Secretele marilor regine - De la Hatșepsut la Ecaterina cea Mare

Alina Olteanu
- Puține au fost femeile care au reușit să apuce cu mână de fier hățurile puterii statale, fără a sta cuminți, în umbra vreunui bărbat. Puține, e drept, dar memorabile! În urma lor n-au rămas moștenire, haos și sărăcie, ci state puternice, bogate și influente. Care o fi fost secretul izbândei lor? Există un mister? În căutarea unui răspuns, iată poveștile câtorva dintre aceste femei fascinante, care au făcut istorie la cel mai înalt nivel -

Smerita Hatșepsut a Egiptului
- Peste două decenii de pace și prosperitate -


Unul dintre primii mari conducători politici de parte femeiască pe care îi consemnează istoria este Hatșepsut, care a condus Egiptul în urmă cu aproa­pe 3500 de ani. Deși era fiica preaiubită a fa­ra­onului Tutmes I și a soției sale oficiale, ea nu a avut cum să-i urmeze tatălui la tron, din simplul motiv că era femeie. Așa că, atunci când a murit Tutmes I, con­du­cerea Egiptului a fost preluată de fratele ei vitreg, Tutmes al II-lea, fiul concubinei oficiale a fostului faraon. Dar Hatșepsut nu a ră­mas în afara cercului de putere. Ea a devenit soția fratelui ei vitreg, pentru a oferi un plus de le­gi­timitate domniei acestuia. La moartea lui, în 1479 î.H., tronul a trecut la fiul ei vitreg, dar, cum acesta era prea mic pentru a-și exer­cita atribuțiile, Hatșepsut a devenit regentă, asu­mân­du-și apăsătoarele res­pon­sabilități ale guver­nă­rii. După câțiva ani, a renunțat să se mai ascundă după deget, încoronându-se ea însăși faraon. Pentru a-și legitima poziția pe care a deținut-o până la moarte (1458 î.H.), regina egipteană a ape­lat la câteva trucuri aiuritoare, menite să-i sporească celebritatea. Hatșepsut obiș­nuia, de pildă, să poarte barbă falsă și îmbră­că­minte masculină și susținea că este fiica ze­ului Amon și că a preluat puterea la insis­tențele aces­tuia. "Am acționat sub co­manda sa; el a fost cel care m-a con­dus". În realitate, regina s-a bazat mai de­grabă pe sprijinul unor curteni, care în absența ei riscau să-și piardă întreaga influență, dacă nu chiar și propriile vieți.
Trucul principal folosit de Hatșepsut era însă mo­dul smerit în care se înfățișa lumii. Nu permi­tea, de pildă, să fie reprezentată în statui, cu alură trufașă de semi-zeu. Ți­nuta ei sugera, dimpotrivă, o per­soană plină de mo­destie, care și-a asumat să poarte pe umeri destinul țării datorită unor forțe supreme, cum ar fi, bună­oară, nemuritorii zei.
Dar sub falsa imagine a modestiei, Hatșepsut a obținut rezultate mărețe în plan economic. Ea a reușit, între altele, spectaculoasa performanță de a restabili rutele comerciale ale Egiptului, care fu­se­seră afectate în urma invaziei hicsoșilor. Femeia fa­raon a organizat o temerară expediție comercială în Țara Puntului, de-a lungul coastei sudice a Mării Roșii, de unde oamenii ei s-au întors încărcați de aur, fildeș și arbori de smirnă, o rășină deosebit de prețioasă, folosită atât în medicină, cât și pentru par­fumuri și la îmbălsămări. Această expediție reușită a sporit nu doar vistieria Egiptului, ci și popula­ritatea reginei Hatșepsut. De ce n-a lăsat faraoanca smerită o dâră mai puternică în istorie? Răspunsul e simplu: răzbunarea lui Tutmes al III-lea, vitregit atâta timp de putere, din cauza unei regine care refu­zase să renunțe la tron. Imediat ce a ajuns, în sfârșit, să conducă Egiptul, acesta a făcut tot po­si­bilul să o elimine pe Hatșepsut de pe fața pământului, ștergându-i numele din lista farao­nilor și distrugând cu meti­culozitate până și portretele care o reprezentau.
Moștenirea: Dincolo de belșugul adus de te­me­rarele ei inițiative de ordin comercial, Hatșep­sut a dăruit Egiptului peste două decenii de pace și a fost, totodată, unul dintre cei mai pro­lifici cons­tructori ai țării, ridicând monumente impre­sio­nante, precum celebrul complex funerar de la Deir el Bahri, zidit în întregime în piatră.

