"Caut informații despre planta numită silur"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru ELENA - Hunedoara, F. AS nr. 1031)

Creație a naturii, silurul este o plantă dumne­zeiască, uitată azi din păcate, dar pe care înaintașii noștri o foloseau intensiv. Pentru că nu se găsește la Plafar, cei care vor să beneficieze de virtuțile sale trebuie să și-o caute singuri sau să apeleze la cu­le­gătorii de plante experimentați. Cu toate că se folosește și în guturai, adevărata sa me­nire pe pă­mânt este vindecarea bolilor ocu­lare: stări infla­matorii acute și subacute, con­junctivite, blefarite, traumatisme ale ochiu­lui etc. Iată câteva întrebuin­țări ale silurului:
* Înmuiat în vin, se dă în clo­cot, se folosește la prânz și cină zilnic, în cazul în­ce­țoșării și slăbirii vederii. Sub for­mă de pulbere, se face o cataplasmă în pânză aplicată pe ochi, pe perioada nopții. Tot sub formă de pulbere, inspirat pe nas sau dizolvat în vin și înghițit, întărește simțurile, înlă­tu­ră greuta­tea gândirii și memoriei, accen­tuează luciul ochilor. (Pe vremuri se folosea în cosmetică, deoarece dilata pupilele.)
* Compresele cu infuzie de silur, frunze de nuc, arnică sau mușețel se folosesc în afecțiunile ocu­lare scrofuloase ale copiilor. În ames­tec cu mușețel, se tratează și pun­gile de sub ochi și pleoapele căzute. Același amestec tra­tează și părul gras, cu mă­treață.
* În amestec cu mușețel, își întărește efec­tul în tratamentul ochilor obosiți, injec­tați și al punctelor negre care apar din cau­za oboselii.
Nu se cunosc efecte adverse, dar SUPRA­DO­ZAREA poate provoca intoxicații (otră­viri). Este INTERZISĂ folosirea pe cale inter­nă la copii. Doza maximă zilnică: o cană de ceai (o lin­guriță de plantă).
SUSANA - Baia-Mare

"La doar patru anișori, fetița mea are prolaps rectal"
(Răspuns pentru ANIȘOARA, F. AS nr. 1152)


1. Și băiețelul meu a suferit de aceeași problemă, în jurul vârstei de trei ani (acum are șase ani). Soluția în cazul lui a fost simplă. Fie așezați olița fetiței pe un scăunel, astfel încât pozi­ția copi­lului să imite poziția adultului pe WC, fie renunțați la oliță (statul pe ea pre­dis­pune formarea prolapsului) și obișnuiți copilul să facă pe WC.
IOANA - Sibiu

2. Exact la aceeași vârstă, băiatul meu a făcut prolaps rectal în urma unei dispep­sii. A fost propus pentru operație, dar am refuzat-o. I-am făcut două seturi de câte zece fiole cu Vitamina B6, la interval de o săp­tămână, și totul s-a re­zolvat fără reci­divă. Vă urez să aveți ace­leași rezultate și dvs.
Z. S. - Iași

3. Pentru prolaps rectal vă recomand utilizarea tărâțelor de grâu. Adăugați una-două lingurițe de tărâțe de grâu în orice mân­care servită fetiței dvs., cel puțin o lună de zile. Fetița mea s-a vindecat astfel de această boală, scă­pând de o operație extrem de dureroasă.
CRISTINA - Brașov

4. Am două fetițe și cu una dintre ele m-am confruntat cu aceeași problemă ca și dvs. Am vindecat-o cu băi de tărâțe la funduleț. Se pune la fiert o oală cu apă (de 5-6 litri) și, când dă în clocot, se pun doi pumni de târâțe de grâu. Se lasă puțin oala acoperită, apoi se strecoară apa, se lasă să se răcească puțin, se pune într-un lighean și se bagă fe­tița cu fundulețul în apă, până când apa se răcește. După două săptămâni, fe­tița s-a vindecat.
MARILENA - București

"Cum să-mi dezvăț fiul de fumat?"
(Răspuns pentru EDITH - Cluj, F. AS nr. 1288)


Tutunul este un toxic al sistemului nervos. Nicotina atacă pereții vaselor de sânge îngroșându-i și împiedică circulația sângelui. Prejudiciile pe care le aduce fumatul sănătății constau și în îmbol­năvirea căilor respiratorii (bron­șite, emfizem), a apa­ratului di­gestiv (ulcer, gas­tri­te, colite) sau ale apara­tului circulator (ate­roscle­roză, in­farct miocar­dic, angină pec­to­rală). Fumul ema­nat de la un pachet de 20 de țigări su­pune corpul la un efort mare, scăzând randamentul mun­cii fizice și intelectuale, rezul­tatele la învățătură, o stare de rău, transpirații reci, scade ten­siunea, greață, apar stări de nervozitate până la leșin.
Renunțarea la fumat a­me­­lio­rează starea de să­nă­tate și re­duce riscul boli­lor coro­nariene, de acciden­te vas­cu­lare, de can­cer pul­mo­­nar. Pentru a renunța la fumat, încercați să re­duceți numărul de țigări fumate până renunțați definitiv.
* În paralel cu lupta cu tutunul, consumați zilnic 3-4 mere, acestea fac să scadă dependența de țigări.
* Folosiți Vitamina C, Coenzima Q10 și țineți un regim de detoxifiere, consumând multe legume și fructe.
* Consumați dimineața ceaiuri de salvie sau lemn-dulce, iar seara mestecați îndelung frunze us­cate de obligeană sau pătrunjel verde.
* De câteva ori pe zi faceți gargară cu bicar­bonat de sodiu (o jumătate de linguriță dizolvat într-un pahar cu apă).
Cel mai sigur remediu împo­triva fumatului este voința.
Vă doresc tot binele din lume,
E. ZAMFIR - Drăgășani

