Magie cu sânziene

Iulia Vlad
Flori sălbatice, înalte și aurii, cu parfum dulceag-amărui, sânzienele sunt nelipsite din ritua­lurile magice ale satelor românești, care își pun în ele nădejde de sănă­tate și frumusețe.

Astăzi, când lu­mea tânjește iarăși după tradiție, n-ar fi rău să reînviem și gesturile simple și înțelepte, prin care femeile știau să-și adauge frumusețea cu flori de câmp. Rețetele pe care vi le propunem se mai prac­tică în satele de munte izo­late, unde n-au ajuns încă genele fal­se și fondul de ten.

Tonic cu sânziene

Se toarnă o cană cu apă clocotită peste 2 linguri cu flori de sânziene. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se tamponează tenul, gâtul și decolteul, zi de zi, dimineața și seara. Are efect de în­tindere și împros­pă­tare a pielii ofilite și îmbă­trâ­nite.

Baie cu infuzie de sânziene

Baia de sânziene este o binecuvântare, mai ales pentru femeile cu pie­lea uscată, veștejită. Adăugați în apa din ca­dă, la temperatura cor­pului, 2-3 litri de infuzie concentrată de sânziene, și stați în apă 15-20 de minute.

Ochi frumoși cu rouă de pe sânziene

În fiecare dimineață, femeile de la țară își ungeau cu rouă de pe sân­zie­ne pleoapele și zona din jurul ochilor, pentru îndepărtarea ridurilor, cearcă­nelor, umflăturilor.

Cremă cu sânziene

O cremă cu efect excepțional asupra pielii se prepară astfel: se spa­lă vârfuri de sânziene proaspăt cu­lese, apoi, cât sunt încă umede, se storc cu ajutorul storcătorului elec­tric. Sucul de sânziene se ames­tecă cu o porție dublă (1:2) de unt proaspăt (untul tre­buie lăsat la temperatura ca­merei cel puțin o oră) până se omogenizează. Se păstrează la frigider nu mai mult de două săptă­mâni. Crema se aplică pe întreg corpul, zi de zi, după baie. Are ca rezultat o piele întinerită, suplă și catifelată. În plus, ameliorează cicatricele, e­rup­țiile cutanate, ulcerațiile și bolile canceroase de piele.