Vești bune despre România

Ciprian Rus
ADMINISTRAȚIE

Clujul, campion la fonduri europene

Consiliul Județean Cluj este pe primul loc în țară în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, iar Clujul a devenit, astfel, județul cu cel mai mare buget din România. Au fost atrase nu mai puțin de 250 de milioane de euro pentru drumuri, școli și spitale. La acești bani se adaugă și suma de 355 de milioane de euro obținuți pentru dezvoltarea rețelei de apă și canalizare din județ. "Este cel mai mare buget din istoria acestui județ și este numărul 1 din Ro­mânia", spune Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. În prezent, județul are în derulare 25 de proiecte europene, iar valoarea lor reprezintă cea mai mare sumă atrasă într-un an din fonduri nerambursabile.

ECONOMIE
Crește leul!


Recentele alegeri europarla­mentare au resetat jocul politic din România. Câțiva dintre oa­menii-cheie impuși în jurul pre­mierului Viorica Dăncilă au fost trecuți pe linie moartă. Cum unii dintre ei erau im­plicați în vi­ziunea econo­mică a guvernării, piața a reac­ționat imediat după alegeri, iar leul a în­ceput să se aprecieze în relația cu euro: o veste cu adevărat bună. Dar, ca de obicei, majoritatea veștilor cu adevărat bune nu vin de la cen­tru, ci din țară, acolo unde am­biția oa­menilor mută munții.

INVESTIȚIE
Alba: spital pentru copii unic în sud-estul Europei


În vreme ce Guvernul tergiversează inexpli­ca­­bil proiectele demult promiselor spitale regio­nale, tot mai mulți investitori privați fac ceea ce ar trebui să facă statul: să investească în spi­tale, la standarde eu­ropene. Vorbim de o investiție în toată pu­terea cu­vân­tului: Compania Trans­avia, cea mai mare de pe piața cărnii de pasăre din România, dă 3 milioane de euro ridicării unui spital pentru copii. Centrul Pediatric Național de la Alba Iulia va trata în spe­cial copii cu defici­en­țe neuromotorii. Proiectul este realizat în par­te­neriat cu ONG-ul "Maria Beatrice" din Alba Iulia și este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de sănătate din România. În suprafață desfășurată de 4.000 mp, centrul asigură un sistem complet de recuperare, inclusiv bazine de apă cu specific terapeutic pentru copii, terapie asistată de animale și terapie prin joacă în na­tură, prin ame­najarea unui parc specific. Spi­­­talul este astfel con­ce­put, încât să îi poată găz­dui și pe pă­rinții copiilor care vor veni la trata­ment. Serviciile vor fi decontate și prin intermediul Casei de Asigu­rări de Sănătate, dar va exista și sistemul de co­plată, precum și cel de susținere a tratamentului de primă­riile din loca­litățile unde domiciliază copiii. Finali­zarea construcției este estimată pentru 2021.

PATRIOTISM
Tânărul care și-a scos din noroaie satul natal


Alin Buliga, un tânăr de 27 de ani din județul Botoșani, a reușit să atragă în numai doi ani peste 10 milioane de euro din fon­duri europene, pen­tru satul său natal. Tână­rul s-a născut și a crescut la Hilișeu Horia, o localitate izolată de la gra­nița cu Ucraina, cu o populație săracă, de agricultori și cres­cători de ani­male. În ultimii 4 ani, Alin Buliga a pus umărul la ac­cesarea de fonduri europene, trans­fron­­taliere și gu­ver­na­mentale, de aproximativ 13 milioane de euro. Comuna are deja școli reabi­li­tate, sunt deschise zeci de mici afaceri, iar lo­calnicii sunt calificați în diferite meserii pentru a nu mai cere ajutoare sociale. "A fost visul meu din copilărie, de când mergeam încălțat cu cizme de gumă la școală, din cauza no­roa­ielor. Acum îmi trăiesc visul, asfaltăm, cali­­ficăm oameni, comuna crește", a spus el.
Alin Buliga a terminat Administrație Pu­blică și, în 2017, a primit oferta de a fi admi­nis­trator public al comunei Hilișeu Ho­ria. La sem­narea contractului, Alin Buliga și-a asumat o misiune ce părea imposibilă. Se obliga să aducă în comună fonduri de peste 5 milioane de euro în 4 ani. În numai 2 ani, a adus fonduri de peste 10 milioane de euro!