"Caut un leac pentru erizipel"
(Răspuns pentru SANDA - Galați, F. AS nr. 1339)


O rudă de-a mea, care a avut aceleași necazuri, s-a vindecat fo­losind următoa­re­le leacuri cu plan­te: aplicarea de cata­plas­me cu frun­ze de salată verde, ușor fierte, com­prese cu rădăcini și frunze de nalbă ma­re (decoct), comprese cu infuzie concen­trată de flori de soc (100 g la un litru de apă). Vă doresc sănă­tate.
EMANOIL S. - Curtea de Argeș

"Mă simt tot rău după două operații de hernie de disc"
(Răspuns pentru M. - Craiova, F. AS nr. 1347)


Pentru hernia de disc, se poate face un ceai din următoarele plan­te: troscot, frunze de frasin, rozmarin, frunze de mes­teacăn, teci de fasole, lumânărică, ghim­pe, isop, gingko biloba și sulfină. Aceste plante au rolul de a scoate reumatismul din organism și de a reface cartilajele care s-au deten­sionat. Se amestecă toate plantele în părți egale, și din acest ames­tec se fac 2-3 căni de ceai pe zi. La o cană cu apă se pune o lin­gură de plante din amestec. Nu se îndulcește cu zahăr.
Este un tratament ieftin, la în­demâna oricui și eficient. Con­sumați cât mai des ceapă. Cu acest ceai se poate trata și artroza, gonartroza și alte boli reumatice.
Vă doresc numai bine!
NEGULESCU D. - Buzău

"Fac foarte des răni în nas și nu pot respira normal"
(Răspuns pentru SIMION G. - București, F. AS nr. 1362)


Singurul remediu pentru problema dvs. este unguentul Poco, care rezolvă definitiv afecțiunea. Și eu m-am confruntat cu această situație și de când l-am folosit, nu mai am nimic. Telefonați la 0264/58.11.36 sau 0744/91.02.93.
MARIA - Deva

"Caut tratament naturist pentru endometrioză"
(Răspuns pentru ANDREEA G. - București, F. AS nr. 1366)


Dragă Andreea, eu am scăpat de endometrioză și chisturi cu tra­tament naturist. Pe lângă acestea, am avut și un virus HPV, și am scăpat definitiv și de el. Trata­men­tul a fost întocmit de un spe­cialist în medicină natu­ristă, doamna Elena Spânu, tel. 0744/87.01.94. Are cabinetul în București. Ce­reți-i ajutorul! Eu, du­pă 3 luni, când am repetat anali­zele și am făcut ecografie intrava­ginală, nu am mai avut nimic.
Cu respect mare față de "For­mula AS", vă mul­țumesc că prin pa­ginile revistei aflăm și noi lea­curi natu­rale, care ne redau sănătatea.
VIVIANA B. - București

"Fiica mea a fost diagnosticată cu hipertricoză congenitală"
(Răspuns pentru CLAUDIA F. - Iași, F. AS nr. 1369)


Vindecătoarea bulgară Vanga recomanda pentru exces de păr pe față și corp: cenușă de lemn. Se umezesc palmele mâinilor și se înmoaie în cenușă, apoi se freacă locul afectat, până ce scoate tot părul. Nu va mai creș­te niciodată, spune ea. Poate nu e plăcut trata­mentul, dar se face treptat și cred că merită efortul. Să vă ajute Dumnezeu!
Felicitări minunatului ziar și celor care îl alcă­tuiesc. Vă doresc multă sănătate și putere de mun­că.
EVA - Timișoara

"Mama și-a pierdut memoria. Cum o pot ajuta?"
(Răspuns pentru LUCIA D. - Reșița, F. AS nr. 1370)


Cu medicamentul FOSFOSERCAPS! Se co­mandă la tel. 0744/87.01.94 sau 021/659.66.82 (ca­binet "Lacrima naturii"). Prețul este puțin "piperat" dar efectul este garantat. Se consumă și ceai de rozmarin și frunze de Ginkgo Biloba, dar nu seara, să nu producă insomnii.
M. CHELMU

"Cum pot scăpa de herpesul genital?"
(Răspuns pentru F.D. - București, F. AS nr. 1370)


* Băi locale, alternative, cu apă în care se dizolvă bicarbonat de sodiu (alimentar), ceai de pelin și sare.
* Aplicarea de pastă de dinți sărată pe herpes, după care se pudrează cu bicarbonat alimentar.
* Aplicarea unguentului Euvirox, produs de Europharm.
* Vaccin antiherpetic "Antiherpin" (din farmacii), produs de Institutul Cantacuzino.
* Aplicarea unguentului Locacorten-Tar.
M. C.