GEMENII (21 mai - 21 iunie) - Ce fel de relații avem cu lumea?

Tana Rosca
Cei mai sociabili dintre muritori

Ați observat vreodată cum interacționează copiii când se întâlnesc? Cât de firesc discută? Cum găsesc imediat ceva de făcut împreună? Să zicem că dau unul peste altul într-un parc. Nu îi interesează că mamele sau bonele nu schimbă o vorbă între ele. Că una poartă haine de firmă și alta trening. Cei doi se recunosc ca fă­când parte din marea familie a umanității în mi­niatură și se comportă ca niște egali. Așa cum arată și semnul zodiacal al Gemenilor: II. Pentru ei, a­ceas­­tă egalitate e de la sine înțeleasă. Sigur, există și copii agresivi sau retrași, dar aceștia sunt excep­ția. Naturalețea și spontaneitatea din anii copilăriei dispar la cei mai mulți dintre Gemeni, după o vârstă. Încă din școală încep să apară grupulețe, iar mai apoi criteriile de socializare devin tot mai com­plexe. Dar Geamănul continuă să țină deschise ca­nalele de comunicare cu cele mai diverse tipologii de oameni. Unii dintre ei sunt încă în legătură cu fetița cu cozi blonde, tovarășa preferată de joacă de la grădiniță, deși el a devenit premier și ea e o sim­plă gospodină.
Mulți oameni se cred - sau chiar sunt, după anumite standarde - buni comunicatori, în sensul că "se pot comunica" bine pe sine, își pot face înțe­lese ideile și comportamentul. E și asta ceva, dar talentul Geamănului depășește această noțiune de bun comunicator, deoarece când vorbește, el nu pune accentul în primul rând pe ce vrea el să spună, ci e - înainte de toate - receptiv față de interlocutor. Printr-un fel de magie încă neexplicată de știință, Geamănul reușește să vorbească cu fiecare om pe limba lui. În felul acesta, el nu se face doar înțeles, ci și acceptat. Nu îi cere celuilalt să intre pe lun­gi­mea sa de undă, ci intră el pe frecvența lui. Astfel, per­soana cu care discută se simte respectată și îl tra­tează pe Geamăn ca și când l-ar cunoaște de-o via­ță. Sigur că așa totul devine mai ușor. Iată se­cretul popularității Geamănului, un secret care îi creează o sumedenie de avantaje.


Prima impresie

Un semn distinctiv al tuturor copiilor planetei Mercur - Gemenii și Fecioarele - e faptul că nu pot sta locului. Gemenii mai mult decât Fecioarele, deoarece sunt semn de aer, iar Fecioara de pământ. Geamănul poate să urmărească fascinat un meci de tenis sau o conferință interesantă, dar fie bâțâie din picior, fie învârte ceva printre degete. La o petre­ce­re îl putem remarca, pentru că ni se pare im­posibil ca cineva să se salute cu atâția oameni, cu la fel de multă cordialitate. Oare se cunoaște cu toată lumea? Probabil că (încă) nu, dar la sfârșitul petrecerii, cu siguranță că da, ținând cont de viteza cu care se deplasează de la un grup la altul și nu­mărul de persoane cărora le strânge mâna. Apropo de mâini, dacă ne uităm la câte face Geamănul în același timp, putem avea impresia că are trei. Într-una ține o farfurioară cu fursecuri, cu cealaltă ajută o dom­ni­șoară să-și pună jacheta și între timp vor­bește și la telefon, pe care-l ține, cu îndemânare, fi­xat între umăr (care e guvernat de Gemeni) și ure­che. Da, această dexteritate nu poate trece neobservată.
Indiferent ce subiect se discută într-un grup, Geamănul știe fie să intervină cu un comentariu la obiect, fie să pună o întrebare pertinentă. Nici această calitate n-o vedem la multă lume. În fine - deși ar mai fi destule de zis - ne poate sur­prin­­de ușurința cu care glumește. Poate fi vorba despre o improvizație inspirată de context, care pro­voacă hohote de râs, ori de felul în care știe să povestească o anecdotă, interpretând con­vingător fiecare dintre per­sonaje și punctând cu măiestrie poanta. Are câte o glumă sau o poveste adecvată pentru fiecare împre­jurare și nu uită decât bancurile îndoielnice. Pe cele bune le reține fără greș.
Râsul Geamănului este un râs de copil, un râs melodios, care te face să zâmbești la rândul tău, chiar dacă habar nu ai ce l-a provocat.


