TIROIDA

Gilda Fildan
- Vă simțiți storși de vlagă? Eforturile dvs. lăudabile de a slăbi sunt blocate sistematic? Nu este exclus ca de vină să fie tiroida. Pe care o puteți menține sănătoasă, cu condiția să aveți grijă de ea -

Câtă vreme totul merge ca pe roate, noi nu acordăm nici o fărâmă de atenție tiroi­dei. Căci puțini sunt cei care știu ce muncă enormă depune zi de zi micuța glandă și în ce măsură este ea importantă pentru starea noastră generală de bine. Înțelept ar fi, dim­po­trivă, să n-o vitregim atât, deoarece încăpățâ­narea cu care o ignorăm nu rămâne fără conse­cințe. Mulți au probleme cu ea, fără ca măcar să-și dea sema de acest lucru. Dezechi­librele tiroi­diene se în­tâl­nesc în special la oamenii aflați în a doua jumătate a vieții (iar femeile sunt de șapte ori mai frec­vent afectate decât bărbații). O persoană din cinci suferă de hiperplazie tiroidiană: celulele glandei își măresc mai întâi volu­mul și apoi numărul, ceea ce du­ce la modificarea di­men­siu­nilor tiroidei. 10% dintre pacienți se confruntă cu simpto­me provo­cate de funcționarea ei insufici­entă, iar la unul din patru se des­coperă noduli. Prea puțini cunosc însă faptul că disfuncțiile tiroi­diene nu sunt neapărat o fatalitate. Deseori ar fi posibil să le evităm, dacă modul nostru de viață s-ar încadra în anumite reguli.

De ce are acest organ o însemnătate vitală?

Tiroida este situată în partea anterioară a gâtu­lui. Numele ei vine de la cuvântul grecesc "thy­reos", care înseamnă "scut", întrucât poziția ei sugerează că ar fi o pavăză ce apără gâtul. Are for­ma unui fluture și măsoară nu mai mult de 5 până la 7 centimetri. Cântărește doar 5-6 grame la naș­tere și între 18 și 25 grame la vârsta adultă. Totuși, în pofida dimensiunii reduse, ea joacă un rol ex­trem de important în corpul nostru. "Tiroida nu este un organ oarecare, ci unul determinant pentru consumul de energie al organismului", subliniază specialiștii. Într-adevăr, glanda tiroidă regulari­zează o multitudine de funcții și procese, influen­țând metabolismul, greutatea și tempera­tura corpu­lui, ritmul bătăilor inimii, activitatea stomacului și a intestinului, a sistemului nervos, musculatura, chiar și aspectul pielii, al părului și al unghiilor. Tot de ea depind echilibrul nostru sufletesc și se­xualitatea (libidoul, ca și capa­ci­tatea de repro­ducere). Și tocmai de aceea, poate fi responsabilă pentru o serie întreagă de proble­me.

Nutrienții de care avem nevoie

Există mai mulți factori care înclină balanța într-o direcție sau în cealaltă, ajutând tiroida să-și îndeplinească îndatoririle așa cum trebuie sau, dim­potrivă. Vârsta și materialul genetic sunt date obiective, pe care n-avem posibilitatea să le influ­en­țăm. În schimb, ne putem corecta stilul de viață și alimentația. Pentru a funcționa optim și pentru ca hormonii secretați de ea să producă efectele așteptate, glanda necesită anumiți micronutrienți. Atunci când apare o carență de iod, fier ori sele­niu, riscul de declanșare a unei afecțiuni tiroi­diene crește semnificativ.
Mai ales deficitul de iod are consecințe dra­ma­tice. Încă din pântecele mamei, prezența lui în cantitate insuficientă provoacă daune considera­bile creșterii și evoluției cognitive a fătului. La nou-născuți, aportul îndestulător de iod reprezintă o cerință elementară pentru dezvoltarea creieru­lui. Iar în cazul adulților, carența sporește riscul de hi­perplazie tiroi­diană și formare de noduli. Organis­mul nu poate pro­duce singur iod, deci trebuie să și-l procure în mod regulat din alimentele ingerate. Când deficitul durează o perioadă mai îndelun­gată, glanda își mărește volumul, în încercarea deznădăj­duită de a ex­trage și ultima urmă de iod prezentă în sânge. Astfel se ajunge la apariția gușei, o afecțiune de care suferă în prezent multe mi­lioane de oameni din lumea întrea­gă. Adulții necesită zilnic 200 mi­cro­grame iod, pe care le pot obține mâncând pește marin (de două ori pe săptămână), fructe de mare (ex. creveți), alge, sushi (ocazional) și întrebuințând sare iodată. Femeile gravide și mamele care alăptează pot lua supli­mentar 100-150 micrograme.
Acestea sunt recomandările specialiștilor, însă este bine să avem în vedere fap­tul că ele au un caracter general și n-ar trebui aplicate pripit, în absența unui aviz medical. Fiindcă, după cum bine se știe, unora le dăunează ceea ce altora le folo­sește. Să ne amintim, de pildă, disputa pe marginea faimoasei hotărâri de guvern din 2002, prin care se stabilea obligativitatea iodării pentru sarea de consum. Prof. dr. Pavel Chirilă, un medic cu vastă experiență profe­sională, și-a făcut atunci auzită vocea în mass-media, argumentând că în România nu existau la acea dată mai mult de circa 9.000 de hipotiroi­dieni, că doar 1 caz de hipo­tiroi­dism din 18 este cauzat de carența de iod și că, prin urmare, era absurd să administrezi forțat o substanță la 20 de milioane de oameni care nu aveau nevoie de ea, ba chiar riscau dezechilibre provocate de supra­dozaj. El acuza un veritabil "atentat la sănătatea publică". N-a fost ascultat. A revenit patru ani și jumătate mai târziu, cu cifre care demonstrau fără drept de apel că avusese dreptate: în intervalul respectiv, cazurile de hipertiroidism se înmulți­seră de peste 5 ori, iar numărul cancerelor tiroi­diene se dublase.

