MARIUS GRECU Primar (PNL), comuna Axente Sever, jud. Sibiu - "Nu promite mai mult decât poți"

Camelia Starcescu
PRIMARII NOȘTRI

Venind dinspre Mediaș, localitatea Axen­te Sever e "lipită" de Copșa Mică, exis­tând un singur panou care indică unde se termină una și începe cealaltă. Case colorate, cu zonă verde îngrijită și ronduri de flori în față, mărginesc DN 14, care străbate satul-centru de comună ce poartă numele ilustrului revoluționar pașoptist, originar de pe aceste meleaguri, Ioan Axente Sever. Marius Grecu, primarul comunei, e de profesie jurist. Din 2000, a fost consilier local, iar din 2004, viceprimar. Candidatura la pos­tul de primar a fost o provocare pe care și-a asumat-o. Conduce comuna din anul 2008 și-și dorește s-o mai facă măcar încă un mandat.

Întâi infrastructura, apoi distracția

- Cum ați "sărit" de la consilier local la pri­mar?

- Încă de când am fost doar consilier local am observat că fiecare ședință se termina cu o ceartă. Am decis să candidez ca primar, pentru că vă­zusem că sunt lucruri care pot fi făcute, dar nu se prea voia asta. Comuna nu avea rețea de apă, nu era canalizare, primăria funcționa într-o clădire veche, depășită, fără grup sanitar... Aceasta a fost una din ambițiile mele inițiale, să rezolv problema unui nou sediu pentru această instituție.

- Se pare că ați reușit!

- Da, deși n-a fost foarte ușor. Clădirea în care se află acum sediul primăriei a fost construită prin anii '80, aparținuse cooperației. Era într-o stare jalnică, dar în primul mandat am reușit s-o reno­văm și s-o modernizăm, ca să corespundă ce­rin­țelor actuale. Acum avem unde să primim de­legații care vin chiar și din străină­ta­te, dar, ce e cel mai im­por­tant, avem un spațiu ci­vilizat în care să ne des­fășurăm ac­ti­vita­tea și să-i deser­vim pe ce­tățeni.

- Foștii colegi, con­silieri locali în pri­­mul dvs. mandat, mai sunt în echipă? Vă susțin, vi se o­pun?

- E o întrebare foarte bună. Am un nu­cleu de consilieri PNL, opt din totalul de 13, iar patru sunt încă din primul meu mandat ca primar. Am o satisfacție deosebită că, la nivelul Consiliului Local, nu am nicio problemă în a trece proiectele de hotărâre, nu e niciun scandal, nicio ceartă, ședințele nici nu durează mult, pentru că îmi sunt deja cunos­cute stilul și mentalitatea: atâta timp cât vrei să faci ceva bun și frumos pentru comună, e greu să vii și să votezi împotrivă doar pentru că așa îți cere partidul tău. Am depășit cu toții faza asta și se și vede în dezvoltarea localității.

- Cu ce vă lăudați, domnule primar? Care sunt aceste schimbări în bine de care vorbiți?

- Uff! Am evitat, când am candidat, să fac prea multe promisiuni, căci cu promisiunile trebuie să fii foarte atent. Te ia ușor valul și, dacă nu faci ce-ai promis, e rău. Sunt multe realizări, dar am să amintesc doar câteva. Axente Sever este prima comună din țară în care s-a înființat o secție de Poliție Rurală. Rețeaua de apă-canal este realizată deja în proporție de 80-85 la sută. Este un proiect ce se tărăgănează de 11 ani, din cauza unei firme din Copșa Mică ce a intrat în faliment. Acum, sun­tem arondați operatorului de apă-canal din Me­diaș și sperăm ca, anul viitor, să fie finalizată alimentarea cu apă, iar în următorii doi ani, și canalizarea.
Apoi, căminele culturale din cele trei sate ale co­munei - Axente Sever, Agârbiciu și Șoala - care se aflau într-o stare avansată de degradare, sunt reabilitate în totalitate, la standarde moderne, cu mobilier nou, camere frigorifice, bucătării, grup sanitar. În curs de implementare avem, acum, cel mai mare proiect din comună, de după 1989: modernizarea drumului comunal Șoala-Agâr­biciu, în lungime de 8,2 km. Proiectul, în valoare de peste 5 milioane de euro, prevede realizarea de rigole, podețe, guri pentru captarea apei, ziduri de sprijin și turnarea de covor asfaltic pe o lun­gime de 1 km în Agârbiciu și în întreg satul Șoala.

- Investitori vin în zonă?