Când este singur
Doamne ferește!


Acestă noțiune este terifiantă pentru 99% dintre Gemeni. Ei sunt GEMENI, nicidecum singuri! Să nu uităm că vorbim aici despre cea mai sociabilă din­tre cele 12 zodii! Cum se potrivește asta cu no­țiunea de singuri, când însăși existența Geamănului depin­de de (cel puțin) încă cineva ca el. Ca să înțe­le­geți întru totul despre ce vorbim, Geamănul pre­feră să se ducă să facă o vizită unei persoane pe care o anti­patizează profund, decât să stea singur. Este pro­­babil zodia care s-a bucurat cel mai mult de in­ven­tarea rețelelor de socializare, căci ele au pus capăt ace­lui spectru îngrozitor numit singurătate. Dar nu vă lăsați păcăliți, până și Gemenii care par să fie tare mulțumiți tastând și postând toată ziua bună ziua, preferă, atunci când au de ales, să se întâl­nească cu oameni în carne și oase.
Sunt, totuși, situații în care singurătatea nu poate fi evitată, când cade curentul, deci televizorul nu mer­ge și, să vezi ghinion, și telefonul tocmai s-a descărcat. Ce face Geamănul nostru atunci?! In­ventiv cum e, aprinde o lumânare, ia câteva în mână și pornește prin vecini, să vadă dacă nici ei nu au curent și, în caz că sunt în aceeași situație, să le ofere o lumânare. Prilej numai bun de-a discuta des­pre toate probabilitățile care au dus la pana de curent. Poate se lasă și cu o raită pe-afară, să vadă împreună ce s-o fi întâmplat și cu această ocazie, să scape de temuta singurătate.


Cu cei din familie
Jucăuș și pus pe șotii


Dacă aveți un singur copil și acela se întâmplă să fie născut sub semnul Gemenilor, să știți că în realitate aveți mai mulți. O să vedeți cât de des va fi casa plină de mici musafiri, anunțați sau nu, că ei pot fi aduși și spontan din vecini, deci aco­mo­dați-vă cu ideea că, de fapt, ați deschis o grădiniță. Sau grăbiți-vă să mai faceți unul, ca să mai scăpați de sub asediu.
Geamănul e bucuros să facă parte dintr-o fa­milie; odată - pentru că o familie înseamnă "mai mulți", iar pe de altă parte, pentru că asta îi oferă posibilitatea să intre în rolul său preferat, cel de copil, la care, o să vedeți, nu va renunța niciodată în viață. Îi provoacă la joacă pe toți, ceea ce include să-l ajute pe tata să repare banca roasă de câine (e simpatic să alegi diferite mărimi de cuie și, cine știe, poate te lasă tata și să dai cu ciocanul, măcar puțin...), să se ofere să-i găsească ochelarii bunicii (desigur, asta îi oferă și ocazia să și-i pună pe nas și să se maimuțărească, imitând-o) sau să contribuie la pregătirea mesei, cocoțat pe scaun în fața bolului de salată și explicând unui aparat de filmat ima­ginar ce fel de salată nemaivăzută pregătește el pentru marea competiție culinară a... cinei.
E mult mai atent decât pare. Din păcate, nu tot­deauna cu lucrurile lui, după cum o atestă vraiștea ce domnește adesea în camera proprie. Dar ține minte unde a lăsat bunicul pastilele pentru digestie și pe ce raft din baie a fost uitată soluția antițânțari. Până și ajuns la vârsta maturității și devenit stâlpul familiei, Geamănul își va păstra stilul jucăuș față de ai săi și va rămâne pus pe șotii.


