Răspuns pentru L.R. - București, F. AS 1331 - "Sora mea suferă de prurigo cronic generalizat"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Din cele descrise de dumneavoastră se pare că, într-adevăr, sora dumneavoastră sufe­ră de prurigo nodular. El poate fi aso­ciat cu infecții (scabie), stres emoțio­nal, deficit de fier, cancere la nivelul orga­nelor interne sau la nivelul pielii, boli autoimune, insuficiență renală, sarcină și infecție cu virusul HIV. Poa­te să se manifeste la orice vârstă, dar mai frecvent între 20-60 ani. Mani­fes­tările clinice ale prurigo nodular sunt mâncărimi intense, care pot dura ore în șir, stări de anxietate și depre­sive. Pe piele, pot apărea leziuni de tip papule (co­șuri) de dimensiuni dife­rite, uneori ulce­rate (de la scăr­pi­nări), alteori hiperkeratozice (în­gro­șate și aspre). În zonele vindecate pot apărea cica­trici și pete de cu­loare închisă a pielii.
Tratamente alternative
* Relaxarea și eliminarea stre­su­lui, prin metode cum ar fi bio­feed­back, taiQi, yoga și meditație.
* Prosoapele umede, cu apă că­lâie, aplicate direct pe piele, pot cal­ma mâncărimile.
* Fulgi de ovăz măcinați și ames­tecați cu apă. Se aplică ca o pas­tă pentru a potoli mâncărimea.
* Creme emoliente/hidratante - pentru a combate mâncărimile la bol­navii cu pielea uscată.
* Crema cu capsaicină (extract din ardei iute) amorțește fibrele ner­vilor din piele. Inițial, simp­tomele pot crește, apoi scad.
* Plante medicinale - crema cu Aloe vera este antiinflamatoare și cicatrizantă. Ceaiuri de urzică (Urtica dioica) sau Trei-frați-pătați (Viola tricolor). Ajută la eliminarea toxinelor.
* Dietă - reducerea grăsimilor animale și a alimentelor procesate.
* Acupunctura ajută prin reglarea energiilor organismului și prin calmarea pruritului local.
* Homeopatia este de mare efect în această situație, căci va atinge fondul emoțional, care ar putea stă la baza tulburării. Se recomandă Rhus toxicodendron, Sulphur și Urtica urens, dar un medicament individualizat, bazat pe constituția pacientului, ar fi cel mai util.
Având în vedere faptul că prurigo este în sine o boală cu substrat foarte grav (cancer, insuficiență renală sau hepatică etc.), precum și faptul că afec­tează grav calitatea vieții, este indicat să consultați un medic specialist. Vă urez succes!


Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

"Mă doare piciorul după fractura de col femural"
(Răspuns pentru CRISTINA - Satu Mare, F. AS nr. 1363)


Stimată doamnă, cel mai probabil, în cazul dvs. durerea resimțită la nivelul gleznei este deter­mi­nată, fie de o poziție deficitară pe pi­ciorul respectiv, fie de afecțiuni locale mai vechi, pre­cum artroza, afecțiuni care s-au acutizat. În ca­drul Com­paniei Romvac, mai exact la nivelul De­par­tamen­tului de Cer­cetare-Dezvoltare, se obțin produsele 100% na­turale din gama Imunoinstant. Pe baza principiilor active extrase din ouă hiper­imune, s-au obținut două produse deosebit de efi­ciente în afecțiunile osteoar­ticulare. Este vorba despre OvoCAlD și ROdia HPC2; ambele sunt notificate ca suplimente ali­men­tare și se pre­zintă sub formă de comprimate.
Medicul terapeut din cadrul Ca­binetului de Me­dicină Comple­mentară Romvac recomandă ad­mi­­nis­trarea orală de OvoCalD - 1 comprimat de două ori/zi, respectiv ROdia HPC2 - 1 comprimat de două ori/zi, timp de minimum 30 zile, fără pau­ză. Perioada de administrare se poate prelungi atât cât este necesar.

