Cu ce lichide luăm medicamentele

Gilda Fildan
Multe boli ne obligă să acceptăm un tratament medicamentos.

Citind pros­pectul, aflăm dacă preparatele trebuie administrate înainte sau după masă. Tot el ne infor­mează, printre altele, asupra efectelor și eventua­lelor reacții adverse produse de substanțele active conținute în ele. Însă, dacă ne dorim o însănătoșire cât mai grabnică, nici lichidul cu care înghițim un medicament sau altul nu este lipsit de însemnătate, ci dimpotrivă. Cea mai indicată pentru îngurgi­tarea tabletelor și capsulelor va fi (aproape) întotdeauna apa, cu atât mai mult cu cât are ea însăși o acțiune de reglare și echilibrare la nivelul întregului organism, de ameliorare a durerilor, sti­mulare a irigației sangvine și consolidare a stării generale de bine.
Luați de fiecare dată medicamentele cu su­ficient lichid, pentru ca ele să nu rămână lipite de peretele esofagului. Un pahar de apă plată ar fi cantitatea potrivită. De regulă, ingredientele active din preparatele farmaceutice ajung mai repede în sânge atunci când sunt introduse în organism pe stomacul gol - astfel, și efectele lor se vor face simțite mai rapid. Totuși această constatare nu se verifică în cazul tuturor medicamentelor și nici la toți pacienții.
Atunci când înlocuim apa cu un lichid inadec­vat, acțiunea pe care așteptăm s-o aibă medica­mentele poate fi diminuată sau chiar anulată. De aceea, la unele lichide este mai bine să renunțați, iar la altele se recomandă prudență.

Sucul de grepfrut și medicamentele - o asociere riscantă

Riscurile și posibilele efecte secundare ale unui preparat sunt prezentate amănunțit în prospect, producătorul are această obligație. Dar nicăieri nu se menționează faptul că există lichide care au pro­prietatea de a influența negativ acțiunea medica­men­telor sau/și pot interacționa cu ele într-un anumit mod. Un exemplu îl constituie sucurile de fructe, care conțin numeroase substanțe vegetale secundare, precum și vitamine, calciu, fier sau mag­neziu și pot reacționa chimic cu principiile active ale preparatelor far­maceutice. În special sucul de grepfrut, prin furanocu­ma­rinele prezente în com­poziția sa, anihilează total efectul multor medicamen­te sau le poate crește masiv concentrația, ceea ce uneori devine o amenințare pentru viața bolnavului. Însă, indi­ferent dacă este vorba de o sporire sau o diminuare a acțiunii preparatului sub influența sucului de grepfrut, urmările sunt în egală măsură defavorabile. Pacientul are fie de suportat consecințele unei supradozări, fie se simte ca și cum nu și-ar fi administrat deloc medicamentul. Printre reacțiile adverse se numără erupțiile cu­tanate, amețelile, durerile de cap și dificultățile de respirație.
Dacă până în 2008, specialiștii identificaseră numai 17 preparate incompatibile cu sucul de grep­frut, între timp, numărul lor a urcat la 44, după cum informează colectivele de cercetare anglo-canadiene, reunite în cadrul prestigiosului Lawson Health Research Institute. Dintre cele 27 de medi­camente adăugate pe listă în ultimii ani, 13 pot provoca un stop cardiac. Totuși, acest risc rămâne încă necunoscut publicului larg. Și, din păcate, el implică preparate cu administrare zilnică, incluse în mod obișnuit în tratamentele de întreținere prescrise persoanelor în vârstă, cum sunt, de pildă, cele pen­tru reducerea nivelului de colesterol sau a tensiunii arteriale (betablo­can­te). Însă furanocumarinele nu se găsesc numai în grepfrut, ci și în alte citrice - ca lămâile, limetele sau portocalele amare. Întrucât aces­tea din urmă sunt întrebuințate frecvent la prepararea băuturilor ră­coritoare, a gemurilor și lichiorurilor, ar fi reco­mandabil să evitați asocierea unor asemenea ali­mente cu medicamentele amintite mai sus. Dacă totuși nu doriți să renunțați la ele, aveți grijă să lăsați un interval de două-trei ore între momentul când le consumați și administrarea medicamen­telor. În cazul când aveți nelămuriri sau ezitări, luați legătura cu medicul dvs.

Alcool și medicamente - cât de periculoasă este combinația?

Și asocierea medicamentelor cu alcoolul poate declanșa interacțiuni primejdioase, mai ales în cazul psihotropelor (calmante și somnifere), ale căror efec­te se intensifică uneori dramatic, putându-se ajun­ge în situații extreme chiar și la un stop cardio­respirator. Se recomandă o prudență maximă la com­binarea alcoolului cu opioidele (morfina și co­deina), precum și cu preparatele hipotensoare, de­oarece alcoolul dilată vasele de sânge și scade ten­siunea arterială. În aceste condiții, poate surveni câteodată chiar și un colaps al sistemului circulator. În timpul tratamentului cu anumite antibiotice, cum ar fi metronidazolul, întreruperea consumului de alcool este necesară pentru prevenirea unor even­tuale complicații. Pacienții suportă efecte secundare extrem de neplăcute, printre care se numără grețu­rile, tahicardia și transpira­țiile abundente. Ingerate îm­pre­ună cu alcoolul, anal­ge­zi­cele de tipul ibuprofenului sau al aspirinei lezează mucoa­sa stomacului, nefiind exclus nici riscul unor hemoragii gas­trice. Diabeticii care urmează un tra­tament medicamentos sunt de asemenea sfătuiți să evite alcoolul, pentru a nu risca să se confrunte cu scăderi bruște și necontrolate ale glicemiei.