Ca frate
Prâslea familiei


Indiferent dacă e fratele mare, cel mijlociu sau cel mai mic, Geamănul va fi întotdeauna, com­por­ta­mental vorbind, mezinul. Nu pentru că ar evita să preia responsabilități, dimpotrivă, îi place să arate cât de priceput e și la câte lucruri. Vorbim aici des­pre stările lui de spirit schimbătoare, despre ieșiri spontane, pe care ceilalți le înțeleg și nu prea. Cât timp este rost de joacă, nu va fi cuprins de vreo ne­voie bruscă de-a fugi să-și cumpere o înghețată sau de-a căuta un filmuleț anume pe tabletă, dar când e vorba despre îndeletniciri meticuloase, care îl țin­tuiesc locului, orice pretext e bun ca să evadeze. Mai poate avea schimbări bruște de atitudine atunci când nu i se dă suficientă atenție, căci acesta este pri­vilegiul lui prâslea, el trebuie să primească mai multă atenție din partea restului familiei. Nu va ezita să facă o criză de personalitate dacă nu pri­mește ceea ce e convins că i se cuvine. Dar trebuie să spunem, spre lauda lui, că nu ține supărarea, deși se poate simți tare ofensat atunci când ceilalți nu se lasă păcăliți de micile lui tertipuri. Nici o grijă, inventează el altele și, o vreme, iar îi va păcăli pe toți să-i facă jocul.
În ciuda nevoii sale de-a fi răsfățatul familiei, cel mai copil dintre copii, Geamănul se simte cel mai bine atunci când are mai mulți frați. Cu fiecare lea­gă o relație aparte, unică, pe care o va menține cu plăcere. Din fiecare învață ceva despre bogata tipo­logie cu care va avea de-a face în lumea cea largă.


Cum se poartă față de colegii de școală
Prieten cu toată lumea


Ca să o spunem pe-aia dreaptă, școala este pen­tru Geamăn mai puțin un prilej de învățare (căci el învață din tot ceea ce i se întâmplă), cât unul de socializare. Îl ajută faptul că primește cu ușurință note bune sau, cel puțin, reușește să îi convingă pe dascăli că este atent și interesat de subiectul pe care aceștia îl predau. Cei mai mulți dintre Gemeni nu știu că mintea lui abilă este capabilă să fie în mai multe locuri în același timp, pentru că de cele mai multe ori, răspund prompt și corect la întrebări. Dar colegii nu pot să nu observe cum colegul lor, cel care părea total acaparat de un joc pe telefonul mobil, scapă basma curată. Și nu doar o dată, ci de fie­care dată. Asta inspiră respect, nu glumă. Lor nu le iese, și iată cum Geamănul nostru capătă o aureolă de erou. Uneori se obrăznicește (pentru că sincer vorbind, autoritatea nu îl prea intimidează), ceea ce îi poate atrage mustrări, dar colegii rămân din nou impresionați, mai ales că și în această situa­ție, Geamănul reușește, de cele mai multe ori, să scape de consecințe. În plus, e ceea ce se numește cine­va de gașcă. Pardon, găști, căci nu se măr­gi­neș­te să fie membru loial al unui singur grup, ci e ca Geamănul, imparțial, prieten cu toată lumea, mem­bru itinerant al celor mai diverse grupuri din școală.


