Remedii de pe rafturile cămării

Rodica Demian
- Mare ușurare, ca atunci când te ia o durere, în loc să mergi la doctor, s-o poți rezolva acasă cu te miri ce. Recapitularea care urmează este un îndrumar care să vă ajute să găsiți mai ușor "medicamentele" din cămară -

Cuișoare
În cazul durerilor de dinți cauzate de o carie sau de o durere violentă, puneți o cuișoară în gură, pe locul unde simțiți durerea. După ce s-a înmuiat, spargeți-o între dinți.
* Puteți face, de asemenea, o spălătură bucală cu un decoct de cuișoare: 5 cuișoare, fierte 10 minute în jumătate de litru de apă.
Cuișoarele nu tratează cariile, dar conțin o esen­ță anesteziantă care intră în compoziția a nume­roase produse folosite în medicina dentară.

Lămâie și usturoi
Dacă vă e frig, aveți frisoane, sunteți gripați sau suferiți de vreo altă afecțiune a căilor respiratorii, preparați următorul cocktail: puneți într-un pahar zeama unei lămâi, 2 vârfuri de cuțit de piper Ca­yenne, 1 cățel de usturoi zdrobit sau presat și um­pleți paharul cu apă (rece sau caldă).

Bicarbonat
În caz de indigestie, de mese prea copioase, de greață sau de arsuri la stomac, diluați o linguriță de bicarbonat într-un pahar mare cu apă rece. "Duș­man" al acidității, bicarbonatul calmează arsurile de stomac și vă permite, de asemenea, să vă puri­ficați mirosul gurii.
* Pentru albirea dinților îngălbeniți de tutun, de cafea, de ceai, de băuturile îndulcite și alcooli­zate, puneți o priză de bicarbonat pe periuța de dinți și spălați-vă la fel ca și cu pasta normală. Bi­carbonatul albește dinții și le conferă protecție îm­potriva cariilor. Nu-l folosiți decât o dată pe săptă­mână, deoarece poate să distrugă smalțul.
* Dacă aveți mâncărimi de piele produse de o eczemă sau de acnee, amestecați 2/3 din bicarbonat cu 1/2 de apă, până ce obțineți o pastă. Aplicați-o apoi pe locurile afectate și lăsați-o să se usuce.
* Pentru combaterea durerilor provocate de aftă, spălați-vă gura, de mai multe ori pe zi, cu soluția următoare: 1 linguriță cu bicarbonat și 1 linguriță cu sare, diluate într-un pahar cu apă.

Usturoi
Usturoiul este un antiseptic puternic al siste­mului digestiv și al căilor respiratorii. Este recu­nos­cut pentru efectul pe care-l are împotriva vier­milor intestinali.
Îl puteți consuma crud, pur și simplu, dar în cantitate mai mare: 5-6 căței pe zi!

Prune uscate
Persoanele afectate de con­sti­pații pot face o cură cu prune uscate. Se pot mânca, pur și simplu, sau, pentru a fi mai efi­ciente, se pot înmuia - fără sâmburi - în 1/2 l de apă, vre­me de 2-3 ore, după care se fierb 1/2 de oră. Se bea apa în care au fiert și se mănâncă câ­teva prune pe stomacul gol.

Oțet
* Pentru curățirea și înmu­ierea mâinilor, ames­tecați 1 lingură cu vârf de făină cu 1 lingură cu oțet. Cu pasta obținută vă frecționați mâinile.
* Aplicarea unei comprese sau a unei pânze îmbibate cu oțet poate calma mâncărimile de piele și durerile provocate de înțepăturile de insecte.

Ceai
După un consum excesiv de alcool, o ceașcă mare cu ceai verde produce un efect vizibil de "dezbătare".
Folosiți, pur și simplu, plicurile cu care ați preparat infuzia, și pentru frumusețe. Culcați-vă pe pat și puneți pe ochii închiși pliculețele călduțe. Lăsați-le să acționeze 10 minute. Cearcănele se sting, umflăturile dispar.

