GHEORGHE MEDIAN - muzeograf - "Botoșaniul e plin de minuni"

Catalin Manole
Un oraș boieresc

- Despre Botoșani se spune că este un "pol al sărăciei" din România. Nimic mai fals! Venind aici, împreună cu colegii mei de la revista "For­mu­la AS", am rămas uimiți să descoperim un oraș minunat, îngropat în verdeață, cu clădiri superbe, de epocă, și o viață cul­tu­rală intensă. Cum se ex­plică exis­tența acestei "comori" a nor­dului ro­mânesc?

- Este adevărat: des­pre județul Botoșani se spune că este unul dintre cele mai puțin dezvol­ta­te din România și poate că, economic, este ade­vă­rat. Dar istoric și cul­tural, eu cred că suntem foarte sus. Orașul Bo­toșani este unul dintre cele mai frumoase din Mol­dova și România, un amestec unic de modern și vechi. Orașul are acest aer me­lancolic, ce te cuprin­de imediat, și toate par să fie făcute cumva pe mă­sură omenească aici: ni­mic gran­dios sau exagerat, dar totul cu bun-gust. Există la boto­șă­neni o îndâr­jire a păstrării și prote­jării cul­turii, pen­tru că a fost așa din vechime. Și-a păs­trat aceas­tă alură de târg, de localitate eman­ci­pată, și datorită celor ce au trăit aici, alături cu ro­mânii - armenii, evreii, lipovenii. Fiecare în parte, elitele acestor etnii au contribuit la ridicarea cul­turală a orașului, încât, pe la 1830, se juca deja teatru aici. Am avut o elită intelectuală care a făcut ca orașul să fie ceva special, să aibă o dimensiune culturală peste măsura epocii. E de ajuns o plimbare ca să vezi multele case superbe, ridicate pe măsura puterii economice a proprie­tarilor, de la moșieri la oameni de afaceri. S-au păstrat multe astfel de case și dau un aer special orașului, mai ales că sunt înconjurate de ade­vărate jungle de ver­de, grădini cu arbori se­culari. În Bo­to­șani există și filar­mo­nică, teatru pen­tru adulți, unul pentru copii, casă de cultură, un muzeu cu o impre­sio­nan­tă colecție a culturii Cu­cu­­teni, cine­ma­tografe un­de putem vedea ultimele fil­me pre­miate la Cannes sau Ber­lin, dar și o mare sală de sport și o echipă de fot­bal de nivel națio­nal. Toa­te la un loc dau Bo­to­șaniului un aer, aș zi­ce, boieresc, iar în oa­meni se regăsește o anu­mită aris­tocrație da­tă de educație. De ce nu se cu­nosc toate astea despre Bo­toșani nu aș ști să vă spun... poate este aceeași dis­creție a oamenilor lo­cului.

Micul Paris din Țara de Sus

- Cine sunt ctitorii despre care vorbiți și care și-au pus patina de fru­musețe asupra orașului?

- Erau proprietari de moșii, de sute, poa­te mii de hectare, răs­pândite în tot județul, aveau conace unde stă­teau din martie pâ­nă în octombrie. Pe tim­pul iernii veneau aici, în oraș. Nu ple­cau la Paris, pentru că Botoșaniul era pe măsura unei citadele occidentale. Mergeau la teatru, la operă, la concerte, aveau reu­niuni, sărbători pu­bli­ce, biblio­teci... Cred că toate marile trupe de teatru sau de operă din Ro­mânia au ajuns la Botoșani. Au trecut pe aici toți marii artiști și cântăreți ai României. Toamna și iarna petrecerile nu se mai sfârșeau. Casele fru­moase pe care și le făceau în oraș erau replici mai mici ale conacului de la țară. Nu erau case cu etaj, ci cu odăi înalte, făcute să te simți bine în ele. Pro­prietarii veneau aici cu tot cu ser­vitorii lor. Și erau oameni foarte gene­roși, care au donat mulți bani pentru instituțiile culturale. Așa s-a construit tot ce vedeți aici. Erau corecți și trăiau pe puterile lor, fără să fure, ca azi. Cum puteai să te gândești la așa ceva, când ei aveau moșii de câte 2000 de hectare? Erau oameni cinstiți și generoși, care trăiau în pace și respect unii cu alții. În plus, aveau legături cu occidentul pentru că aproape toți erau școliți acolo. Și co­piii lor erau școliți în stră­ină­tate, dar nu se punea niciodată pro­blema, ca astăzi, să nu se mai în­toarcă, să rămână acolo, emi­granți. Copiii se întorceau la ave­rea pă­rin­ților pe care o admi­nistrau mai departe și de­veneau de multe ori po­li­­ticieni sau oameni im­portanți în stat și ad­mi­nistrație. Fă­ceau politică nu pentru câș­tig, pentru că bani aveau, fă­ceau po­litică pentru a-și arăta carac­terul, dem­nitatea și onoa­rea față de po­por. Pe vre­mea aceea existau clu­buri ale par­tidelor, unde se întâl­neau toți și discutau liber, apoi mer­geau în Parla­ment și în­cercau să gă­sească so­luții la pro­ble­mele con­crete discu­tate acasă. Era o altă lume, căreia îi dato­răm în bună parte moș­tenirea cultu­rală de astăzi.