Cum se poartă față de colegii de serviciu
Un adaptabil înnăscut


Poate cea mai pregnantă calitate a Geamănului, din punct de vedere profesional, este adaptabi­li­tatea. Poate lucra în locuri de muncă din cele mai diverse, cu stiluri de muncă radical diferite și cu plăcere, atâta timp cât munca nu va fi de rutină și nu-l va ține blocat de la 9 la 5, într-un spațiu închis și anost. În acest din urmă caz, Geamănul nu va mai fi prietenos și deschis decât în aparență, ci poate deveni proverbialul măr putred, care le strică pe toate celelate din coș, vehiculând bârfe și lansân­du-se (de cele mai multe ori din plictiseală) în tot fe­lul de jocuri de culise. Va încerca să se facă re­mar­cat criticând cu un aer de superioritate (însă, tre­buie să recunoaștem, adesea și cu umor), toate cele și pe toată lumea. Iată ce consecințe are pentru Geamăn privarea de mobilitate și diversitate. Altfel vor sta lu­crurile dacă va avea loc să se desfășoare, să zbur­de, să facă descoperiri, să se informeze. Aces­ta se va întoarce la colegi cu tolba plină de no­utăți și le va prezenta cu plăcere, farmec și obiec­ti­vitate. Se va oferi să facă diverse comisioane, că da­că tot iese, ce mare lucru să treacă și pe la o li­bră­rie și să aducă colegei uituce caietul de teză de ca­re are nevoie fiul ei, taman a doua zi. Aceste mici ser­­vicii îi cresc cota de popularitate, și relațiile de co­­legialitate se trans­formă rapid în relații de ami­ciție.


Ca vecin
Măcar unul, fie și la o aruncătură de băț


Dacă vedeți o casă micuță și elegantă, situată într-un peisaj pitoresc, să zicem pe vârful unui deal, mai depărtișor de vreo lo­calitate, să știți că e improbabil ca înăuntru să locuiască vreun Geamăn. Pentru că Gea­mă­nu­lui viața i-ar fi searbădă fără vecini, iar dacă aceștia trăiesc la zeci de ki­lo­metri depăr­tare de el, ar mai co­respunde oare noțiunii de vecin? În caz că nu știați, zodia Geme­nilor guver­nează, pe lângă o mulțime de alte lucruri, și relațiile de ve­cinătate. Așa că trebuie să existe măcar un vecin-doi, undeva, la o aruncătură de băț. Cu care să schimbe o vorbă. Sau două. Sau nouă­zecișinouă. Că așa sunt Gemenii, vorbăreți și băgăreți, trebuie ei să le știe pe toate. E drept că oferă și infor­ma­ții la schimb și, da, sunt și dintre cele utile, nu doar amu­zante sau ins­tructive. Adevărul e că dis­cuțiile cu ei nu sunt plicticoase. Și ve­cină­tatea cu ei poate aduce o serie de beneficii. Nu doar informații detaliate despre ce face toată lumea dimprejur, dar și știri de ultimă oră, de la vreme la fotbal, căci nu știm cum se face, dar mereu Gea­mă­nul le află primul. Mai e și amabil, dacă e vorba să îi lăsăm un copil pe cap sau un cățel, se va ocupa cu plăcere de biped sau de patruped, căci sunt crea­turi amuzante, cu care se poate distra cum îi place lui mai bine - adică, jucându-se. Iar dacă vi se strică ceva și nu se va pricepe el însuși la reparații (se mai întâmplă și asta) în mod sigur cunoaște un meșter priceput, sau trei. Ca să aveți de unde alege.


