Cum ieșim din stările bruște de rău

Rodica Demian
- Pierderea echilibrului, transpirație rece, greață, crampe, migrene bruște, toate aceste tulburări sunt neplăcute și creează panică, dar, în general, sunt lipsite de gravitate. Pentru fiecare caz, există un tip de comportament corespunzător -

Tulburare vagală (a nervului vag)
Poziție culcată cât mai repede


Silvia, un reporter de televiziune în vârstă de 38 de ani, asista la o intervenție chirurgicală, pen­tru a realiza un reportaj despre implantul ocu­lar. Laserul spintecă încet cor­neea pacientului. Fe­meia are frisoane, mâi­nile și picioarele încep să-i tre­mure, are bufeuri și vede stele verzi în fața ochilor. "Aten­ție, doam­na face un atac vagal", spune una dintre asistente, care o vede pe Sil­via clăti­nân­du-se. O prinde pe după umeri și o scoate din sala de operație.

Ce s-a întâmplat?
"Decuparea" ochiului i-a produs tinerei femei o emoție puternică, însoțită de o stimulare a ner­vului vag și, deci, scăderea tensiunii arteriale. "Când scade tensiunea, creierul nu mai este sufi­cient irigat, ceea ce provoacă o stare de rău", expli­că specialiștii. "Trebuie stabilită o bună oxi­genare și soluția ideală este poziția culcat, pentru că în felul acesta creierul ajunge la nivel cu cor­pul și astfel este restabilită irigarea corectă".

Ce trebuie făcut?
Întâi de toate, persoana în cauză trebuie să se așeze și să respire liniștit și profund. Și dacă răul se accentuează, trebuie ajutată repede să se în­tindă pe un pat. În plus, este bine să ridice pi­cioarele, pentru a favoriza returul sângelui la creier.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Acest tip de tulburare poate apărea în situații numeroase, în caz de teamă, de dureri intense (răni, tăieturi), în mijlocul unei mulțimi compacte (con­certe, transport în comun), într-o sală su­praîncăl­zită sau în aer închis, după statul pre­lun­git în picioare, în timpul sau după un efort fizic intens.


Criză de hipoglicemie
Un cub de zahăr


Aproape zilnic, pe la mijlocul dimineții, Dra­goș (30 de ani) începe să aibă amețeli, trans­piră, îi tremură mâinile, mintea i se încețoșează, capul i se clatină... După circa 10 minute și după ce mănâncă o bucățică de ciocolată, simptomele dispar și criza a trecut.

Ce s-a întâmplat?
Dragoș a făcut o criză de hipoglicemie ulteri­oară tratamentului pentru diabet. Cu ceva ani în urmă, o analiză de sânge a scos în evidență o gli­cemie cam ridicată, dimineața, pe stomacul gol. După niște ani, i s-a pus diagnosticul diabet Mody (diabet de maturitate, la un pacient tânăr). Reluarea activității spor­tive și o igienă alimentară strictă i-au permis să țină sub control glice­mia și să amâne tra­tamentul medical, dar în 2018, aces­ta n-a mai putut fi evitat. Primele pres­cripții, cu un dozaj exa­gerat de mare, au amplificat producția de insulină și au dus la probleme. O adaptare ulterioară a tratamentului a permis rezol­varea acestora.

Ce trebuie făcut?
Persoanele afectate tre­buie să mănânce un cub de zahăr sau să bea un suc de fructe, pentru ca gli­ce­mia să crească cât mai repede posibil. Când nivelul zahărului din sânge atinge un prag sufi­cient, simptomele dispar.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
"Crizele hipoglicemice îi vizează, înainte de toate, pe pacienții cu diabet, atunci când reglarea glicemiei acestora nu se face corect. Dar în si­tuații excepționale, ele pot apărea la absolut oricine", pre­cizează specia­liș­tii. Dar nu tre­buie confundate cu micile indis­poziții de care avem parte, une­ori, spre sfârșitul dimineții. Pentru că mulți numesc "hi­­po­glicemie" o sim­plă stare de obo­seală ce poate surveni când e cald, suntem istoviți, sau când "să­rim" peste o masă. Soluția este aceeași: un pahar de suc de fructe și o mică gustare pentru rehidra­tare și reîn­cărcare cu energie.


Cădere de tensiune
Ridicare progresivă


Sună telefonul. Paul (68 de ani) care tocmai își făcea siesta, sare în picioare, dar se prăbușește îna­poi pe pat, se lovește la cap și amețește.

