Un vot esențial pentru România

Toma Roman
Alegerile pentru Parlamentul Europei, din 26 mai a.c., au devenit, pentru toate partidele din Ro­mâ­nia, mult mai importante decât cele din trecut.

Ele des­chid, desigur, o serie de elecțiuni care, în decurs de un an, pot schimba soarta țării. În toamnă vor avea loc "pre­zi­dențialele", iar în primăvara și toamna anului viitor ur­mea­ză "localele" și alegerile pentru Parlamentul țării. Sco­rurile obținute la "europarlamentare" vor indica ten­dințele elec­toratului român, orientările lui politice, greu de schimbat într-un răstimp atât de scurt. Impactul pro­cen­tual al fie­cărui partid va indica măsura în care pro­gra­mele și rea­lizările sale au afectat viața cetățenilor. El va da un semnal pentru ajustările de ultim moment în ofensivele lui pro­pa­gandistice, în "bătălia de imagine" prin care caută să-și adune susținătorii. Testul europar­la­mentarelor va marca și regrupările forțelor politice intrate în joc, dând startul facerii sau desfacerii coalițiilor, gru­pării sau regrupării partidelor, în funcție de orientările ide­ologice sau, pur și simplu, de calculele prin care își urmăresc atingerea intere­selor. Alegerile din 26 mai sunt extrem de importante și pentru existența UE, organizația fiind asaltată de curentele suveraniste, centrifuge, cu Brexit-ul în prim-plan. Uniunea este divizată în problema emigranților, năvala refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa generând atitudini pola­rizate la maxim, în con­textele naționale existente. O creștere masivă a opțiunilor naționaliste antiunionale va afecta inevitabil și soarta celor cinci milioane de români care trăiesc și muncesc în țările dezvoltate ale UE. Alegătorii din România au în­ceput să înțeleagă faptul că votul lor contează în cla­rificarea situației rudelor lor silite de dificultățile vieții de aici să migreze. "Europarla­men­tarele" vor capta, în sfârșit, atenția tuturor și pentru că ele sunt "dublate" de Referendumul pentru Justiție, impus de pre­ședintele țării, ca urmare a unui conflict intern ce gre­vează de peste doi ani și jumătate societatea românească. Populația trebuie să se pronunțe dacă acceptă sau nu politi­zarea Justiției, supunerea ei prin măsuri administrative intereselor deținătorilor momentani ai guvernării sau păstrarea ei ca o putere independentă a statului.
Apatia "tradițională" a electoratului român față de pro­blemele politicii europene are, așadar, toate șansele să fie spulberată. Majoritatea cetățenilor au realizat că vo­tul prin care trimit în Parlamentul Europei repre­zen­tanți ai parti­delor din România este esențial pentru vii­torul rudelor lor din străinătate, și pentru creșterea sau mic­șorarea rolului UE în garantarea stabilității și echili­brului intern al țării. Alegătorii au înțeles și că partici­pa­rea la Referendum (care are - în acest caz - doar un rol consultativ) va da un semnal guvernanților că "nebunia" luptei împotriva Justiției, condamnată de altfel și de UE, trebuie să înceteze. În loc să se concentreze pe proble­mele reale ale dezvoltării țării, să modernizeze infrastruc­tura transporturilor, sănătății, învățământului etc., ad­mi­nis­trația nu face, de când a fost preluată de gruparea po­litică PSD-ALDE, decât să hărțu­iască Justiția, să îi demo­leze instituții, să îi corupă sau să îi terorizeze reprezen­tanții. Scopul acestui "război" a de­venit clar pentru toată lumea: albirea liderilor grupării Dragnea și Tăriceanu; salvarea lor de posibile condamnări pe­nale ce le fac pro­blematice carierele. Rezultatele procen­tuale ale votului din 26 mai, ca și prezența la Referendum, au devenit, de aceea, extrem de importante și au împins efortul pro­pagandistic al partidelor la paroxism. PSD, amenințat cu excluderea din PES (socialiștii europeni), vrea să arate Uniunii că este, în continuare, principala forță politică din România, contingentul trimis de el în PE putând influența alegerea liderilor de la Bruxelles. Con­dam­nat de actualul Parlament European și de Comisia (gu­vernul) UE pentru asaltul politizat asupra Justiției, el încearcă un șantaj, adoptând atitudini suveraniste și națio­nalist-independentiste, care țin doar de interesul personal al lui Dragnea, liderul partidului. Susținerea dezinteresului față de Referendum este o continuare firească a acestei po­ziții. ALDE (exclusă cu totul din familia europeană si­milară, din aceleași motive de luptă anti-Justiție ce gre­vează și PSD-ul), știe că nu poate supraviețui politic fără ali­anța la care participă, sperând că un procent "bun" la eu­ropene îi asigură reabilitarea și, eventual, chiar can­di­datura comună a lui Tăriceanu la "prezidențiale". Pentru opoziție, procentul obținut este important atât ca indi­cator al uzurii alianței guvernamentale, cât și ca semnal pentru depășirea fricțiunilor și rivalităților interne, inclusiv în susținerea unui candidat unic la prezidențiale.
Cel mai recent sondaj IMAS este, din perspectiva calculelor și a eficienței propagandei electorale, alarmant pentru impactul la electorat al alianței guvernamentale. PSD, cu 21,7% din intențiile de vot, a fost depășit de PNL, principalul partid de opoziție, care adună 25,6% din aceste intenții. Dacă situația se materializează la vot, Dragnea se va trezi contestat din interior de baronii nemulțumiți, iar numărul "transfugilor" din parlamentarii PSD va crește ex­ponențial. Parlamentarii vor trece în masă la Pro România, partidul lui Victor Ponta, fostul lider al social-democrației și critic acerb al politicii lui Dragnea. Cu un impact per­sonal (8,7%) mult sub al partidului, acesta ar pierde și can­didatura la "prezi­dențiale", chiar dacă procesul de "albire" în fața Justiției i-ar reuși. Tăriceanu, care a obținut 18,3% din intențiile de vot la prezidențiale, se situează mult în urma scorului realizat de președintele Iohannis (42,7%). El ar putea cere, totuși, PSD-ului, candidatura comună, dar aceasta s-ar putea realiza numai dacă ALDE (acum orfană în plan european) ar accepta să fie absorbită de social-de­mo­crați. Scorul la europarlamentare va "programa", dacă va con­cretiza prognoza IMAS, și căderea guvernului Dăn­cilă, salvarea stângii venind, în această situație, de la o regru­pare a ei în jurul lui Ponta, care nu mai are probleme cu Justiția și "a învățat din experiență". Stânga poate redo­bândi majoritatea în Parlamentul țării numai dacă Pro Ro­mânia, PSD (fără Dragnea și slugile lui turbate), ALDE și, eventual, UDMR, s-ar reorganiza într-o alianță unitară. De partea cealaltă, PNL-ul și Alianța 2020 (USR-PLUS) au șansa să impună președintele țării și, dacă nu se vor fragmenta pe bază de orgolii - cum s-a mai întâmplat - să câștige, alături de PMP, parlamen­tarele de la anul.