Ca amic
Relații bune cu toată lumea


E greu de descris această ipostază a priete­no­sului Geamăn, care e în relații bune cu toată lumea. Dat fiind că nu ezită să meargă înspre oameni, nu așteaptă ca aceștia să vină spre el, și o face în stilul ini­mitabil pe care l-am descris, având parte de multe contacte cu persoane din toate mediile sociale și culturale. Iar admirabila lui lipsă de prejudecăți îl eliberează de povara pe care o duc în spate cei care se definesc prin vreun rol social.
Cu toate că Geamănul face parte dintre semnele care nu cultivă insistent relațiile, are un soi de al șaselea simț care-l ajută să le mențină vii. Rar i se întâmplă să uite de vreo aniversare, iar de marile sărbători, ce să mai vorbim, găsește tot soiul de me­saje, poze și filmulețe potrivite cu momentul res­pec­tiv. Putem spune fără teama de a greși că Gea­mănul obține efecte mari cu eforturi mici. Dar inteligente! Un alt motiv pentru care relațiile sale nu ruginesc este talentul său de a pune oamenii cap la cap. Prin intermediul lui, se formează adesea gru­puri diverse, fără ca el să-și propună în mod special așa ceva. Lansează, pur și simplu, o idee în spațiu: "Hai să mergem într-o excursie cu cortul, că tot a fost norul acela toxic deasupra orașului, măcar noi să stăm la aer curat". Și iată cum se înscriu trei-patru perechi care se simt atât de bine, încât vuiește Facebook-ul de distracția lor, iar în weekend-ul ur­mă­tor, șapte cupluri repetă această aventură. Gata-i grupul! Geamănul nu se erijează în șeful sau or­ga­nizatorul acestor evenimente, dar toată lumea este conștientă că lui i s-a datorat ideea. Și cum de idei nu duce lipsă, în jurul lui se tot creează găști. Între­barea care se impune în acest punct este: cum pot să nu fii amic cu el sau cu cine nu e el amic?


Ca dușman
Fără confruntări directe


Dușmăniile Geamănului nu au profunzime. Une­­ori și le alimentează mental, ca să susțină un an­ta­go­nism, doar așa, ca să rămână în formă. Con­frun­tările sale nu sunt directe. El acționează ma­nipulând contextul, ră­mâ­nând în um­bră, prin în­țe­pă­turi și insi­nu­ări, pen­tru că ad­ver­si­tățile pe față i se par simpliste și gro­siere.
Geamănul are malițiozitățile lui, nu e vreun îngeraș, și reușește uneori să an­ta­gonizeze lumea bine de tot. Rar se ara­tă însă afectat de resentimentele pe care le trezește. De re­gulă, încearcă să ra­ționalizeze situa­ția și, acolo unde este posibil, să o în­toar­că în favoarea sa. Nu-l deranjează să-și ceară scuze (chiar con­vingător), într-o situație în care știe că ar avea de pier­dut dacă nu ar fa­ce-o. Îl inte­re­sează mai puțin cine are drep­tate, cât să rezolve o situație dată. Și el este iritat în diverse ocazii, dar pornind de la ace­lași principiu, al fap­tului că rezol­varea situației pri­mează, este capabil să lucreze și cu un inamic, dacă chestiunea cu pricina poate fi rezolvată în această manieră.


Ca prieten apropiat
Cineva pe post de ancoră


În dosul fațadei nonșalante a numărului unu în topul sociabilității se ascunde un adevărat morman de griji. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu-i place să rămână singur, pentru că atunci toate grijile acumulate se rostogolesc peste el, iar masca ce râde se transformă în opusul ei. Temperament ner­vos, activ, agitat, Geamănul are nevoie de cineva pe post de ancoră. Prieteni apropiați nu are mulți, de­oa­rece aceștia trebuie să întrunească două calități nu prea lesne de găsit. Prima ar fi să-l accepte ca pe un copil (nevoie care rămâne în psihicul său toată viața), fără să-l trateze însă ca atare, adică să-l as­culte cu adevărat și să-i acorde chiar și tacit sprijin emoțional fără rezerve. Al doilea criteriu pentru a reuși să pă­șești cu adevărat în intimitatea psiho­lo­gică a Gea­mă­nului este stabilitatea. El vede și înțe­le­ge multe fațete ale lucrurilor, atât de multe încât, când e vorba să sintetizeze, nu mai știe să o facă. S-a pierdut în jocul de oglinzi. Își regăsește însă ime­diat coerența, dacă se află în prezența unei per­soane calme, care îl readuce mereu înapoi la centru. Flancat de doi sau trei prieteni de acest calibru, Geamănul își va pune în valoare multiplele calități. În lipsa unor astfel de apropiați, riscă să devină cameleonic, schimbându-și comportamentul de la anturaj la anturaj și ratând astfel șansa cunoașterii de sine.