Ce s-a întâmplat?
Corpul culcat o vreme a fost propulsat brusc în poziție verticală, și pompa cardiacă nu mai reu­șește să împingă sângele până la creier. Aceste amețeli apar mai ales la persoanele cu tensiune mică (hipotensive) și se mai pot produce când un tratament antihipertensiv e prea puternic.

Ce trebuie făcut?
Cel în cauză să se întindă din nou pe pat, nimic mai mult! După care, să se ridice încet, să se-așeze pe marginea patului, să verifice dacă mai are amețeli, și abia apoi să se scoale de pe pat. Dacă aceste probleme revin frecvent, trebuie să bea ceva mai multă apă pe parcursul zilei. Și, îna­inte de a se ridica de pe pat, să-și încordeze pul­pele picioarelor, pentru a stimula circulația sanguină. Este o metodă simplă și eficientă.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Când apare o ușoară presiune arterială și în ca­zul administrării de medicamente pentru ten­siune. În afară de hipertensiune, există și nume­roase tra­ta­mente neuroleptice (anti-Parkinson, antidepre­sive), care pot provoca aceste hipoten­siuni orto­statice (se produc doar la statul în picioare). Dacă tulburările se repetă, se impune categoric un exa­men medical.


Amețeală produsă de o mișcare a capului
Dacă se repetă, trebuie consultat medicul


Spre dreapta, spre stânga, spre dreapta, spre stânga. În sala de yoga, pe saltele, toată lumea își încălzește gâtul cu mișcări lente de rotire a capu­lui. Elena (50 de ani) își pierde brusc echilibrul, totul se învârte în jurul ei și în final rămâne înțe­penită. Antrenorul îi basculează rapid capul și răul dispare.

Ce s-a întâmplat?
Elena a fost victima unui tip de ameleață foar­te dezagreabilă, dar fără a fi gravă: vertijul pozi­țional paroxistic benign (UPPB), cauzat de "mi­gra­­rea" microcristalelor (așa-numitele otolite) în ure­chea inter­nă, sub efectul mișcărilor de rotire a capului.

Ce trebuie făcut?
Persoana în cau­ză tre­buie să rămână ne­miș­cată, să deschi­dă larg ochii și să fixeze un punct pe perete, având la­bele picioarelor lipite de sol. A­mețeala se va es­tompa. Du­pă care, trebuie evitate miș­cările de cap prea violente până la efec­tuarea unui examen me­dical. Medi­cul va putea pro­pune ulterior o reedu­care la kine­toterapeut, pentru evitarea repetării stărilor de ame­țeală.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
În cazul oricărei amețeli care apare în mod brutal după efectuarea unei mișcări cu capul. "Ti­pică este amețeala absolut stupidă, care vă apucă atunci când vă aplecați să vă legați șireturile, când întoarceți capul pentru a privi peste umăr sau când lăsați capul în jos, pentru a vă clăti părul, sub duș", explică specialiștii. În ciuda violenței simp­to­melor (ce pot fi însoțite de greață și vomă), acest vertij se vindecă în mod spontan. Crizele se pot repeta într-un răstimp de câteva săptămâni, după care dispar.

Când devin îngrijorătoare?
Anumite simptome sunt semnale de alarmă ce nu trebuie neglijate. Dacă apar, apelați la un medic.
* O durere vie în piept.
* O slăbiciune sau o paralizie a unui membru sau a unei părți a feței.
* O durere de cap bruscă și severă.
* Dificultăți de respirație.
* O paloare intensă și transpirație abundentă.
* Tulburări de vedere (reducerea bruscă a ve­derii unilaterale sau bilaterale).


Crize de spasmofilie
Respirație în pungă


"Pare a fi o drogată în criză" - este remarca unei pasagere din metrou, care o vede pe Laura (19 ani), simțindu-se atât de rău. Laura coboară și se refugiază într-un colț al stației următoare, unde e cuprinsă de spasme.

Ce s-a întâmplat?
Duminică, atunci când ia metroul pentru a se în­toarce la cămin, Laura are palpitații. Respiră sa­cadat, gâfâie. Această hiperventilație provoacă o cădere a CO2 în sânge, care aduce după sine răul și spasmele, semne ale unei crize de spasmofilie.

