Ing. drd. DANA TROIA - "Prin acordul familiei, sunt în posesia tuturor rețetelor realizate de d-l profesor Milică"

Otilia Teposu
Munca savantului Constantin Milică din Iași este continuată

- Profesorul Constantin Milică de la Facul­ta­tea de Agronomie din Iași a fost un "maestru" al terapiilor naturale cu plante, pe care le-a stu­diat, cu pasiune, toată viața. "Descoperit" târziu de "Formula AS", a dispărut în schimb, repede, oprind o colaborare ce se anunța fructuoasă, pre­cum și tratamentele acordate multor cititori ai re­vistei. Din fericire, am aflat că, totuși, mai exis­tă o șansă. În calitatea dvs. de colaboratoare apro­­piată a marelui profesor ieșean, intenționați să-i continuați cercetarea și munca?

- Odată cu dispariția mult regretatului și renu­mitului prof. univ. dr. Constantin Milică (dragul meu domn profesor), am început să mă gândesc foar­te serios la continuarea acestei activități din domeniul fitoterapiei, al cunoașterii și studiului plan­­telor medicinale, din punct de vedere enzi­ma­tic. Ca urmare a acordului dat de familia dumnea­lui, pe partea de folosire în exclusivitate a rețetelor și a drepturilor intelectuale, îi continuăm întreaga activitate didactică și de cercetare, în cadrul noului "Atelier de plante". Aș vrea să mai specific faptul că sunt în posesia tuturor rețetelor elaborate de dom­nul profesor, care sunt realizate cu mare fide­litate, așa cum se întâmpla și când d-l prof. Milică era printre noi.

- Care sunt principalele boli pe care le tratați cu produsele dvs.?

- Produsele oferite de Aroma IAȘI sunt pe cate­gorii de afecțiuni, fiecare produs diferențiat în funcție de diagnostic. Avem ceai și tinctură pentru afecțiuni cardiovasculare, ceai și sirop pentru afec­țiuni respiratorii, ceai, tinc­tură și ulei pentru afec­țiuni digestive, ceai, ulei și un­gu­ent pentru afec­țiuni reu­ma­tologice, ceai și tinc­tură pen­tru afec­țiuni meta­bolice, ceai și tinctură pentru afec­țiuni tumorale, afecțiuni re­na­le, dermatologice, din sfe­ra ORL și neurologice. Există în por­tofoliul nos­tru în mo­mentul de față rețete pentru peste 200 de afecțiuni, dintre cele mai căutate fiind cele pentru afecțiunile car­dio­vas­culare, tumorale, me­ta­bolice și di­ges­tive.

- Aveați și un con­­diment celebru prin­tre pre­paratele dumneavoastră.

- Condimentul pen­tru care am fost încă de la în­ceput căutați îl avem pre­parat în continuare sub aceeași rețetă, fiind la fel de apreciat, el putând fi folosit la cele mai variate feluri de mâncare, având o compoziție foarte bogată în plante condiment: co­riandru, cimbru, muștar, fenicul, chimion, tar­hon, pătrunjel, mărar, morcov, țelină, lobodă, cea­pă, usturoi, bu­suioc, boia, fiecare dintre ele dozate diferit.

- Aveți și noutăți în lista de preparate pe care le oferiți?

- Datorită cunoștințelor dobândite în perioada în care am crescut și am fost formată de către dom­nul profesor, urmând și cursuri de specialitate, rea­lizez acum și produse cosmetice naturale (parfu­muri, creme, măști faciale, tonere, seruri, produse pentru igienă orală etc.), acest departament urmând să fie favorizat în viitor. Acestea ar fi noutățile. Așa cum am mai spus, am acordul și sprijinul în tota­litate al familiei dl. profesor Milică, fiind singura posesoare a rețetelor elaborate de domnia sa. Pre­par, în continuare, toate produsele pe care le aveam și înainte. În noul sediu îmi des­fășor activitatea într-un mic "ate­lier de creație", unde ceaiurile, tinc­turile, unguentele, uleiurile, siropurile, preparatele pentru băi, se obțin prin aceleași procedee de amestecare și maturare, iar în fi­nal, produsele gata ambalate a­jung pe rafturile special amena­jate. Toate acestea sunt realizate doar de mine, sunt atent verificate și testate, așa cum am fost instrui­tă de domnul profesor de-a lungul timpului. Singurul lucru pe care nu-l pot face eu este partea de mar­keting, acolo având un contract de servicii cu o firmă din Iași. Această echipă lucrează în mo­men­tul de față pentru aducerea în actualitate a site-ului www.farmacia-verde.ro și ca o nou­tate, pentru deschiderea unui maga­zin on-line. Toate acestea o să le facem cunoscute pe pagina noastră de Face­book, farmacia-verde.ro, pagină care va urma și ea să fie actualizată și reconfigurată.