Wu Zetian
- Concubina ajunsă împărăteasă -


Năbădăioasa împărăteasă a Chinei, Wu Zetian, singura femeie împărat din istoria Chinei și unul dintre cei mai remarcabili lideri ai lumii, după cum o clasifică istoricii contemporani, s-a născut în anul 624, într-o familie nobilă, care exercita o pu­ter­nică influență la curtea imperială. Statutul privilegiat i-a permis să se dedice întru totul educației, tânăra acumulând cunoștințe vaste în domenii precum politica, istoria, matematica, literatura și muzica. La 13 ani, Wu Zetian a fost trimisă la curte pentru a de­veni concubina împăratului. Ea nu a reușit să fure doar inima aces­tuia, ci și pe cea a fiului și suc­ce­sorului său la tron. Așa se face că, după o serie de intrigi și răsturnări de situație mai ceva ca în cele mai palpitante te­le­no­vele, Wu Zetian s-a po­menit îm­părăteasă. Și nu orice fel de împă­ră­teasă, ci una cât se poate de am­bițioasă, com­pe­tentă și activ im­plicată în po­litică și administrație. Atât de activ, în­cât și-a făcut în de­cursul tim­pu­lui numeroși duș­mani, de care a scă­pat însă, rând pe rând, mai nemi­loasă decât lama unui brici.
După moartea soțu­lui ei, îm­părat a devenit unul dintre fiii ei, lui Wu Zetian revenindu-i rolul de regentă. Băiatul s-a dovedit însă... obrăz­nicuț, încercând să-și afirme autoritatea în fața intransigentei sale mame. Wu Zetian a ripostat fără să stea pe gânduri, l-a exilat și l-a numit în locul lui pe un alt fiu, care nu avea decât un rol decorativ. N-a trecut însă mult timp, și Wu Zetian nu s-a mai mul­țumit cu rolul de împărăteasă de facto și pe la vârsta de 66 de ani, i-a redus titlul fiului ei la cel de prinț încoronat, și s-a numit pe sine împărăteasă în toată pu­terea cuvântului. Adică, mai pe chinezește, huangdi, ea fiind singura femeie din istoria Chinei, care s-a bucurat vreodată de acest titlu. Wu Zetian a purtat roba galbenă specifică împăraților, vreme de 15 ani, guvernând țara cu o mână de fier, până la destituirea, urmată de moartea ei, în 705, pe când împlinise venerabila vârstă de 80 de ani.
Trecând peste aspectele politicii și adminis­tra­ției, Wu Zetian a rămas în istorie și pentru neostoita ei pasiune pentru concubini. De care s-a înconjurat ca un Hugh Hefner antic, creându-și un harem de in­vi­diat.
Wu Zetian a fost un politician abil, un admi­nis­trator competent și un dușman de temut pentru ori­cine îndrăznea să se pună de-a curmezișul ambițiilor ei, mulți dintre cei care au apucat-o pe acest drum sfârșind prin a-și pierde viața sau a fi exilați. Din acest punct de vedere, putem spune că Wu Zetian s-a aflat la polul opus față de egipteanca Hatșepsut, care guverna cu o mă­nu­șă de catifea, încercând să nu provoace pe ni­meni. Pentru a-și asigura controlul, Wu Zetian a extins competențele po­liției se­crete, care a răspândit cu ge­nerozitate teroare, mai ales la începutul domniei sale oficiale. Pe de altă parte, împărăteasa era unanim recunoscută nu doar pentru competența și calitățile ei de lider, ci și pentru talentul deo­sebit de a promova oameni ca­­pabili în funcții ofi­ciale și de a-i înlocui, în schimb, pe dată, fără nici cea mai mică ezitare, pe func­ționarii nepricepuți și nepre­gătiți.
Moștenirea: Wu Zetian a lăsat în urmă o Chină prosperă, cu gra­nițe mai vaste decât fuseseră îna­intea venirii ei la putere, și cu oameni ceva mai educați, grație reformelor între­prinse de ea în do­meniul în­vățământului. În același timp, ea a pro­mo­vat drep­tu­rile femeilor, care au putut pentru prima dată să-și fo­losească propriile nume și au primit pu­terea politică și juridică de a avansa ierarhic în so­cietatea chineză. Wu Zetian a lăsat și o am­pren­tă spi­rituală asupra Chi­nei, care și-a întors în vremea ei fața de la taoism, adoptând budismul drept religie de stat.

