Răspuns pentru MIHAELA D. - Botoșani, F. AS nr. 1364 - "Am patru hemangioame pe ficat și insuficiență venoasă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Descoperit frecvent la un examen de rutină, he­mangiomul hepatic nu reprezintă alt­ceva decât un conglomerat de vase de sânge, altfel spus, o formă tumorală benignă. Deși din punct de vedere etiologic cauzele care deter­mină apariția hemangioamelor nu sunt cunoscute, se pare ca tratamen­tele anticoncepționale, cele de sub­stituție hormonală (la femei) sau ad­ministrarea de cortizonice ar putea favoriza apariția lor dacă bineîn­țeles ele nu au o determinare ge­ne­tică. Chiar dacă, de obicei, heman­gioamele sunt asimptomatice, în cazul celor volu­minoase pot exista simptome, cum ar fi durerea resim­țită în hipocon­drul drept, episoade icterice prin com­presie pe căile biliare, insufi­ciență cardiacă, febră, scădere în greu­tate, greață, vomis­mente etc. Mai mult, există situații (rare) în care heman­gioamele pot genera complicații importante (cele mai mari de 10 cm) traduse prin ru­pere în interiorul fica­tului, în căile bilia­re sau în peritoneu (hemoragie in­ternă), compresie pe stomac și chiar insuficiență cardiacă.
Simptomele care pot trăda exis­tența unei complicații sunt: dureri abdominale severe, scaune cu sân­ge, greață și vomismente, uneori stare de șoc cu transpirație și scăderea tensiunii arteriale, în caz de rupere.
De cele mai multe ori, hemangiomul hepatic asimp­tomatic nu necesită tratament, ci doar moni­torizare periodică. În schimb, dacă apar compli­cații, în afară de procedura chirurgicală propriu-zisă, există și alte metode de tratament mai puțin invazive, cum sunt ablația cu radiofrecvență, ira­dierea zonei cu hemangiom sau embolizarea vase­lor de sânge care hrănesc hemangiomul.
În terapeutica naturistă, hemangioamele hepa­tice se tratează prin administrarea extractului din mlădițe de Cimișir (3x30 picături/zi, până la resorb­ția acestora).
Pentru insuficiența venoasă, utilizați Endolex - 1 sau 2 comprimate pe zi, extractul de Pin maritim și unguentele obținute din Castan sălbatic, în sco­pul reducerii edemelor și combaterea fragilității venoase și capilare.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"De aproape un an îmi amorțește mâna dreaptă"
(Răspuns pentru MARIA D., F. AS nr. 1329)


Stimată doamnă, descrierea problemei de care suferiți îmi sugerează un diagnostic de sindrom de tunel carpian. Aceasta este o boală care rezultă din compresia nervului median în tunelul carpian. Po­sibilele cauze pentru acest sindrom includ un trau­matism (entorsă sau fractură), folosirea instru­mentelor vibratorii sau meseria de dactilografă. dezechi­librele hormonale (hipotiroidie), artrita reu­matoidă, diabetul zaharat, sarcina, chistul sau o tumoră în tunelul carpian. În majoritatea cazurilor, cauza nu este cunoscută.
Factorii de risc:
* Sexul feminin - boala este de 3 ori mai frecventă la femei.
* Diabetul - persoanele cu diabet sunt predispuse neuropa­tiei, o tulburare a nervilor ce ar putea înlesni mani­festarea acestui sindrom.
* Obezitatea - persoanele obeze au șanse mai mari de a dezvolta acest sindrom.
* Menopauza - crește riscul acestui sindrom.
* Inflamații - bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, cresc riscul de sindrom de tunel carpian.
* Retenția de fluide - provocată de sarcină, insu­ficiența renală și cardiacă.
* Tipul de muncă - profesii care presupun folo­sirea instrumentelor vibratorii sau flexiunea repe­tată, pentru perioade îndelungate, ale articulației pumnului.
Simptomele sindromului tunelului carpian sunt amorțeală, senzație de usturime, arsură, furnică­turi sau mâncărimi ale palmelor, mai ales ale degetelor 1-3. Simp­tomele tind să fie mai intense noaptea, iar bolnavii se pot trezi simțind nevoia de a-și scutura mâinile. Cu tim­pul, devine difi­cilă ținerea obiectelor în mână și fo­lo­sirea mâinilor în general (sea­mănă cu descrierea din scri­soarea dumneavoastră). În cazu­rile avansate, mușchii de la baza degetului mare se pot atrofia.
Posibilele abordări natu­riste includ măsuri preven­tive și de tratament efectiv:
Prevenire:
* Dacă fo­losiți des tas­tatura calcula­torului, bateți mai moale.
* Lucrați cu un mouse care să nu vă supună arti­culația la tensiuni.
* Scrieți cu pixuri mai mari, ca să nu forțați articulația.
* Evitați să flectați articulația complet, peri­oade lungi, țineți-o într-o pozi­ție neutră.
* Faceți pauze multe, de­se, pentru a odihni mâna și pentru a putea întinde articu­lația.
* Țineți mâinile calde, purtați mănuși, dacă sunteți într-o încăpere mai rece.
Tratamente:
* Atelă specială de noap­te - ține articulația dreaptă.
* Yoga - pare să ajute la ameliorarea simp­to­melor.
* Diete sănătoase - pot ameliora simptomele bolilor metabolice.
* Evitați alcoolul și fumatul - care pot fi dău­nătoare asupra sistemului nervos.
* Creme cu capsaicină - este un extras din ar­dei iute, folosit pentru simptomele neuropatiei, care ar putea fi de folos și pentru simptomele acestui sin­drom.
* Acupunctură - este excelentă, pentru că de­blochează canalele locale și reechilibrează organis­mul în general.
* Homeopatie - este foarte bună, căci tratează cauzele profunde. Posibile medicamente pentru acest sindrom ar putea fi Capsicum, Causticum, Gel­semium, Hypericum, Plumbum metallicum, în funcție de simptomele specifice. Totuși, un trata­ment constituțional, individualizat, este ideal.
Sindromul tunelului carpian poate fi semnalul unor tulburări grave. Prin urmare, este bine să vă consultați medicul de familie, dacă vă bănuiți de acest lucru!
Vă urez succes!


Dr. LUCICA SIMA - ROMVAC COMPANY SA - Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

"Am diabet și un picior amputat. Vreau să-mi salvez măcar al doilea picior"
(Răspuns pentru I.G.B. - Galați, F. AS nr. 1363)


Stimate domn, în cadrul compa­niei Romvac își desfășoară activi­tatea Departamentul de Dezvol­tare-Cercetare, unde este elaborată gama Imunoin­stant, constând în produse de uz uman, pentru ad­mi­nistrare pe cale orală și aplicații locale. Produsele au aplicabilitate pentru o paletă largă de afecțiuni, inclusiv pentru diabet și tulburări circulatorii. Recomandarea este să con­tactați Cabinetul de Medicină Complementară pen­tru o programare. În funcție de examenul clinic și analizele realizate până în pre­zent, medicul terapeut pre­scrie un protocol terapeutic ce constă în administrarea de produse naturale pe cale ge­nerală și aplicații locale. Pro­dusele, în cazul dumnea­voastră, au rol imunomo­dulator, antiinflamator, hipo­glicemiant și hipotensiv.
Multă sănătate!