Vești bune despre România - Stiri cu lumină

Ciprian Rus
Cele mai frumoase sate din România, în "El Pais"

Aproape că nu trece săptămână, pentru ca fru­mu­­sețile turistice ale României să nu fie ridicate în slăvi de cele mai importante publicații ale lumii. De această dată, este vorba despre prestigiosul cotidian spaniol "El Pais", care, în ediția sa electronică, le pro­pune cititorilor săi o vizită mai aparte în țara noas­tră. "15 sate încântătoare din România" este titlul articolului, care ne conduce, prin imagini superbe, "pe la casele și bisericile din lemn de la Breb, Maramureș, prin tradițiile pastorale ale Răși­na­riului și atmosfera pescărească de la Jurilovca. Pe lângă aceste trei sate, "El Pais" mai propune Bazna, Polovragiul, Cârlibaba, Șirnea, Botiza, Ciocă­neștiul Biertanului, Viscri, Târgu Neamț, Râmetea, Pleșa și Săpânța.

Tânăr cercetător român, finanțare de 2,5 milioane dolari, de la Mark Zuckerberg

Sergiu Pașca, un tânăr cercetător român origi­nar din Aiud, a primit o finanțare în valoare de 2,5 milioane de dolari, de la fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Sprijinul financiar a fost obți­nut prin Fundația "Chan Zuckerberg Initiative", prin care Zuckerberg și so­ția sa încurajează cercetarea la nivel mon­dial. Sergiu Paș­ca a devenit cercetător Ben Barres, iar labora­torul pe care îl con­du­ce a primit suma res­pectivă în decem­brie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neu­ro­degenerativă. Sergiu Paș­ca are 37 de ani și este pro­fesor asistent de psihiatrie și științe compor­ta­mentale la Universitatea Stanford, și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core. Cerce­tarea sa se concentrează pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creieru­lui uman și pentru descoperirea mecanismelor tul­burărilor neuropsihice. Sergiu Pașca s-a născut și a crescut în Aiud. În 2001, a fost șef de pro­moție al Colegiului Național "Titu Maiorescu", cu me­dia generală 10, în toți cei 4 ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică la Fa­cultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj. Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012 această instituție de învățământ i-a conferit premiul pen­tru cea mai bună cercetare postdoctorală. Iniția­tiva "Chan Zuckerberg" este înființată și deținută de fonda­torul Facebook, Mark Zuckerberg, și soția sa, Priscilla Chan, cu o investiție de până la 1 miliard de dolari. Fundația a fost înființată la 1 decembrie 2015, data la care s-a născut fiica celor doi, Ma­xima Chan Zuckerberg.

Prima expoziție a României la Luvru!

Un eveniment cu adevărat istoric este găzduit zi­le­le acestea la Paris: prima expoziție de artă româ­nească, la faimosul Muzeu Luvru! În chiar inima galeriei medie­vale a muzeului, printre cele mai va­lo­roase opere artis­tice ale umanității, România pre­zin­tă lumii arta bro­deriei sale de tradiție bizantină! Piesa de greutate a expoziției o reprezintă steagul de luptă cu chipul Sfân­tului Gheorghe, brodat în urmă cu peste 500 de ani, și oferit de Ștefan cel Mare Mâ­năstirii Zografu de la Mun­tele Athos. Recuperat, în timpul Primului Război Mon­dial, de armata franceză, și restituit României, în cadrul unei ce­remonii solemne ce a avut loc în 1917, la Universitatea Sorbona din Paris, acest stindard este em­ble­matic pentru dinamica relațiilor culturale dintre România și Franța. Alte 26 de broderii, rea­lizate începând cu 1437 și până la sfârșitul secolului al XVII-lea, completează expoziția: văluri liturgice, veșminte, draperii, excepționalele portrete brodate pe acoperămintele de mormânt mol­dovenești aduc în fața publicului capodoperele culturii medievale românești. Expoziția face parte din Sezonul România-Franța, fiind evenimentul care încheie magistral această serie unică de schim­buri culturale și este inclus totodată în suita de manifestări dedicate promovării României, cu prilejul preluării de către țara noastră a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Un nou model Ford, produs la Craiova