Ce trebuie făcut?
Înainte de toate, tre­buie liniștită victima, tre­­buie vorbit cu ea, să i se spună să inspire lent. O soluție pentru com­baterea hiperventilației: persoa­na în cauză trebuie să respire de 2-3 ori într-o pun­gă de hârtie. Ae­rul inspirat, încărcat de CO2, va nor­maliza respirația.
De reținut: chiar dacă pare inconștientă, vic­ti­ma percepe zgomotele. Deci, trebuie să i se vor­bească, în continuare, cu blândețe.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Criza de spasmofilie e ușor de identificat, din cauza acestei respirații gâfâite. Nu are nimic de-a face cu convulsiile produse de epilepsie, când se impune, de urgență, plasarea victimei în poziție culcată (pe o parte), îndepărtarea obiectelor care o pot răni și telefonul la Salvare.


Început de deshidratare
Lichide, fără întârziere


Tava cu mâncare se izbește de podea cu un zgo­mot asurzitor. Elena (20 de ani) e pe punctul de-a se prăbuși, dar e prinsă de un coleg. Corpul i se clatină, pleoapele i se zbat...

Ce s-a întâmplat?
Elena lucrează într-un restaurant cu aer închis, sufocant și nu bea apă aproape deloc. În schimb, face abuz de cafele, iar cafeaua e diuretică. Elena este complet deshidratată și face o cădere de ten­siune.

Ce trebuie făcut?
Victima trebuie așezată pe un scaun sau cul­cată, trebuie să i se dea de băut apă îndulcită sau o supă sărată, trebuie răco­rită, făcându-i-se vânt cu un evantai improvizat și apli­cându-i-se o pânză udă pe frunte... În orele ur­mătoare, o hidratare regu­lată (1 pahar mic cu apă, din 20 în 20 de minute) va permite normalizarea si­tuației.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Dacă urina este redusă și închisă la cu­loare, res­pirația puternic mirositoare, ochii încercănați și gura cleioasă, înseamnă că organis­mul suferă de o hi­dratare insuficientă.


Greață provocată de mirosuri
E nevoie de aer


Filip (43 de ani), pilot pe un avion de curse, se simte rău. Îi e frig, e livid și vrea să se-ntindă o jumătate de oră. Nu zborul l-a adus în starea asta, e pilot cu mare experiență, răul a fost provocat de un... miros.

Ce s-a întâmplat?
Într-adevăr, un miros neplăcut poate provoca transpirație, o accelerare a pulsului, amețeli, fri­soane și vomă. O companie aeriană s-a con­fruntat de curând cu o asemenea situa­ție. Mirosul dez­gustător exalat de unul din­tre pasageri le-a provo­cat indispoziții violente celorlalți, obligând avionul să ate­rizeze de urgență.

Ce trebuie făcut?
Îndepărtarea de sursa de miros cât mai rapid cu putință, ieșirea la aer curat (dacă e posibil), inspirații profunde, mers pe jos.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Când starea de vomă se instalează fără cauze aparente, se caută prezența unor "emanații" sus­ceptibile să o provoace. Majoritatea dintre noi nu suntem sensibili decât la mirosurile urâte dar la anumite persoane cu hipersensibilitate la mirosuri (hipersosmie), chiar și adierile neplăcute pot declanșa tulburări.


Rău de bărbierit
Examen cardiologic necesar


E duminică și e aniversarea zilei de căsătorie. George (86 de ani) se bărbierește cu grijă, înainte de a pleca la restaurant. Brusc, scapă aparatul de ras din mână și încearcă să se țină de chiuvetă, îna­inte de a se prăbuși pe podea.

Ce s-a întâmplat?
"Mișcările apăsate ale aparatului pe gât au pro­vocat masarea sinusului carotidian", ex­plică spe­cia­liștii. Această stimulare an­trenează o activare reflexă a nervului vag și o încetinire cardiacă ce poa­te duce până la sincopă. De altfel, masarea si­nusului ca­rotidian (situat la nivelul gâ­tului, sub man­dibulă) este utilizată de medici pentru cal­ma­rea inimii, în timpul episoa­delor de tahicardie.

Ce trebuie făcut?
Hipersensibilitatea sinusului carotidian este frecventă la per­soanele în vârstă (conform unor studii, sunt afectate 30-40% dintre cele trecute de 81 de ani). Răul tinde să se es­tompeze spontan, în câ­teva minute. În caz de sincope repetate, se im­pune un control cardio-vascular. Uneori, e necesară montarea unui pace­maker. Și, de asemenea, un examen neurologic, pentru a verifica dacă nu exis­tă alte cauze mai grave.

Când trebuie aplicate măsurile de prim-ajutor?
Toate mișcările de strângere a gâtului (cra­vata), de masaj submandibular (bărbierit) și chiar anu­mite rotiri ale capului pot provoca o tulburare re­flexă la persoanele cu predispoziție.