"Caut un leac naturist pentru pinteni calcanei"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru CODRUȚA M. - Italia, F. AS nr. 1077)

Se fierb 2-3 pumni de coji de nuci uscate, în 2-3 litri de apă. În lichidul cald, cât poate fi suportat, se intro­duc picioarele. Se poate adăuga o mână de sare io­dată. Aceeași baie se poate folosi (reîncălzi) de 4-5 ori.
M. CHELMU - Vaslui

"Se poate face ceva împotriva blefarospasmului?"
(Răspuns pentru MARIA F. - Făgăraș, F. AS nr. 1233)


În cartea "Mierea și alte produse na­tu­rale", medicul american D. C. Jarvis dă un remediu (foar­te dulce) pentru combaterea acestei afecțiuni: 2 lingurițe de miere la fiecare masă. De obicei, după o săptămână de tratament, suferința dispare, dar mierea trebuie păstrată permanent în alimen­tație. Vă doresc sănătate,
VIORICA T. - Oradea

"Sufăr de sindromul Wolf-Parkinson-White"
(Răspuns pentru ADRIAN - Cluj-Napoca, F. AS nr. 1273)


Stimată redacție,
În anul 1977 am fost depistat și eu cu același diagnostic. Aveam vârsta de 33 de ani. Din momen­tul acela, mi-am schimbat modul de viață, prin alimentație hipocalorică și hiposodată, fără alcool și stres. Din anul 1980, am mers la tratament la spitalul de cardiologie Covasna, de două ori la 6 luni, având rezultate foarte bune din punct de ve­dere medical. Am făcut tratamente cu: mofete, băi cu CO2, gimnastică medicală, aeroterapie. Rezul­tatele s-au observat în ultimii 15 ani, pe EKG apă­rea sindrom WPW intermitent (tip B). Tratamentul se face la recomandarea medicului cardiolog, în urma analizelor medicale, cât și probe la efort. Tensiu­nea arterială constantă, 12/7.
Sănătate întregului colectiv al re­dac­ției.
DUMITRU SCOICĂ - Drobeta Turnu-Severin

"Am arsuri mari la stomac"
(Răspuns pentru SIMION P. - Tecuci, F. AS nr. 1366)


În urmă cu foarte mulți ani, tatăl meu s-a confruntat cu probleme stomacale, având dureri, iar doctorul i-a pus diag­nosticul de ulcer. I-am luat bilet la sta­țiunea Borsec, apoi am primit o rețetă de la o cunoștință. Aceasta mi-a recoman­dat următorul tratament: 1 litru alcool de 90°, 1 kg miere de albine polifloră, 1 l de bere. Am preparat amestecul, și tata lua dimineața, pe stomacul gol, 50 ml (adică un pahar de 50 g). Spre surprin­derea mea, după trei luni, nu s-a mai plâns de stomac și a trăit până la 86 de ani.
Domnul Simion poate să facă o can­titate mai mică, pentru a încerca rețeta.
Doresc colectivului redacției conti­nui­tate, sănă­tate și s-auzim numai de bine.
LEONTIN CURTEAN - Hunedoara

"Nu-mi revin după enterocolită acută"
(Răspuns pentru SIMION G. - jud. Cluj, F. AS nr. 1370)


* Ceai de frunze de salcâm (pot fi mestecate și înghițite proaspete).
* Apă de argilă.
* O ceașcă de apă (poate fi și minerală) în care se pune un vârf de cuțit de bicarbonat.
* Se consumă caș proaspăt făcut cu cheag natural.
* Ceai de mentă.
M. CHELMU - Vaslui

"Cum pot scăpa de herpesul genital?"
(Răspuns pentru F.P. - București, F. AS nr. 1370)


Vă recomand următoarele: cel puțin pentru o vreme (minimum 7 luni), țineți o dietă din care să excludeți carnea și produsele din carne, alcoolul, tutunul, cafeaua, alimentele ce conțin coloranți și conservanți sintetici. Luați ur­mătorul amestec de plante me­dicinale: trei-frați-pătați, fu­măriță, frunze de mesteacăn, gălbenele, frunze de nuc. Plan­tele se râșnesc pulbere, într-o râșniță electrică curată, se ames­tecă în proporții egale, din amestec se ia câte o lin­gu­riță de patru ori pe zi, la inter­vale egale, cu minimum 30 minute înainte de masă. Se ține amestecul sub limbă 15-20 mi­nute, apoi se înghite cu puțină apă plată. Local atunci când apare erup­ția, puteți aplica macerat de găl­benele preparat din 20 g plantă fiartă în 300 ml apă pla­tă. Se lasă peste noapte (apro­ximativ 7 ore) la tempe­ratura camerei, dimineața se strecoa­ră și cu maceratul rezul­tat se tamponează zona afectată. Luați, de aseme­nea, tinctură Imunoplant 1 sau Imunoplant 2 - pentru stimularea imunității (herpesul apare pe un fond de inhibare a imunității organismului). Tinc­tura se găsește la Pla­far, se iau câte 20 picături de trei ori pe zi, în 100 ml apă plată.
Vă doresc sănătate și să auzim numai de bine!
IONEL DUMITRAȘCU - Buzău

