"Am dureri în tot corpul, multe intoleranțe și polipi pe colon"

Cititor Formula AS
"Am dureri intense cauzate de tumora osoasă de care sufăr"

Dragă redacție, am 38 de ani și de cinci ani sufăr de tu­moră osoasă la femurul drept. De aproape o jumătate de an a început să mă doară îngro­zitor piciorul. Am făcut RMN în ianuarie și mi s-a de­pistat o tumoră și la pi­ciorul stâng. Mi s-a propus efectuarea biopsiei, dar am refu­zat-o. Puteți să-mi reco­mandați un trata­ment natu­rist care să-mi amelioreze du­re­rile? Fac tratament cu Mydo­calm, Ketopro­fen, Tramadol, dar nu mă ajută de­loc - du­re­rile persistă, fiind chiar foarte intense. Aștept un răspuns din partea citi­to­rilor dvs. sau a unui specia­list. Vă mulțumesc.
SANDU R. - Oradea
(Adresați-vă d-nei Elena Spâ­nu, de la cabinetul "Lacrima Natu­rii", tel. 0744/87.01.94)


"După histerectomie, ar trebui să iau hormoni artificiali?"

Aș dori să pun o întrebare specialiștilor dum­nea­voastră. În urmă cu 2 ani, am suferit o inter­venție chirurgicală - histerectomie totală - din cauza unui fibrom (o tumoră de 1,8 kg). Aveam 47 de ani și încă ciclu menstrual normal. Inter­venția s-a impus ca urmare a dimensiunii tumo­rii, plus anemiei asociate și disconfortului enorm creat. Menopauza s-a instalat agresiv după câte­va zile de la intervenție, am simțit-o pe pielea mea. Am urmat un tratament prescris de medicul ginecolog, dar sincer, nelocuind în țară, nu m-am prezentat la un alt specialist. Fac cure cu Osteo­care și iau zilnic capsule de trifoi-roșu. Mă simt destul de bine, mult mai "ușoară", iar faimoasele bufeuri nu sunt ceva de nesuportat. Am însă o nelămurire în legătură cu administrarea de hor­moni, având în vedere menopauza și, bineînțeles, vârsta. Ar trebui să iau în considerare un trata­ment cu hormoni artificiali? Părerile sunt pro și contra... Ar trebui să îmi verific anumite analize de sânge, ce îmi puteți recomanda? M-aș bucura să primesc un răspuns de la d-l dr. Mircea Peia.
CRISTINA

"Am dureri în tot corpul, multe intoleranțe și polipi pe colon"

Dragă "Formula AS", voi sunteți ajutorul meu de nădejde și numai în sfatul vostru mai am încredere. Din 2016 mi s-a descoperit că am into­leranță la gluten și lac­toză, deși suferința era mai veche de 10 ani, iar medicii au tratat-o cum au știut mai bine.
Îmi e foarte greu să țin aceste regimuri scum­pe (lac­tose - 35 tablete = 65 lei, pâine fără glu­ten,10 felii = 8-10 lei) din pensia mea de 520 lei, dar nu ăsta este necazul, ci că tot mă simt foarte rău. Mi-a afectat nervii periferici și am Parkin­son, neuropatie perife­rică (mă dor picioa­rele, toți mușchii din corp, inclusiv dia­fragma și inter­costalii). Respir greu și superficial și asta îmi dă lipsă de concentrare, tremur, sunt epuizată, am o stare de suferință per­petuă pe care nu o mai su­port. Vreau să știu mai mult despre aceste boli, se mai vindecă cu regim, sau le voi avea pe via­ță? Din ce cauză a apărut acest deficit enzi­matic? Ce să mănânc ca să revin la nor­mal și să nu-mi creez alte boli din lipsa B-urilor și a calciului?
Doresc sfaturi și pentru o diaree neinfecțioasă care "trenează" din ianuarie 2018. Am făcut ana­lize multe și scumpe, care au ieșit normale. Și ce să iau pentru coloană, că nu am simțit ameliorare nici cu Celadrin, Roboflex, Supramax articulații, Proflexon și tot felul de pastile și unguente. Acum mai am un necaz: s-a refăcut un polip pe colon, extirpat în 2014. Cum să-l tratez altfel decât chirurgical, să nu mai trec prin acel chin? De ce se fac polipi pe colon, că mâncarea nu stagnează în in­tes­tin, eu având mereu diaree? Me­dicamentele multe ce le iau cre­ează poate un mediu acid priel­nic microbilor?
Vă rog, dați-mi un sfat, că eu nu mai pot nici gândi coe­rent, nu mă pot concentra, iar familia mă vede pe picioare, fac treabă (numai eu știu cum!) și poate crede că mă prefac, e o suferință care nu se vede, doar se simte. Iar dacă durerea este de la neu­ropatie, ce pot lua să o vindec sau calma (nu am diabet)? Vreau să știu: durerea este de la co­loana deteriorată sau de la ce este această neuro­patie? Vă mulțu­mesc,
MIRELA V. - Timișoara

"Unde pot găsi vaccinul Synagis, mai ieftin?"

