Serenadă la trompetă - Americanul CHRIS BOTTI în premieră la București

Dana Ene
"Sunt extrem de mândru de prietenia mea cu Sting. Mulțumită lui, am azi o carieră"

Chris Botti, cunoscutul trompetist și com­pozitor american, cântă de peste 40 de ani, și în lunga sa carieră a vândut peste patru milioane de discuri. Un succes care se dato­rează și formulei câștigătoare pe care a găsit-o, îm­binând jazzul cu muzica pop. A obținut până acum cinci nominalizări la premiile Grammy și a și câști­gat o mult râv­nită statuetă în 2013, pentru "Cel mai bun album pop instru­men­tal", cu discul lui de stu­dio numărul zece - "Impressions", lansat în 2012.
A împărțit scena cu muzicieni celebri, pre­cum Frank Sinatra, Tony Bennett, Paul Si­mon, Joni Mitchell sau Buddy Rich, însă a de­venit cu adevărat un nume cunoscut abia după ce a fost descoperit de Sting, la finele anilor '90, când a fost invitat de acesta să cânte în deschiderea turneului său mon­dial - "Brand New Day". "Aleg să colaborez numai cu muzi­ci­eni care îmi «spun ceva». Dacă aș colabora, de exemplu, cu Jus­tin Bieber, aș avea o tonă de fani. Dar, sincer să fiu, mu­zica lui nu-mi spune nimic, așa că nu merg în direcția aceea... Sunt ex­trem de mândru de prie­tenia mea cu Sting. Suntem prie­­­teni la cata­ramă. Aproape că face par­te din familia mea. Mulțumită lui, am azi o carieră. A avut mai multă încredere în mine decât am avut eu. Este ex­traordinar să fii res­pec­tat și admirat de un om pe care îl ad­miri și respecți la rândul tău", se confesa Chris într-un inter­viu.
Dar chiar dacă îl divinizează pe Sting, Chris Botti a cântat în ultimii ani și alături de Lady Ga­ga, Josh Groban, Yo-Yo Ma, Mi­chael Bublé, John Mayer, Andrea Bo­celli, Joshua Bell sau Steven Tyler, de la Aero­smith.
Acum, la începutul lunii iunie, aveți ocazia să-l as­cultați și la noi, cu prilejul mini-turneului său european în care a inclus și România. "Sunt extrem de încântat să vin pentru prima oară în minunatul București, la Sala Pa­latului. Voi cân­ta alături de muzi­cieni extra­ordi­nari, vom a­vea și invitați spe­ci­ali. Vă aștept la spec­tacol!", spu­­nea el în­tr-un me­saj video pos­tat pe YouTube.

Magia muzicii

Christopher Ste­phen Botti s-a născut pe 12 octombrie 1962 în Portland, Oregon, dar și-a petrecut doi ani din copi­lărie în Toscana, Italia, la bu­nicii paterni. "Sunt pe jumă­tate italian. Nu cred că Italia mi-a influențat stilul muzical, însă m-a influențat și m-a mar­cat personal. De câte ori pot, merg acolo. ?n Italia îmi fac vacanțele și îmi place să-mi programez me­reu și câte un concert", mărturisea Botti.
A prins drag de muzică încă de mic, căci îi plăcea s-o asculte cântând pe mama lui, care era profesoară de pian. De la ea a și luat pri­me­le lecții. Pe întâia lui trompetă a pus mâna la vâr­sta de 9 ani, iar de la 12 ani, când l-a auzit pen­tru prima dată pe Miles Davis inter­pretând "My Funny Valentine", nu s-a mai despărțit de ea.
A urmat școala de muzică, și la 16 ani ne­împliniți urca pentru prima dată pe scena Car­negie Hall, alături de "All American High School Jazz Band". Și-a definitivat studiile muzicale la Universitatea Indiana, unde a fost un elev silitor, obținând două burse consecutive ce i-au permis să își petreacă două veri la rând învă­țând meserie "ca la carte", de la doi jazzmani cu­nos­cuți: trompetistul Woody Shaw și saxofonistul George Coleman. Imediat după ce a terminat școala a început să cânte alături de Frank Sinatra și Buddy Rich, iar în 1990 a pornit o lungă și fructuoasă cola­borare cu Paul Simon, pe care l-a însoțit prin turnee timp de 10 ani. Cu toate aces­tea, Chris se considera doar "trompeta din fundal" sau mai bine-zis "unul din­tre instrumentiști", chiar da­­că niște giganți ai muzi­cii îl aleseseră în trupele lor. A scos și un disc îm­pre­ună cu Paul Simon - "Con­cert in the Park", în 1991. Apoi, în 1995, și-a luat inima în dinți și a lansat pri­mul său disc solo, "First Wish", însă nu a avut parte de succesul mult visat. Peste doi ani a lan­sat un nou album, și el cu vânzări destul de mo­deste.
Colaborarea cu Sting i-a schim­bat, pur și sim­plu, viața. Celebrul mu­zician britanic a fost impre­sionat de talentul lui Chris, încă din primul moment în care l-a ascultat. El l-a și ajutat în realizarea albu­mului cu numă­rul trei, "Slowing Down The World", lansat în 1999, ba mai mult, l-a luat să cânte alături de el în turneul "Brand New Day". Turneul a durat doi ani de zile, iar la finele lui, a apărut un CD/DVD cu cei doi muzicieni - "All This Time" (2001). În sfârșit, Chris Botti primea toată atenția criticilor și fanilor amatori de muzică bună. Patru dintre albumele sale au ajuns pe locul 1 în clasamentul Billboard.
Chris Botti este azi unul dintre cei mai apreciați trompetiști, dar nu se culcă pe lauri. Cântă la o trom­­petă marca Martin Committee (lucrată manual în 1939!), de care nu se desparte cu niciun chip și, în ciuda faimei sale, exersează zilnic câte 4 ore. Petrece nu mai puțin de 300 de zile pe an în turneu, cântând pe cele mai prestigioase scene ale lumii.
(Dacă vă numărați printre fanii muzicii instru­mentale, îl veți putea asculta pe american în concert la Sala Palatului pe 3 iunie. Biletele se găsesc în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 98 și 348 lei VIP.)