Regim-fulger pentru inteligență

Rodica Demian
- Rețete ideale pentru persoanele aflate în competiție: elevi, studenți, sportivi și alți virtuali campioni -

Un mare gurmand: creierul

Peste 100 de miliarde de celule nervoase depun fără întrerupere o muncă extrem de grea în creierul nostru. Fiecare celulă a creierului e legată de alte 10.000 de celule nervoase. În fiecare secundă se trans­mit în acest fel milioane de informații. Pentru a putea în­deplini în bune condiții aceste sarcini de ma­ximă acu­ratețe, materia cenușie are nevoie de ener­gie. Deși creierul nostru nu cântărește mai mult de 2-3% din greu­tatea corpului, el are nevoie de 20% din ener­gia pe care o înmagazinăm zilnic prin alimen­ta­ție. Ce mân­căm ne influențează decisiv starea de spi­rit coti­dia­nă. Anumite alimente ne ajută să asimilăm mai ușor, să fim mai rezistenți la muncă, ne ajută să gân­dim mai repede și să ne concentrăm mai bine. Întru­cât elevii din clasele terminale și studenții se apropie ver­tiginos de startul examenelor, ne-am gândit să le venim în ajutor cu un meniu dedicat anume memoriei și inteligenței.

SPRIJIN PENTRU MEMORIE


* Morcovii - sporesc ca­pacitatea de memo­rare (de pil­dă, învățatul pe dina­fară). Ele­vii, studenții, ac­to­rii sunt sfă­tuiți să mănânce înainte de a-și începe exer­cițiile de memo­ri­zare o porție de salată de mor­covi cruzi, cu untde­lemn și lămâie.
* Ananasul - este fructul ideal pentru ac­tori și mu­zicieni. Cine tre­buie să țină minte texte lungi ori partituri muzicale are nevoie de multă vitamina C. În plus, ananasul conține mangan și are ex­trem de puține calorii. Se recomandă: un pahar de suc de ananas pe zi.

AJUTOR LA ÎNVĂȚAT

* Varza - înlătură nervozitatea, procesul de învățare a lecțiilor de­curge fără stres. Se recomandă sub formă de salate din abun­dență, mai ales în perioada examenelor.
* Afinele - sunt un ali­ment ideal pen­tru pe­rioadele de studiu îndelungat. Tre­bu­ie mâncate de mai multe ori pe zi, pentru că acti­vează irigarea cu sânge a creierului. Cele mai indicate sunt fruc­tele proas­pete. (Se coc vara, exact în perioada exame­ne­lor. Se pot congela, pen­tru a fi consumate și iarna.) Se recomandă fruc­tele ca atare sau 2-3 pahare cu suc pe zi (obținut prin mi­xare).
* Lămâile - îm­pros­pătează me­mo­ria, sporesc ca­pacitatea de asi­mi­lare a materiei. Se reco­man­dă un pahar cu suc de lă­mâie cu miere, înainte de teze ori examene.

CONCENTRARE FĂRĂ EFORT

* Fructele de mare (scoici, creveți) - se găsesc și la noi, proaspete sau în stare con­gelată. Sunt o hrană ideală pentru cre­ier. Facilitează atenția, puterea îndelun­gată de concentrare. 100 grame pe zi sunt suficiente. (Se sărează doar după gătire.)
* Ceapa - se recomandă contra oboselii psihice, a sur­me­najului intelectual. Ceapa subțiază sângele, îm­bu­nătățește com­po­ziția de oxigen a creierului. Doza: cel puțin o ju­mătate de ceapă pe zi.
* Nucile - reprezintă remediul clasic în maratonul de con­centrare (conferințe, prelegeri, călă­torii lungi la volanul ma­șinii). În­tă­resc nervii.
* Ghimbirul - eliberează mintea pen­tru noi idei. Sângele se sub­țiază, poate să curgă mai ușor. Cre­ierul este oxigenat mai bine. O legumă importantă pen­­tru elevi și stu­denți. Se re­co­mandă o jumătate de rădă­cină de ghimbir pe zi, rasă, în salată.
* Chimenul - poate pro­voca fulgere de gândire. Sub­stanțele aromatice conținute în chimen stimulează întreg sis­temul ner­vos, facilitând gândi­rea crea­ti­vă. Cine are nevoie de inspi­rație să bea constant ceai de chimen. Rețeta: două lingurițe cu semințe zdrobite se opăresc cu o cană cu apă clo­cotită.

DACĂ VREȚI SĂ FIȚI FERICIȚI

* Ardeii iuți - cu cât sunt mai iuți, cu atât mai bine. Substanțele aro­ma­tice pe care le conțin sti­mulează hor­monul fe­ricirii din or­ganism: endor­fi­na. Pre­ferați ar­deii roșii.
* Căpșunile - sunt fructele premi­an­ților. Au gust bun și ate­nuează stresul. Dau un sentiment de confort spiritual (datorită pectinei). Doza zil­nică: minimum 150 de grame.
* Bananele - secretul lor: sero­to­ni­na, substanța care ne dă sentimentul de calm și încredere, motiv pentru care sunt preferate de sportivii de performanță. Cum și examenele reprezintă un concurs... folosi­ți-le! În plus, au multe vita­mine și calciu.

Alte produse care ajută creierul să funcționeze mai bine

* Uleiul de pește - peștele oceanic con­ține cei mai importanți acizi grași, care repre­zintă pia­tra de temelie a celu­le­lor creierului. Dar azi nu mai e nevoie să ne chinuim cu uleiul de peș­te. În farmacii, se găsește ulei de pește sub for­mă de capsule, care nu au miros și gust. Sunt foarte indicate în perioadele de stres intelectual și înaintea examenelor.
* Soia - este o bombă naturală de lecitină, sub­stanța esențială de care avem nevoie pentru a putea desfășura un efort intelectual sus­ținut.
* Zahărul natural - creierul nos­tru are nevoie de multă glucoză pentru a putea func­ționa. Ce-i drept, za­hărul industrial are capa­citatea de a fi asimilat ușor de sânge și, după doar un minut, mintea ne e din nou limpede. Dar pe cât de repede cresc, tot la fel de repede și descresc valorile zahărului în sânge, pro­vocând o scădere a randa­mentului intelectual, o senzație de oboseală. În loc de zahăr indus­trial, preferați zahărul din hidrații de carbon (cereale complete, nuci, orez nedecorticat, alu­ne, musli). Ei conțin o combinație complexă de zahăr (polizaharide), care este absorbită mai greu de sânge (șocul de dinamizare se produce abia după 15 minute), dar fortificarea intelec­tuală durează mai mult de 1-3 ore.