Marea ca medicament

Alina Olteanu
O vacanță pe litoral poate însemna cu mult mai mult decât un prilej de a ne relaxa, bucurându-ne de soare, de apă, de sunetul liniștitor al valu­rilor și de nisipul fin și fierbinte, în care ne înfundăm tăl­pile. Marea, în sine, e un miraculos medicament natural, cu efi­ciență multiplă: apă sărată și aer marin, alge, soare și nămol, care ne scot la liman când avem imunitatea slă­bită, reuma­tism, o circulație san­gui­nă deficitară, anu­mi­te afec­țiuni ale pielii, proble­me ginecologice.

Medicament pentru piele

Apa mării conține nume­roa­se substanțe prețioase pentru să­nătate, pre­cum stronțiul (care are da­rul de a calma iritațiile pielii) magne­ziul (supranumit în medicina tra­dițională chineză mineralul frumuseții și care, pe lângă faptul că oferă pielii un aspect catifelat, acționează ca un protector celular natural, faci­litând detoxifierea), zincul (care ajută la vinde­carea mai rapidă a le­ziunilor create de acnee) ori seleniul (care prote­jează pielea de efectele nocive ale soarelui). Îm­băindu-vă cât mai des în apa mării, puteți face să bată în retragere afecțiuni ale pielii precum pso­riazisul, acneea, eczemele us­cate, alergia cuta­nată și micoza piciorului. Băile în mare ajută, de asemenea, la cicatrizarea rapidă a rănilor super­ficiale de la nivelul tegumentului.
Nămolul, un alt neprețuit dar al naturii, care se găsește pe litoralul românesc, de pildă la Techir­ghiol și la Eforie, este folosit și în tratamentul unor afecțiuni deosebit de neplăcute. Băile cu nămol sau împachetările calde sunt indicate în tratarea psoriazisului, eczemelor cronice și a der­matitei atopice.
Sarea, care se găsește din abundență, atât în apa mării, cât și în aerul din zona litoralului, are un efect exfoliant și îndepărtează din piele enzimele care favorizează inflamația. Sarea are un important efect antibacterian, ajutându-ne să scăpăm de infecții.
La rândul său, soarele acționează benefic asu­pra pielii afectate de psoriazis, neurodermită, acnee, eczeme și infecții fungice. De asemenea, razele soarelui ucid bacteriile periculoase, cau­zatoare de infecții, accelerând procesul de cicatri­zare a pielii. Femeile care se aleg cu iritații în urma alăptării sunt de altfel sfătuite să-și expună sânii la soare pentru a grăbi vindecarea zonei sensibile a mamelonului.
Algele, de care ne văităm când mergem la mare, sunt și ele un veritabil balsam pentru te­gument. Bogate în minerale și oligoelemente, ele sunt minunate pentru calmarea și regene­rarea pielii, redarea elasticității, atenuarea petelor și echilibrarea secreției de sebum. Prin­tre algele benefice pentru sănătate, care prosperă pe litoralul românesc, se numără Ulva lactuca (supranumită salata de mare, fiind un aliment obișnuit în numeroase părți ale lumii), Porphyra leucosticta, Ceramium rubrum și Cystoseira bar­bata, surse importante de iod, vitamina C, ca­rotenoizi, agar și alginați, compuși cu uti­lizări multiple în industria cosmetică. Pentru rege­ne­rarea pielii, sunt reco­man­date curele cu băi de alge proas­pete sau uscate (ele se rehi­dratează rapid, odată bă­gate în apă), dar și împa­che­tările parțiale sau to­tale cu alge, care elimină toxi­nele, hidratează și relaxează pielea. Împachetările cu alge, care se pot face în mul­te centre specializate de pe litoralul românesc, ajută toto­da­tă la reducerea stratului de celu­lită.

