"De vreo șase ani sau șapte/ ochii-i zac peceți de noapte/ și-ngropat în gol cu totul/ cată cu nasul și botul"

Cititor Formula AS
La rubrica "Din lumea necuvân­tă­toa­relor", am observat că în ma­joritatea articolelor, au­torii po­vestesc ce au făcut ei pentru di­fe­rite animale, dar mai puțin despre ce au făcut ani­ma­lele pentru ei.

După evenimentele din '89, când ca­sa bunicului a scă­pat de la o demolare imi­nentă, soarta a hotărât să ne mutăm de la bloc în casa lui. Evi­dent, noi, adică noii pro­prietari, ne-am mutat cu pretenții și am început reconstrucția, refacerea și reame­najarea noului nostru cămin. În acest iureș, a fost nevoie și de ajutoare. Unul dintre ele a fost ve­cinul de peste drum, un pensionar simpatic, care ve­nea însoțit de un cățel lățos, pe care îl che­ma Mugu­rel. Ce m-a im­pre­sionat de la pri­ma vedere a fost ți­nuta lui ma­jes­tuoasă, com­pletată de o coadă stu­foasă, pe care o flu­tura în vânt, mândru nevoie mare. Deosebit de prie­tenos și de afectuos, ne înso­țea, cu sau fără vo­ia noastră, în toate deplasările. O dată, de exem­plu, mama, care lucra la spitalul ju­dețean, a sesizat că cineva zgârie la ușa ca­binetului. Când s-a uitat, era Mugurel. Venise de acasă în ur­ma ei tiptil, să nu-l observe, știind că va fi trimis îna­poi, ca și altă dată. Dar cu aceste trimiteri acasă am avut într-o di­mineață o revelație deo­sebită. Când plecam la școa­lă, cu toată precauția mea, la ie­șirea pe poartă, el era mai iute ca mine și, neavând încotro, îl lăsam să mă însoțească până la troleibuz. Dar aici începea marea con­fruntare. Eu voiam să-l trimit acasă, el voia să urce în troleibuz. Făceam și eu ce am văzut la alții: băteam cu piciorul în pământ să-l sperii, el nimic; mă făceam că iau o piatră și vreau să-l lovesc, el nimic, până când, o dată, m-am aple­cat asupra lui și l-am mângâiat duios, ca tot­dea­una, spunându-i: "Te rog, du-te acasă, nu te pot lua cu mine" și, spre marea mea uimire, s-a în­tors cuminte și a plecat. Din ziua aceea, l-am iubit mai mult ca până atunci și am început să fiu mai atent cu el. Nu mai căutam să-mi impun pro­priile dorințe (stai jos, adu, la pi­cior etc.) ne­demne de o de­mo­crație, ci îl ascultam și pe el când mă lătra și căutam să înțeleg ce vrea să-mi spună. Și surpriza a fost enor­mă. Am dedus că pri­etenul meu are calități pa­ranormale, ghicind gân­durile. De la refuzul de a mai merge înapoi la ve­cinul (care, uneori, mai uita de el) - in­tuind, probabil, că la noi viitorul este mai sigur -, a pre­luat zicala că no­ro­cul este așa cum și-l face omul, și-a pă­răsit stăpânul și s-a instalat în ca­să la noi.
Într-o noapte, a în­ceput să latre fu­rios. Neavând pre­cedent, nu am în­țeles ce vrea, până când, peste câ­teva minute, am vă­zut în curtea casei un hoț. Re­vă­zând filmul, ne-am dat seama că a intuit intenția hoțului, când încă acesta era la cel puțin 100 de metri de casă. Te­le­patie? Dintre multele ocazii când ne-am dat sea­ma că citește gândurile, aș mai vrea să menționez una. O dată, a venit în curte un vecin, față de care cățelul nostru se arătase prietenos până atunci. De această dată însă, l-a lătrat furios și chiar s-a re­pezit la el. Am fost nedumeriți de ati­tu­dinea lui, până când am observat că vecinul ne șter­pe­lise ce­va. De atunci, nu i-a mai fost în grații.
Situații ca acestea, când câinele prevedea anu­mite împrejurări sau ne citea gândurile, au fost mai multe în decursul anilor, ele uimin­du-ne de fiecare dată și confirmându-ne ideea că este mai bine să-l ascultăm și să-l înțelegem, decât să ne impunem au­to­ritatea. Multe am avut de învățat de la el în de­cursul anilor, inclusiv acte de omenie și de caritate. Ultima lui atitu­dine, care m-a emoționat și pe care o practică, știind și văzând că îl înțelegem, este când vrea să urce sau să coboare scările. Ajuns la o vârstă matusalemică - după socotelile noastre are 23-24 de ani -, nu mai poate urca sau coborî, și atunci ne latră scâncit, într-un fel duios și tân­guitor, ca să-i venim în ajutor. Nu este bucurie mai mare pentru noi decât să știm că putem să-i întoarcem serviciile pe care ni le-a făcut, lu­ându-l în brațe și ducându-l în grădinița cu flori. Acum am înțeles mai bine și versurile lui Ar­ghezi: "De vreo șase ani sau șapte/ ochii-i zac peceți de noapte/ și-ngropat în gol cu totul/ cată cu nasul și botul".

MIHAI D. - Brașov