Cafea și medicamente - o idee deloc inspirată

O ceașcă de cafea la micul dejun vă trezește și vă dă imboldul necesar pentru a începe ziua cu mai mult elan. Dar nu este bine să înghițiți medi­ca­mentele de dimineață cu cafea. Atunci când vă luați pastilele dimineața, fiți prudenți nu numai cu cafeaua, ci și cu celelalte băuturi care conțin cofei­nă: ceaiul negru și verde, mate, licorile de tip Cola și diversele energizante, fiindcă este posibil să aveți surpriza unor urmări nedorite. Cafeaua face mai puternică acțiunea unor preparate destinate tiroidei (ex. tiroxina), ca și pe cea a anumitor me­dicamente contra astmului, provocând neliniște și palpitații. De aceea, după administrarea lor ar tre­bui să așteptați cam o jumătate de oră până la micul dejun și mai ales până la momentul când vă beți cafeaua, pentru a nu tulbura resorbția substan­țelor active în organism. Asocierea cu băuturile cu conținut de cofeină diminuează efectul hipoten­soa­relor, al antidepresivelor și antihistaminicelor (ex. Claritin, Fenistil sau Zyrtec). Pilula contra­ceptivă întârzie degradarea cofeinei în organism. Iar fierul din suplimente se asi­milează mai greu din cauza tananților prezenți în cafea și în ceaiul negru. Știind toate acestea, veți înțelege că este mult mai sănătos să vă luați doza matinală de medicamente cu un pahar de apă și nimic altceva.

Laptele blochează acțiunea anumitor medicamente

Unii sunt de părere că laptele ar fi sănătos, pe când alții susțin contrariul. Pe această temă s-au purtat dezbateri nesfârșite și încă nu s-a ajuns la o concluzie fermă. Sigur este, deocamdată, doar faptul că el conține nutrienți importanți, cum sunt proteinele, grăsimile, zaharurile, vitaminele, mi­ne­ralele și oligoelementele. Dar nu oricine știe că anumite medicamente n-ar trebui luate cu lap­te, deoarece astfel, acțiunea lor ar fi considerabil di­minuată, dacă nu chiar blocată complet. De ase­menea, și brânzeturile creează probleme, din cau­za conținutului lor de calciu. O pru­dență deosebi­tă se impune la com­binarea lap­telui cu an­ti­bio­ticele ce combat infec­țiile căi­lor urinare. Substanțele lor active reacționează cu calciul din produ­sele lactate, iar de aici rezultă for­marea unor clustere (aglomerări de molecule), care nu mai pot trece prin peretele intestinului pentru a pă­trunde în fluxul sangvin. Drept urmare, antibio­ticele rămân în intestin, sunt digerate și apoi eli­minate odată cu materiile fecale. Așadar, ele nu-și îndeplinesc rolul de a distruge germenii patogeni. Totodată, există pericolul ca bacteriile să dezvolte în timp rezistență la acțiunea antibio­ticului, ceea ce ar fi extrem de periculos.
Se recomandă insistent evitarea laptelui și la administrarea preparatelor cu fluoride, ce au drept scop întărirea oaselor. Deoarece, în combi­nație cu laptele, acestea dau naștere unor săruri greu solubile, care fac ca asimilarea medicamen­telor să se producă mai lent. Fiți atenți și atunci când luați tablete cu fluor pentru întărirea smal­țului dentar. Nu le înghițiți cu lapte, fiindcă par­ticulele de calciu se plasează pe dinți în aceleași locuri ca acelea de fluor, astfel încât organismul nu va beneficia decât parțial de pe urma aportului de fluoride. Tocmai de aceea, este contraindicat să beți lap­te imediat după ce v-ați spălat pe dinți: pasta de dinți întrebuințată și-ar pierde efectul de prevenire a cariilor.
La fel stau lucrurile și în privința biofosfonaților, utili­zați în tratarea os­teo­porozei. Aso­cierea lor cu laptele deter­mi­nă o va­lorificare mai redusă a lor în or­ga­­nism. Nu renunțați la lapte și pro­duse lactate, însă asigurați-vă că faceți o pauză de două-trei ore de la ingerarea lor până la administrarea de prepa­rate far­maceutice.
Întrucât unele ape minerale au o încărcătură mare de calciu, potasiu și magneziu, se pune în­tre­­barea dacă sunt sau nu adecvate pentru a fi bău­te împreună cu medicamentele. Din păcate, nu. Căci, din pricina ponderii ridicate deținute de minera­le­le din structura lor chimică, ele produc exact ace­lași efect ca laptele. În astfel de situații, opțiu­nea cea mai bună va fi întotdeauna apa de la robinet.


În concluzie: de dragul sănătății dvs., este mai bine să vă abțineți de la consumul de alcool în perioadele când luați medicamente.