Marea și imunitatea

Cum apa de mare conține din belșug vitamine, minerale, aminoacizi, precum și orga­nisme vii, ea are și un efect de întărire a imunității organismu­lui. Putem profita de ea și mul­țumindu-ne cu o bălăceală, pen­tru că toate aceste elemente be­nefice conținute de apa de mare se absorb cu ușurință prin piele. Se recomandă, însă, să înotăm, pentru că mișcările pe care le implică fac adevărate minuni pentru rezistența organismului. Ambițioșii sunt liberi să plu­seze: imunitatea se fortifică și mai mult dacă alternăm cât mai frecvent statul la plajă cu intra­tul în apa mării.
Nisipul contribuie și el la călirea organismului, dacă alternăm, când pășim, zonele umede cu cele încinse de soare. Pentru asta nu trebuie decât să ne plimbăm desculți, ba în zona unde nisipul se întâlnește cu marea, ba în cea unde acesta este uscat și fierbinte.
Nămolul rece. Primul pas este să stăm la soare până nu mai putem de cald, după care ne ungem bine cu nămol rece, de preferință pe tot corpul. Nămolul este apoi lăsat să se usuce pe piele până când începe să se deschidă la culoare, devenind mai degrabă gri decât negru, și se crapă. Odată ce nămolul s-a uscat și ne simțim iar încinși la maxi­mum de soare, ne spălăm înotând în apa care in­variabil ni se va părea deosebit de rece. Apoi repe­tăm întreaga operațiune.
Aerul salin - pentru un efect sporit asupra căilor respiratorii, sunt recomandate plimbările prelungite pe plajă, în imediata apropiere a apei, în special în orele dimi­neții ori la ceas de seară.
Razele soarelui determină organismul nostru să producă vitamina D, care contribuie în mod esențial la întărirea sistemului imunitar, dar cu condiția să vă expuneți la soare doar în orele di­mineții și după-amiezii, când acesta nu arde exa­gerat de puternic.

Marea și reumatismul

Reumatismul îmbracă multe forme, dar marea are ac de cojocul celor mai multe dintre ele. Ea este atât de utilă în combaterea bolilor reumatice, încât multă lume se duce pe litoral special pentru a se trata împotriva lor, fie în centre specializate, cum sunt de pildă cele de la Techirghiol sau Efo­rie, fie pe cont propriu, profitând, pur și simplu, de natura din jurul lor.
Așa-numita cură heliomarină îi ajută mai ales pe cei afectați de reumatism la nivelul articula­țiilor mici ale mâinilor și picioarelor și al co­loanei vertebrale. Durerile reumatice pot fi de asemenea alinate prin băi cal­de de nisip. Un alt ajutor de nădejde este dat de băile cu nămol, recomandate de pildă în artroze ale articulațiilor periferice și ale coloanei ver­tebrale, periartrite de umăr sau șold, tendinite, spondilită anchilozantă și fibromialgie. Dacă nu vrem să ne cufun­dăm cu totul în nămol, putem opta pentru împachetările cal­de, caz în care acoperim doar zona care ne creează pro­bleme.

Marea și problemele ginecologice

Tare neplăcut mai e să ne confruntăm cu un discon­fort în zona intimă, tocmai când să mergem și noi în vacanță, pe litoral. Aflați însă că exact acolo putem găsi leacul pentru multe dintre problemele noastre de natură ginecologică. Întrucât apa de mare este bogată în sare, iod și alte substanțe cu efect antifungic, ea are între altele darul de a echilibra flora vaginală. Așa se face că băile în apa mării ne pot ajuta, de pildă, atunci când suferim de o infecție cu candida.
De mare folos ne pot fi și băile cu nămol, care sunt recomandate în anexite, tulburări de ciclu menstrual, dar și infertilitate. O altă variantă de urmat sunt împachetările cu nămol, care se pot dovedi utile în tratarea bolii inflamatorii cronice pelviene, dar și în dereglările ciclului menstrual sau în prevenirea instalării menopauzei.