"Caut leac pentru uretro-prostatită"
(Răspuns penteu VASILE G., F. AS nr. 1363)


Stimate domn, în primul rând, Ciprobay conține ciprofloxacină, un antibiotic care se recomandă pe baza unor analize de laborator. În cazul dvs., a fost identificată vreo bacterie patogenă în urină sau secreție prostică anterior terapiei, sau tratamentul a fost prescris doar în urma consultului clinic? În orice caz, recomandarea este ca, după cel puțin 2 săptămâni de la finalizarea an­tibiote­rapiei, să se efec­tu­e­ze analize de laborator în ve­de­rea iden­ti­ficării agen­ților mi­cro­bio­lo­gici impli­cați. În func­ție de rezul­tatul aces­tor analize, se intervine cu anti­biotic doar dacă este necesar.
În cadrul Departamen­tu­lui de Cercetare-Dezvol­tare al Companiei Romvac, se ob­țin pro­­duse 100% na­turale, cu spe­cificitate pen­tru o ga­mă lar­­­gă de agenți patogeni, in­clu­siv bacterii cu localizare la nivelul aparatului urro-geni­tal. Pe baza rezultatelor anali­zelor de laborator, me­di­cul te­ra­peut din cadrul Cabinetului de Medicină Com­ple­men­tară Romvac vă poate pre­scrie un tra­tament spe­cific, eficient și fără efecte adverse.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Am o depunere albă pe limbă"
(Răspuns pentru SANDU T., F. AS nr. 1342)


