REȚETE DE SLĂBIT - Dieta de vară în 7 zile

Rodica Demian
- Este de origine elvețiană și promite pierderea unui kilogram pe zi. Avantajul ei: este rapidă, simplă, și nu presupune înfometare. Noutatea pe care o aduce: mâncați pe săturate, dar... un singur aliment pe zi -

LUNI

SUCURI
Dimineața, la prânz și seara, se con­sumă sucuri de fructe și de legume (600 calorii).
Ce aveți voie să beți
În total, 1,5 l suc. Su­cu­rile pot fi ames­tecate după dorință. Bi­ne ar fi să le beți proas­păt stoarse, când con­ținutul în vitamine e foarte înalt.
Re­co­mandabile sunt următoarele cock­tailuri:
* o por­tocală + un grepfruit + două lin­gurițe cu suc de lămâie (aduc multă vitamina C).
* 100 ml suc de sfeclă roșie + 100 ml suc de țe­lină + o lin­­guriță cu oțet de mere ( reglementează di­ges­tia).
* 300 g cas­traveți + o lingură cu pătrunjel to­cat se bagă în centrifugă și se ames­tecă apoi cu 100 ml suc de roșii + o lin­guriță suc de lă­mâie (dă sen­zație de sațietate).
* 200 ml suc de mor­covi + 100 ml suc de mere + 1 lin­gură cu ghimbir ras ( bogat în vitamina A).
* 150 ml suc de ananas + 100 ml suc de por­­to­cale + o linguriță cu miez de lămâie tocat (ac­ti­vează circulația sângelui).
În plus: apă minerală, ceai de plante și fructe la discreție.
Slăbitul cu sucuri
Dacă o zi întreagă beți doar su­curi și ceaiuri, puteți pierde ușor 1-2 kg. E recomandabil ca ziua de su­curi să fie fixată la sfârșitul săptă­mâ­nii, atunci când nu aveți prea mult de muncit. Dacă vă hotărâți altfel, lua­ți-vă sti­cle­le cu suc la serviciu.


MARȚI

CARTOFI
Se mănâncă un kilogram de cartofi (700 calorii).
Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți un kilogram de cartofi timp de 20 de minute în atâta apă cât să-i acopere. Apoi scurgeți apa și cu­­rățați cartofii. Iată cum să-i pre­gătiți:
* Sa­lată: tăiați cartofii felii și ameste­cați-i cu puțin suc de lă­mâie.
* Piure: zdrobiți cartofii fierți, ames­tecați-i cu trei linguri de lapte și presărați pe ei pă­trunjel.
* Supă-cremă: fier­beți car­tofii cruzi, curățați de coa­jă, în apă a­mes­tecată cu o lingură de Ve­geta. Pasa­ți-i prin sită, adăugați lichi­dul și verde­țu­rile care vă plac.
La ziua de car­tofi se îngăduie un ou fiert.
Ce aveți voie să beți
La micul dejun: cafea sau ceai. Pes­te zi - ceai de plante și fructe la discreție.
Subțire cu ajutorul cartofilor
Multă vreme au fost "pârâți" că în­grașă. Dar pe nedrept. Cu 68 de calorii la 100 de g cât au, sunt niș­te veritabili campioni ai slăbitului. Dar încă un avantaj: cartofii conțin albu­mină. Când ea se com­bină cu laptele sau cu oul, dezvoltă energii mai pu­ternice decât un biftec.


MIERCURI

OREZ
În ziua a treia aveți voie să mân­cați pe săturate orez (îm­părțit în por­ții). Im­portant de știut: la fier­be­re, orezul pre­ia o can­titate du­blă de apă. Din 200 g de orez uscat (800 calorii) se obțin 600 g de orez fiert.
Ce aveți voie să mâncați
200 g orez fiert în apă fără sare vreme de 25-30 de minute. Apoi se strecoară și se îm­parte în 5 por­ții. Ideal ar fi ca porțiile să se mă­nân­ce ca atare. Dar dacă pare un me­niu prea sec, se poa­te adăuga o lingură de suc de porto­cale sau de grepfruit, 5 linguri de suc de roșii.
Ce aveți voie să beți
Cel puțin doi litri și jumătate de apă. Cel mai bine apă minerală sau ceai de plante. Dimineața, se îngă­duie o cană de ceai sau de cafea fără zahăr.
Deshidratați-vă cu orez
În ziua de orez dați jos ușor 1-2 kg. Motivul: în afară de vitaminele B și E, orezul conține și săruri mine­rale: fier, magneziu și potasiu, care este un ade­vărat maestru al deshi­dra­­tă­rii. Așa cum sodiul conținut în sa­rea de bu­că­tărie reține apa în orga­nism, potasiul o elimină.


JOI

FRUCTE
Începeți ziua cu un mic dejun de 200 calorii! Peste zi - la prânz și seara - mâncați doar fructe.
Micul dejun: 1 felie de pâine pră­jită sau graham + o felie friptură rece sau brânză uscată. Alături, un fruct: măr, pară sau căpșuni.
Ce aveți voie să mâncați
În total, 1,25 kg fructe (circa 600 cal). Cu ex­cep­ția bananelor, care au prea multe ca­­lorii, toate ce­­­lelalte fruc­­te sunt ad­mise. Le pu­teți mân­ca cru­­de, sau în sa­la­tă, cu puțin suc de porto­cale sau lămâie. Za­hărul este exclus.
Vă recomandăm următoarele com­­binații de fructe, tăiate cubu­le­țe:
* un kiwi și o bu­ca­tă de pe­pene galben
* 100 g căpșuni și 150 g pepene roșu
* o pară și câteva boabe de strugure
* o pier­si­că și zmeură
* un măr și mure.
Ce aveți voie să beți
Alături de apă minerală (2 l) sunt admise doar ceaiul și cafeaua, dar fără zahăr.
Slăbiți cu ajutorul enzimelor
Enzimele conținute în fructe acti­vează metabo­lismul și coboară nece­sarul de calorii. Urmarea: stra­tul de grăsime se topește și kilogramele se pierd mai ușor. În afară de asta, fruc­tele conțin multă vita­mina C.