Ce minerale sunt prietene cu tiroida

Sinteza și activarea hormonilor tiroidieni de­pind nu numai de iod, ci și de fier, care contribuie substanțial la asimilarea iodului din ali­mente. Ne­cesarul zilnic este de 15 miligrame pentru femei și 10 miligrame pentru bărbați. Însă și aici, este mai înțelept să nu trecem cu vederea avertis­mentul specialiștilor: "Înainte de a lua un supliment cu fier, ar trebui să apelați la un medic care să vă con­troleze atât concen­trația acestui mineral în sânge, cât și rezervele existente în organism." Deoa­rece excesul poate declanșa o boală numită sideremie. De aceea, ar fi de preferat să ni-l asigurăm din alimentație. Îl găsim în carnea de vită, de porc și în organe (ficat, inimă, rinichi), pui, fructe de mare, legume frunzoase verzi, linte, semințe de do­vleac, pepene galben, căpșuni, prune, caise, stru­guri, coacăze. La fel de important este și seleniul. Carența lui agravează hipotiroidismul sau pregă­tește terenul pentru apariția acestei disfuncții. De asemenea, seleniul oferă tiroidei protecție împotri­va radi­calilor liberi, care favorizează inflamația și ame­nință să distrugă celulele. Toto­dată, el poate interveni și în si­tuația unor afecțiuni deja insta­late. "Pe cei ce os­cilează con­tinuu între hiper- și hipo­tiroi­dism, deși urmează o terapie de sub­stituție cu hormoni tiroi­dieni, seleniul îi poate aju­ta să ajun­gă la un echilibru mai sta­bil. Aceasta reprezintă o ușurare enormă pentru numeroși pacienți. Și tiroidita autoimună Hashi­moto poate fi influențată pozitiv, rezultatul fiind reducerea numărului de anticorpi", precizează endocrino­logii. S-a consta­tat că unora dintre suferinzii de tiroidită Hashimoto li se ameliorează simptomele dacă iau 150-200 micrograme de seleniu pe zi. În general însă, șase nuci braziliene satisfac pe de­plin necesarul zilnic de 60 până la 70 micro­gra­me. Apoi, dintre nume­roasele surse existente, mai putem enumera: car­nea de pui și curcan, peștele, crustaceele, ouăle, spanacul, orezul brun, lintea, fasolea, usturoiul, semințele de floarea soarelui și cele de in, nucile caju, cătina. Nu trebuie să ui­tăm nici zincul, la rândul său indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni și trans­portul lor până la celule. Este conținut mai ales în: carnea ro­șie și cea de pui, ficat, fructe de mare, leguminoase, ciu­perci, an­dive, spanac, dovle­cei, se­mințe de dovleac, su­san și chia.

