Rețete infailibile cu legume

Elena Josan
Doamnele și domnișoarele se află în căutare permanentă de remedii pentru frumusețe.

Co­merțul ne oferă o gamă bogată de cre­me și loțiuni pentru ten, dar o mare parte din ele con­țin grăsimi. Moleculele de grăsimi sunt mari și nu pot să pătrundă în stra­turile din profunzime ale pielii, de aceea porii se astupă, crema are efect nu­mai asu­pra stratului de la suprafață. Vara avem posibilitatea să devenim mult mai frumoase, folosind cosmetica din grădină. Fructele și legumele proas­­pete nu numai că îngrijesc și hrănesc epi­derma, dar îi și înlătură unele defec­te. Alternarea re­me­diilor naturiste mă­rește efec­tul procedurilor cosmetice.
Vinetele. O mască pre­parată din terci rece de vânătă sau un prosopel în­muiat în suc de vâ­nătă proas­păt stors se lasă pe față 20 de minute, apoi se spală cu apă rece. Efect: Al­bește pie­lea și de­colo­rează petele maronii.
Varza. Se pre­pară un terci din frun­ze tocate și se aplică zilnic pe față, pen­tru 25-30 minute. Efec­tul apare după o lună. To­nifică pielea și o face mai albă.
Cartoful. Se dau pe răză­toa­rea măruntă 3 cartofi curățați. Se adau­gă 6 picături de ulei de măsline, o lingură cu lapte și 2 lin­guri cu tărâțe. Se amestecă bine toate in­­gre­dientele și se aplică pe față, pentru 20 minute. Efect: hră­nește pielea, înlătură celu­lele moarte, tratea­ză coșuri și arsuri.
* Terciul din cartofi învelit într-o bucată de tifon se aplică pe ochii um­flați, apoi, după 25-30 de minute, pie­lea se șterge cu ceai de mușețel.
* Coșurile se tamponează cu ter­ciul învelit în tifon sau se aplică com­presa care se schimbă la fiecare 2 ore.
Mazărea verde. Se fo­lo­sește de dom­­nișoarele ne­că­jite că au pis­trui. Două linguri cu ma­zăre crudă se pi­sează îm­preună cu 2 linguri cu zer, până se obține o pastă omo­genă care se aplică pe față. Se spală după 30 minute, cu apă călduță.
Morcovul. Masca din mor­cov colo­rează puțin pie­lea, de aceea se aplică sea­ra, înainte de cul­care. Se lasă 20 minute și se spa­lă cu apă rece. Efect: cu­răță și hră­nește pielea, o îmbogă­țește cu vita­mine.
Usturoiul. Sucul de us­tu­roi este un remediu eficient pen­tru tra­ta­rea coșurilor. S-a ob­ser­vat demult cum co­șurile tam­­ponate cu suc se usucă rapid și dis­par.
Roșiile. Acizii organici din roșii di­zol­vă cu succes celulele che­ra­tinizate (moarte). Aceasta permite folosirea le­gu­mei pentru peeling, mai ales pentru per­soanele cu pielea grasă, cu porii di­la­tați. Se taie roșiile în felii, care se lasă pe față 25-30 de minute. Se spală cu apă caldă, apoi cu apă rece.