VINERI

PASTE
Ziua de paste făinoase vă aduce 850 de calorii. 200 fac parte din micul dejun. Peste zi, mâncați pe săturate macaroane și tăieței.
Micul dejun: 1 felie de pâine pră­jită sau graham + un strat subțire de margarină + 1 ou fiert.
Ce aveți voie să mâncați
Fierbeți 10 minute în apă sărată 150 g maca­roane sau alte paste. De ținut minte: din 150 g pas­te uscate se ob­țin 450-500 g pas­­te fierte. Iată cum puteți să le pre­pa­rați:
* 150 g macaroane fierte se ames­tecă cu 2 lin­guri cu ver­dețuri tocate: pătrunjel, mărar etc. Dea­su­pra radeți 30 g brân­ză usca­tă (o lin­guriță cu vârf).
* 150 g macaroane fierte în apă cu Delikat, peste care se presară un fir de usturoi verde, tăiat mărunt.
* 150 g macaroane fierte se ames­tecă cu o roșie tăiată mă­runt, 2 lin­guri de mazăre din conservă, 1 lingu­ră oțet de mere sau lămâie și pă­trunjel tocat.
Ce aveți voie să beți
În total, cel puțin 2,5 l lichide pe zi. Dimineața, o ceașcă de cafea sau ceai fără zahăr. În rest, apă mi­ne­rală.
Pastele făinoase dau o stare bună de spirit
Ele conțin în proporție de 70% hidrați de carbon care se mistuie greu. În concluzie: senzația de foame dispare. În plus, hi­drații de carbon activează în creier producerea de serotonină și asta ne dă o dispoziție bună.


SÂMBĂTĂ

LEGUME
Dimineața pornește "clasic", cu 200 de calorii. Peste zi se mănâncă legu­me, circa 600 calorii.
Micul dejun: 1 felie de pâine de graham sau două felii de pâine pră­jită unse cu o linguriță de margarină. Un ou fiert tare se taie felii și se pune pe pâine.
Ce aveți voie să mâncați
La alegere, cumpărați un kilo­gram din legu­mele ca­re vă plac.
* Jumătate din ele puteți să le fier­­beți. De e­xem­plu, 250 g de cono­pidă și de gulii, înă­bușite 15 mi­nu­te în puțină apă cu Vegeta.
* Din restul de legume preparați o salată. De exemplu: morcovi, ri­dichi, roșii, castraveți curățați și tă­iați felii, amestecați cu două linguri de suc de lămâie sau oțet de mere.
* La o masă se poate mânca ori un ou fiert (în afară de cel de dimi­neață) ori 60 g de brânză fără gră­sime (20% grăsimi).
Ce aveți voie să beți
La micul dejun sunt îngăduite ca­feaua sau ceaiul, dar fără zahăr. Peste zi, beți cel puțin 1,5 l apă de mi­nerală.
Fibrele din legume
Pentru om, fibrele sunt nedige­ra­bile, dar umplu stoma­cul și ne satură. Ele absorb apa, cu­răță substanțele toxi­ce din intestine și pun în ordine acti­vitatea lor. Cele mai multe fibre se află în gulii, cono­pidă, morcovi și fasole.


DUMINICĂ

BANCHET
În săptămâna asta ați reușit să slă­­biți. Pentru ziua a șaptea, vă de­monstrăm cât de simplu este să com­pui un meniu de 1000 de calorii pe zi, având senzația că ești poftit la ban­chet. Tot ce urmează aveți voie să mân­cați:

Micul dejun
Sandviciuri cu brânză și roșii
Tăiați o chiflă de graham în două sau folosiți 2 felii de pâine prăjită. Ungeți-le cu o linguriță de mar­garină, apoi puneți pe ele o feliuță de brânză (20% grăsime) și dea­supra o roșie tăiată subțire.

Prânzul
Grătar cu salată de cartofi și de țelină
Curățați o țelină de 400-500 g. Fier­beți-o în apă sărată vreme de 10 minute. Separat, fierbeți în coajă 125 g cartofi. Curățați-i. Frigeți pe grătar o bucată de mușchi de vacă (sau carne de pasăre) de 100 g. Tăiați car­tofii și țelina calde și pu­neți peste ele, amestecându-le, o lin­gură de unt.

Cina
Salată din carne de pasăre
100 g salată verde, o ceapă verde, 3 roșii și 100 g ardei se spală, se cu­răță și se taie mărunt. Se ames­tecă cu 100 g piept sau carne de pui tăia­tă, de asemenea, în bucățele. Se ames­tecă totul cu o lingură de ulei și una de oțet de mere. Se amestecă cu salata, se sărează. E voie să se mănânce alături o bucată de pâine prăjită.

Desert
Puteți mânca de două ori pe zi 125 g căpșuni fără zahăr.
Ce aveți voie să beți
La micul dejun - cafea sau ceai ne­îndulcite. În rest, apă minerală la dis­creție, ceai de plante.