Mă adresez dvs. în speranța că poate ne veți ajuta. Aș dori să știu dacă cei de la ROMVAC, despre care ați mai scris, pot face vaccinul pentru imunitate SYNAGIS 50 mg substanța activă Palivizumab. Ne trebuie acest vaccin pentru ne­po­tul meu, în vârstă de 4 luni, născut prematur la sfâr­șitul lunii ianuarie. El este internat la "Marie Curie" de două luni, pentru că a luat un virus foarte puternic de la "Polizu", unde s-a născut. Șansa lui la o dezvoltare fără sechele pe viitor e acest vaccin, care se găsește în România foarte greu și e cam scump (se găsește în Ger­mania la preț de 2500 lei/vaccin și în Anglia, 1900 lei/per vaccin). Părinților lui le trebuie circa 350 milioane să continue tratamentul începând din luna septembrie a.c. până în aprilie 2020. Copilul deja a făcut două serii de câte 2 vaccinuri plătite de părinți, deși există lege de decontare, lege care e activată foarte greu în România.
Ne-am gândit că poate se face și în România acest vaccin sau poa­te ne spuneți dacă și unde se mai găsește acest vaccin mai ief­tin. Mulțumim mult! Felicitări pen­tru munca depusă!
CARMEN DINCĂ - Curtea de Argeș

"Un mucus abundent îmi jenează respirația"

Am 82 de ani și de 3-4 ani, în cavitatea nazală, la rădăcina nasu­lui, mi se formează mereu un "mu­cus", o masă neplăcută, gela­ti­noasă, care jenează la respirație și se elimină doar prin suflarea pu­ternică, forțată, a nasului. M-au consultat 5-6 ORL-iști, dar nici­unul nu m-a diagnosticat co­rect și nici vindecat.
Cu deosebite mulțumiri,
CAMIL - Botoșani

"Mi se retrag tot mai mult gingiile"

Bună ziua, aș dori să vă adresez o întrebare. Există vreo soluție sau vreun tratament pentru a stopa retragerea gingiei? Am o mare problemă cu gingiile care se retrag extrem de mult.
Aș fi interesată de un tratament naturist, dacă puteți să îmi recomandați ceva. Vă mulțumesc anticipat și vă doresc o zi bună,
Anonimă

"Cum pot scăpa de starea de somnolență continuă?"

De câteva luni am o stare de somnolență continuă, slăbiciune, senzații de vomă... Cu ex­cepția colesterolului, care este puțin peste limită, ana­lizele de sânge au ieșit în limite nor­male. Toate aceste stări m-au trans­format însă într-o "legumă". Dimineața mi-e foarte greu să cobor din pat, mi-e somn în continuare, dar nu pot să dorm. Menționez că am un regim alimen­tar echi­librat, fără grăsimi, prăjeli, alcool, cafea. Apelez la specialiștii și cititorii dvs. cu rugă­min­tea de a-mi sugera un tratament. Vă mulțumesc și do­resc sănătate tuturor.
FELICIA - București

"Am ganglionii inghinali inflamați, dar nu se știe cauza"

Dragă redacție, îi rog pe specialiștii dvs. să îmi dea un sfat. Am ganglionii inghinali infla­mați, am fost la medicul de familie, mi-am făcut analizele, dar au ieșit bune toate. Mi s-a prescris totuși Augmentin, dar situația nu s-a schimbat, ganglionii sunt tot inflamați. Ce investigații de specialitate să fac? Vă mulțumesc pentru orice sfat.
ADRIAN M.

"Caut un leac pentru sforăit"

Am 40 de ani și până acum câțiva ani nu sfo­răiam, dar de vreo doi ani soția mea este exas­perată. Se plânge că sforăi îngrozitor și mă ame­nință că mă mută pe canapeaua din sufra­gerie. Vă dați seama că eu nu sunt conștient de sunetele pe care le scot în timpul somnului, deci nu aș putea să mă abțin. Dacă cineva știe vreun leac, îl rog să-mi scrie pe adresa redacției. Vă mulțumesc mult.
ȘERBAN

"Cunoaște cineva un osteopat, continuator al d-lui Viorel Butnaru?"

Am citit un articol în "Formula AS" despre domnul Viorel Butnaru (la care am fost în urmă cu câțiva ani). Cu stupoare am auzit că dân­sul a murit într-un accident de ma­șină. Îmi pare atât de rău de el, era singurul osteopat care m-a ajutat cu o problemă veche la coloană. În­trebarea mea ar fi: aveți cumva o adresă, un număr de telefon al unei persoane care mi-ar putea spune dacă au mai rămas ucenici ai dom­nului Butnaru, care au învățat de la el tehnica de masaj mânăstiresc?
Vă mulțumesc pentru articolele frumoase și aștept cu interes răs­pun­sul dvs. Cu stimă,
MARILENA P.