România în ofsaid

Ciprian Rus
Recentele evenimente din Re­pu­bli­ca Moldova, în care jocurile de pu­tere s-au făcut, încă o dată, peste capul Ro­mâniei (au ajuns să se înțeleagă SUA cu Rusia, iar Guvernul român con­ti­nua să țină de cartea ne­câștigătoare!), au re­des­chis discuțiile despre in­capacitatea statului de a avea grijă, așa cum se cuvine, de cetățenii săi și de comunitățile de români din lume.

Eve­nimentele din Moldova veneau, ori­cum, la puțin timp după ce minis­trul Teodor Meleșcanu umilise sute de mii de români, cu ocazia votului, la ale­ge­rile europarlamentare. Ce politi­că ex­ternă să faci cu un om cu o cre­dibi­litate știrbită, așa cum este a lui, ce pro­iecte să pui la cale, cu un guvern condus de Viorica Dăncilă? Felul în care s-a soluționat conflictul consti­tu­țional de la Chișinău arată încă o dată fa­limentul României în relațiile inter­naționale, faliment anunțat de ieșirea din scenă a fostului președinte Traian Băsescu, singurul lider de la Bucu­rești care - nu doar că a avut un mesaj clar către Chișinău, dar a fost tratat me­reu ca partener egal de către liderii Occi­dentali. De neimaginat că pe vremea lui, România ar fi fost ig­norată în așa hal în chestiunea Repu­blicii Mol­dova!
Gravitatea este, însă, mult mai pro­fun­dă. Slăbiciunea aceasta a sta­tului îi afectează nu doar pe românii din dias­pora, ne afectează pe noi, toți. Recent, era cât pe ce să izbucnească un con­flict interetnic la Valea Uzului. Ima­gi­nați-vă că o eventuală escala­dare a acestuia i-ar fi pus față în față, din postura de inamici, pe puternicul pre­mier maghiar, Viktor Orban, și pe Viorica Dăncilă, servită cu bilețele de citit pe silabe, de jalnicul ministru Me­leș­canu. Oare cine ar fi fost mai cre­dibil în fața "judecății" opiniei publice internaționale? Și dacă tot a venit vorba despre Ungaria, nu putem să nu ne gândim cu invidie la cum ar fi reacționat Budapesta, dacă ar fi fost în locul României, în chestiunea basa­ra­beană. Pentru că, spre deosebire de Bucu­rești, Budapesta chiar luptă pen­tru oamenii ei din afara granițelor! Și o face agresiv: de ce nu, dacă are de-a face, ca-n România, cu de-alde Dăn­cilă și Meleșcanu? O ultimă mișcare agre­sivă a Ungariei a fost anunțată cu doar câteva zile înainte de Europarla­men­tare și a trecut, evident, neob­ser­vată. Guvernul de la Budapesta toc­mai a lansat o nouă axă de sprijin pentru fermierii din Ținutul Secuiesc. Spri­ji­nul financiar, care ridică mari semne de întrebare privind respec­tarea legis­lației europene pentru con­curență, se des­fășoară fără nici o pie­dică din partea autorităților române. Fundația Pro Economica, care gestio­nează banii guvernului maghiar, acor­dă subvenții nerambursabile, de până la 15.000 de euro, destinate Ținutului Secuiesc, cea mai mare investiție agricolă concen­trată din regiune! Fun­dația Pro Eco­no­­mica canalizează de mai multă vre­me milioane și milioane de euro către fermierii din Transil­vania, printr-un program, practic, inac­cesibil bene­fi­ciarilor care nu cunosc limba ma­ghia­ră! Iar printre proiectele fundației se afă și cele care sprijină achiziția de terenuri (prin finanțarea intabulării) de către maghiarii din regiune. Toate încercările Ministerului de Externe român de a forța Budapesta să deru­leze proiectul "doar cu im­plicarea au­to­rităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu" au fost tratate cu flit de Ungaria. SUA și Rusia fac și desfac în Moldova, Un­garia face și desface în Transilvania, iar România e, din nou, în ofsaid...