Dr. biolog Viorica Vintilă - "Ajută mult să faci ce faci cu plăcere"

Delia Hanzelik
N-am cunoscut-o personal pe d-na dr. biolog Viorica Vintilă, creatoarea celebrului ungu­ent Carpicon, care a făcut-o celebră. I-am luat inter­viul prin telefon, fiindcă era la Predeal, într-o scurtă vacanță, dar impresia pe care mi-a lăsat-o a fost de mare familiaritate și dorință de a fi de folos. Despre ce am vorbit? Despre mici gesturi de zi cu zi, care să ne facă mai vii, mai puternici, mai echi­pați fizic și men­tal pentru a face față stresului coti­dian. În calitate de biolog, se ocupă chiar de studiul vieții, o garanție în plus pentru a-i asculta sfaturile cu interes.

- Doamnă dr. biolog Vintilă, aș vrea să ne îm­păr­tășiți din micile dvs gesturi zilnice care vă ajută să vă păstrați sănătatea, ba chiar să o și sporiți. Există un "sfat al sfaturilor" care cere întâietate?

- Cel mai simplu gest de stil de viață este să mă­nânci sănătos - legume și fructe proaspete. De exem­plu, dimineața la micul dejun, un piure subțire din fructe, obținut în blender asigură cantitatea de mine­rale, vitamine, aminoacizi esențiali și fibre, pentru toată ziua. Se prepară din banane (pentru potasiul conținut, care ajută sistemul circulator, inima), mere (supranumite măturica intestinului, despre care se știe că țin boala departe), pere și fructe de sezon. Acum, în iunie, facem cu căpșuni, apoi cu zmeură, apoi cu coacăze, apoi cu mure. Neapărat să nu lip­sească un avocado, măcar unul la 2-3 zile, și lapte de orez brun sau soia. Combinația asta ține de foame până la ora 2. La prânz, obligatoriu mâncăm o cior­bică, din care să nu lipsească conopida și broccoli, morcovi, pă­trun­jel, păstârnac, ceapă. Ele au alte vita­mine, alte enzime, alte fibre decât fructele, la fel de im­portante pentru organism. Seara se mănâncă mai ușor, un iaurt, brânză de vaci, mă­măligă cu brânză... Eu beau lapte de soia preparat în casă.
Au apărut pe piață niște căni pen­tru făcut lapte vegetal.. de migdale, de nuci, de orice fel de cereală. Au și o cărticică în care te învață cum să prepari lap­tele și ce afecțiuni poți trata cu acel lapte... În plus, cărticica are și rețete foarte bune. De exem­plu, la un litru de apă, eu pun o lin­gură sau două cu miere de rapiță, mai ieftină, dar cu multe beneficii terapeu­tice. Mai pun pentru sistemul nervos 1/2 linguriță cu scor­ți­șoară pisată și 3-4 cui­șoare cu efect antiseptic și antistres. Asta beau sea­ra, la culcare - lapte de soia cu scorțișoară. Pentru persoanele în vârstă este foarte recomandat, mai ales că laptele de vacă nu le face bine. Paradoxal, acesta scoate calciul din oase și se ajunge la osteoporoză și fracturi. Laptele vegetal este recomandat pentru sis­temul imunitar, în primul rând, pentru circulație, boli pulmonare, bronșită, tuse, can­cer de colon, de sân, de prostată. E și mai ieftin, că dintr-o pungă de soia poți să faci 18 litri de lapte... Este o economie față de 8 - 9 lei, cât costă un litru de lapte în magazin.
Alimentația e pe primul loc, urmată de suplimente alimentare - produse din extracte de plante testate în spitale. Plămânii, ficatul și rinichii trebuie ajutate cu suplimente. Antibioticele se metabolizează în ficat, iar ficatul se degradează în prezența antibioticului, spre exemplu. Dacă ai ficatul sănătos, ai și tenul lu­minos.

- Ce apă bem, doamna Vintilă?

- Să bem apă plată cu pH peste 7,2, dar apă ro­mânească. Noi trebuie să păstrăm energia din apele și alimentele noastre românești, să ne hrănim cu ener­­­gia țării noastre... atât din pământ, cât și din at­mosferă. Apele noastre sunt foarte curate. Cu cât e mai alcalină, cu atât este mai bine. Cancerul trăiește în mediu acid, celulele scăpate de sub control se dez­voltă în mediu acid. Dacă alcalinizezi sângele, ce­lula cancerigenă moare. De asta sunt așa nocive su­curile și dulciurile. Că sunt foarte acide. Există apă și cu pH 9. Mai cu seamă acolo unde poluarea e mare, apa e esențială.

