Doctorul din palmă

Rodica Demian
- Pentru medicii chinezi, mâna este o hartă a întregului organism. Cine știe să se orienteze pe ea, află înainte să meargă la doctor, de ce boală suferă -

Nu există chinez bolnav care să nu-i în­tindă mâna medicului, nu din politețe, ci pentru ca acesta să-i examineze cu atenție forma, struc­tura pielii, degetele, unghiile, cutele și liniile mai pro­nun­țate sau mai șterse din palmă. Pentru medicii chi­nezi mâna este o hartă a întregului organism, cu aju­torul căreia speră să pună un diagnostic.
Această metodă de diagnosticare, cunoscută încă din Antichitate și în India, Grecia și Egipt, se numește chi­rologie (de la grecescul "chir" = mână și "logie" = învă­țătură). În prezent, ea este prac­ticată în Europa mai ales de terapeuții spe­cializați în cele peste 150 de sem­ne, din care se pot trage importante concluzii medi­cale. Ei nu se ba­zează în mod exclusiv pe ele, ci încearcă să com­bine diverse metode pentru a-și face o imagine com­pletă asupra stării de sănătate a pacientului. Dar mâna îi poate ajuta să-și dea seama de anumite predis­poziții la boli sau de sensibilități moștenite din naștere.
Cele trei linii principale din palmă le oferă și neini­țiaților - care le pot recunoaște cu ușurință - indicii im­portante legate de sănătatea lor.

1. Linia vieții (în medicina chineză, "li­nia pă­mân­tului")
Spune câte ceva des­pre constituția per­soa­nei res­pec­tive. Dacă este lungă, vizibil pro­nun­țată și fără în­tre­ru­peri, persoana este ro­bustă. Ramifica­țiile exis­­tente la baza ei (în di­recția încheieturii mâi­nii) ar putea indica pro­bleme în zona genitală. Dacă linia vieții sea­mă­nă cu un lanț compus din multe verigi, este posibil să existe o sensibilitate a traiectului gastro-intestinal.

2. Linia capului (la chinezi, "linia omului")
După părerea chirologilor, se află în strânsă legă­tură cu creierul, sistemul nervos și simțurile. Bine pro­nunțată, indică și ea - ca și linia vieții - o constituție ro­bustă. O "insu­lă" situată pe această linie (se desparte și pe urmă se unește din nou) ar putea indica migrene moș­tenite din naștere, iar o "insuliță" situată sus, în apro­­pierea dege­tului ară­tător, o vedere slabă con­dițio­nată gene­tic.

3. Linia inimii (la chinezi, "a ceru­lui")
După cum arată și numele, această linie se află în strânsă legătură cu inima și cu vasele de sânge. Când este foarte pronunțată, ea ar putea indica o anumită pre­dispoziție la afecțiunile vas­culare. Pre­dis­poziția către hipotensiune se poate recunoaște după două linii drepte și scurte care în­tretaie linia inimii în apropierea inelarului. Indi­ferent de câtă încredere acor­dă oamenii medicinei alternative sau celei cla­sice alopate, merită cu prisosință ca ei să-și exa­mi­neze mâinile, și dacă văd vreo modificare, mai ales a degetelor, să se adreseze unui specialist.
Textul pe care vi-l prezentăm în continuare arată sem­­nele, modificările posibile și cum pot fi ele inter­pretate.

* Simptomul: Unghia se bombează, arătând ca sticla unui ceas.
Cauza posibilă: Unghiile bombate din naștere sunt, în general, inofensive. Dar când bombarea lor se pro­duce în timp, cauza poate fi apariția unor afecțiuni pulmonare grave sau cardiace.
Soluții: Consultați medicul.

* Simptomul: Unghie îngustă, în for­mă de lingură, arcuită în sus, adeseori ca­san­tă.
Cauza posibilă: Unghiile pot fi așa din naștere și nu reprezintă un pericol, dar dacă apar brusc, cauza poate fi lipsa de fier și ane­mia.
Soluții: În caz de anemie, tre­buie consultat medicul.În ce pri­vește lipsa de fier, ea poate fi urmarea unei ali­mentații greșite și se compen­sează consumând or­­gane de vită (splină, ficat), ce­reale integrale, pătrunjel, suc de ovăz sau ovăz încolțit.