Patrie pentru evrei și armeni

- Așa cum ați spus, în Botoșani trăiau români, armeni, evrei și lipoveni. Cum reușeau să convie­țuiască toate aceste etnii?

- Nu doar conviețuiau, ci era o colaborare extraor­dinară între ele! Românii, cu bunătatea și onestitatea lor au dat aici tonul unei vieți trăite în tihnă și pace, încât, de exemplu, ar­menii, con­­si­derau Bo­to­șaniul ca pe o patrie a lor. La rân­dul lor, evreii au fă­cut din cen­trul ora­șului un al doilea Leipzig, ca arhi­tectură, o frumu­sețe care se păstrează și astăzi. Nu cred că toate astea erau po­sibile fără o atmosferă de totală în­țe­legere cu ceilalți. Românii au fost con­ce­sivi, lăsând întot­dea­una meritul și pri­ce­perea să facă diferența între oameni, nu etnia. De aceea, când s-a pus problema construirii Tea­trului "Mihai Emi­nes­cu", toți au donat bani, și teatrul s-a făcut în doar doi ani!

Elitele nordului

- Eminescu, Iorga, Enescu, Luchian, An­ti­pa... lista geniilor năs­cute la Botoșani este lungă. Putem avea o explicație a nașterii atâtor persona­lități pe această palmă de pământ? Există o enigmă a locului?

- S-ar putea ca aici, în Țara de Sus a Moldovei, să existe un "genius loci", un geniu al locului care să-i atingă pe oamenii înzestrați. Ceva de esență divină, care nu poate fi explicat. În plus, acești oameni au avut și mari provocări în față, provenind din familii sărace. Au trebuit să lupte și să răzbată pentru cununa de învingător. Să lu­ăm exemplul lui Ior­ga, pe care îl cu­nosc foarte bine... Orfan de tată de la 5 ani, a rămas doar cu mama și cu fratele său, obligați să trăiască dintr-un ajutor de la primărie. Asta l-a motivat să în­vețe și să își depășească condiția. După cla­sa a VI-a, a plecat la Iași, unde și-a continuat școa­la, ajutat de un unchi. A stat la internat. Și totuși, a ajuns unul dintre cei mai mari is­torici ai României. Faptul că Emi­nescu, geniul Ro­mâ­niei, s-a născut tot aici, la 8 km de Boto­șani, spune multe des­pre forța spirituală a locului. La fel, Iacob Iaco­bovici, unul dintre marii chirurgi ai României, care a ajuns să înființeze Facultatea de Medicină de la Cluj, deși a fost un copil foarte sărac. A muncit ca să își facă bani de liceu, nu avea nici cu ce să se încalțe în fa­cultate, mergea cu pan­tofii rupți... Dar în afară de calitățile lor native, acești oameni au avut parte aici și de profesori extraordinari, foarte bine pre­gătiți. Cred că școala a avut un rol foarte important. Și poate nu este deloc întâmplător că aceste genii s-au ridicat pe ace­lași teritoriu care a dat marea cultură a Cucu­teniului. Există, cu siguranță, o energie specială a acestui pământ, care dă mereu lucruri excepționale.

Adevărate minuni 

- Dacă aș fi turist pentru o zi în Botoșani, ce mi-ați recomanda să văd neapărat?

- Nu știu dacă ați reuși să vedeți tot ce este important într-o zi, dar câteva locații obligatorii există. V-aș recomanda să porniți pe jos, de la gara orașului, o clădire de o frumusețe impresionantă, construită în 1872. Apoi țineți bulevardul către centru și veți vedea splendorile de arhitectură ale orașului: Tribunalul, Muzeul Județean, Fostul Palat administrativ, casa în care a copilărit Antipa, Liceul "Carmen Sylva". Apoi chiar centrul vechi al orașului trebuie văzut neapărat. Deși a ars în urma unui incendiu, în 1887, a fost refăcut. Era 90 la sută format din pră­vă­liile și magazinele evre­ilor. Ei au refăcut acest perimetru, așa cum am spus, luând model ar­hi­tectura orașului Leipzig. Este minunat! În centru se află un monument al primului război mon­dial, apoi casa memo­rială Iorga, Liceul "La­urian", iar după el, sunt cele două biserici fă­cute de Elena Rareș, soția lui Petru Rareș. La una dintre ele, Uspenia, a fost botezat Mihai Emi­nescu. Nu trebuie ratată biserica Păpăuți, o mi­nune a Nordului, făcută de Ștefan cel Mare, și nici colecția de cera­mică de Cucuteni, de la Muzeul Județean nu ar trebui ratată. Sunt multe de văzut în Botoșani... Adevărate minuni... Aproape că nu există casă fără o poveste sau fără o urmă de istorie întipărită pe ea. Poate și pentru că Botoșaniul este ceva mai departe de lumea agitată, viața merge mai la pas aici. De aceea recomandarea mea este să nu încercați să vedeți tot într-o singură zi, ci să vă faceți timp să descoperiți pe îndelete acest oraș și acest județ. Veți descoperi o altfel de Ro­mânie și, la sfârșit, însăși România o veți înțelege altfel, pentru că aici sunt multe dintre începuturile ei.