- Suntem o comună mărișoară, cu 4.370 de lo­cuitori. Din fericire, am reușit să aducem inves­titori, căci politica e politică, dar, la nivel local, economicul primează. Investitorii ne sprijină financiar și preiau forța de muncă pe care am moștenit-o ca "asistați social". Ce să vă spun? În pri­mul mandat, aveam 250 de persoane bene­ficiare de ajutor social, iar acum mai sunt doar 25, care într-adevăr sunt persoane cu probleme. I-am încurajat să meargă la muncă, mă bucur că au înțeles și nu mai avem astfel de presiuni sociale. Avem o fabrică de mobilier din lemn la Agâr­biciu, cu 40 de an­gajați, la Axente Se­ver e o firmă de ca­blaje, cu 150 de an­gajați, o alta ce co­lectează și îm­bu­te­liază miere pentru Ger­mania, trei ba­las­tiere și cel mai mare parc foto-vol­taic din zona de nord a ju­dețului Si­biu. Spe­răm să con­tinuăm, pentru că văd că sun­tem cău­tați, vorba se duce de la un in­vestitor la altul.

"Guvernul încurajează prostul management"

- Ați amintit de reabilitarea căminelor cultu­rale. Există viață culturală în Axente Sever?

- Din fericire, da. Am reușit să revigorăm via­ța culturală, începând cu un cor al comunei, nu­cleu în jurul căruia organizăm, încă din 2008, un fes­tival de colinde. La Agârbiciu, avem un ansam­blu de dansuri populare pentru copii, de care ne ocupăm în colaborare cu Ansamblul "Junii Si­biului", iar la Șoala, tot în cadrul unui proiect cultural, vecinătățile din localitate - care încă sunt active - se adună în luna ianuarie în cadrul unui eveniment cultural. Am organizat o singură dată eve­nimentul "Fiii satului", pentru că am consi­derat că e mai important să băgăm bani în ce e ne­voie în comună, să punem la punct infrastructura și alte urgențe, abia apoi să organi­zăm astfel de evenimente cultural-artistice.

- Comuna Axente Sever are, însă, și un re­cunoscut potențial turistic...

- Desigur! Cetatea din Axente Sever e printre pu­ținele din zonă ce au amenajate în incintă atât un muzeu, cât și camere de cazare. La Agârbiciu, cetatea e în renovare, iar la Șoala e o herghelie de cai unde se practică această formă de agrement. Prin intermediul GAL "Podișul Mediașului", am implementat proiectul "Pe urmele lui Ioan Axente Sever". Am amplasat indicatoare de orientare spre obiectivele turistice, în patru limbi, cu aju­torul cărora turiștii pot să se orienteze ușor și să cunoască istoria zonei. Pot fi vizitate casa me­mo­rială Ioan Axente Sever, bisericile ortodoxe și cele evanghelice, toate, monumente istorice.

- Bănuiesc că viața comunei nu e colorată, toată, în roz. Cu ce probleme vă confruntați?

- În primul rând, ne luptăm cu mentalitatea oamenilor în legătură cu păstrarea curățeniei în co­mună. Nu suntem singurii care au această pro­blemă, dar cred că și mass-media ar trebui să ex­plice mai des și mai amănunțit ce anume în­seamnă colectarea selectivă a deșeurilor și cât e de importantă. Avem acțiuni numeroase în par­te­neriat cu școlile, dar se pare că e nevoie de mai mult. O altă problemă ar fi că dispunem de foarte puțin teren intravilan. Avem multe solicitări din par­tea tinerilor, care vor să-și construiască o lo­cuință, dar nu avem teren disponibil. Și cea mai neplă­cută dintre probleme este cea a traficului infernal de pe DN 14, mai ales pe perioada verii, când se întâmplă să aștepți și câte 10 minute până să reu­șești să traversezi strada. De aceea, inten­ționăm să depunem un proiect pentru realizarea unei cen­turi ocolitoare, între Axente Sever și Agâr­biciu.

- Cum vă descurcați cu haosul acesta la nivel legislativ și financiar?

- E bine zis haos! Am înțeles poate mai repede că investitorii ne ajută la bugetul local și lucrăm pe proiecte, ca să completăm cu banii pe care nu-i primim de la Guvern. Se încurajează prostul ma­nagement și suferă localitățile bine gospodărite.

- Ce credeți că aleg oamenii: omul sau par­tidul?

- La țară, se simte foarte bine dacă oamenii te vor sau nu. E o diferență între alegerile parla­men­tare și cele locale, pentru primar, unde e o listă de nume și unde e doar un om. La țară, încă se vo­tea­ză omul, nu partidul. Dacă oamenii au încre­dere în tine, dacă văd că ai făcut ceva, că ai făcut ceea ce le-ai promis, al lor ești! Im­portant e să nu pro­miți niciodată prea multe, că te poate lua valul și dacă promiți și nu faci, e rău. Dar, dacă împlinești ce-ai promis, la final, asta te face să poți mer­ge cu capul sus în fața oamenilor.