Marea și circulația sanguină

Litoralul le face bine și celor care au probleme cu circulația sângelui. În primul rând, el ne oferă ocazia de a face mai multă mișcare ca de obicei, atât înotând în apa binefăcătoare a mării, cât și plimbându-ne sau zbânțuindu-ne pe plajă. Mersul desculți pe nisip este aur curat pentru circulație, stimulând puternic toți centrii care se găsesc în tal­pă. Cei curajoși pot de altfel să meargă și pe pietre, care stimulează și mai mult circulația. O altă metodă binevenită, care are darul de a stimula nu doar circulația, ci și musculatura, este mersul prin mare, în locurile unde apa ajunge până pe la genunchi.
Circulația este stimulată și de razele ultravio­lete, dar și de terapia cu nămol rece, care este de folos în special în caz de tulburări de circu­lație peri­ferică. Dacă nu ne surâde pers­pectiva de a ne supu­ne organismul schimbărilor bruște de tem­pe­ratură pe care le presupune te­rapia cu nămol rece, ne putem acti­va cir­culația cu ajutorul băilor de nă­mol ori al îm­pachetărilor cal­de, care con­stau din aplica­rea de nămol la temperatura de 40-45?C, timp de 15-30 minute.
Valurile ne pot fi și ele de folos, prin masajul pe care-l efec­tuează asupra pielii. Acest masaj poate ajuta la drenajul ede­melor, inclusiv al celor pro­duse prin insuficiența circulației venolim­fatice de la nivelul picioarelor, și are totodată darul de a îndepărta lichidele în exces.

Marea și problemele respiratorii

Prețul aerului curat și bogat al mării se dato­rează în mare măsură brizei care-l împrospătează în permanență, dar și salinității ridicate. Aerul de la mare este atât de special, că până și doctorii sunt nevoiți să recunoască faptul că încă nu s-a inventat aparat capabil să producă aerosoli la fel de binefăcători. Ei se formează când valurile se sparg în larg sau se lovesc de țărm, și pot ameliora numeroase afecțiuni respiratorii, precum astmul, bronșita, faringita, laringita alergică, rinita sau rino-sinuzita, contribuie la sănătatea generală a plămânilor și grăbește vindecarea acestora.
Cum putem profita însă la maximum de aerul bun de la mare?
Specialiștii spun că ideal este să mergem pe țărm încă din zorii zilei - adi­că pe la șase sau șapte dimi­neața, și să facem plimbări cât mai aproa­pe de apă, cam până pe la ora nouă (după ce se încălzește mai tare, calitatea aerosolilor nu se mai ridică la același nivel). Dacă, dintr-un mo­tiv sau altul, nu dorim să o pornim la pas atât de de­vre­me, ne putem mul­țumi să stăm în imediata apropie­re a apei, unde se află aerul cu cea mai mare con­centrație în minerale.
În intervalul orar în care este contraindicat să facem plajă din cauza peri­colului reprezentat de razele ultraviolete, putem să ne ex­punem la aerosoli făcând o plimbare pe faleză ori, și mai bine, pe dig. După amiaza sau seara ne putem aventura din nou direct la malul mă­rii pentru o nouă plimbare. Ritualul tre­buie apoi repetat cel puțin zece zile pentru a avea efectul scontat, sau două-trei săptă­mâni, pentru obținerea unui efect maxim. În cazul rinitei cronice acute, ne putem slu­ji de apa mării pe post de instilații na­zale, pentru a ameliora simptomele.

