RODICA CULCER despre... Nicio speranță până în 2020

Redactia
- După eșecul major din 26 mai, PSD pare să fi adoptat un ton mai conciliant față de preșe­dintele Iohannis și se declară dispus chiar să pună în practică rezultatele referendumului pe justiție. Cât de sinceră este această promisiune? Ce putem citi în mișcările politice din ultima vreme ale PSD intrat în epoca post-Dragnea?

- Ca întotdeauna, necuratul se ascunde în detalii, la fel ca intențiile PSD în declarațiile publice. PSD se grăbește atât de mult să organizeze referendumul de validare a schimbărilor constituționale votate pe 26 mai, doar pentru că dorește să-l compromită. De aceea anunță că-l va organiza în plină vacanță de vară, adică prin august. Un eșec al referendumului din cauza slabei participări, speră PSD și ALDE, ar reduce șansele președintelui Iohannis de a obține prea ușor al doilea mandat de președinte, în timp ce progra­ma­rea lui concomitent cu alegerile prezi­den­țiale l-ar avan­taja. Deși varianta guvernului implică serioase chel­tuieli suplimentare, PSD nu pare să ezite să ri­sipească banul public, dacă își poate slăbi adver­sa­rul - iar cel mai serios adversar al său în acest mo­ment este Klaus Iohannis. Or, președintele i-a creat o nouă dificultate prin propunerea unui pact pro-euro­pean pe care PSD nu-l poate accepta, fără să se anu­leze pe sine în esența sa de partid klepto­cratic. De altfel, psd-iștii dau deja semne că vor să bagatelizeze pactul inven­tând pretexte pentru a nu-l semna în for­ma propusă. Pe scurt, PSD încearcă să fie șmecher, în stilul lui Ca­ra­giale: să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic. Viorica Dăncilă a și chemat la con­ti­nuitate, ceea ce nu poate însemna decât continuarea jefuirii resurselor statului în folosul noii nomenklaturi și al clientelei de partid. Este adevărat că unele per­sonaje toxice, ca Darius Vâlcov și Anca Alexan­dres­cu, au fost eliminate aproape instantaneu, iar Codrin Ștefă­nes­cu și Olguța Vasilescu au fost trecuți pe linie moar­tă. Dar în locul lor au apărut alte personaje si­nis­tre, alte animale de pradă, ca Paul Stănescu, Mar­cel Ciolacu și Marian Oprișan, iar Viorica Dăncilă a schimbat doar stă­pâ­nul, adică pe Dragnea, cu unul mai rudimentar și mai viclean: Paul Stănescu. Baronii PSD con­duc acum România, și nu au nici un apetit pentru schim­­bare. Pentru a scăpa de "ciuma roșie" mai avem de dat încă trei bătălii la urne.

- Imediat după ce a preluat interimar condu­cerea PSD, Viorica Dăncilă s-a repezit la Bruxelles pentru a convinge Comisia Europeană, de bunele sale intenții. Este această vizită de natură să scoată România din statutul de paria, la care a adus-o gu­ver­narea PSD-ALDE?

- Problema Vioricăi Dăncilă este că se crede brusc deșteaptă și credibilă, pentru că ÎCCj l-a trimis pe Dragnea la închisoare. Dar ce credibilitate poate ea avea în fața domnilor Juncker și Timmermans, când, exact în ziua vizitei la Bruxelles, psd-iștii vo­tau cu ambele mâini salvarea lui Tăriceanu de an­cheta DNA și declarau prin Liviu Pop, că ei sunt o "ba­rieră" în ca­lea procurorilor care, vezi Doamne, ar comite abu­zuri? Așadar, în ciuda asigurărilor date de doamna Dăncilă la Bruxelles, atitudinea psd-iști­lor nu s-a schim­bat, iar cea a lui Tăriceanu a devenit și mai agre­sivă la adresa justiției. Or, pentru a con­vinge Eu­ropa că lucrurile merg într-o direcție bună, nu este suficient să te dezici retoric de "greaua moș­tenire" a lui Liviu Dragnea, trebuie să-i și înlături daunele în practică, ceea ce însă Viorica Dăncilă nu a promis, pentru că noii ei stăpâni, baronetul PSD, nu i-au dat mandat în acest sens. De aceea nici nu vrea să semneze pactul pro­pus de președinte, care pre­vede anularea modifi­că­rilor legislative condam­nate de UE. Doamna Dăn­cilă nu a promis, de altfel, decât că nu va da OUG pe justiție, nicidecum că va re­nunța la aceste modificări, ce­rute și de Comisia de la Veneția. Totodată, se între­văd deja probleme la primul test al guvernului Dăn­ci­lă, adică la discuțiile cu experții MCV. Doamna Dăn­cilă, care a înfierat MCV chiar în plenul Par­la­men­tului European, a anunțat deja că nu toate cerin­țele MCV pot fi im­plementate. Pe de altă parte, șan­sele României de a-și repara reputația sunt diminuate și de performanța sa economică, aspru criticată recent de Comisia Europeană pentru deficitul structural în creștere, ceea ce în practică înseamnă că nu vor exista nicio­dată, în guvernarea PSD, bani pentru investiții, pen­tru că toți banii disponibili sunt înghițiți de dobân­zile pentru creditele contractate de guvern în vede­rea finanțării mituirii primarilor, cheltuielilor de personal și a pensiilor. Cu PSD la guvernare suntem, deci, con­damnați la stagnare și regres. Adică rămâ­nem o oaie neagră în UE, cel puțin până la alegerile din 2020.