* Simptomul: Unghia se arcuiește în jos și, uneori, se îngroașă. Seamănă cu o gheară.
Cauza posibilă: Dacă nu sunt ereditare, unghiile-ghea­­ră pot fi indicii pentru dereglări ale iri­gării san­gui­ne. Dacă "gheara" apare doar la unghia arătătoru­lui, poate fi vorba de o predis­poziție la astm sau de o lipsă de cal­ciu.
Soluții: Dereglările irigării sanguine trebuie tra­­tate de medic. Pentru lipsa de calciu se reco­man­­dă legumi­noa­sele (fasole, mazăre, linte), nucile, pro­du­sele lac­tate, calciul natural obținut din coji de ouă pisate, mul­tă apă.

* Simptomul: Una sau mai multe a­dân­cituri apă­rute de-a lungul unghiilor.
Cauza posibilă: Cea mai frecventă este ma­ni­chiu­ra prost făcută sau o boală care a împiedi­cat pentru scurtă vreme creșterea unghiei. Dacă există și o pată, în­seam­nă că unghia a fost stri­vită sau lovită cândva în acel loc.
Soluții: Unghia se re­face în 130-180 de zile, timp în care adân­citura dispare de la sine. În ceea ce privește ma­nichiura: atenție la rădăcina unghiei. Pielița trebuie îm­pinsă ușor cu un bețișor moale.

* Simptomul: Striuri verticale care se întind de la rădăcină la vârful unghiei. Sau dungi albe care apar sub unghie.
Cauza posibilă: Aceste striuri apar, în general, la persoanele cu pielea uscată și sunt inofensive. Dar ele pot fi și semnele unui psoriazis ce urmează să se insta­leze sau semnele artritei. Dungile albe și lungi pot fi un semn că e vorba de o ciupercă (mi­coză).
Soluții: Uneori e suficient să consumați mai multe lichide. Dacă sunt permanente, striurile pot fi înlă­turate pilind cu grijă unghia. În caz de mi­coză, trebuie consultat medicul. Cu cât mai re­pede, cu-atât mai bine.

* Simptomul: Pete de culoare închisă sub un­ghie.
Cauza posibilă: Cauza cea mai frecventă sunt sân­gerările provocate de răniri (înțepă­turi). Mai rar, punctele și pe­tele negre indică prezența ma­re de toxine în organism.
Soluții: În cazul când e vorba de un exces de toxine în orga­nism, apelați la zile de post cu lichide, cel puțin o dată pe săp­tămână, beți sucuri de legu­me și fructe, luați deto­xifiant din plante (firma "Da­cia Plant" din Se­beș-Alba).

* Simptomul: Pete gal­bene pe unghie sau de­de­sub­tul ei.
Cauza posibilă: La fumători sunt urme de nicotină, dar dacă unghia devine casantă și se în­groașă, pricina poate fi o micoză sau o dereglare a funcției ficatului sau a fierii.
Soluții: Petele produse de nicotină se înde­părtează cu apă și oțet sau lămâ­ie. Dacă motivul apa­ri­ției pe­te­lor este neclar, trebuie con­sultat me­di­cul.

* Simptomul: Umfla­rea temporară a dege­telor, mâi­­nilor și încheie­tu­ri­lor.
Cauza posibilă: La fe­mei, dacă procesul infla­ma­tor se produce între ziua a 24-a și a 28-a a ci­clului, s-ar putea să fie vor­ba de reținerea lichi­delor. În ge­ne­ral, dacă umflă­tu­rile se instalează permanent, în cauză pot fi probleme legate de circulația limfei și trebuie consul­tat medicul.
Soluții: Depunerile de apă se rezolvă cu... apă: beți cel puțin 2 litri de apă plată pe zi sau ceaiuri de plante (urzică, teci de fasole), reduceți drastic sarea, luați pota­siu (banane) și tinctură de ienupăr.

* Simptomul: Degete și mâini reci, chiar și când afară e cald.
Cauza posibilă: Dereglări ale circulației sânge­lui sau hipotensiune. Dacă degetele devin brusc reci ca gheața și palide, cauza ar putea fi așa-nu­mitul sindrom Ray­naud, dar diagnosticul trebuie să-l pună medicul.
Soluții: În caz de tulburări de circulație, renun­țați la țigări și cafea și faceți permanent mișcare. Pacienții cu sindromul Raynaud suferă, adesea, de an­goase și stres. Li se recomandă tehnici de rela­xare.