Dureri de stomac

Rodica Demian
- Răscolite de primăvară, chinuie amar­nic și cer soluții rapide pentru a fi ținute în frâu. Remediile pe care vi le propunem sunt măsuri de prim-ajutor -

­Apă cu argilă
Ingrediente: 1 linguriță cu argilă foarte fină, un pahar cu apă plată.
Preparare și folosire: * Se pune argila în pa­harul cu apă, se amestecă, se lasă să "recadă" la fund și se bea apa de la supra­față. * În primele zile se bea doar această apă de suprafață, după care se ames­tecă, pen­tru a bea, progresiv, câte pu­țin mai multă argilă în fiecare zi. Se administrează câte 1 pahar cu apă argiloasă pe zi, vreme de 3 săptămâni.
Bine de știut! Argila calmează iritațiile mu­coa­sei (gastrite), neutralizează aciditatea, absoarbe și facilitează eliminarea toxinelor.

Cataplasmă rece cu argilă verde
Preparare și folosire: * Se amestecă argila verde (se găsește la farmacie) cu apa ca să se obțină o pastă moale. * Se aplică pe o bucată de pânză și se pune pe zona dureroasă, cu 2 ore înainte sau după mese. * Se lasă să acționeze circa 30 de minute.

Bicarbonat
Preparare și folosire: * Se diluează 1 linguriță cu bicarbonat într-un pahar cu apă. * Se bea ames­tecul după masă și se așteaptă cel puțin 2 ore, înain­te de a bea alt pahar. Dar să nu se depășească 3 lingurițe cu bicarbonat pe zi.

Bicarbonat cu lămâie
Ingrediente: 1/2 linguriță cu bicarbonat, câteva picături de zeamă de lămâie, apă caldă.
Preparare și folosire: * Imediat după apariția durerilor, se diluează bicarbonatul în 1/2 de ceașcă cu apă caldă (sub 60°). * Se adaugă câteva picături de zeamă de lămâie și se bea amestecul.
Atenție! Bicarbonatul pe cale internă nu le este recomandat persoanelor cardiace și celor ce suferă de hipertensiune arterială.

Ficat încărcat

Cataplasmă cu argilă
Preparare și folosire: * Se aplică o cataplasmă de argilă călduță sau caldă pe zona ficatului, cu cel puțin 2 ore înainte sau după mese (în partea dreaptă, sub coaste). * Se lasă să acționeze 2 ore.

Flatulență

Miere cu lămâie
Ingrediente: 2 lingurițe cu miere, 80 g coajă de lămâie, apă clocotită.
Preparare și folosire: Se taie bu­cățele coaja de lămâie foarte bine spălată cu peria și se pune într-un borcan. * Se adaugă echivalentul a 2 pahare cu apă clocotită. * Se închide er­me­tic borcanul și se lasă să se infuzeze 15 minute. * Se strecoară, se adaugă mierea, se amestecă și se bea.

Gastroenterită

Cataplasmă cu argilă
Preparare și folosire: * Se prepară și se aplică cataplasma de argilă rece sau călduță pe stomac sau pe abdomen, cu minimum 2 ore după sau înaintea meselor. * Se schimbă de maximum 2-3 ori pe zi, în funcție de efectele resimțite.
Bine de știut! Ați făcut o gastroenterită? Nu vă panicați!
Cel mai bun tratament este să vă puneți orga­nis­mul în repaus: post de 4-6 ore maximum și apă mul­tă, băută cu înghițituri mici.