Negruța, dragostea mea!

Cititor Formula AS
Recent, am vizionat un film italian din 1952, "Umberto D.", în regia lui Vittorio de Lica.

Știam deja ce poate însemna un animal drag în viața cuiva. Cei care cunosc fil­mul îmi închipui că au fost profund impresionați de po­vestea atât de simplă, dar atât de mișcătoare prin tragismul ei, a bătrânului care renunță la sinu­cidere de dragul câinelui său.
Câți dintre noi nu ne-am alinat cât de cât tristețea, gân­durile negre, supărarea, mai ma­re sau mai mică, luând în brațe ori dezmierdând un animăluț?!
Personal, îmi iubesc nespus cățelușa adusă în curte din ne­siguranța și mizeria străzii și, de asemenea, pe cei patru "mem­bri" ai familiei mele de pisici. Recunosc însă, spășită, că dra­gostea cea mare se revarsă mai mult asupra Negruței - me­zina grupului.
Cred că afecțiunea mea totală pentru acest suflețel se datorează și faptului că a apărut într-o bună zi în grădina noas­tră nu știu prin ce împrejurare. Poate cineva a aruncat-o inten­ționat, poate norocul a călău­zit-o. Eu neajutorată și atât de mică, încât o țineam în căușul pal­mei; un pui speriat și dezo­rientat, în a cărui blăniță neagră se prinseseră câțiva scaieți. Era încă dependentă de laptele ma­mei de care fusese despărțită.
Zilele, săptămânile, lunile au trecut și a devenit o pisicuță foarte frumoasă, cu o blăniță neagră ca tăciunele, cu un smoc alb pe piept, cu părul lung și moale ca mătasea, cu o coadă bogată și cu doi ochi perfect rotunzi și veșnic mirați. Cățeaua Dulușa și-a făcut-o tovarășă de joacă și, resemnată, nu se su­păra deloc atunci când Negruța îi prindea botul cu ambele lă­buțe și, negreșit, și cu gheruțele ei mici și ascuțite.
Dragostea și grija mea pen­tru viața ei au însoțit-o mereu, până într-o zi nefastă, când am observat că lipsește din curte. Am început s-o caut prin toată grădina și, stupefiată, am desco­perit-o țipând, dincolo de gos­podăria noastră prinsă într-un laț pus de un vecin iresponsabil. Am trăit atunci momente de groa­ză, deoarece nu mă price­peam să-i dezleg sârma tare ca­re-i strângea corpul.
Trei zile a zăcut cu ochii în­chiși și, fără să mănânce nimic, timp în care am vegheat-o, spe­rând într-o minune. Și aceasta s-a produs! Cred că numai pri­ce­perea veterinarului și dra­gos­tea mea au readus-o la viață.
Acum, cea mai mare plăcere a ei este să se joace de-a v-ați ascunselea printre cărțile de pe rafturile bibliotecii, să se cațere cu o iuțeală de mare acrobată până în vârful merilor din gră­dină, ori să mi se cuibărească în poală torcând leneș, în vreme ce mâna îmi alunecă pe blănița ei. Dra­goste reciprocă! Balanța câș­tigului cred că se înclină, to­tuși, în favoarea mea, pentru că reușește să-mi alunge, fie și pen­tru câteva clipe, bătrânețea, boa­la, tristețea - atribuite ine­ren­te acelora pentru care nu se știe dacă și mâine va mai fi "o zi".
Negruța, dragostea mea, să ne bucurăm împreună de pri­mă­vară, de soarele binefăcător, de florile care ne inundă grădina!

MIA IORDACHE