Aportul vitaminelor

Pe lângă minerale, anu­mite vitamine aduc și ele o contribuție însem­nată la buna funcționare a tiroi­dei. Cea dintâi este vitamina B12, care poate fi pro­curată aproape în ex­clusivitate din surse de origine animală, cum sunt: laptele și lactatele (în special brânza Ca­membert), ouăle, ficatul de pui, vită sau porc (inclusiv lebărul), somonul, tonul și fructele de mare. Întrucât adepții dietei vegane nu consumă alimente de acest tip, medicii îi sfătuiesc să-și verifice periodic valorile vitaminei printr-o anali­ză de sânge, încredințându-i că o eventuală ca­rență se poate compensa ușor prin administrarea zilnică a unui preparat farmaceutic cu concen­trația de 150 micrograme. În replică, veganii contestă afirma­țiile "partidei adverse", avansând și ei o listă de surse B12 - bineînțeles, vegetale. O astfel de listă puteți citi de pildă pe site-ul Ligiei Pop, consultant în nutriție și promotor de frunte al stilului de alimentație raw vegan. Noi ne vom mulțumi să spicuim doar câte ceva de acolo: polenul crud și păstura, borșul, socata, kom­bucha, algele (în primul rând spirulina și chlo­rella), ciupercile cultivate fără îngrășământ na­tural, vlăstarii proaspeți. Și vitamina A participă la buna func­ționare a tiroidei. Iată prin­cipalele alimente care ne-o furnizează: ficatul, lactatele, gălbenușul de ou, broccoli, spanacul, legumele și fructele colo­rate în galben, portocaliu sau roșu (morcovii, car­tofii dulci, roșiile, ardeii grași, pe­penele galben, portocalele, caisele, mango etc).
În concluzie, vestea bună este următoarea: apro­vizionarea organismului cu micronutrienți se poate realiza printr-un meniu zilnic echilibrat, compus din ingrediente naturale. Totuși, înainte de a recurge la suplimentele care conțin aceleași sub­stanțe în concentrații înalte, să consultăm un medic. Căci surplusul de oligoelemente poate fi dău­nător.

Ce rol joacă stilul de viață

Pentru a proba nocivitatea fumatului în contex­tul problemelor tiroidei, s-a realizat un studiu cu 132 perechi de gemeni de sex identic. Alegându-și astfel participanții, cercetătorii au urmărit să excludă înfluențele din partea unor factori genetici diferiți. Rezultatul: inhalarea fu­mului de țigară a sporit enorm riscul de îmbol­năvire a glandei, mai precis cu 200%. "Știm acum că nicotina ridică nivelul de risc în privința formării gușei și a no­dulilor și că exercită o in­fluență extrem de negativă asupra evoluției bolii Basedow", au concluzionat autorii studiului.
Tiroida este foarte sensibilă și la stres. Medi­cii confirmă că majoritatea pacienților care se prezintă la cabinetul lor cu patologii tiroidiene, în special cu boala Basedow, le relatează că au trăit de-a lungul anilor multe situații stresante și traume psihice. Specialiștii nu pot afima deocam­dată că un management mai bun al stresului ar putea să împiedice declanșarea afecțiunii, totuși, ne sfătuiesc să ținem stresul sub control, folosind instrumente simple: pauze suficiente pentru odih­nă și practicarea unui sport.

Când ceva pare a fi în neregulă

Cine se pomenește deodată cu frisoane și febră poate presupune că a luat de undeva o gripă. Legătura dintre cauză și efect este evidentă. Dar nu așa stau lucrurile atunci când încep necazurile cu tiroida. Aici, problemele se insinuează treptat, cu maximă discreție, iar simptomele sunt nespe­cifice. Te simți la un moment dat puțin obosit. Sau puțin agitat. Însă oricine are zile mai bune și mai proaste. Te gândești ce ar putea fi. Prea mult stres? O infecție minoră? Se fie de vină astenia de primăvară? Dacă ne-a cuprins o nervozitate și o neliniște permanentă sau, dimpotrivă, oboseala se ține scai de noi și avem senzația că ni s-a scurs toată energia din trup, ori dacă observăm că ne-am îngrășat, deși nu ne-am schimbat meniul, ar trebui să suspectăm tiroida. Dacă ni s-a pus și un nod în gât și avem dificultăți la înghițit, nu e cazul să mai căutăm alte explicații.
În cazul când se bănuiește o disfuncție tiroi­dia­nă, principalul indicator este nivelul hormonu­lui TSH în sânge. Intervalul biologic de referință pentru adulți variază întrucâtva de la un laborator la altul, fiind cuprins între (aproximativ) 0,4 și 4,0 miliunități pe litru. Dacă se situează sub li­mita inferioară, înseamnă că tiroida produce prea mulți hormoni, iar dacă urcă deasupra celei su­perioare, secreția de hormoni este insuficientă. Metodele de investigare sunt următoarele: eco­grafia, elasto­grafia (care măsoară elasticitatea și compresivi­tatea țesutului), scintigrafia și puncția.

Principalele afecțiuni ale tiroidei

Nodulii
Carența de iod obligă tiroida să o compenseze mărindu-și volumul, pentru a absorbi mai mult iod din sânge. Adesea, în țesut se formează no­duli, majoritatea fiind benigni. Specialiștii fac deosebire între nodulii "calzi" și cei "reci", exa­minând glanda cu jutorul unei metode ima­gistice numite scintigrafie. După injectarea în venă a unei substanțe radioactive, nodulii foarte activi, "calzi", care preiau o cantitate mare din această substanță, apar în imagine colorați în roșu. Cei "reci", mai puțin sau deloc activi, se colorează în albastru sau violet. Numeroși pacienți cer să le fie îndepărtați chirurgical nodulii de teama malig­nizării lor, însă medicii recomandă mai întâi o puncție. Întrebuin­țând un ac fin, se extrage din nodul o probă de țesut, care urmează a fi cercetată la microscop.