Elisabeta I a Angliei
- 45 de ani de mariaj cu țara-


Elisabeta, cea mai mică fiică a regelui Angliei, Hen­ric al VIII-lea, descrisă de prima ei guvernantă drept "cel mai blând copil pe care l-am cunoscut vreo­dată", s-a născut dintr-o dragoste plină de aven­turi, care avea să conducă, între altele, la schim­barea religiei de stat, din catolică în protestantă. Pe când avea trei ani, mama ei, Anne Boleyn, a fost de­ca­pi­tată, la ordinul propriului soț, care s-a recăsătorit apoi de nu mai puțin de patru ori, în încercarea dis­perată de a obține un moștenitor de sex masculin. În­tre timp, micuța roșcată, cunoscută pentru inteligența ei as­cuțită, a devenit una dintre cele mai educate fe­mei ale tinerei generații, vorbind nu mai puțin de șapte limbi străine și fiind un as în materie de retorică și filozofie. La moartea lui Henric al VIII-lea, Eli­sa­beta a ajuns în custodia văduvei acestuia și a noului ei soț, care, din câte se pare, a abuzat-o fizic pe prin­țesă, fiind apoi arestat și decapitat. Răul fusese însă făcut, Eli­sabeta rămânând puternic marcată de cele întâmplate, pe când avea doar 14 ani. La acea vreme, tro­nul era ocupat de fratele ei minor, Eduard al VI-lea, care a murit însă după câțiva ani. A urmat domnia de numai 9 zile a verișoarei lui Eduard, Jane Grey, și apoi, cea a surorii sale mai mari, Maria I. În 1558, re­gi­na a murit, și tronul i-a revenit, în sfârșit, Elisabetei, care avea pe atunci doar 25 de ani.

Când e să fie, este...

De la bun început, s-au făcut presiuni, inclusiv din partea Parlamentului, ca Elisabeta I să se mărite, însă regina n-a făcut decât să-și ducă diverșii pretendenți cu vorba, an după an, până când a ajuns la bătrânețe. Negocierile pentru o căsătorie sau alta au fost însă fructificate din plin de încăpățânata (și greu pățita) "Regină Fecioară", ele constituind, adesea, elemente-cheie în politica externă. Într-un discurs susținut în fața Parlamentului, în 1559, Elisabeta I a amintit de ri­tualul încoronării ei, în decursul căruia a fost cu­nu­nată, simbolic, cu regatul. În ochii reginei, ea era mă­ritată cu Anglia, în vreme ce supușii îi erau copii. Odată cu trecerea anilor, celibatul Elisabetei a ajuns să inspire un adevărat cult, ea fiind re­prezentată în pictură și poezie nu ca o femeie obișnuită, ci ca o fe­cioa­ră sau chiar zeiță. De altfel, ima­gi­nea ei era un capitol căruia Elisabeta I îi acorda multă atenție, niciun de­taliu, oricât de mic, al impre­sio­nantelor sale apariții pu­blice nefiind vreodată lăsat la voia întâmplării. Pe par­cursul domniei de aproape ju­mă­tate de secol, Eli­sabeta I, prima care a recunoscut că un monarh gu­ver­nează cu aprobarea popo­rului său, a avut înțelepciu­nea de a se încon­jura de un grup de con­si­lieri de încredere și de a co­labora, mereu, cu Parla­men­tul. În tot ceea ce fă­cea, ea ma­nifesta, totodată, o mare prudență. Une­ori, părea de-a drep­tul ezitantă, însă istoria a dovedit că de multe ori aceste "bâlbe" po­litice erau simple tertipuri, regina căzând aproape de fiecare dată în picioare, ca o pisică agilă.
Din punct de vedere religios, Elisabeta I a fost relativ tolerantă, evitând să o apuce pe calea perse­cuțiilor sistematice, care carac­te­ri­zaseră perioada de dinaintea urcării ei pe tron. Aceas­tă abordare, combinată cu carisma personală și cu epo­ca de stabilitate și pros­peritate dăruită An­gliei, au trans­format-o pe Elisabeta I în acea rară figură de con­du­cător, care este iubit, respec­tat și apreciat de propriul popor.
Moștenirea: Stabilitatea asigurată Angliei de cei 45 de ani de domnie ai Elisabetei I, rămași în istorie drept o ve­ri­ta­bi­lă epocă de aur, au aju­tat la cre­area unei iden­­­tități na­țio­nale, au cons­fințit trans­for­marea țării, din cato­lică în pro­testantă și la afir­­marea An­gliei drept unul din­tre cele mai puternice state europene, atât din punct de vedere eco­no­mic, cât și din perspectivă politică și mili­ta­ră. Deși nu a fost considerată o mare protec­toa­re a artelor, sub domnia ei acestea au cunoscut o înflorire deosebită, iar teatrul englez, în frunte cu nemuritorul William Shakespeare, a ajuns la apo­geu.

