feat. Ab­solute), melodii ce au devenit hituri nu doar la noi, ci și peste hotare, în țări precum Japo­nia, Israel, Spania, Polonia sau Italia.
Și după ce o bună bucată de timp a cântat mai mult pop, acum inima i-a dat din nou ghes Elenei să se reîntoarcă la ritmurile aromâne ale bunicilor ei. Artista a pregătit un nou album, ce va conține nu mai puțin de 10 piese aromânești - atât melodii tradițio­nale și readaptări în manieră moder­nă, cât și piese noi, album ce va fi lansat luna viitoa­re. Câteva dintre melodiile ce vor fi cuprinse pe noul disc au și fost lansate și se bucură de mare succes. Este și cazul piesei "Lunâ Albâ", care a de­pășit 11 milioane de vizualizări pe YouTube, în doar două luni de la lansare.
Noul spectacol al Elenei va purta chiar titlul acestei melodii. "Acest proiect muzi­cal este unul de suflet, dedicat bunicii mele, care m-a crescut, care m-a învățat să vor­besc armânește...", declara artista la înce­putul anului. Iar zilele acestea posta pe pagina ei de Facebook următoarea invitație pentru fani: "Repetăm de zor pentru Sala Palatului, abia așteptăm ziua de 23 mai să punem în scenă cel mai mare concert de muzică armânească. Să vă luați încălțări comode, căci se va dansa pe rupte!".
Însă Elena nu vine singură la Sala Pa­latului. Alături de ea vor mai urca pe scenă unii dintre cei mai iubiți interpreți de mu­zică armânească: Gicu Coadă, Sirma Guci (poetă, textieră și compo­zitoa­re de muzică aromână), for­mația Steaua di Vreari, dar și ansamblul Van­ghe­lizmo. Din reper­toriu nu vor lipsi melodii îndră­gite de aromâni, precum "Pamporea", "Un tran­da­fil creaști la firida mea", "Opa, opa", "Ela Ela", "Lu­nâ Albâ", dar și o mul­țime de alte surpri­ze.
Biletele pentru spectacol se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 50 și 230 de lei.