La microfon - DAVID COVERDALE

Dana Ene
Clocote estivale - Whitesnake în concert la Arenele Romane

Se anunță o vară fierbinte, cu evenimente muzicale... clocotitoare! Ne vor călca pra­gul artiști internaționali renumiți și trupe care au făcut istorie: Tom Jones, Michael Bolton, Ed Sheeran, Bon Jovi, The Cure, Whitesnake, Me­tallica, Slayer... Unii dintre ei i-au mai bucurat prin prezență pe iubitorii români de muzică bună, în vreme ce alții vin la noi pentru prima dată.
Prezentă pentru a patra oară în Româ­nia, legen­dara trupă brita­nică Whitesnake, care făcea furori în anii '80, cu David Co­verdale (fost solist Deep Pur­ple) vine să-și promo­veze proas­păt lansatul disc, "Flesh & Blood". Este cel de-al 13-lea din istoria trupei bri­ta­nice și a fost lansat pe 10 mai. "Tot timpul compun ceva. Sunt veșnic la chitară sau la pian... Am dat tot ce aveam noi mai bun în realizarea discului ăstuia. Sperăm că o să vă placă și să-l ascultați cu mare plăcere. Să vă placă măcar atât de mult pe cât ne-a plăcut nouă să-l facem", spu­nea solistul trupei, David Cover­dale.
Jumătate dintre celelalte 12 albume de studio lansate până acum de formația britanică au primit Discuri de Platină sau de Aur. Iar noul album, lansat de curând, a început să stârnească interes printre fanii formației, care le apreciază stilul chiar și la mai bine de patru decenii de la lansarea trupei. "Pot să zic cu mâna pe inimă că sunt un handica­pat tehnic... Da, sunt chiar un handicapat, când vine vorba de calculatoare și internet și alte chestii de astea moderne. Pe vremea mea nu existau. Când aveam eu 20 de ani .... eh, altele erau distracțiile. Nici mașinile nu se mai fac la fel de sexy ca pe vremea mea....", spunea plin de umor David într-un recent interviu radiofonic.
Dar chiar dacă vremurile s-au schimbat, Whitesnake reușește să se mențină în to­puri pe un loc onorabil, după mai bine de patru decenii de existență. Adevărată veterană a scenei rock, formația a fost creată de David Coverdale în 1978, la doi ani după ce a părăsit Deep Pur­ple.
Englez născut în Yorkshire, David (acum are 67 de ani) și-a dorit toată viața să cânte. A început să ia muzica în se­rios pe la 14 ani, iar la 15 ani, cânta în pri­ma lui trupă. Și-a găsit drumul către suc­ces relativ repede, căci la 22 de ani a ajuns să fie solistul faimoasei trupe Deep Purple. A fost o poveste de dragoste furtu­noasă, ce s-a terminat însă brusc, căci la scurt timp, formația s-a di­zolvat. "Mi-a fost frică să pă­răsesc Purple. Băie­ții ăia erau viața mea, mulțumită lor am fost descoperit, dar în ace­lași timp, îmi doream și să plec", se confesa David într-un inter­viu mai vechi. În cei trei ani cât apu­case să cânte alături de ei (din 1973 și până în 1976) au lansat îm­­preună trei albume: "Burn", "Storm­­brin­ger" și "Come Taste the Band". Apoi, după ce Deep Purple s-a des­tră­mat, David a pornit într-o carieră solo. A lansat rapid două albume unul după altul: "White Snake" (1977) și "North­winds" (1978), dar a realizat re­pe­de că nu îi place să cânte de unul singur și a pus bazele unei noi formații, White­snake, formație a cărei constantă a fost chiar David Co­verdale și muzica compusă de el, în timp ce co­legii de trupă instrumentiști s-au tot schimbat. Ori­cum, David a ales să cânte numai cu muzicieni unul și unul, pre­cum: Jon Lord și Ian Paice (foști co­legi la Deep Pur­ple), chita­ristul Steve Vai, sau toboșarii Cozy Po­well (Black Sabbath) și Anysley Dunbar (care a colaborat cu Frank Zappa și Da­vid Bowie).
Primul album lan­sat de Whitesnake s-a nu­mit "Trouble" (1978) și s-a bucurat de un suc­ces mo­de­rat. David nu s-a lăsat însă descurajat și a dat lovitura cu al­bumul nu­mărul patru "Come an' Get It" (1981) care a urcat pe locul doi în to­purile bri­tanice. Și dacă în primii ani de activita­te, criticii îi încadrau la blues rock, înce­pând cu al­bu­mul "Slide It In" (1984), mu­zica tru­pei a căpătat ac­cente din ce în ce mai puternice de heavy metal. Au perseverat, și în 1987, odată cu dis­cul intitulat "Whitesnake", trupa brita­nică reu­șea să pătrundă în forță și pe piața muzicală ame­ricană.
Absolut toate discurile lansate de Whitesnake până acum au ajuns cel puțin în Top 50 în Marea Britanie, iar 6 dintre ele în Top 10.
Azi, Whitesnake e compusă din David Cover­dale (solist), Tommy Aldridge (tobe), Reb Beach (chitară), Michael Devin (bas), Joel Hoekstra (chi­tară) și Michele Luppi (clape).
Printre cele mai cunoscute piese ale formației se numără "Here I Go Again", "Ain't No Love In The Heart Of The City", "Is This Love", "Love Ain't No Stranger" și "Fool For Your Loving", me­lodii ce vor răsuna și pe 1 iulie, pe scena Arenelor Ro­mane din București, alături de cântece de pe noul lor album. ?n deschidere, va urca pe scenă for­mația Siska, din Italia.
(Biletele se găsesc în rețeaua iabilet și au prețuri cuprinse între 159 lei și 349 lei.)