Împărăteasa Ecaterina cea Mare a Rusiei
- 34 de ani, cu hățurile în mâini -


La drept vorbind, Ecaterina cea Mare nu ar fi avut ce să caute la conducerea Rusiei. De origine ger­mană, Sophie Augusta Frederika de Anhalt-Zerbst a venit pe lume în Pomerania, în 1729. Era prințesă, dar nu una de rang înalt. În plus, familia ei nu o ducea prea bine cu banii. Dar și în aceste con­diții, Sophie a primit o educație aleasă și chiar s-a dovedit o elevă silitoare - singurul dintre pro­fesorii care s-a declarat deza­măgit de prestația ei fiind cel de muzică. La 10 ani, și-a în­tâlnit pentru prima dată vii­to­rul soț, adică bărbatul ce avea să devină țarul Petru al III-lea. A fost antipatie la prima vedere. Totuși, în 1744, tânăra prințesă ajunsă în Rusia s-a pus grabnic pe învățat limba țării, a trecut la ortodoxie, luându-și numele Ecaterina și, la 16 ani, și-a unit destinul cu cel al Marelui Duce Pe­tru, ur­mașul la tron al țarinei Eli­sabeta. Mariajul a fost un de­zastru, cei doi soți fiind complet ne­potriviți. Mai mult, spun gurile rele, ani la rând, cununia nici măcar nu a putut fi consumată, din cauza unor probleme medicale de care suferea Petru. Nemțoaică pragmatică, în loc să se re­semneze la o viață cenușie și tristă, Ecaterina s-a pus pe devorat cărți și... ei bine, bărbați. Astfel, ea s-a ales cu câțiva copii, precum și cu o cultură de invidiat, inclusiv în materie de politică. În 1762, când soțul ei a devenit țar, sub numele de Petru al III-lea, Ecaterina avea deja la curte o importantă rețea de aliați. Zadarnic a încercat Petru al III-lea să o țină departe de el și de tron, preferând compania unei amante. La numai șase luni după întronare, Ecaterina a dat o lovitură de stat, bietul Petru al III-lea fiind asasinat de fratele amantului țarinei. Două luni mai târziu, ea a fost încoronată la Moscova, devenind astfel, în mod ofi­cial, țarina Ecaterina a II-a a Rusiei.
Ecaterina a II-a era, înainte de toate, o minte luminată a tim­pu­rilor ei, care erau chiar cele în care se afirma curentul iluminist, ale cărui valori au fermecat-o întru totul pe țarină (ea a corespondat, nu mai pu­țin de 15 ani, cu marele scriitor și filozof Voltaire și, după moartea lui, a achizi­ționat bi­blio­­teca acestuia, care a ajuns la Ermitaj, alături de bi­blioteca unui alt mare reprezentant al iluminis­mu­lui francez, Denis Diderot). De îndată ce a ajuns la putere, Eca­terina a II-a și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă, încercând să-și trans­pună în rea­litate ampla viziune a unei Rusii modernizate. N-a fost însă ușor. Făcând "in­ven­tarul" la începutul dom­niei, țarina a fost îngrozită să constate în ce situație dificilă se afla Rusia din punct de vedere economic și social. Reformele ei au fost pro­funde și au vizat nenumărate domenii. Dar ma­rele merit al gu­ver­nării Ecaterinei a fost înver­șu­narea și pragma­tis­mul cu care ea s-a străduit să pună în operă vi­ziunea unei Rusii moderne.

Moștenirea

Ce a lăsat Ecaterina în ur­mă a fost departe de a fi perfect, dar infinit mai mult decât ce găsise la venirea ei în țară. Îm­­părăteasa a reorganizat ad­mi­nis­trația im­periului, a in­trodus primele bancnote, a în­curajat imigranții străini, mai ales ger­mani, să vină în Ru­sia, oferin­du-le pământ gra­tuit și scutire de taxe, pentru a le sluji țăra­nilor ruși drept model de cinste și hăr­nicie. A adus, totodată, în țară, me­dici, ingineri, meș­te­șugari și arhitecți, a încercat să ela­boreze un cod de legi și a fă­cut enorm pentru a ridica ni­velul de edu­cație al popo­rului, decretând, de pildă, că trebuie să existe câte un liceu în fiecare capitală de pro­vincie și câte o școa­lă primară în fiecare oraș, care să asigure șco­larizarea gratuită pentru băieți și fete. În 1764, în toiul unei epidemii de variolă, Ecaterina cea Mare a decis să se vaccineze, dând astfel un e­xem­plu între­gu­lui popor. Împărăteasa a avut o vi­ziu­ne amplă și de­o­sebit de ambițioasă și în materie de po­litică ex­ternă. Ea a schițat un proiect politic fe­­no­me­nal de ambițios, care prevedea, între altele, ca Prin­cipatele Române să formeze un "Regat al Da­ciei". N-a fost să fie, însă câștigurile obținute de ea pen­tru Rusia au fost, oricum, spectaculoase, între ele numărându-se anexarea Crimeei și con­tro­lul asu­­pra Mării Negre. În­frângând Imperiul Otoman în do­uă mari războaie, ea i-a permis Ru­siei să-și ex­tindă teri­to­riul pe trei conti­nente (dacă este să in­clu­dem colo­nizarea Alaskăi). Nu degeaba domnia ei a rămas în istorie drept Epoca de Aur a Im­pe­riu­lui Rus.