- Cum pot beneficia bol­navii de produsele dumnea­voastră?

- Pentru ca bolnavii să poată primi un tratament per­sonalizat sunt necesare anali­zele medicale recente și diag­nosticul pus de medicul spe­cialist. Însă vreau să precizez de la început că tratamentul medica­men­tos, alopat, reco­mandat de specialist nu se exclude, dimpotrivă, se com­ple­tează prin sinergie cu cea­iurile, tincturile, uleiurile, un­guentele, siro­pu­rile, băile pe care le recomandăm noi.

- Puteți onora și comenzile venite din alte orașe? La ce adre­să se pot face comenzile?

- Comenzile ve­nite din alte localități se onorează la fel ca și până acum, prin poș­tă sau curierat rapid, adresa la care se pot face comen­zile fiind cea de pe site-ul oficial și numărul de telefon afișat. Toate articolele domnului profe­sor din ziarul Lumina și din revista Formula AS vor fi prezente și pe site-ul nou, pentru a fi la dispoziția celor care vor să le recitească. La fel se va întâmpla și cu articolele mele, care au început să apară în ziarul Lumina.

- Mi-aș dori ca finalul acestui dialog să fie rezervat evocării domnului profesor universitar doctor Constantin Milică, personalitate a științei românești cu o activitate prodigioasă în domeniul fiziologiei plantelor și fitoterapiei. Dincolo de aspectele legate strict de specialitate, ce-ați învă­țat de la domnia sa?

- Am avut onoarea să-mi fie profesor încă din primul an de facultate și, la câțiva ani după absol­vire, i-am devenit ucenică. Am fost atent instruită și direc­ționată în tehnologia plantării, recoltării și valorificării plantelor medicinale din câmpurile experi­mentale, în paralel cu această activitate prac­tică am desfășurat și activitate de cercetare și studiu privind fitoterapia (domeniu unde domnul profesor nu admitea gre­șeli). Am învățat totul cu minuțio­zitate, pentru ca mai târziu, dum­nealui să-mi ofere posibilitatea de a colabora la scrierea și redac­tarea a trei cărți de specialitate: "Ali­mentația rațională pentru o viață sănătoasă", "Fu­matul, dușmanul nemilos al omenirii", "Flora medicinală a României". În ceea ce privește partea de medi­cină alternativă, am studiat literatura de specialitate prin toate materialele, cursurile, dic­ționarele și manualele, sub îndrumarea domnului profesor, pentru a mă  iniția și cunoaște această latură, în vederea apli­cării corecte a tratamentelor na­turiste elaborate prin rețete com­plexe. Acest studiu a rămas deschis în continuare pentru mine, în acest domeniu nefiind de ajuns nici măcar o viață de om.
O direcție de cercetare aparte, care a devenit cu timpul o axă predominantă a preo­cu­părilor știin­țifice ale domnului profesor a fost fitoterapia și valorificarea plantelor medici­nale și aromatice sub aspect fitoterapeutic. Astfel au luat naș­tere cele peste 200 de rețete complexe pentru ameliorarea și vindecarea diferitelor afecțiuni.
Domnul profesor a fost ca o școală neîntreruptă pentru mine, la care am învățat în primul rând res­pectul de sine, respectul față de munca depusă, determinarea totală vis-a-vis de profesia aleasă; de asemenea, respectul față de oamenii de valoare, de valorile adevărate ale culturii și învățământului agrotehnic. Am învățat că atunci când ajutăm pe cei aflați în suferință, și nu numai, cinstea și dem­nitatea să fie instrumentele princi­pale care trebuie folosite și în care pacientul trebuie să creadă. Mulțumirea și vindecarea bolnavilor tratați de noi este, așa cum spunea domnul pro­fesor, "CEL MAI MARE DAR PRIMIT".
Îmi doresc din suflet ca măcar o mică parte din ceea ce realizez să fie o mulțumire pentru domnul profesor, acolo unde se află și de unde știu sigur că mă privește la fel de atent și de critic cum o făcea și în timpul vieții. N-o să-i pot mulțumi niciodată în­destul.


Puteți comanda produsele S.C. AROMA IAȘI S.R.L, de la adresa: Bld. Carol I, nr. 26-28, IAȘI, telefon: 0744/65.05.69 sau http://www.farmacia-verde.ro/, https://herbalrom.ro/