La Bairam

Dana Ene
- Bairamurile au fost la modă în anii de nea­gră amintire, când petrecerile se dădeau acasă, la bloc, cu me­niuri socialiste, dar cu muzici din Occident. În anii '90, ele au fost preluate de noile generații de cântăreți, care au mutat Bairamul pe scene, în parcuri și berării -

Dacă vă numărați printre adoles­cenții anilor '90, cu sigu­ranță că nume ca Axxa, 3 Sud Est, Pepe, Class, Andreea Bălan, Akcent și Valahia vă stârnesc amintiri plăcute. Chiar dacă o parte din ei s-au "risipit" cu timpul prin lume, melodiile lor ne-au rămas în me­morie și ne bucurăm ori de câte ori le-auzim. Ei bine, spre satisfacția tuturor nostalgicilor după vremurile din urmă cu mai bine de 20 de ani, luna aceas­ta în iunie, îi veți putea reve­dea și asculta pe mulți dintre ei, în cadrul unui festival inti­tulat La Bairam, organizat în Parcul Carol, la Arenele Ro­mane. Vor fi incluse toate hitu­rile acestor artiști ro­mâni, atât de apreciați la sfârșitul anilor '90 și începutul anilor 2000.

Adi Sînă și Akcent

"Pregătim un su­per show, în care să vă aducem at­mo­sfera acelor vre­muri. În afa­ră de asta, vom avea și un moment spe­cial pe scena La Bairam, numit Is­to­ria Muzicii Ro­mâ­nești", a dez­văluit Adi Sînă de la Akcent. Printre piesele pe care trupa Ak­cent le va interpreta se numără: "Ți-am pro­mis", "Buchet de trandafiri" și "Dragoste de închiriat". Băimă­reanul Adrian Claudiu Sînă a fost cel care a pus bazele formației, în 1999. A pornit la drum împre­ună cu solista Ramona Barta, alături de care a lansat albumul "Senzatzia" (pe casetă în 2000), apoi după ce aceasta a părăsit trupa, lui Adi i s-au alăturat alți trei băieți: Marius Nedelcu, Mihai Gruia și Sorin Brotnei. ?n această formulă, Akcent a lansat șapte discuri și a participat și la selecția națională pentru Eurovision, în anul 2006, alături de Nico. Piesa lor de atunci "Jockero", nu a reușit să câștige, dar a devenit un hit la posturile radio autohtone. La mijlocul lui 2013, în urma unor disensiuni, formația se destramă. Purtător de steag a rămas doar Adi Sînă. A mai scos în 2014 încă un album, "Around The World", colaborând cu soliste precum Lidia Buble, Lara Lee sau Liv. ?n luna aprilie a.c., Akcent a susținut concerte în Ban­gladesh și Pakistan.

Valahia și Mihai Trăistariu

"Mă pregătesc cu tot sufletul pentru acest con­cert!", declara Mihai Trăistariu. "Îmi scriu deja grămezi de fani Valahia din toată țara, acum căsă­toriți și cu copii, care îmi spun că abia așteaptă să reasculte hiturile adoles­cenței lor. În mod sigur vom cânta piesele cele mai îndrăgite: «Ba­­nii și fetele», «La mare, la soare», «Ba­na­na», «Tornero», «Cât de frumoasă ești»".
Mihai Trăistariu a fost cooptat de trupa Valahia la puțin timp după în­ființarea acesteia, în 1998. Era câști­gător la secțiu­nea Interpre­tare a Festivalului de la Ma­maia și se alătura trupei com­puse din Dorin Topală și Cos­ti Ioniță. Și-au lan­sau primul album intitulat chiar "Vala­hia" în luna mai 1999, cu un succes nebun. Cu toate aces­tea, Costi Ioniță îi pără­sea du­pă doar un an, pen­tru a se de­dica unei cariere solo. Ală­turi de Valahia, Trăis­tariu a mai lan­sat și albumul numărul doi, "Why", și a par­ticipat pentru pri­ma dată la pre­selecția Eurovision, pentru România. Deși aflată în plină glorie, în anul 2003, trupa se des­tramă, Mihai Trăis­tariu se dedică și el unei cariere solo, iar partenerul lui de trupă, Dorin Topală, alege muzica au­tentică a mării. Dorin este azi căpitan de navă în marina comercială.

Nebunie curată: 3 Sud Est

O altă trupă-fenomen, de la începu­tul anilor 2000, a fost 3 Sud Est. Com­pusă din Laurențiu Duță, Viorel Șipoș și Mihai Budeanu, trupa con­stăn­țeană, înființată în 1997, s-a bucurat ani buni de succes după succes. În 1998, băieții și-au lansat primul disc, "3rei Sud Est", primind rapid două premii: "Cel mai bine vân­dut grup al anu­lui" și "Cel mai bun cântec al anului", cu melodia "Ai plecat" (la Festivalul de la Mamaia). Apoi au câștigat premiul APTR (Aso­ciația Profesioniștilor din Radio și Televiziune) în 1999 - pentru Cel mai bun videoclip - cu "Amin­tirile". Un an mai târziu, câștigau la Festivalul de la Mamaia premiul pentru "Cel mai bun grup Dance" și "Marele Trofeu". Au lansat împreună șapte discuri, numeroase single-uri și EP-uri, toate de succes. În 2008, după un deceniu, se despărțeau, spre dezamăgirea fanilor. Din fericire pentru aceș­tia, despărțirea nu a fost de lungă durată, și în 2014, trupa 3 Sud Est revenea pe scenă, cu un nou single - "Emoții", iar un an mai târziu, lansau o nouă melodie de succes, împreună cu Inna, "Mai Stai". Anul 2019 a început foarte bine pentru trupa constăn­țeană, care a pornit în turneu prin țară cu - "Discoteca - Amintirile mă răs­colesc".

Muzică de foc. Pepe

Pe numele său real Nicolae-Ionuț Pascu, Pepe este un alt so­list binecunoscut al scenei muzi­cale românești de la începutul anilor 2000. A avut și el parte de o mulțime de urcușuri și cobo­râșuri, iar ritmurile lui fierbinți, latino, au fâcut multe victime. Anul acesta, Pepe sărbătorește 20 de ani de scenă (s-a lansat alături de Latin Express, în 1999). Și-a lansat primul disc solo inti­tulat chiar "Pepe", în 2001, iar acesta a fost urmat de alte șase albume de succes. Anul acesta, chiar de ziua îndrăgostiților, Pepe a scos pe piață un nou sin­gle, "Îmi pasă", compus pentru el de Connect-R. Peste trei milioane de oameni au urmărit videoclipul melodiei pe Youtube și fanii speră că va scoate cât mai curând un nou album.
Prezentatorul festivalului La Bairam, de la Arenele Romane, din 11-12 iunie, este îndrăgitul prezentator de la Radio ZU, Daniel Buzdugan. Organizatorii vă promit că se va dansa pe rupte, fie ploaie, fie vânt. Biletele pentru festival se găsesc în rețeaua Iabilet. Au prețuri cuprinse între 185 lei VIP (abonament de două zile în fața scenei) și 75 lei un bilet de o zi.