PSD-ul n-a murit, doar s-a odihnit un pic

Ciprian Rus
Doar o lună de zile a durat panica PSD după "pedeapsa" primită de la electorat la ale­gerile europarlamentare.

Scenariu pre­vi­zibil, probat și după drama de la Colectiv, care s-a lăsat cu demisia Guver­nului Ponta. Au stat și atunci o vreme în planul doi PSD-iștii, du­pă care au început să pună bețe în roate guvernului tehno­crat condus de Dacian Cioloș, deși începuse să facă minuni (fie doar și legile de ocrotire a pădurilor). Le-a reușit PSD-iștilor, dovadă că au luat imediat puterea înapoi, cu o majoritate care se mani­festă neîngrădit și azi. Scorul de la Europar­lamentare și condamnarea liderului Liviu Dragnea i-a făcut pe unii să spere, naiv, că PSD va învăța ceva din lecția dată de români. Nimic mai fals: scurta derută a fost pricinuită, e limpede acum, de dispariția după gratii a liderului, nu de mesajul votanților. De îndată ce s-au făcut regrupările în partid, lucrurile au repornit de unde fuseseră lăsate înaintea alegerilor. Doar că mutarea șefului după gra­tii, în loc să limpezească apele, le-a tulbu­rat. Viermuiala interesată în jurul primului mi­nistru a crescut. De unde erau unu-doi bene­ficiari ai legilor, acum fiecare baron sau baro­naș din PSD încearcă să-și rezolve proble­mele pe lângă doamna premier. Iar motive de agitație sunt destule, după ce trei ani de zile, partidul a fost captiv intereselor imediate ale șefului său!
Și uite așa, abia de scăpasem de mult-trâmbițata ordonanță de guvern pe Justiție, că ne-am pricopsit, "vara, ca hoții", în plin se­zon de concedii, cu frumusețe de OUG pentru modificarea Codului Administrativ. Într-un moment în care opoziția încă mai scurge cupele de șampanie de după victoria în ale­gerile europene, într-un moment în care ro­mânii și-au descărcat frustrarea la cabina de vot, într-un moment în care toată lumea e cu gândul la concedii, PSD vine cu o ordonanță de guvern absolut catastrofală, echivalentă cu amnistia pentru baronii locali.
Sunt multe bombe ascunse, ne vom da seama de ele doar când vor exploda, dar, chiar și așa, câteva direcții nocive sunt vizi­bile cu ochiul liber. Una dintre ele îi vizează pe primarii și președinții de Consilii Jude­țene: de acum înainte, marile "tunuri" vor putea fi date fără semnătura lor, căci legea mută răspunderea pentru actele adminis­tra­tive ilegale, de la primari, către funcționarii publici. De acum, ca să truchezi o licitație sau ca să faci un transfer suspect de active e de ajuns să ai un funcționar obedient la înde­mâ­nă și să-l pui să semneze el. Gata cu abuzul în serviciu la baronii locali, trai pe vătrai! O altă prevedere criminală, la propriu și la fi­gurat, se referă la administrarea patrimo­niu­lui. Hotărârile privitoare la patrimoniu vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție (nu două treimi ca până acum). Adio clădiri istorice, adio parcuri naționale ce vor fi oferite pe tavă sus­țină­torilor PSD. Prevederea e, de fapt, o invitație fără perdea pentru primari să fure mai simplu decât până acum. Despre intro­du­cerea pen­siilor speciale pentru aleșii locali nici nu mai are rost să vorbim! Cam asta a învățat PSD-ul după pierderea alegerilor. Iar până la ale­gerile generale, mai e încă mult timp...