RODICA CULCER despre... "Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic"

Redactia
- Victoria opoziției la alegerile europarlamentare, dublată de suc­ce­sul referendumului pe tema jus­tiției inițiat de Klaus Iohannis, au prilejuit avansarea unor scenarii privind viitorul politic al României. Mai rezistă Guvernul Dăncilă? Este pla­­uzibilă teza unor alegeri anti­cipate? În ce termeni vedeți posibilă o ali­anță PNL - USR-PLUS? E ca­pabil pre­ședintele Iohannis să gi­re­ze o astfel de alianță?

- Dorința de schimbare ma­ni­festată majoritar de electorat pe 26 mai este sever îngrădită de situația efectivă din Parlament, generată de votul din 2016. În consecință, gu­vernul Dăncilă va rezista atâta vre­me cât va avea o majoritate în Parlament. Doamna Dăncilă a declarat deja că nu va demisiona, ceea ce era și firesc, deoarece doar controlul asupra bani­lor publici îi asigură putere și influ­ență și mai poate ține laolaltă actuala majoritate parlamentară. La drept vorbind, un ipotetic guvern de mare coaliție, rezultat în urma succesului ipotetic al unei moțiuni de cenzură, nu ar folosi decât la erodarea PNL și USR, care ar trebui să țină cont de pre­­tențiile lui Victor Ponta, ale UDMR și ale rămășițelor din PSD ce i s-ar aso­cia. În plus, în loc să plătească la urne pentru guvernarea sa dezas­truoasă, PSD are un an pentru a se regrupa și a face scandal în opoziție. Singura so­luție ar fi, într-adevăr, alegerile anticipate, care ar putea asigura unui nou guvern PNL-USR-PLUS majo­ritatea necesară în Par­lament. Dar prevederile constitu­ționale sunt atât de restrictive în acest domeniu, încât anticipatele devin posibile doar dacă PSD le dorește, iar PSD nu are de ce să le dorească, pentru că știe că le-ar pierde. PNL și USR-PLUS rămân deci "con­dam­nate" să colaboreze în opo­ziție și să se coordoneze în vii­toa­rele campanii, (chiar dacă nu se su­portă), pentru a asigura formarea unei noi coaliții de guvernare în 2020. Nu este însă sigur că ele se vor coordona și la alegerile prezidențiale din toam­nă, de vreme ce Alianța 2020 a anun­țat că va avea propriul candidat la președinție, adică un contra-candidat la Klaus Iohannis. Până acum, Pre­șe­dintele a tratat USR-PLUS ca pe un par­tener minor, ceea ce se poate do­vedi ris­cant, având în vedere succesul Ali­anței 2020 în marile orașe, adică aco­lo unde se află electoratul dom­nului Iohannis. În consecință, Klaus Io­hannis va avea nevoie de înțelep­ciu­ne și flexibilitate la un nivel pe care încă nu l-a demonstrat, pentru a de­păși această provocare și a con­vinge USR-PLUS să nu-l conteste.

- Eșecul în alegeri al PSD, su­prapus peste trimiterea în închi­soare a liderului Liviu Dragnea, a deschis lupta pentru putere în in­teriorul PSD. Ce rezultate puteți an­ticipa? E posibilă o reformă în PSD după "epoca Dragnea"?

- Cine ar putea conduce o re­formă în PSD? Dăncilă? Oprișan? Sau poate Gabriela Firea, revenită pe post de vicepreședinte și șefă a or­ganizației PSD București, după de­zastrul pe care PSD l-a înregistrat la vot în orașul administrat de ea? Să fim realiști: PSD rămâne și în era post-Dragnea ceea ce este, adică o coaliție de rețele de tip mafiot creată pentru însușirea pe orice căi a ba­nului public de către psd-iști și cli­en­tela lor. El nu are cum să se trans­forme peste noapte într-un partid social-democrat de tip euro­pean, democratic, promotor al statului de drept. După dezastrul din 26 mai, unii lideri ai PSD au anunțat, în­tr-ade­văr, că nu vor mai ataca inde­pen­dența justiției, dar nu s-a angajat nimeni că va revizui legile justiției și legislația penală în spiritul reco­man­dărilor Comisiei de la Veneția, ra­portului GRECO, cerințelor Comi­siei Euro­pene sau ale experților MCV. Doam­na Dăncilă se laudă că nu a dat OUG pentru amnistie și grațiere, dar uită că a semnat odioasa OUG 7, care i-a dat mână liberă Adinei Florea să te­ro­rizeze magistrații prin Secția Spe­cială pentru Investigarea Infrac­țiu­nilor din Justiție. Și nu a promis că va abroga OUG 114, de pildă, deși ea produce deja efecte nefaste în eco­nomie. Tot ce am văzut până acum a fost înlocuirea unei găști cu alta: au ieșit din prim plan Olguța Vasilescu, Co­drin Ștefănescu și Anca Ale­xandrescu și au fost promovați Paul Stă­nescu și Rodica Nassar. Ce re­for­me vor face acești veterani ai PSD? Sau Titus Corlățean, arhitectul sabo­tării votului diasporei în 2014, pro­movat vice­premier? Și ca să ne vin­decăm de ori­ce iluzie, nominalizarea lui Marcel Ciolacu, prietenul lui Omar Hayssam, pentru preluarea președinției Camerei Deputaților, te face să-l regreți pe Florin Iordache! Oferta noilor vătafi ai PSD este, așa­dar, o cioară prost vopsită, care mi­mează doar despărțirea de era Drag­nea. Exact ca în Caragiale: să se re­vizuiască, dar să nu se schimbe ni­mic. Curat murdar!