"Caut un remediu naturist pentru boala Basedow Graves"
(Răspuns pentru MARIANA - București, F. AS nr. 1370)


Deși terapeutica naturistă nu este o alternativă la medicina științifică, în cazul bolii Basedow, poa­te contribui (complementar) la con­so­li­darea rezultatelor obținute prin tra­tamentul alopat sau la ame­liora­rea simptomelor caracteristice, prin utilizarea următoarelor remedii:
* Captalan - administrat sub formă de pulbere (3-4 lingurițe pe zi) sau gargară cu macerat. Capta­lanul are efecte notabile în comba­terea hipertiroidismului și a bolii Basedow, mai ales dacă se asociază cu sânziene, gălbenele sau traista-ciobanului în cure de lungă durată (3-6 luni).
* Extract din muguri de sânger - este indicat în stări de hiperti­roi­dism, complicații oculare și cardia­ce ale tireotoxicozei. Se adminis­trează câte 50 de picături diluate în 100 ml apă, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. La acestea se asociază, în funcție de simpto­matologie, produse cu extract de muguri de tei argintiu, Tironorm sau Calmogen, precum și seleniu (cu vitaminele C și E) în doză zilnică de ma­ximum 500 mg, oligoelement indispensabil în tratamentul bolii Basedow.
Să auzim numai de bine!
IONEL DUMITRAȘCU - Buzău

"Caut un leac pentru sforăit"
(Răspuns pentru ȘERBAN, F. AS nr. 1371)


Cauzele sforăitului sunt multiple: fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea, aerul uscat, unele medicamente luate pentru somn, vârsta înaintată.
Persoanele supraponderale sforăie, pentru că țesutul adipos suplimentar apasă pe căile aeriene. Sforăitul se declanșează și atunci când sunteți răcit sau aveți o reacție alergică, fiindcă țesutul inflamat și adausul de mucus interferează cu respirația.
Sforăitul excesiv, care poate semnala apneea în somn și reduce nivelul de oxigen din sânge, duce la hipertensiune arterială, la probleme cardiace, la depresie, la scăderea capacității de concentrare.
* Așezați-vă în pat într-o poziție potrivită.
* Folosiți mai multe perne și stați mai ridicat, astfel împiedicați țesuturile din gât să mai apese direct pe căile aeriene.
* Ridicați puțin și capul patului.
* Dormiți pe o parte.
* Dacă sforăitul este de­clan­șat de o congestie nazală, folosiți un medicament anti­his­taminic.
* Faceți gargară cu apă de gură cu mentă (dar nu în­ghi­țiți), pentru a dezinflama mucoasa nasului și a gâtului. Pentru a face gargara, adău­gați o pică­tură de ulei de mentă la un pa­har de apă rece.
* Dacă sunteți alergic, beți câte trei căni pe zi de ceai din urzică (cu o cană de apă clocotită se opărește o linguriță cu frunze uscate de urzică). O cană se bea chiar înainte de a merge la culcare.
* Nu mâncați ceva greu seara, ca să vă încărcați stomacul, îngreunându-vă somnul.
* Renunțați la fumat, pentru că fumul de țigară irită mucoasele, micșorând diametrul căilor aeri­ene.
* Faceți inhalații cu ulei de mentă sau eucalipt.
* Umpleți un vas cu apă clocotită, puneți un prosop pe cap și inhalați aerul cald pe nas, timp de câteva minute.
Sănătate și numai bine vă dorim!
M. ZAMFIR - Drăgășani

"Soțul meu se îneacă din cauza unei secreții în gât"
(Răspuns pentru TANIA L. - Călărași, F. AS nr. 1373)


Cu aceeași situație m-am confruntat și eu, în urmă cu 3-4 ani. Am scăpat de prezența acestei vâscozități (flegmă), cu ajutorul produsului Acti-Reflux, de la firma Evital. Sunt pastile masticabile din plante, cu un gust foarte bun, și se folosesc ori de câte ori este nevoie. Vindecarea este garantată.
În speranța că veți mai scrie încă o scri­soare în care să ne spuneți ce rezultate ați avut după folo­sirea acestor tablete masticabile, eu vă doresc sănă­tate multă. Tratamentul se ține și după ce nu mai are acea vâscozitate în gât, circa 2-3 luni.
Cu drag,
GABI

"De unde pot procura și ce beneficii are Diafitosanul?"
(Răspuns pentru PARASCHIVA ȘELARIU - Fălticeni, F. AS nr. 1373)


În Formula AS nr. 1373, la rubrica "Cititorii întreabă", doamna Paraschiva Șelariu din Fălticeni s-a interesat de produsul Diafitosan, pe care eu îl folosesc de mai mult timp. Preparatul conține pul­bere de fructe de afin, pulbere de semințe de chi­men negru, cătină și merișor. El ajută la păstrarea nivelului glicemiei și la întărirea imunității. A fost premiat cu medalia de aur pentru "Cel mai bun supliment pentru diabet". Vi-l puteți procura de la Cluj, unde este produs, la tel. 0766/28.49.82 și 0728/41.68.00.
Cu respect,
IRINA TATU