EXCELENȚĂ
Premii pe bandă rulantă pentru tinerii români


Aproape că nu mai sunt știri, atât de des apar infor­ma­țiile despre noi și noi succese ale tinerilor liceeni sau stu­denți români aflați în competiții de calibru din străi­nătate. Suntem în top la toate dome­niile, dar, când vine vorba despre in­for­­­matică, robotică sau matematici su­pe­rioa­re, nu ne bate nimeni! E­xem­plele vin pe ban­dă rulan­tă. Re­cent, Româ­nia a câști­gat lo­cul 1 la Cam­pionatul In­terna­țional de Ro­bo­tică din Africa de Sud, prin alianța echipelor "AutoVortex" și "AutoVor­tex Fan Curier". Liceenii din echipă, băieți și fete, construiesc fiecare robot de la zero: îl proiectează pe calcu­la­tor, scot piesele la o imprimantă 3D și îl progra­mea­ză. AutoVor­tex Ro­mânia are în palmares multe concursuri internaționale câști­gate, iar scopul final al acestor compe­tiții este acela de a-i în­curaja pe tineri să se implice în pro­iecte multidisciplinare, care să-i provoace să îmbine noțiu­ni­le de matematică, fizică și in­for­matică pentru a crea roboți.
Un alt succes recent de răsunet vine de la Olimpiada Bal­canică de Matematică pentru seniori, desfășurată la Chișinău, unde elevii români au obținut șase medalii (două de aur și patru de argint). În fine, la New York, o echipă din România a câștigat una dintre cele mai mari competiții de programare cu proiecte juridice. Aplicația câștigătoare se numește Lawre­lai (Law rela­ted Arti­fi­cial Inteligence), este un consultant juridic de călă­to­rii, ușor accesibil prin intermediul Facebook. Echipa Legal Shapers, care a realizat proiectul Law­relai, este formată din avocații Roxana Pistolea (Associate Clif­ford Chance Badea), Roxana Mihaela Catea (Senior Asso­ciate Țuca Zbârcea și Asociații), Tudor Colțan (Senior Asso­ciate Su­ciu Popa) și spe­cialiștii IT Petruș Bălașa și Eduard Mirică. Unicitatea apli­cației vine din faptul că oferă gratuit răs­pun­suri juridice de în­credere, cu privire la cele mai frecvente situații cu care ne putem confrunta în timpul unei călătorii în străinătate.

SUCCES
Un român de 20 de ani, printre cei mai bogați investitori din Silicon Valley


Sebastian Dobrincu s-a născut în Bu­cu­­rești, iar la 7 ani știa deja inginerie de soft­­ware. La 17 ani, a fondat o platformă care ajută com­pa­­­niile să își dez­volte pre­zența pe plat­for­mele de so­ci­al me­dia cu aju­to­rul unor me­ca­nisme de ana­­li­ză a datelor statis­ti­ce. De me­ca­nis­mele dezvoltate de el s-au folosit afa­ceri puter­nice, pre­cum Spo­­tify, Face­book, Uni­ver­sal Mu­­sic, In­ter­scope Re­cords sau HubSpot, iar profitul compa­niilor sale a ajuns la mi­lioane de dolari.
Sebastian Do­­brincu a plecat în Statele Unite să studieze, dar, la fel ca alți antre­pre­nori de mare succes, a renun­țat la fa­cul­tate pentru business. Când avea 18 ani, a fost in­vitat de Tim Cook să lucreze pentru Apple, însă Dobrincu a refuzat. "Prefer să fac ceva nou care ajută oame­nii, decât să îmi găsesc un loc sigur și confortabil pen­tru mine", a ex­plicat tână­rul, unul dintre cei mai bogați și cei mai în vogă tineri an­treprenori din Silicon Valley.

CIVILIZAȚIE
Pelerinii la la Blaj, un exemplu!


Vizita în România a Papei Francisc a fost un succes pe toate planurile. Dar plecarea sa de la Blaj, după slujba de bea­tificare a celor șapte episcopi gre­co-cato­lici, a lăsat în urmă un deta­liu care a im­presionat pe toată lumea. Re­por­terii de la "Alba24" au filmat Câm­pia Li­ber­tății la doar câteva minute de la re­tragerea celor peste 50.000 de pelerini, iar locul arăta impe­cabil, nici măcar o hârtie sau o sticlă lăsate pe ga­zon! Un veritabil exem­plu de civilizație!