Lacul din Parcul Circului în pericol!

Ciprian Rus
Prinși cu temele mari și gălăgioase ale zilei, anticorupție, anti-UE, anti-PSD, anti-rezist, anti-migrație - fiecare își găsește azi un "anti" care se potrivește perfect sensi­bi­lităților sau intereselor proprii.

Ne scapă, pe zi ce trece, tot mai multe teme mici, grave și ele, unele cu un impact mult mai direct, și mult mai frontal, în viețile noastre, decât temele generale de pe agenda publică. Fără nici o teorie a conspirației la mijloc, sunt destui care abia așteaptă ca lumea să fie ab­sorbită de anumite dezbateri și con­flicte pentru ca, în spatele acestei cor­tine mediatice, să-și vadă, în liniște, de afacerile lor. Câte tunuri imobiliare, câte afaceri oneroase cu statul, câte licitații cu dedicație s-or fi pus la cale, nu­mai în ultimii doi ani, în vreme ce lu­mea era în stradă, dedicată 100% apă­rării justiției din România? Sau câte teme din zona ecologiei nu au trecut în planul secund în tot acest timp? Despre una dintre ele, lumea a aflat în week­end, numai și numai pentru că o mână de oameni au ieșit în stradă să-și facă auzită vocea, în ciuda gălăgiei din jur, accentuată de campania electorală pen­tru europarlamentare. Aproape 100 de persoane au protestat sâmbătă în Parcul Circului din București, pentru a atrage atenția asupra situației dramatice în care se află lacul din zonă, un ecosistem unic în Capitală, pe suprafața căruia înflo­resc în fiecare an lotuși roz.
Începând cu toamna trecută, adân­cimea apei din lacul din Parcul Circului a început să scadă, iar acum a ajuns la un nivel critic, ceea ce pune în pericol habitatul lotușilor roz (lotusul egip­tean - Nelumbo nucifera), plantă ocro­tită de lege, încă din 1931. La prima ve­dere, ar putea părea o problemă datorată unor cauze naturale. În fapt, situația din Parcul Circului, unul dintre cele mai pitorești locuri de agrement din "zona bună" a Capitalei, ascunde destule detalii de genul celor care ne fac viața un iad, în marile orașe. Iar prima și cea mai gravă dintre cauzele care au dus la secarea lacului o reprezintă dezvoltarea haotică a Capitalei. În decursul anilor, nivelul apei a suferit variații sem­ni­fi­cative, fiind afectat de construcțiile exe­cutate în apropierea Parcului Circului. O astfel de scădere accentuată a ni­velului apei din lac a fost semnalată în perioada 2008 - 2009, când s-a ridicat în zonă un bloc-turn, cu o fundație de ma­re adâncime. Atunci, Primăria Ca­pi­talei a intervenit, ca de obicei, "pom­pieristic": a pompat apă dintr-un puț, pentru a ține lacul la un nivel ac­cep­ta­bil. Din toamnă, însă, puțul s-a umplut de nisip, iar pompele se strică când trag apă. Din toamnă și până acum - se face imediat anul! - autoritățile nu au găsit o soluție pentru rezolvarea problemei. Scuza e și ea una pe care am auzit-o de nenumărate ori: s-a votat prea târziu bugetul pe anul acesta! Confruntați cu protestele locuitorilor din zonă, care nu vor să-și piardă lacul din parcul pre­ferat, reprezentanții primăriei dau din colț în colț. Între timp, lacul arată de­plorabil, rațele și țestoasele de-abia au în ce se bălăci, iar celebrii nuferi egip­teni ar putea înflori pentru ultima oară anul acesta, dacă primăria nu trece mai repede de alibiul lucrului, la "studii și documentații".