Trei fructe care ar trebui vândute în farmacii - CĂPȘUNILE, ZMEURA și FRAGII

Iulia Vlad
- Roșii ca purpura și dulci ca mierea, sunt ofranda supremă pe care ne-o face vara. În ciuda ploilor dușmănoase, care și-au pus în cap să ne dea pe apă în jos, ele au reușit, totuși, să fure fiecare picătură de soare, și ne ademenesc, în piețe, cu priveliștea lor așa de ațâțătoare. Acceptați-le oferta! Lăsați-vă prinși în mreaja lor purpurie. Fragii, zmeura și căpșunile au o putere de vindecare așa de mare, încât ar trebui să înlocuiască medicamentele -

Căpșunile

Căpșunile sunt utilizate încă din Antichitate ca medicamente naturale. Francezii au început culti­varea căpșunilor în cele­bre­le lor grădini, încă din se­colul al XIV-lea, la loc de frunte aflân­du-se regii ange­vini, care le ofe­reau su­pra­fe­țe impre­sio­nan­te. Instrucțiunile de cultivare și re­col­tare a căp­șu­­nilor au a­pă­rut men­ționate în cărți înce­pând cu anul 1578. Cele mai bune mo­men­te pentru a cum­­păra căp­șuni sunt lu­nile iunie și iulie, când energia lor se află la ma­ximum. Alegeți fruc­te tari, cu o culoare intensă, codiță verde și aromă puternică. Căpșunile pot fi păstrate în frigider timp de până la două zile și pot fi spălate chiar înainte de a le folosi.

Artrită reumatoidă, gută
* Timp de trei săptămâni, consumați la micul dejun doar o farfurie plină cu căpșuni proaspete și mărunțite, la care adăugați o linguriță cu miere și una cu polen. Nu consumați alte alimente timp de trei ore.
* Selectați 5 căpșuni mari sau 7 mici. Se pun împreună cu două cești cu apă într-un blender, timp de două minute. Sucul se consumă o dată pe zi, de preferință dimineața.

Inflamații și infecții urinare, litiază urinară
* Consumați zi de zi 500-700 grame căpșuni, în porții de câte 200-250 grame pe zi.
* Zdrobiți 200 de grame de căpșuni și puneți-le într-un vas. Turnați un litru și jumătate de apă peste ele. Lăsațile la macerat două ore, cu capac, într-un loc cald, la lumină. Din când în când, amestecați preparatul cu o lingură. Strecurați și beți lichidul pe parcursul unei zile (nu se păstrează de pe o zi pe alta). Se fac cure de cel puțin trei săptămâni.

Constipație, colită, insuficiență hepatică, litiază biliară
* Dimineața, cu o jumătate de oră înainte de mi­­cul dejun, beți o jumătate de pahar cu suc proas­păt de căpșuni. Cu o jumătate de oră înainte de ma­sa de prânz și cină, consumați câte 200 de grame de căpșuni.
* Mâncați până la un kilogram de căpșuni pe zi, împărțit în 2-3 porții, între mese, timp de două săptămâni.

Anemie, inapetență, convalescență
* Consumați o dată pe zi următorul prepa­rat: luați 200 de grame de căpșuni proaspete, pune­ți-le într-un vas mic și amestecați-le cu o linguriță cu miere și o lingură cu vin roșu. Acoperiți vasul și țineți-l la frigider o jumătate de oră.

Pete pe piele, acnee, piele descuamată
* Zdrobiți 4-5 căpșuni bine coapte și ames­tecați-le cu două linguri cu miere. Aplicați pasta pe față cu degetele. Se lasă timp de 30 de minute. Se spală cu apă rece. Repetați la fiecare două zile.

Zmeura

Din micuțele fructe moi și parfumate iau naș­tere cele mai căutate dulcețuri, prăjituri, înghe­țate, lichioruri și vinuri aromatice. Dar zmeura este și un vindecător natural. Pentru a-i folosi la ma­ximum calitățile, ale­geți zmeură de un roșu închis, și tare la atingere. Rezistă nu mai mult de trei zile în frigi­der, dar o puteți păstra și în congelator.

Răceală, gripă, febră, tuse, bronșită, infecție respiratorie, infecție urinară
* Beți unul-două pahare cu suc proaspăt de zmeură pe zi, adăugând o linguriță de mie­re.
* Consumați câte o lin­gură cu gem de zmeură de 2-3 ori pe zi.
* Umpleți până la jumă­tate un recipient de sticlă, cu zmeură proaspătă. Cu ajutorul unei lin­guri de lemn zdrobiți fructele, apoi adăugați miere, cât să le aco­pere. Amestecați mierea cu zmeura zdrobită până la omogenizare și lăsați preparatul acoperit cu capac să stea la tem­peratura camerei, 3-4 ore. Apoi mutați-l la frigider. Amestecul se consumă în de­curs de o săptămână, câte 2-3 lingurițe la o cană cu ceai negru fierbinte, pe post de îndulcitor. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Durere în gât
* Amestecați o cană cu suc de zmeură cu o jumătate cană infuzie de cimbru și 4 picături de ulei esențial de mentă. Faceți gargară cu acest pre­parat, de-a lungul unei zile.

Gastrită, ulcer gastroduodenal, constipație, gută, astenie, slăbiciune
* Consumați zmeură proas­pătă, câte 100-150 g, de două ori pe zi, pe stomacul gol, în cure de cel puțin 2 săptă­mâni.
* Consumați câte o jumă­tate de pahar cu suc proaspăt de zmeură, de două ori pe zi.

Pentru a preveni cancerul
* Consumați zmeură proas­pătă, câte 200 g zilnic, între mese, în cure de cel puțin o lună.

Pentru a încetini evoluția varicelor
* Zdrobiți o mână de zme­ură și aplicați-o sub formă de cataplasmă pe zona afectată. Se ține 20 de minute. Se repetă în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

Împotriva obezității
* Consumați înainte de masa de prânz și cină câte 300 grame de zmeură proaspătă, timp de 2 săptămâni. Porțiile de mâncare vor fi reduse la jumătate.
* Puneți în blender sucul de la un grapefruit și o mână de zmeură și amestecați câteva secunde. Beți acest suc zilnic, cel puțin o lună.

Fragii

Erau deja consumați acum 10.000 de ani, iar prima dovadă istorică datează din epoca neolitică. Aceste fructe sunt menționate și în Biblie, pentru delicatețea și proprietățile lor benefice. Fragii au și darul de a preveni sau a vindeca o serie de afec­țiuni.

Gută, infecție urinară, litiază urinară, boli reumatice
* Consumați în fiecare zi 100-150 grame de fragi proaspeți, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Stări de slăbiciune, astenie, convalescență, adjuvant în tuberculoză
* Beți de două ori pe zi câte o jumătate de pa­har cu suc proaspăt de fragi, amestecat cu o lin­guriță cu miere.
* Luați câte o lingură cu dulceață de fragi, de trei ori pe zi, cu apă.