În ciuda faptului că guvernanții nu și-au respectat pro­mi­siunile de a realiza autostrăzile atât de necesare exportului spre Occident, producătorii de mașini continuă să dea o șansă României. Gigantul auto american Ford confirmă producerea unui nou model la uzina sa de la Craiova: noul Ford Puma, care va intra în producție în a doua parte a acestui an. Ford Puma va concura pe piață cu modele precum Volkswagen T-Cross, Skoda Kamiq, Nissan Juke, Renault Captur, SEAT Arona... "Puma va intra în vânzare la finalul acestui an și va fi produs în condiții excepționale de calitate și profesionalism, la uzina Ford din Craiova, în urma unei investiții începute în anul 2008 și care astăzi totalizează aproape 1,5 miliarde de euro", punctează cei de la Ford.

Laserul de la Măgurele, cel mai puternic din lume

Laserul de la Măgurele, ELI-NP, a atins zilele tre­cute cea mai mare putere din lume. Cercetătorii de la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", parte a proiectului euro­pean ELI-NP, au reușit să atingă o putere stabilă a laserului de 7 petawați. "Anul trecut s-a atins pu­te­rea interme­dia­ră, acum a fost confirmat că s-a atins deja pute­rea cea mai ma­re din lume, de 7 petawați, ur­mea­ză testele finale pentru puterea de 10 petawați", spune academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului. Ajun­gerea la o putere de 10 petawați, pe care cercetătorii de la Măgurele speră să o atingă în următoarele luni, va permite realizarea unor experimente foarte complexe. Până recent, cel mai puternic laser din lume era consi­derat cel din Coreea de Sud, unde au fost demonstrați 4 petawați. Început în 2016, proiectul de asamblare a la­serului de la Măgurele este realizat cu fonduri europene, în parteneriat cu compania franceză Thales. Costul total al proiectului se ridică la peste 300 de milioane de euro. Cu ajutorul ELI-NP, cercetătorii își propun să găsească soluții și răspun­suri pentru o se­rie de probleme pe care încă nu le știm sau nu le putem rezolva. Astfel, o aplica­ție care ar putea rezulta din expe­rimentele făcute la Măgurele ar fi o metodă revoluționară pentru tratarea cancerului, acolo unde nu se mai poate interveni chirurgical. O altă aplicație ar fi simularea radiației cosmice pentru a vedea cum se comportă materialele din care sunt făcute stațiile spațiale sau navetele spațiale, pentru o călătorie de lun­gă durată, precum o viitoare misiune spre Marte.

Doi tineri români, în finala Campionilor Europeni ai Banilor

Doi elevi de la Colegiul "Sfântul Sava" din București vor reprezenta Ro­mâ­nia, la finala europeană a Concur­sului de educație financiară Eu­ropean Money Quiz, care se desfășoară în 7 mai la Bru­xelles și la ca­re participă 28 de state euro­pe­ne. Peste 900 de elevi, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, au par­ti­cipat la fi­nala națională a concur­sului, organizată de Asociația Română a Băn­­cilor, în parteneriat cu Institutul Bancar Român. La finala eu­ropeană, fiecare echi­pă, formată din câte doi elevi, va răspunde la un număr de 30 de întrebări, în limba ma­ternă, legate de alfa­betizarea financiară. Câș­tigătorii finalei eu­ropene de la Bru­xelles vor fi premiați în calitate de Campioni Eu­ropeni ai Banilor în 2019, cu un premiu în valoare de 3.000 de euro, atribuit clasei din care fac parte. "Rata foarte mare a răspun­su­rilor corecte date de elevii care au parti­cipat la concurs, de 88%, arată încă o dată faptul că elevii sunt receptivi la informații de educație fi­nanciară și este încă o dovadă a importanței introducerii educației financiare ca materie obligatorie în școli", spun reprezentanții Asociației Române a Băncilor.