Marea și inima

Celor care suferă de probleme cardiace grave li se recomandă, în general, să evite litoralul. Totuși, există și situații în care suferinzii de inimă - atâta vreme cât nu exagerează cu efortul și cu statul la soare - au de câștigat dacă merg la mare. Con­tactul cu apa de mare duce la normali­za­rea tensiunii arteriale, inducând o stare de bine, care facilitează un somn liniștit. Îno­tul are la rândul său darul de a întări ini­ma (dar și de a preveni apariția unor afec­țiuni cardiace). De asemenea, după cum relevă un studiu publicat în 2012 în re­vista americană "Nature Medicine", expunerea la soare contribuie la o rezistență cardiacă superioară. De ce? Pentru că lumina naturală stimulează producția proteinelor din creier, care sunt vitale pentru controlul metabolismului car­diac în timpul unui infarct. Așa se face că soarele are darul de a diminua predispoziția la un atac cardiac și de a reduce, totodată, șansele apariției complicațiilor odată ce acesta s-a pro­dus. În plus, contactul direct cu razele soa­relui (cu măsură, de­sigur) conduce la scăderea tensiunii arteriale a celor care suferă de hiperten­siune. Pe seama razelor de soare este pusă și ca­pacitatea de a penetra țesutul cutanat și de a curăța sângele și vasele sanguine.
În ajutorul inimii pot veni și algele, întrucât fibrele alimentare pe care le conțin împiedică depunerea de grăsimi pe pereții vaselor sangvine și reduc astfel riscul de ateroscleroză și infarct miocardic.

Marea și detoxifierea

Se știe că litoralul este plin de tentanții, între acestea numărându-se și cele de a face exces de mâncare și alcool. Dar aceeași mare ne ajută să scăpăm de toxine cu mai puțin efort decât în mod normal. Și asta nu doar pentru că, încălziți de la statul la soare, ne vine să bem mai multe lichide ca de obicei. Și nici doar pentru că la mare tindem adesea să facem mai multă mișcare. Chiar apa de mare în sine, ingerată în cantități mici, are calita­tea de-a curăța colonul, devenit prea leneș, din pricina stilului de viață predominant sedentar. La rândul lor, algele detoxifiază pielea, dar au și efect energizant asupra ficatului, facilitând eli­minarea toxinelor din organism. Pentru o detoxi­fiere gene­rală a organismului, puteți apela, de asemenea, la împachetările și masajul general cu nămol.

Marea și psihicul

Litoralul ne oferă numeroase căi de a alunga stresul, de a ne reculege și a ne încărca bateriile. Băile de soare, bunăoară, ne sporesc rezistența la stres, reduc nivelul de agitație și stimulează pro­ducerea de serotonină, "hormonul fericirii", care ne oferă o dulce stare de bine, creșterea nivelului de melatonină, care influențează somnul și dis­poziția, dar și stimularea vitaminei D, care joacă un rol esențial în funcționarea cerebrală. Pentru a avea doar de câștigat de pe urma plajei, este însă recomandabil ca expunerea directă la soare să fie scurtă (câte 15 minute) și să aibă loc la orele di­mi­neții sau după ora 16.00 sau 17.00 (în funcție de lună), când el nu mai bate chiar atât de tare.
Mult mai lipsită de restricții este în schimb apa mării. Bogată în magneziu și litiu, ea ne relaxează mușchii și are efecte calmante, sta­bilizând nivelul de serotonină. Asta, ca să nu mai vorbim de faptul că ne oferă prilejul de a înota sau măcar de a ne bălăci în voie. Aceste activități fizice ne dau o stare de voie bună, urmată de o oboseală plăcută, care conduce la rândul ei la un somn odihnitor, atât de vital pentru regenerarea noastră mentală și sufle­tească.
Nisipul de la malul mă­rii poate fi un alt aliat de nă­dejde al psihicului nos­tru. El ne calmează nervii, gra­ție senzațiilor tactile plă­cute pe care le oferă, ne întâmpină cu căldura lui atunci când ieșim din apă, dar ne și răcorește, când e umed. Deosebit de rela­xante sunt băile cu nisip. La rândul lor, plimbările pe care le facem desculți, la malul mării, sunt vestite pentru capacitatea de a ne reda seninătatea și liniștea sufletească.