Florile lunii Mai - Păducelul și Narcisa albă

Ilie Tudor
Ne-am bucurat foarte tare săptămâna trecută, când, pe o pajiște de pe mar­ginea unei șosele, am întâlnit un grup numeros de persoane care culegeau plan­te medi­cinale, în mână cu... revista "Formula AS". Nimic nu ne bucură mai mult decât utilitatea mesajului nostru. Drept urmare, pregătiți-vă desăguțele pen­tru plante și luați-o pe urmele noastre, la vânătoare de flori. Astăzi, vom cutreiera pe la margine de păduri.

FLORILE DE PĂDUCEL

La vremea aceasta, arbustul spinos și uscățiv cunos­cut sub numele de păducel sau gherghinar s-a transformat din cenușăreasă în zână, acope­rindu-se ca o mireasă, gă­tită cu voaluri albe de flori. Mărunțele și parfumate, flo­rile de păducel sunt un elixir de viață lungă. Despre ceaiul de pă­ducel se spune că este laptele bătrânilor; fran­cezii îl beau în fiecare zi și spun că prelungește viața cu zece ani; la noi, aceste flori, împreună cu frunzele care le însoțesc, sunt folosite la vindecarea a peste 50 de afec­țiuni, dintre care cele nervoase și car­diace se află la loc de frunte.
Florile și frunzele de păducel se culeg în să­culeți de pân­ză, pe timp frumos, de preferință în­tre orele 11.00 și 15.00; se pun la uscat în strat subțire, imediat după cule­gere, și se întorc în fiecare zi, așa încât să nu se strice. Se pre­pară ca ceai său plămădeală în rachiu sau alcool.

Ceaiul de păducel
O jumătate de mână de flori și frunze proaspete de pă­ducel sau două lingurițe cu flori și frunze uscate se lasă în apă cât să le acopere timp de două-trei ore, se stre­coară (ma­­ceratul nu se aruncă) și se opăresc cu o cană cu apă clo­cotită, lăsându-le să se infuzeze timp de 20 de minute. Când timpul a expirat, ceaiul se strecoară (flo­rile se aruncă, nu se folosesc de două ori) și se ames­tecă cu maceratul în care au fost înmuiate anterior flo­rile. Se beau două-trei căni pe zi.

Tinctura de păducel
Florile și frunzele de păducel uscate se macină (nu foar­te fin), sau se pisează într-un mojar. Pul­berea obți­nută se pune într-un borcan și se acoperă cu alcool ali­men­tar de 70°-80°. În timp ce punem alcoolul, amestecăm în borcan așa încât planta să fie bine pătrunsă. Trebuie pus atât alcool, încât să rămână o peliculă de două degete deasupra plantei. După ce am adăugat suficient alcool, închidem borcanul și lăsăm să se macereze tinctura vre­me de două săptămâni, după care o fil­trăm prin tifon și o pu­nem în sti­cluțe mici.

Câteva boli care se vindecă cu păducel:
* Ischemie cardiacă dure­roasă (angină pectorală) și nedu­re­roasă - se ia o linguriță cu tinc­tură de păducel în jumă­tate de pahar cu apă, de trei ori pe zi, în paralel cu trata­mentul prescris de medic. În cazul în care apar dureri, se iau 10-15 picături de tinctură de păducel direct sub lim­bă.
* Hipertensiune - rezultate foarte bune are tratamentul de lun­gă durată cu tinctură de păducel: o linguriță luată de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tinctura se ia cu foar­te puțină apă, iar eficiența sa crește dacă se ia în același timp o jumătate de linguriță cu tinctură de iarbă de tal­pa-gâștei (se prepară în același mod ca tinctura de pă­du­cel).
* Tensiune oscilantă - se fac după metoda descrisă mai sus tincturi de flori și frunze de păducel, talpa-gâștei și iarbă de sulfină. Se combină tinctu­rile în părți egale. Se ia de patru ori pe zi câte o lin­guriță din acest amestec, diluată în jumătate de pa­har cu apă.
* Aritmie cardiacă - se vindecă dacă bem di­mineața și seara câte o cană cu ceai de păducel în­dulcit cu miere de salcâm sau de tei. Se fac cure lungi, de 6-12 luni, timp în care se elimină din alimen­tație condimentele picante, al­co­olul, ca­feaua și alimentele arti­fi­ciale.
* Varice - se bea zilnic un litru de ceai de păducel, în care s-a pus la macerat vreme de o oră coaja (cu tot cu par­tea albă) de la o lămâie. Cura ține minimum cinci luni. Atunci când venele se umflă (mai ales în anotimpul cald) se ung mai întâi cu smântână proas­pătă, apoi se pre­sară puțin bicar­bonat de sodiu. Separat, se opăresc tărâțe de grâu cu vin și se for­mează o pastă care se aplică peste venele unse cu smân­tână și bicar­bonat. Se aplică deasupra bandaje foarte slab strânse și se stă în repaus, în pat, 1-2 ore.


NARCISA ALBĂ


Puțini știu că parfumata narcisă albă are, pe lângă imaculata sa înfățișare, și valoare medicina­lă. Bulbii acestei flori suave sunt foarte otră­vitori, mortali în doze de peste 10 g, fiind folosiți odi­nioară de ba­bele meș­tere pentru a "des­cuia" pân­tecele și a elimina "rău­tatea din stomac", prin vomă. Petalele însă sunt prac­tic lip­site de toxi­citate, fiind folosite odinioară în "bolile de piept" și "bătăile de inimă" (tahi­car­die).
Astăzi se folosesc numai pe­talele florilor de nar­ci­să (bulbii fiind prea periculoși) drept cal­mant, emolient, dezin­fectant și antiseptic pulmonar. Se culeg doar peta­lele (fără receptacul) și se usucă în strat subțire și în lo­curi foarte us­cate (la umezeală își pierd repede pro­prie­tățile medici­nale). Se folosesc mai ales ca ceai.

Ceaiul
Se face la fel ca ceaiul de păducel.

Dulceața de petale de narcise
Într-un borcan se pune o peliculă de un deget cu mie­re de mai. Se pun petale proaspete de nar­cise, în strat sub­țire, apoi se pune un strat de miere cât să le acopere com­­plet, iarăși un strat subțire de flori ș.a.m.d. Deasu­pra, aproape de gura borcanu­lui, se pune un strat de mie­re cu o grosime de două degete. Se închide borcanul și se lasă timp de două luni la rece, după care se poate con­suma.

Câteva boli care se vindecă cu petale de narcisă albă:
* Tuse - se iau 2-3 lingurițe pe zi cu dulceață de petale de narcisă, contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisă, în amestec cu frunze de mesteacăn (în părți egale).
* Astm - se face o cură de ceai de narcisă, iarbă de cim­brișor și frunze de mentă în părți egale. Cura durează mi­nimum trei luni pe an. Ceaiul se prepară după metoda descrisă la păducel și se bea cald, îndulcit cu miere.
* Tahicardie, nevroză cardiacă - se bea zilnic un litru de ceai de petale de narcisă și flori de păducel, în părți egale, preparat după metoda descrisă la păducel. Se fac cure de lungă durată.
* Stări de nervozitate, de anxietate - se bea ceai de petale de narcisă, o cană de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni.
* Coșmaruri - cu o oră înainte de culcare se bea o cană cu ceai de petale de narcisă, în care s-a adăugat jumătate de linguriță de pulbere de talpa-gâștei. La copii, se reco­man­dă administrarea a 2-3 lingurițe de dulceață de nar­cise.