Gușa
Această creștere în volum a tiroidei este în general vizibilă și palpabilă, însă uneori se depis­tează doar prin ecografie. Întâlnită foarte frec­vent, ea are aproape întotdeauna ca factor de­clanșator deficitul de iod. Provoacă senzația unui nod în gât, astfel încât pacienții suportă cu greu cravatele sau gulerele rulate. Când tiroida pre­sează traheea ori esofagul, pot apărea probleme de respirație și dificultăți la înghițit.

Hipotiroidismul
Poate fi congenital sau dobândit în timpul vieții. La maturitate, el se dezvoltă de obicei pe fondul unei tiroidite autoimune ori se instalează ca o consecință a terapiei cu iod radioactiv sau a extirpării glandei. Simptomele încep să se facă ob­servate abia din momentul agra­vării disfunc­ției, dar cu inten­sitate diferită și nu neapărat toate. Este vorba despre: oboseală ex­tremă și epuizare fi­zică, tendințe depresive, scăderea capacității de concentrare, apatie, dureri de cap, gândire și vorbire lentă, tul­burări de memorie, som­nolență, constipație, lipsa poftei de mân­care, dereglări de ciclu, sterili­tate, umflarea feței și a lim­bii, uscăciunea pielii, căderea păru­lui, sensibilitate la frig și o creș­tere nejustificată în greutate. Hi­potiroidismul se tratează prin ad­mi­nistrarea de hormoni tiroi­dieni. Corect dozați, aceștia nu produc efecte secundare.

Hipertiroidismul
Constă într-o secreție excesivă de hormoni tiroidieni, care dinamizează puternic întregul orga­nism. Se manifestă prin: tulburări de ritm car­diac, hipertensiune, neliniște interioară, ner­vo­zitate, uneori agresivitate, epuizare și lipsă de ener­gie, tremurături ale membrelor, insomnii, tran­zit intes­tinal accelerat, diaree, scădere în greutate, trans­pirații abundente, căderea păru­lui, menstruații neregulate, labilitate emoțională. Chiar și formele ușoare de hipertiroidism trebuie luate în serios, deoarece în timp ele sporesc riscul de infarct, acci­dent vascular cerebral, osteo­poroză, gută sau de­presie.

Boala Basedow
Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul formează anticorpi care atacă unele porțiuni ale tiroidei, determinând glanda să creas­că secreția de hormoni. Pot fi afectate și alte orga­ne, cel mai adesea globii oculari. Aceștia devin proeminenți, dând impresia de "ochi hol­bați", ceea ce uneori prejudiciază vederea. Se recoman­dă la început un tratament medica­mentos (cu 50% șanse de reușită). Dacă după un an și jumătate situația rămâne neschimbată, se trece la terapia cu iod radioactiv sau la excizia tiroidei.

Tiroidita autoimună (tiroidita Hashimoto)
Această inflamație cronică a glandei poate duce la diminuarea producției de hormoni. Se întâlnește mai des la femei decât la bărbați și, reprezentând 80% din cazuri, este forma cea mai frecventă de inflamație a tiroidei. Pe lângă pre­dis­poziția genetică, se consideră că ar fi cauzată și de un aport prea mare de iod. Diagnosticată de multe ori în perioadele cu fluctuații hormonale, ca de pildă premenopauza sau o sarcină, ea nu este privită ca o afecțiune primejdioasă pentru pacient. Administrarea de hormoni compensează deficitul, iar simptomele dispar.

Cancerul tiroidian
Dintre noduli, nici măcar 1% nu sunt can­ceroși. Creșterea accelerată a unuia din ei poate semnala însă un proces de malignizare. Cu cât carcinomul este descoperit și operat mai curând, cu atât există șanse mai bune de vinde­care. Rod Stewart s-a luptat cu un cancer tiroidian la finele anilor '90, iar în prezent este perfect sănătos. De regulă, acest tip de cancer nu generează pro­bleme în stadiul incipient, ci doar mai târziu, când tu­mora apasă pe structurile învecinate: trahee, esofag, nervi. Depistarea nodulilor sus­pecți, as­cunși printre cei benigni, constituie ma­rea provo­care pentru medicul care trebuie să pună un diag­nostic. Când examenele cu ultrasu­nete lasă loc unor dubii, se efectuează obligatoriu o puncție.