Stimate domn, după manifestările descrise de dvs. și diagnosticul pus de medic, fără îndoială aveți o infecție produsă de o ciupercă microscopică Candida Albicans sau Monilia Albicans, prezentă la toată lumea, în mod normal în tubul gastroin­tes­tinal, căile respiratorii, organele genitale ale fe­meii, cavitatea bucală etc., sub numele de candido­ză, fa­vo­rizată în general de o alimentație dezechi­li­brată, tratamente imunosupresoare, antibiotice, dezechi­libre ale florei bacteriene, imunitate scăzută etc.
Această specie este răspunzătoare de erupție repetată de afte la nivel bucal și apariția a nume­roase plăci în relief, de culoare albă (mai ales pe limbă), fiind în general inofensivă până când re­zistența organismului îi oferă condiții favorabile.
Această bacterie de fermentație se hrănește cu carbodihrații din alimente (pâine, paste făinoase, biscuiți, brânză tare de oaie, vacă sau capră, oțet, alcool, zahăr, miere, alimente fermentate etc.).
Când condițiile sunt propice, Candida se trans­formă în agent patogen, reproducându-se foarte rapid, făcând colonii ce ocupă o mare suprafață a limbii, mucoasei obrajilor și intestinelor/stomacului (mai ales în cazul celor cu lipsă majoră de acid clor­hidric la nivelul mucoasei gastrice sau la cei care au un nivel ridicat de glucoză, hrană foarte agreată de candida.
Persoanele ce suferă de acest fung de multă vreme necesită un tratament de 3-6 luni și, obli­gatoriu, regim alimentar.
Atenție! Cuplurile își pot transmite de la unul la altul în timpul actului sexual această infecție, care se poate extinde foarte rapid prin sărut! În general, factorul declanșator ce duce la o reproducere ma­sivă a acestei infecții este tratamentul cu antibiotice care poate omorî populațiile de bacterii benefice. Prin urmare, toate persoanele care prezintă această infecție micotică vor evita contactul sexual și săru­tul, până când ciuperca va fi eradicată.
Simptome: Leziunile caracteristice se găsesc în general pe limbă și sunt ușor de depistat chiar de dvs., dacă vă uitați cu atenție în oglindă (bineînțeles cu limba scoasă), unde se observă pete de culoare albă-sidefie de mărimea bobului de linte, însoțite uneori de crăpături și durere difuză.
Dacă depistăm infecția incipient, se poate trata cu succes dacă dezinfectăm gura de 3 ori pe zi, după mese, cu soluții antiseptice de glicerină bora­xată și violet de gențiană, plus un medicament antimicotic - Stamicin, 3 tablete pe zi, masticabile.
Înainte să aplicați soluțiile și periodic, anual, pentru a evita recidivele, clătiți gura cu ceai de mu­șețel sau apă plată (100 ml) în care dizolvați 1 lin­guriță de bicarbonat.
Badijonările bucale se fac cu bețișoare de urechi pe care turnați soluția, faceți pauză 30 minute, apoi luați tableta de Stamicin sau Diflucan și nu mai mâncați 3 ore.
Atenție la investigații! Trebuie pus un diag­nostic diferențial exact, avem mai multe tipuri de candidoze superficiale, cutanate, ale mucoaselor, vulvovaginală, gastrointestinală etc.
Gastrita micotică, afecțiune inflamatorie a mu­coasei stomacale, este produsă în general de Can­dida Albicans activată ca urmare a consumului de antibiotice fără protecție cu probiotice (Gas­tritix), sau cauzată de un pH acid, manifestându-se prin arsuri stomacale, dureri gastrice și abdominale va­riabile, nervozitate, intoletanță alimentară, in­som­nie, amețeală, mâncărimi (prurit), vărsături etc.
Investigațiile se fac cu gastroscopul/endoscopul care permite explorarea esofagului și stomacului sau cu capsula endoscopică, cu care se poate vizua­liza pe monitor întreaga mucoasă gastroin­testinală.
Regim alimentar - Interzis: 6 luni nu consumați alimente dulci (bomboane, prăjituri, cozonac, bis­cuiți de orice fel, ciocolată, gogoși etc.), băuturi din comerț, îndulcite, tip cola, zahăr, lapte și produse lactate, alcool, alimente conser­vate, suc de lămâi sau de portocale, vitamina C, șuncă, fructe deshi­dra­tate, oțet, acrituri, pește afu­mat de orice fel, mie­re, condimente, cafea, cacao, îndulcitori artifi­ciali, cu excepția șteviei lichide, cartofi prăjiți, ciuperci prăjite, cârnați, glucoză, făină albă, siropuri, sucuri cu pulpă de fructe, orez alb, sifon, apă minerală, alu­ne, migdale, paste făi­noase, melasă, antibiotice, pâine albă, murături, mezeluri, sfeclă, brânză to­pită, diuretice, sosuri, bere etc.
Notă: Nu folosiți 6 luni Ranitidină, Cimetidină, Diazepam, laxative.
Alimente permise: pâine integrală, mămăligă, carne de curcan, gâscă, rață, iepure, miel, oaie, ca­pră, vacă, vițel, ied, pește proaspăt, ciorbă, mazăre, fa­sole păstăi și boabe, linte, ulei de măs­line, ouă fierte, semințe de dovleac, căpșuni fără adaos de za­hăr, roșii, zmeură, pepene verde, apă plată, salată verde, mâncă­ruri cu multă ceapă și ustu­roi, bame, cior­be și supe acrite cu puțin borș sau corcodușe etc.
Tratament alopat (la indicația medicului): Di­flu­can (Fluconazol 50 mg pe zi - 2 săptămâni, ur­mate de o singură doză de 150 mg pe săptămână, 4 săptămâni sau Nistatin, Clotrimazol, Miconazol, Dactarin etc. în paralel cu tratament naturist adju­vant și eficace: Bio Care, Eradicin Forte, Cat's Claw, Goldenseal Root, Gastritix, Jarro-Dophilus + Fos/eps (SECOM), Cymbio comprimate mastica­bile, Candicaps - 80 capsule (d-na Răsădean - tel. 0767/74.96.25), Formula Candida, Pau D'Arco, Acidophilus Plus etc.
Este necesar în același timp să vă întăriți imu­ni­tatea cu un produs excepțional, Carotenoid Com­plex. Rezultate sigure s-au obținut și cu medica­mentul franțuzesc Revalid și Candida CH9.
Ceai anticandidoză: salvie, cimbru, busuioc, mușețel - amestec.
Atenție la tratamentul alopat! Unele levuri pre­cum Candida Krusei este rezistentă la Fluconazol, Candida Glabrata are sensibilitate medie la Fluco­nazol, iar tulpinile de Candida Lusitaniae sunt rezis­tente la Amfotericină B.
Multă sănătate!