- Ce credeți că mai ajută la un stil de viață echi­librat?

- Ajută să faci lucrurile cu plăcere, chiar lucruri care necesită efort fizic sau intelectual sporit. Dacă îți face plăcere, resimți altfel. Eu am curte mare, lu­crez în grădină, tund iarba, mă ocup de flori, scot bu­ruienile... Acum am iasomia și trandafirii în floare... o minunăție de parfum îmbătător am în toată grădina.

- Ne puteți da câ­teva rețete de casă, de pre­pa­rate care să aju­te men­ținerea să­nă­tății, așa cum ne-ați dat și ideea cu laptele vege­tal?

- Cu mare plăcere. Le recomand părinți­lor care au copii să facă sirop de păpădie, sirop de patlagină și sirop de mu­guri de brad. Rețetele sunt foarte sim­ple. La noi, la Predeal, acum sunt în floare păpădiile. Se culeg 400 de floricele, se pun la fiert cu apă care să depășească florile cu 2 degete. Se fierb până când se macerează floarea. Se strecoară și se face siropul. La 1 litru de zeamă de păpădie se pune 1 kg de zahăr, se fierb îm­preună ca la dulceață, câteva ore, apoi se pun în sticle, la întuneric.
La pătlagină se iau 8-900 g de frunze, se dau prin mașina de tocat și se fierb cu 3 litri de apă, la fel ca păpădia, până se macerează. Apoi se fierbe zeama cu zahăr. Mi-au ieșit 4 sticle de 750 ml. La fel se proce­dează și cu mugurii de brad. Și mai bune sunt conu­rile de pin, dar nu ajungi la ele... Apoi se dă copiilor si­rop, câte 10 ml de 2-3 ori/ zi, în se­zonul rece, an­titusiv și detoxifiant.
Pentru persoanele cu probleme respiratorii, pul­monare, cu astm, cu emfizem, probleme la care e ne­voie să facă inhalații, le recomand un pro­­dus care se numește Oximax - apă de izvor îmbogățită cu oxi­gen. Când ai afecțiuni pulmonare suferă toate celu­lele, creierul, pentru că nu au suficient oxigen. Din acest pro­dus se iau câte 20 de picături în apă, de 3 ori pe zi. Primele simptome - ești mai limpede la cap. Se poate măsura oxigenarea celulară cu un apa­rat care măsoară și pulsul. De multe ori te doare ca­­pul pentru că ai lipsă de oxigen... sau palpitații, și atunci aparațelul ăsta e foarte bun în casă, pe termen lung, lângă tensiometru, termometru, nebulizator și ce mai are fiecare...
Încă un leac bun de ținut în casă este oțetul de leuș­­tean. Se toacă și se pune într-o sticlă un sfert leu­ștean tocat și 3 sferturi oțet de mere. Dacă face co­pilul febră, nu-i dai paracetamol din prima... iei oțet de mere și-i faci masaj la gât și după urechi. La ple­xurile limfatice, la încheieturile de la mânuțe și-i tragi șosete cu oțet. Într-o jumătate de oră nu mai are nimic.
Antiinflamator, antireumatic, anticancerigen - putem să facem extract de coacăz negru. Am plantat în curte coacăz negru, din care am cules foarte multe fructe. Au ieșit 10 kg de dulceață. Bag și în smootie de dimineață. Restul, am pus la damigeană cu zahăr și am făcut coacăzată, cu țuică de țară. Nici nu se cunoaște, pentru că a luat mirosul de la coacăze... și e un leac excelent pentru probleme cu articulațiile, pentru circulație, câte un păhărel la masa de prânz.
Pentru a combate hipertensiunea arterială, care se tratează a la long cu medicamente de sinteză, e foarte bun usturoiul cu oțet de mere și miere. Se zdro­bește o căpățână de usturoi, se pune într-o sticlă de 1/2 litru de oțet de mere obținut prin fermentație și se adaugă 3 linguri cu miere. Se lasă la macerat și după 5 zile, se poate lua dimineața pe stomacul gol, câte o lingură de compoziție pe zi. Nu miroase și are efecte foarte bune și pentru tensiune mărită și pentru tractul di­gestiv. Tot pentru sistemul digestiv, cu efect antipa­razitar, antifungic, tonic și detoxifiant este pasta de ghimbir. Sunt cunoscute beneficiile ghimbirului. Iar pasta de ghimbir se obține din 400 g ghimbir, 400 g mie­re și 5 lămâi, care se mixează împreună în blen­der, dar pe porții mici, ca să se facă pastă. În final, se pune pasta obținută în borcane (din cantitățile astea ies 2 borcane de 800 g) și e un amestec bun și sănă­tos, pentru toată familia.