Ceapă
Curățați de coajă 3 cepe gal­bene, mari, și tocați-le mă­runt. Pu­neți-le într-o cratiță, împreună cu o bucată de unt (cât o nucă) sau cu 1/2 de pahar cu ulei de măsline și cu 1/2 de pahar cu apă. Lăsați să se încingă încet, până ce obțineți un terci. Lăsați-l să se răcească și apli­cați-l sub formă de cataplasmă pe dege­rături. De câteva ori pe zi.

Miere
* Pentru curățarea și albi­rea din­ților, prăjiți o felie de pâi­ne (mie­zul) până ce aproape se înne­grește. Fărâmițați-o cât mai mărunt, amestecați-o cu puțină miere lichidă și spălați-vă pe dinți cu amestecul astfel obținut.
* O cataplasmă cu miere este un remediu efi­cient împotriva arsurilor.

Ulei de măsline
Acțiune laxativă: Înghițiți o lingură plină cu ulei de măsline, dimineața, pe stomacul gol. Dacă vreți să faceți o cură cu ulei de măsline, pentru a vă curăța ficatul de toxine, repetați operațiunea vreme de o lună. Dar atenție: uleiul trebuie să fie cât mai curat posibil.

Orez
Împotriva diareei și a gastro-enteritei, mâncați orezul și beți apa în care a fiert. Sunt două remedii binecunoscute.
Fierbeți 2 pumni cu orez într-un litru de apă, vreme de 30 de minute - cu capac, pen­tru a limita evaporarea apei. Dacă doriți, puteți adăuga puțină sare. Strecurați și beți apa respectivă, după bunul dvs. plac.
În plus, apa de orez este un bun întă­ritor al oaselor și conferă frumusețe păru­lui, lucru bine știut de femeile din Asia.

Cola
Cola e o băutură celebră pentru stopa­rea diareelor sau pentru tratarea gastro-enteritei, dar nu este eficientă decât fără adaos de zahăr. Și dacă lichidul a fost bine scu­turat înainte de folosire, pentru evacua­rea gazului pe care-l conține.


CINCI REȚETE

Negi

Rostopasca este cunoscută și utilizată efi­cient, de foarte multă vreme, pentru combaterea negilor. Este suficientă aplicarea pe ei a sucului proaspăt ce curge din tija ruptă. Repetați opera­țiunea de 2-3 ori pe zi, până la dispariția com­pletă a negului. Este eficientă, de asemenea, și împotriva pso­riazisului și a eczemelor. Dar fiți atenți să nu vă atingeți ochii, pentru că sucul poate fi iritant.

Degerături
Dacă aveți degerături la mâini sau la picioare, preparați baia următoare: turnați 5-6 l de apă clocotită într-un lighean în care ați pus 1-2 pumni cu frun­ze uscate de nuc, culese la sfârșitul verii. Acoperiți vasul și lăsați frunzele să se infuzeze 15 minute. Țineți, apoi, mâinile sau picioarele în baia res­pec­tivă, până la răcirea apei.

Dureri de gât
Pentru combaterea durerilor de gât și a gingi­vitelor, fierbeți vreme de 3 minute, 2 linguri cu frunze uscate de mur, în 1/4 l de apă și lăsați, apoi, să se infuzeze 15 minute. Strecurați, îndul­ciți cu miere și faceți gargară de 2-3 ori pe zi.

Arsuri și insolație
Pentru calmarea arsurilor și a insolațiilor, aplicați comprese cu sunătoare, preparate în felul următor: culegeți florile când planta este la începutul perioadei de înflorire. Aveți nevoie de circa 150 g de flori, pentru 1/2 l de ulei de măs­line. Umpleți un borcan de sticlă cu florile de sunătoare (le puteți apăsa ușor, ca să intre mai multe) și acoperiți-le cu ulei de măsline. Scu­turați din când în când pe durata a 5 zile, după care închideți borcanul și lăsați planta să se macereze 2-3 săptămâni, la soare, până ce uleiul devine roșu. Filtrați și turnați uleiul în flacoane mici. Țineți-l la adăpost de lumină. Aplicați-l sub formă de comprese pe arsuri și pe zonele afectate de insolație.

Iritații ale pielii
Împotriva pielii iritate - acnee, furuncule, impefigo - aplicați un ulei de gălbenele preparat în același fel, din florile acestei plante (500 g la 1/2 l de ulei).